Forum LOVAC

Lovna kinologija => Odgoj i školovanje lovačkih pasa => Autor teme: tar - 22. 07. 2019. 17:20:56

Naslov: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: tar - 22. 07. 2019. 17:20:56
Odlučio sam se na ovaj post kako bih pomogao kolegama koji žele promijeniti dosadašnji način obuke pasa za bilo koju namjenu!
Sami početak bi bio za one koji imaju uzgojne ženke da ih puste da same obave sve vezano za štenjenje naravno u nešto većoj kućici sa puno slame jer slama najbolje grije a vlaga ide na dno tako da je gornji sloj uvijek suh. I to samo slama od pšenice, ječam nikako jer većina pasa dobije aleegiju
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: tar - 23. 07. 2019. 00:38:29
Jako dobrim se pokazalo krenuti sa socijalizacijom na zvukove od trenutka kada štenci počnu čuti s obzirom da im se prvo javlja osjetilo sluha sa 10-14 dana na način da ako imate stari radio s cd-om koji podržava mp3 format, na snimite sve moguće zvukove koji vam padaju na pamet ( pucnjave, grmljavine, petarde, vatromet, glazbala, prijevoza sredstva, vikanje, bacanje predmeta, kočenja vozila, glasno pričanjem, u biti što više to bolje). Naravno, bolje je to puštati i prije nego počnu čuti i prvo tiho pa postepeno pojačavati, što zbog štenaca, što zbog ženke. Možete snimiti kakvi god vam zvukovi padnu na pamet i to ne morate gasiti a štencima će to biti prvi zvukovi koje će ćuti i zapamti će ih na pozitivan način jer su u okruženju ostalih štenaca i majke i ništa loše im se ne događa bez obzira na zvukove. Događaju se samo dobre stvari, majka i mlijeko, braća i sestre i kasnije njihova igra a zvukovi im kasnije neće biti nepoznanica već nešto na što su se naučili
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: tar - 23. 07. 2019. 00:51:13
Pustite neka mp3 svira što više, čak i kada budu imali 2 mjeseca. Kada ih krenete odvikavati od sisanja, postavite im i neke sitne prepreke koje moraju proći da bi došli do hrane,mogu biti i na maloj visini, da se provlače, da nešto padne i sl. Što ste maštovitiji, to bolje. Ako vidite da se koje štene dvoumi, nemojte odustati od njega, bodrite ga, uklonite mu prepreke za početak pa kad se navike bez, krenuti će i sa preprekama. Uvijek ih bodrite, koliko god bili dobri ili loši, treba im podrška! Nakon drugog cjepiva protiv zaraznih bolesti, zovite susjede, prijatelje, klince, neka dođu kod vas, neka se igraju s štencima i maze ih, nemojte to izbjegavati, neće tako izgubiti nagone ali će te tako odraditi dobar dio socijalizacije!
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: tar - 26. 07. 2019. 00:44:24
Idemo dalje! Kada vam štenci počnu izlaziti i istraživati svijet oko sebe, nastavite sa postavljanjem prepreka i puštanje mp3 snimaka. Također im možete napuniti plastične boce ili kanistere kamenjem i neka se igraju sa tim jer to proizvodi prilično jake zvukove.
Također ih počnite učiti kroz igru, sa hranom ili sa igračko vježbe sjedi, lezi, dođi i naravno pusti da bi ste si kasnije olakšali puštanje aporta! Postoji jedna jako dobra stvarčica koja se jako puno koristi u obuci danas a to je kliker!
Prednost klikera je što na početku nagrađujete ponašanje psa koje vam sam ponudi. Ali prije početka rada sa klikerom, štene morate " upucati" na zvuk klikera pa ću vam sada pokušati objasniti na koji način.
Uzmite sa sobom hrane za psa ali preporučujem da ne bude suha hrana nego npr. hrenovke koje možete a i ne morate kuhati. Podijelite jednu hrenovku na više manjih komadića i naravno kupite si " kliker" koji možete naći za 20 kuna. Pokušajte naći kliker koji proizvodi jači zvuk i možete početi sa upucavanjem.
Radite sa svakim štencom posebno! Za početak kada pas dođe kod vas, izvadite hranu i stavite mu rukom na njušku držeći šaku zatvoreni! Štene će početi lizati šaku i tada kliknite i otvorite šaku neka pojede hranu. Kada pojede, stavite novi komadić u ruku i krenite unatrag, štene će vas pratiti, napravite dva do tri koraka i kliknite, otvorite šaku i dajte mu da pojede.
