Evo linka koga interesuje časopis Lorist: http://www.lorist.co.yu/new/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=17&Itemid=4
prepručujem da obavezno pogledate rubriku lovna balistika o kalibrima ikonama 20og veka autora Pedje Djurdjeva poznatijeg kao Swift.
Procitao sam ovo o 270Win i vidi se da pisac nije testirao ono o cemu pise.
Grupe sa 270 Win su uglavnom ispod 4cm,a sa rucnim punjenjem grupira se 2cm na 200m iz obicnih lovackih karabina. Sve se moze
Sama cahura 270 je identicna duljinom onoj od 30-06 po kojem je i 270 nacinjen samo suzenim vratom na 6.8mm,a ne 7mm kako navodi autor. 7mm je ustvari.284"-USA oznaka. Znaci nekoliko gresaka.
Inace na prvi pogled Lorist mi se svidja jako.
Clanak je pravi, i ok strucno napisano. Navedeni su i Chuck i O,Conor. Mada je Chuck kontroverzielan u nekim miljeima. Ali , otom potom. Swift je testirao dovoljno, po meni.
Malo sam listao po mojoj "arhivi" i knigama za punjenje(reloading manuals) od Noslera, Barnesa, Norme, Hornadya, Lapue i uoci jedno. Mnogi proizvodjaci koriste kalibar(promijer) zrna .277inch-a ili 7,03mm. Ovaj promijer koriste samo: 270 Weath.Magn, 6,8mm Rem.SPC, i 270WSM.
Norma za 270 win. koristi zrno promijera: 7,06mm ili ,278 inch-a promijer zrna. Znaci radi se o 7mm zrnu.
Napisano je u Pedjinom clanku da je "parent" caura od 30-06. To je naravno istina, ali caura od 270 Win. je duza ca. 1mm. Njena max.duzina je 64,5mm, a u 30-06 je 63,3mm. Caure nisu iste!
A 284 inch-a je 7,2mm promijera
i to je onaj 7mm koji se puni u kal.7x57, 7x64, 7WSM, 280 Rem, 7mm Rem.Mag, 7mm Weath.Magn, 7mm Br, itd da ne nabrajam. O ovome Ameri i Anglo svijet misle kada im kazes 7mm.
Pozdrav od Schultza
A Max011, sto se tice zenske slazem se, ni ja ne gledam;)