Evo da se i ja malo javim ,kod nas su radova u lovištu već počeli,to je ono vrijeme totalng lovostaja i mira za divljač uz minimalne ulaske u lovište radi radova,dodatne prehrane i sve to uz sve manje uznemiravamje divljači.Trenutno se iznosi dodatna hrana jer je zima za divljač svakako teška,potrebna je pomoć u gladnim godinama, kada ima slabije prirodne hrane a to je baš ove godine.
Prosjecaju se novi putovi koje koriste i lovci ali i DS,rade se novi lovno-tehnički objekti,obnavljaju i popravljaju se stari,uvode se nove čeke kako za pogon tako i za čekanje noću.
Naravno u toku predhodne lovne sezone uočene su neke nove navike divljače i nove staze dolaska, novi prelazi ili staze kuda divljač češće bježi u pogonskim lovovima .
DS ,izbace iz igre neka stara dobra mjesta koju su bila ranije nezamjenjiva i naravno uvažavajući to moraju se uvoditi nova mjesta jer su DS veoma prilagodljive,mjenjaju svoje stalne navike i staze ,ako im situacija tako nalaže.Izbjegavaju neka mjesta i staze koja su im ranije bila sigurna,čim na tim mjestima dožive probleme i opasnosti,napuštaju ih i traže za sebe nove sigurne staze i nova mjesta.
Siguran sam da DS koje prežive jednu lovnu sezonu a velim vam da ima i takvih
da tačno znaju gdje su čeke za čekanje po noći a gdje su štandovi za pogonski lov.Zato često treba napuštati neka mjesta i uvoditi nove čeke ,pa sam zagovornik pravljenja novih na mjestima na kojima ih nije bilo.Vrlo je učinkovito kada uvedene neku novu čeku na pogodnu mjestu .
Doslovno mi tada u DS znaju neoprezno natrčati na cijev dok u u blizini starih čeka vrlo su oprezne i sumljičave.
Evo jedna radna akcija kod mene, nemislim da je na drugim mjestima puno bolje ali od 11 pozvanih ,vidite troje na slici,ja četvrti i jedan naknadno došao ,ukupno znači 5,odlično ,skoro pa pola.
Kao što vidite mi nisamo u dilemi dali paliti vatru
,vatra je obavezna za grijanje ,naravno uz maksimalni oprez jer se nalazimo na mjestu gdje u slučaju požara mogu pomoći samo avioni kanaderi.Vatre nam je neophodna za pečenje slanine ili kobasica ili što je još bolje obodvoje.
Na ovoj prvoj slici ,vidite da na ramenu umjesto puške vise motorne pile,od ostalog ubojitog oružja imamo mačete, tzv "kosori" i ne zanemarimo ni "ubojite oštre štape" na kojima se peču slanina i kobasice. Naravno oštar nož je obavezan za borbu sa nekim živahnim nareskom, kobasicama,slaninom ,kruhom i ostalim.
Ova druga slika pokazuje jedno od nekoliko mjesta odmora,za uopće doći do mjesta radne akcije potrebno je hodati u ovom slučaju oko 1,5 sat.
Na slici se vidi jadranska magistrala,to je i mjesto od kojeg treba krenuti pješice.
Iza jedranske magistrale počimlje drugo lovište čija sam također član i koje se prostire do mora.
Kada dođete do ovog mjesta za odmor to vam je otprilike 150 metara ispod mjesta na kojem se čakaju DS u pogonu i to su mjesta koja su bila predmet radne akcije, staze do njih ,čišćenje okoliša radi boljeg pregleda.Naravno uspon je i dalje isti kao i ispod nas na slici ili kako ja zovem "ajme meni".
To su mjesta na kojima i samo kada dođete do njih ,već bi trebalo upisati jednu dnevnicu,ako ste marendali i napravili posla bez grižnje savjesti možete upisati i dvije.
Tu će se loviti tek od 01.08 , članarinu smo morali platili do 28.02. , obavezne radne akcije već odrađujemo .
Važan dio radne akcije, pa naravno ni jedan motor ne ide bez goriva i maziva,za motornu pilu je to ulje i benzin za nas ,zna se ,upravo se skinula slanina sa vatre,jedan pak kobasica je tek stavljen,vadi se sva hrana iz ranaca ,jedino nevidite sokove tipa cocacola,cedevita , a to nećete ni viditi
Kada smo tako jako marendali ,radili smo cijelo poslijepodne, kada smo izišli tako visoko nebi se isplatili za drugi put , ostaviti malo nedovršenog posla pošto treba pješašiti više od 3 sata da bi odradi možda manje od dva sata posla.
Tako je društvo bilo malo ali odabrano, napravilo se posla kao i kada nas je deset i neznam uopće zašto neki ljudi izbjegavaju ovakve radne akcije
Evo zadnja slika ,to je jedna od staza kuda DS bježe ispred pasa i vidite i sami kakav je pregled nikakav i kada pročistite zelenilo ostaje vam to kamenje .Sada zamislite kada ih pasi podignu negdje dole kraj vode da čak i DS iziđu na ovo mjesto polumrtve.Nezna se tko jače puše uzbrdo ja ili one.