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: tar - 26. 07. 2019. 00:53:22
Onda možete uvesti i bacanje hrane na zemlju. Kada vam štene dođe, kažete mu npr. daj i bacite hranu na zemlju ali tako da vidi vaš pokret ruke i mjesto di je hrana pala. Kada dođe na 1-2 cm od hrane, kliknite obavezno! Nakon toga ga zovete k sebi držeći hranu u ruci krečući se unatrag. Kada vam pas dođe do šake, kliknete i date hranu pa ponovite bacanje. Ako slučajno štene ne uspije vidjeti mjesto di je pala hrana, nemojte mu ni slučajno rukom pokazati direktno na hranu, nego cca 1 metar od nje spustite otvoreni dlan i povucite po zemlji u smjeru hrane ali mu prije te radnje obavezno recite "traži".  Sa ovih par stvari vježbate kod psa dolazak kod vas, zapovijed traži i upucavanje klikera.
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: tar - 26. 07. 2019. 01:08:34
Jedna jako bitna stvar s kojom puno ljudi griješi. Malo je štenaca a i odraslih pasa koji se ne uplaše nečega. Kada vam se štene ili odrasli pas nečega uplaše, ignorirajte to i krenite svojim putem a ako vam je pas na povodniku i skužili ste čega se uplašilo, krenite lagano prema izvoru straha, bez da vičete na njega. Nipošto ga nemojte maziti kada se uplaši jer mu tako šaljete poruku da je to dobro što ima strah! Zašto?
Vrlo je jednostavno u biti! Kada vam pas sjedne ili legne, pomazite ga i pas zna da je to dobro. Aportira i vi ga pomazite i pas zna i to je dobro! E, ali kad se uplaši i vi ga pomazite, pas misli da je dobro i bojati se jer ste maženjem nagradili to njegovo negativno ponašanje! Igrajte se sa štencima, sa igračkama ili lopticama, krpicama na špagi, natežite se s njim kratko vrijeme i na početku, uvijek mu dajte da pobjedi u toj igri! Na taj način jako dižete štencu samopouzdanje! Obavezno se igrajte na duljem povodniku, kada mu pustite plijen da ga odnese, da pobijedi, krenite unatrag i lagano privlačite štene k sebi vukući povodnik i kada vam je plijen ( igračka) na dohvat ruke, recite veselo igra i ponovo se natežite s njim! Kada vidite da trga plijen radeći glavom lijevo ili desno ili krene vući plijen prema sebi, ponovno mu pustite da pobjedi!
Zapamtite da je na početku bolje da on više puta pobjedi od vas zbog njegovog samopouzdanja i da vi počinje te i završavate igru
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: Ideerp - 26. 07. 2019. 11:54:23
Bez uvrede,al ima ovde i dosta filozofiranja,sa nečim se slažem ali kad mu dižeš puno samopouzdanje na taj način gubiš i autoritet,a ako nemaš autoriteta...
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: mladjo - 26. 07. 2019. 12:10:30
tako je... to je možda ok kod "neutralnih" i bojažljivih pasa, ali kod "zvijeri" mislim da takav pristup samo još više potiče divljanje i neposluh... zagi dok sam bio klinac stari je imao nekoliko legala bretona,  čim pregledaju vidi se koji iz legla će biti "divlji" a koji "sramežljivi"... i nemože biti jednaki pristup u odgoju za jedne i druge...  zagi uglavnom imam osjećaj da je od onih "divljih" uvijek bio bolji pas za lov... jer živahan pas se može primiriti do jedne granice... a "zapetića" je teško ohrabriti da krene... barem su takva moja iskustva, tj.zapažanja jer tada sam imao ulogu "kerovođe" i nosača puške... hao
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: Ideerp - 26. 07. 2019. 13:13:33
Mlađo u mene je taj "divlji",divljaci su odvažniji i puno je lakše primiriti divljaka nego ovoga ohrabrivat,divljaci su obično zainteresiraniji za stvari stoga lakše i prije krenu sa prvim lovnim koracima,od prvog dana se zna kad je igra,a kad se radi,ako neće po mome onda u boks i nastavljamo sutra nikakvo vikanje ni udaranje,normalno ne može se štene forsirat priko 10-15 minuta kod učenja sjedi-dođi-čekaj i te osnovne komande,prvo igra da se malo primiri i izgušta jer nema smisla drugačije dok se on ne ispuca,pa se onda radi jedno 10 minuta,ako ne želi ide u boks,nakon par dana skuži i on šta ga čeka ako je tvrdoglav,bilo je i u terenu nekih 2-3 puta kad se nije vraćao na poziv sa nekih 5 mjeseci,trk,uhvatim ga i idemo kući,to bi bilo pozivanje kad nije imao neku zanimaciju,gleda te i glumi kretena,ali kad pas pogotovo mlad krene za nekom pticom nema ga smisla dozivat jer ima i on svoje nagone(stariji to ne smiju radit),isto tako odraslog psa kad ga tek pustamo nema smisla dozivat jer nema šanse da dolazi dok se ne ispali par minuta,danas imamo zdrav odnos i ne gubimo kontakt u terenu
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: tar - 26. 07. 2019. 13:42:17
Filozofiranje?! Ajmo to ovako postaviti Ideerp! Ti i ja, isto leglo, ti biraj psa prvi, po tvom izboru, pasmina isto i javi di si i šta uzeo! Uzeti ću i ja iz istog legla i vidimo se na terenu kad ti poželiš! Može?
