Crnim barutom kao takvim nije zabranjeno loviti, ali oruzje mora biti "B" kategorije, dakle s metkom na cahuru - jer je tako definirano zakonom.
Drugim rijecima, moras imati oruzni list.
U praksi, mislim da ima jos uvijek dosta registiranih sacmarica kokotara na crni barut, dok za oruzje sa uzlijebljenim cijevima mislim da je glavna prereka mala snaga srednjeg kalibra, pa takvog oruzja ima vrlo malo, a da ne spominjemo probleme nabavke streljiva arhaicnih kalibara.
Ako se zapitamo o lovu oruzjem na crni barut na necjeloviti metak, dakle oruzjem C kategorije, da bi se to provuklo kroz zakone, pravilnike i praksu - za sad mislim da je to vrlo tesko.
Kao prvo, nije mi poznata niti jedna javna inicijativa, koja bi dalje povukla javnu raspravu, u tom smislu.
Ako gledas i usoredis sa drugim primjerima:
Za lov lukom i strijelom koji je uvrsten u zakonsku regulativu, postojala je neka inicijativa, i stvar prosla, doduse jos nije zazivjela u praksi. Pojednci se vec bave lovom lukom i strijelom, medjutim odlaze na lov u druge zemlje. (Mislim, Sloveniju)
Zatim, za promjene zakona o oruzju, posebice, za odredbe o punjenju streljiva, postojala je inicijativa krovnih udruga, napravila se javna rasprava, i stvar se trenutno rijesava. Ne znam doduse, s kakvim ishodom ce se rijesiti, ali ipak je u rijesavanju.
Za lov na crni barut, oruzjem C katgorije - takva inicijativa ne postoji u javnosti, pa sumnjam da ce se ista mijenjati.
Opcenito, crni barut - stoji u Hrvatskoj na klimavim nogama.
U lovu, lovce prakticki ne zanima (govorim o 99% lovacke populacije).
U streljastvu, na nivou streljackog saveza, streljacke discipline na crni barut nisu cak niti uvrstene u nacionalni program.
Komercijalno, maloprodaja oruzja C kategorije na crni barut je prakticki nikakva u HR, a ponuda komponenti za streljivo isto tako.
Sve u svemu, vrlo tesko da lov na CB, na necjeloviti metak ima buducnost u HR.