Divljaci kažete?! Niti jedna, najbolja lovna pasmina se ne može mjeriti sa prosječnim divljakom u vidu Malinoisa Belgijskog ovčara)!
Divljak ne vrijedi ako nije pod nadzorom, vrijedi ali ništa bez GPS uređaja koji ujedno ima i teletakt koji je zakonom zabranjen za korištenje
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: tar - 26. 07. 2019. 13:45:11
Uvijek na početku treba raditi na samopouzdanje! Da imaš extremnog pljenaša, uzimaju mu plijen više nego što mu puštaš, uništiš mu volju samo tako!
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: Ideerp - 26. 07. 2019. 14:42:00
Ovi klikeri,stavljanje prepreka do hrane štenetu i pustanje zvukova na MP3 su mi,uz poštovanje,smiješni,prijatelj mi ima oštrodlakog istarca,"extremnog pljenaša",kojem vadi zeca iz usta sa Mechanix rukavicama,koji napada ostale pse kad ima tog zeca,po meni agresivan pas,ja i ti ne možemo imati istoga psa jer su velike razlike između dviju jedinki,ali si vjerojatno iskusniji jer je ovo meni prvi pas kojeg sam sam odgojio(imao sam već odraslog) i jer mi vjerojatno po godinama možeš biti otac,uspoređivanje obuke ptičara i belgijskog ovčara po meni nema smisla jer ovčar nema nikakve nagone kao ptičar,koje treba buditi na pocetku obuke i usavrsavati tijekom obuke,pod divljak ja i Mlađo mislimo na štence koji su aktivniji i znatiželjniji od ostalih te da su perspektivniji za obuku i lov od ovih sramežljivijih,GPS i teletakt nisu nužno povezani a teletakt nije zakonom zabranjen jer ne bi bio u prodaji,ako je zabranjen dokaži(članak zakona koji to brani),danas imam "divljaka" sa nepunih 10 mjeseci koji je spreman za lovnu sezonu i u kojeg imam povjerenje i kontrolu
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: Gabro - 26. 07. 2019. 22:30:36
Svaka čast za obuku, svakako je milina vidjeti odlično obučenog psa u lovu  1liga
Ali ako pas nije okočen s kvalitetama koje ga čine vrhunskim (nos,volja,stil....) on če bit samo prosječan lovni pas, doduše dobro obučen i ugodan lovni pratioc. Velika je razlika između dobrog i vrhunskog lovačkog pasa. Ovih zadnjih je jako malo, iako puno ljudi tvrdi da ima "vrhunske" pase, eno i oglasi su ih puni ali ja mislim da malo ljudi zaista zna šta je vrhunski pas
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: tar - 26. 07. 2019. 22:59:05
Zabranjeni postupci u svrhu zaštite životinja9

Članak 5
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: tar - 26. 07. 2019. 23:00:01
7. koristiti tehničke uređaje, pomoćna sredstva ili naprave kojima se u obliku kazne utječe na ponašanje životinja, uključujući bodljikave ogrlice ili sredstva za školovanje koja uključuju uporabu električne struje ili kemijskih tvari, čijim korištenjem se uzrokuje bol
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: tar - 26. 07. 2019. 23:28:16
To što je u prodaji ne znači da se smije koristiti! Imao si sve ove godine i noćnu optiku za kupiti imaš danas i nedopušteno streljivo a evo ti članak koji potvrđuje zabranu korištenja teletakta. Obuka štenca, bilo koje pasmine i za bilo koji vid rada, počinje od prvog dana! To što se socijalizacija ne koristi kod lovaca je problem onih koji to rade. Takav Nijemac nije za lov šta god ti rekao posebno ako u vlasnik ne može normalno uzeti aport. Zamisli da ode negdje u lov sa psom koji vrijedi par tisuća eura i ozljedi ga i uništi sve ono dobro kod psa. Nisam pričao na početku o radu lovnih ili nekih drugih pasmina nego o obuci šteneta. I s obzirom da nemaš pojma i ne želiš da odradimo pse po tvom izboru nemoj me vrijeđati da je nešto smiješno jer ne znaš ideerp
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: Ideerp - 27. 07. 2019. 06:46:04
 U pravu si za teletakt,sad ću zajebavat ove šta ga koriste...zašto je tebe uvrijedilo ako se neko ne slaže sa ovim tvojim principima udaranja klikera i pustanja zvukova preko MP3? Meni su ti postupci smiješni ali svak ima svoje,jesi li ti uopće imao lovačkog psa,vidim da si "kasno" počeo sa lovom i da si ima godinu dana tražio psa,pa me zanima dali si odgojio jednoga? Lovačkom štenetu je potrebno od prvih dana buditi nagone za razliku od npr.belgijskih ovčara sa kojima ti radiš...nego šta ti znači točno ekstremni pljenaš? Ovaj prijateljev istarac mi se čini baš ekstreman?
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: tar - 28. 07. 2019. 00:25:08
Mlad, star apsolutno nebitno. Ti možeš imati i starosnih i lovnih godina a ne znaš da nije sve što je u prodaji, dopušteno koristi u lovu. Znači, mogao si kupiti i 3 u red i koristiti. Pohvalno! Možeš se složiti ili ne ali reći da je nešto smiješno me vrijeđa kao čovjeka! Pogotovo od nekoga ko očito zna o psima popu tebe. Vidi majstore ovako, imao si priliku, nisi htio uzeti štene a ako misliš da puštanje buke i svega drugog je krivo, ti nemoj ali me vrijeđati da je smiješno nemaš pravo. Mislim da u lovu nema pasa koji se boje pucnja zar ne?! Nema ih uopće, zar ne?! Jesu li psi krivi?! Naravno! Ali tako gledaju osobe poput tebe! Možemo i o genetici pričati ali bi ti i to bilo smiješno. Možemo i o strahu od pucnja, kojega nije bilo toliko prije, vjerojatno jer su punjenja ista kao prije sto godina zar ne? A mi i dalje pucamo odmah, što bliže pa ako se uplaši, otpis! Majstore, mislim da prepreka u šumama i planinama i ravnicama nema, nema  rupa, kanala, zidova, ograda, smeća i plastike na sreću, nema zvukova pila, traktora, raznih motora i kvadova, nema kamenja ma sve idealno za lovne pse. Tako idealno da mogu loviti 100 godina bez da se potroše. Uglavnom, moj život je vezan za pse već 20 godina, rad sa psima, doručkujem, ručam i večeram teme o psima, svih vrsta i namjena i nemam želju se natezati s nekim poput tebe. Nisam ni najpametniji ni najbolji i za kritiku sam uvijek i za naučiti novo jer kinologija se majstore može zvati znanošću već ali mi ne možeš reći da je smiješno. Ja ću nastaviti pisati i dalje, tebi ako se sviđa ili ne, na tebi je a ako par ljudi samo proba i bude im ok, ja presretan ali ne zbog njih nego zbog pada! I da, imam lovnogpss

Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: tar - 28. 07. 2019. 00:27:35
Zbog pada i da, imam lovnog psa
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: Ideerp - 28. 07. 2019. 01:36:17
Imaš lovnog psa ima godinu-dvije dana,kratkodlakog nijemca vjerojatno...šta se tiče pucnja ima pasa koji se boje i dan danas,postoji čak linija pointera,ili je postojala,šta im je to urođeno,bio je kod mene dok sam imao 5-6 godina engleski seter Puto koji se bojao pucnja ,on me dodatno navuka na setere jer je bio praktički ljubimac neupotrebljiv u luvu,idući pas će imat ime njemu u čast,nažalost Puto je u lovu dobio batine jer se nije vratio na poziv i od tada strah od pucnja,ja sam moga sa 3-4 mjeseca na to ucio pucanjem iz plašljivca dok bi bio zaigran u terenu,a uzgajivač je radio buku prije hranjenja tako da je to rješeno,šta se tiče tri u red on se može koristiti na lisicu i koristi se koliko sam upućen. Pas mi se nasluša trimera,auta,motora i svega i eto normalan je i bez slušanja svega toga preko MP3...ovo "pucanje odmah" neću ni komentirat jer teorija je jedno a u terenu je puno drugačije...
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: grom - 28. 07. 2019. 11:32:47
Svaka čast za obuku, svakako je milina vidjeti odlično obučenog psa u lovu  1liga
Ali ako pas nije okočen s kvalitetama koje ga čine vrhunskim (nos,volja,stil....) on če bit samo prosječan lovni pas, doduše dobro obučen i ugodan lovni pratioc. Velika je razlika između dobrog i vrhunskog lovačkog pasa. Ovih zadnjih je jako malo, iako puno ljudi tvrdi da ima "vrhunske" pase, eno i oglasi su ih puni ali ja mislim da malo ljudi zaista zna šta je vrhunski pas
Gabro svaka na mistu. Ima puno džukela koje ljudi smatraju dobrim ili vrhunskim. Ima sam ih broja im se ne zna, pravih je bilo malo. Služili su oni svi dobro, ali razlika se i te kako vidi! I svakako se slažem da  obično njajluđe štene u leglu bude pravi lovni pas. Ovo s obukom i privikavanjem na zvukove je točno i dobro, ali ja to po kratkom postupku. Kad postanu svjesni onda obično dok jedu ja lupam di stignem, zavitlam teću, pucam iz mk iz daljega, onda bliže, pa iz pištolja itd..uglavnom imam neki svoj sistem i to funkcionira. E sad, ako on po krvi ne valja džabe ti sve. Moraš se slomit oko njega da bi radio nešto i to je opet umjetno. Kad je štene vrhunsko (govorim o ptičaru) onda to ide samo od sebe skoro sve. Malo treninga aporta ali nekima je toliko izraženo da donose u ruku šta god je. Moja njemica je tu čudo, nisam nešto puno uopće radio s njome, a donosi apsolutno sve. Hiperaktivan pas, gazi brdo i ganja šta stigne, agresivna na dlakavo i oblajava. 100% u tipu pasmine, nisam je triba učit skoro ničemu! Za aport sam koristio najviše komad drveta s perjem divljači, ali nekad je zagnjavim tako da je ostavim da sjedi i čeka i dam joj recimo svoju kapu da miriše. Onda odem 100m u masline i sakrijem kapu da ne vidi, kad se vratim ona već čeka ko zapeta puška. samo viknem donesi i ona ode. Zna guda sta triba i bez kape se ne vraća. Sad joj je 6 godina i ne treniram je nikako vise, zna ona sve. Kad čekam golubove vidi ih ili čuje prije mene, točno gleda za njima dok pucam i sama ide ako padne šta. Po meni, kvalitetno štene triba samo osloboditi straha i ne pokvariti pucanjem , samo u lov i to što više, kad je on pravi lovac onda jedva čeka i gušta. Nekome smeta kad se pas na polijetanje divljači malo zaleti, meni to ne predstavlja ništa i pokazuje da je lovac. Jedino su pointeri pipavi oko aporta i uvik su pizdarije da donese kako triba ali to im zapravo i nije u krvi. Ovi moj budala je vrhunski primjerak idiota od pasa, traženje, nos i ferma za reklamu, uvik u trku. Ali kad triba aportirat onda najprije ferma kratko pa uzme i nosa okolo, pa moram trčat za njim i vikat, onda sakrije divljač pa me zajebava i smije mi se u facu. Cila procedura dok mi kaže di je sakrija. Došlo mi ga nabalinat zadnji put. A šta ću od blente kad je radnik. Nego ja okrenuo ploču, kad divljač padne ne govorim mu ništa nego pošaljem Belu dok on ne gleda ili odem sam ako mi je zgodno . Ma monade neke uvik, a meni isto drago kad su mi pasi živi i ludi nego da se vuku za nogama i čekaju kad će leć.
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: Ideerp - 28. 07. 2019. 15:47:28
Svaka čast za obuku, svakako je milina vidjeti odlično obučenog psa u lovu  1liga
Ali ako pas nije okočen s kvalitetama koje ga čine vrhunskim (nos,volja,stil....) on če bit samo prosječan lovni pas, doduše dobro obučen i ugodan lovni pratioc. Velika je razlika između dobrog i vrhunskog lovačkog pasa. Ovih zadnjih je jako malo, iako puno ljudi tvrdi da ima "vrhunske" pase, eno i oglasi su ih puni ali ja mislim da malo ljudi zaista zna šta je vrhunski pas
Gabro svaka na mistu. Ima puno džukela koje ljudi smatraju dobrim ili vrhunskim. Ima sam ih broja im se ne zna, pravih je bilo malo. Služili su oni svi dobro, ali razlika se i te kako vidi! I svakako se slažem da  obično njajluđe štene u leglu bude pravi lovni pas. Ovo s obukom i privikavanjem na zvukove je točno i dobro, ali ja to po kratkom postupku. Kad postanu svjesni onda obično dok jedu ja lupam di stignem, zavitlam teću, pucam iz mk iz daljega, onda bliže, pa iz pištolja itd..uglavnom imam neki svoj sistem i to funkcionira. E sad, ako on po krvi ne valja džabe ti sve. Moraš se slomit oko njega da bi radio nešto i to je opet umjetno. Kad je štene vrhunsko (govorim o ptičaru) onda to ide samo od sebe skoro sve. Malo treninga aporta ali nekima je toliko izraženo da donose u ruku šta god je. Moja njemica je tu čudo, nisam nešto puno uopće radio s njome, a donosi apsolutno sve. Hiperaktivan pas, gazi brdo i ganja šta stigne, agresivna na dlakavo i oblajava. 100% u tipu pasmine, nisam je triba učit skoro ničemu! Za aport sam koristio najviše komad drveta s perjem divljači, ali nekad je zagnjavim tako da je ostavim da sjedi i čeka i dam joj recimo svoju kapu da miriše. Onda odem 100m u masline i sakrijem kapu da ne vidi, kad se vratim ona već čeka ko zapeta puška. samo viknem donesi i ona ode. Zna guda sta triba i bez kape se ne vraća. Sad joj je 6 godina i ne treniram je nikako vise, zna ona sve. Kad čekam golubove vidi ih ili čuje prije mene, točno gleda za njima dok pucam i sama ide ako padne šta. Po meni, kvalitetno štene triba samo osloboditi straha i ne pokvariti pucanjem , samo u lov i to što više, kad je on pravi lovac onda jedva čeka i gušta. Nekome smeta kad se pas na polijetanje divljači malo zaleti, meni to ne predstavlja ništa i pokazuje da je lovac. Jedino su pointeri pipavi oko aporta i uvik su pizdarije da donese kako triba ali to im zapravo i nije u krvi. Ovi moj budala je vrhunski primjerak idiota od pasa, traženje, nos i ferma za reklamu, uvik u trku. Ali kad triba aportirat onda najprije ferma kratko pa uzme i nosa okolo, pa moram trčat za njim i vikat, onda sakrije divljač pa me zajebava i smije mi se u facu. Cila procedura dok mi kaže di je sakrija. Došlo mi ga nabalinat zadnji put. A šta ću od blente kad je radnik. Nego ja okrenuo ploču, kad divljač padne ne govorim mu ništa nego pošaljem Belu dok on ne gleda ili odem sam ako mi je zgodno . Ma monade neke uvik, a meni isto drago kad su mi pasi živi i ludi nego da se vuku za nogama i čekaju kad će leć.
Grome o tome kratkom postupku se i radi,tako i ja,lupaš mlatiš,kasnije opališ iz plašljivca malo na dalje pa isprid njega i onda ili je ili nije...mene aport malo zajebaje al donese,sta god uzme u usta želi to žvakat onda mu normalno ispadne pa uzme ponovo i onda donese...eno na njuškalu svi vrhunski od vrhunskih roditelja  hao
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: simun2807 - 30. 07. 2019. 11:45:08
Vrhunski roditelji ima svoju tezinu al ne uvijek bilo u obliku da stenci imaju cuka u glavi ili fizickih problema.Na osobnom sam primjeru naucio.
Kod nas je najveci problem sta vlasnici pasa generalno nemaju kontrolu nad psima pa bio on dukela ili vrhunski(a sigurno nije vrhunski ako neslusa bez obzira kakav mu je nagon)
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: grom - 30. 07. 2019. 20:11:50
Kontrola mora biti, inače ništa. S ptičarima to ide, ali s goničima je druga priča i to je neki drugi lov i svijet. Tko je probao oboje, znati će o čemu pričam. A sama genetika je čudo. Bilo je od srednjih roditelja vrhunskih pasa i od istih totalnih džukela za ne vjerovati. Vrhunski roditelji nisu garancija za ništa nego tek toliko da se imaš čemu nadati.
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: Ideerp - 30. 07. 2019. 22:42:33
Roditelji su najbitnija stavka,e sad možda pas povuče neku osobinu od djedova ili baka...moj je povuka na mater po karakteru i lovnim osobinama,kako opisivan vlasniku kuje njega tako on potvrđuje za nju,Gabro je sa njon lovio skupa pa zna bolje od mene kako to uživo izgleda,ako je pas vrhunski ne mora značit da je dobar u priplodu i da će davat dobre pase,al opet ima veću šansu od ovih "srednjih"
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: Huntercro - 01. 08. 2019. 06:07:00
ima dvije vrste upotrebljivi i dobri, dobar je vrh, ali rijedak, ostali su upotrebljivi, samo vlasniku ne smiješ to reći jer eto svađe u tren oka, pogotovo kod svinjara, tu se razlikuju jedni od drugih. imam jednog kolegu ima malo ali lijepo lovište puno šikara i podrasta, pa reko koliko si puko dobrih veprovau zadnjh para godina, jedna ili nijedan, nemate dobre pse, i odmah je krenulo pa mi lovimo s njima, pa lovite i šta teraju krmače i nazimad i praščoke, a kad naiđe vepar onda tišnjak, svako svojim putem, e tu do izržaja dolazi dobar pas, uporan a ne preoštar, koji neće vepra ostavit šta god bilo nego izdaleka javlja tu je lopov, tu je lopov 
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: Gabro - 01. 08. 2019. 08:14:45
Haha bas tako Huntercro!! Tu je, tu je, tu je i tako satima!! Samo treba baja da krene na baju a takih je malo pogotovo da imaju nešto mozga pa da požive dovoljno dugo da steknu iskustvo! Ljudi misle da imaju vrh jer nisu bolje vidjeli i za bolje ne znaju. Ali bitno da je čovjek zadovoljan sa svojim psom i da uživa s njime u lovu a oče li ga neko kvalificirati loš, dobar ili vrh zaboli ga kifla..
Ideerp majka tvog pas je xtra kuja, prava lovčina i dobra beštija!! Bude li tvoj upola kao ona budi sretan i pjevaj iza svakog lova!!
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: grom - 01. 08. 2019. 08:29:42
Pok. Tamni je bio od onih što ne ostavljaju, ali preoštar. Zato je bilo šavova kao u priči. Kolega trenutno ima jakog balkanca, u tipu pasmine 100%. Javlja trag, nađe ga di god legne. I laje iz daljega, od kad ga je krmača bacila u zrak ne napada više. Njegovo je zapravo da ga nađe, ako neće da se digne tu je druga ekipa malo tanjih živaca. Trenutno smo jaki dobro, ima pasa mladih dosta koji hoće. Ima po neki stariji dobar tako da zvoni brdo nemilo kad sastave. Ali realno, vrhunskih je jako malo. Svaki cigo svoga konja hvali i ljudi su često nerealni po pitanju toga.
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: Ideerp - 01. 08. 2019. 09:45:27
Šta se goniča tiče kod njih vidiš na čemu si tek kad ga se krmača "maši" malo...znam ih dosta šta su nakon prvog "okršaja"promijenili ploču...kod pasa(pticara) triba bit realan i ovisi šta ko očekiva jer nemaju svi iste "fantazije" u glavi,meni pašu čisto lovne linije,nikakve "takmičarske" linije jer su one po meni lovno neupotrebljive(pre dugi i pre široki),sa ovim sam zadovoljan,jedina mana mu je šta se oslanja samo na svoj nos,ne sekundira čim vidi druge u fermi već tek kad povuče,takva mu je i mater...
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: grom - 01. 08. 2019. 10:51:22
Nije to nužno loše, bitno da ne probija drugom pasu iz ljubomore. Naginje da će biti samostalan i neovisan pas, što je odlično. Ni moja kuja se ne oslanja na druge puno, starom pointeru prije ovoga je poštivala fermu, a nerijetko bi skupa stali jer mu je bila za guzicom uvijek, a i on njoj kasnije kad je ostario. Ovoga baš ne doživljava, nije joj legao nešto.
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: Ideerp - 01. 08. 2019. 14:47:54
Pustan ga sa pasima koji su odlovili sezonu,rijetko da fermaju prije njega al kad fermaju stane na miris,kad bace lažnu fermu probije je,pa ja kažen nema tu ništa čin on meni ne staje...tako i bude,al divljač još drugim pasima nije podiga
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: tar - 07. 11. 2019. 23:53:53
Obaveze su bile u tijeku a biti će ih još! Slažem se s nekim  na pisanim stvarima a s nekim ne pa ću samo kratko napisati na šta mislim. Većina vas je rekla da je jako malo vrhunskih pasa i slažem se ali sam zato na početku i napisao da ne treba odustati od ostalih jer se sigurno može naći jako dobar pas među ostalim ili više njih. Genetika je kao i kod nas čudna stvar, imaš vrhunskog psa po svemu a onda sa dvije godine epilepsija! I šta sad? Rodovnik ne garantira ništa!
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: tar - 08. 11. 2019. 00:05:28
Svi psi, ali svi imaju tri nagona, hrana, plijen i pranje tako da u radu sa bilo kojom pasminom i nema puno razlike. Naravno da postoje namjene ali nema puno razlika u radu unutar njih.
Argumenti rati ću početak sa bodrenjem! Zamislite klinca  koji je talentiran za nešto ali nikad nije pobijedio, kojeg su stalno poklapali, lupali itd! Od tog talenta ne bude ništa.
Poziv Dođi
Sve vježbe pa tako i ovu, počnite raditi na povodniku, naredba mora biti kratka, jasna i ne dvosmislena
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: Davor Antunovac - 08. 11. 2019. 06:14:09
 Ali kad triba aportirat onda najprije ferma kratko pa uzme i nosa okolo, pa moram trčat za njim i vikat, onda sakrije divljač pa me zajebava i smije mi se u facu. Cila procedura dok mi kaže di je sakrija. Došlo mi ga nabalinat zadnji put
Evo u ovome ja pronašao moga,donosio je ,ali šogorov sin mu bacako nešto po dvorištu i igro se s njim,trčao da mu uzme,a ovaj normalno bježo,i sad to isto meni radi,trči oko mene sa fazanom i smijucka se ,biće tri dana izgladnjivanje pa onda ponovo aportiranje sa hranom  ;D ;D ;D ;D
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: Neno - 08. 11. 2019. 07:55:11
Dica pokvare mladog pasa  ;)

Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: Gabro - 08. 11. 2019. 09:44:08
Socijalizacija u redu s djecom, neka se bestija igra i mazi, nek i on malo gusta u zivotu. Ali kad je ozbiljna rabota onda treba bit dosljedan. Ali kome ja imam sta solit pamet  uf uf!! U mene svi pasi blesavi, neposlusni.... ;D ;D
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: Neno - 08. 11. 2019. 09:49:54
Koliko vrimena provedeš s pasom u terenu takav će ti bit.
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: leon - 08. 11. 2019. 12:00:09
Tako je Neno. Sa psom s kojim se svakodnevno igraš i kasnije radiš, ne bježi od vlastnika i nije mu teško aportirati bilo šta. Lanac kvari psa, ne dica. Ne treba psu hrana za nagradu, nego puno ljubavi i pohvale.
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: Ideerp - 08. 11. 2019. 12:26:28
Aport treba imat u sebi,moj ga nema al san ga ja dosta radio,pa tako u lovu,jednu prepelicu donese u ruku,iduću ostavi metar od mene,treću proguta i sad ti budi pametan,al prepelica je skroz druga stvar šta se aporta tiče,sad čekan da ubijen još koju benu prid njin pa da vidin kako će sa njom
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: mladjo - 08. 11. 2019. 12:59:10
bena i patka imaju valjda jak miris, ne paše baš svakom psu... imao sam prije bretonku, radila je sve bez naredbe... kao da čita misli... sve bez greške... ali aportirat benu nema šanse...
Naslov: Odg: OBUKA PASA OD NAJRANIJE DOBI
Autor: grom - 13. 11. 2019. 08:42:35
Dosta pasa nece vranu, cavku i sl. crnu pticu u usta nikako. Moja ce donijet sve, a nedavno kolegin koji je isto dobar pas dosao do cavke i ostavio, nije htio nositi i nije prvi koji nece. Ideerp, prepelica je problem jer je mala, vrlo lako pokvari pasa i nastavi gutati. Zato prije prvog lova radis obuku s komadom drveta na kojem su zamotana krila prepelice. To uzima rado, a ne moze gutati.