Hvala Tihomire :)
Kujica je sada 9 i pol mjeseci starosti i stvarno me ostavlja bez daha. Bio mi je početkom 11. mjeseca prijatelj iz Engleske vlasnik International Falconer časopisa (največi sokolarski časopis na svijetu).
Jako ih fascinira Hrvatska i često dolaze, a i tereni za sokolarenje ih ostavljaju bez daha. Ja sam uzeo ovu kujicu, tada je prešla 8 mjeseci, i mi izašli van kod mene na teren. Kuja tuče teren koliko je god širok, po 150-200 metara u vjetar, ali izrazito pametno, sa stilom i mozgom. Kaže meni prijatelj:"Ja ovo nisam nikada vidio, pas ima 8 mjeseci i ovako radi!č!č!"
Kažem ja njemu:" I ja nisam to isto nikada vidio osim kad sam lovio sa Harijem heheheheh
!!"
Nakon sat vremena hoda, ispred nas mali hrastov šumarak, vjetar tuče u nas, i kujica stane dobrih 30 metara i markira u tu šumicu!č!č!č!č
Ja gledam i ne vjerujem joj!!!!! Napravim ispred nje petnaestak koraka i podignem desetak fazana koji su jeli na jednoj maloj njivi gdje su pobrali kukuruz!!!!!!!!
Mislim si, seljačino jedna nisi nikada lovio sa nečim kao što je ona i tako ti i treba. Seth, prijatelj iz Engleske, me gleda i ne može vjerovat da su tamo bili fazani. Kujica me gleda, i vjerojatno si misli:"E moj Viktor, baš si glup z7 z7!!!!"
Ništa, ja pozovem Ori, tako se kujica zove, i učemo u taj šumarak. Ima možda 500 kvadrata i jednim dijelom je zarastao kupinom. Znam da su fazani odletjeli, dio u kupine a dio pobjegao po nogama. Mislim sada će ju pošto je mlada kuja povesti tragovi nogu, spustit će glavu i podiči one koji su preostali.
Ori uče unutra, odmah markira, ja i Seth se gledamo, i počne kulirat i vodit me 25 (DVADESET PET) brojao sam vjerujte mi, koraka, korak po korak kako god bi ja došao do nje i polako je taknuo oni bi napravila korak dva..........na kraju jaka marka, ja je taknem ona stoji, ja je ostavim da stoji minutu dvije, kažem daj i tri metra ispred nas se podigne fazanka. Jastreb, koji je čitavo vrijeme bio samo i isključivo koncentriran na kujicu krene napravi ulov u deset metara. Ovo je bio najbolji let ove sezone, a da priči ne bude kraj jastreb i fazanka padnu u brazdu sa vodom, jastreb je drži ja skočim za njima u vodu do iznad koljena na 3 stupnja Celzijevih i završimo ulov!!! Slika ispod
Vjerujete ovakvih letova ima jedino sa ovakvim psima, i od 10 letova samo je jedan fazan u torbi u tim uvjetima. Kod mene su bili neki forumaši i vidjeli što to je, da nije lako i da uglavnom sokolar ima super let bez krajnjeg ulova ako i jedan od elemenata kao što su pas, vegetacija, vrijeme, ptica nisu poklopljeni. Tu fazanku smo isti dan pojeli u juhi jer to je svrha ove tradicionalne discipline, samo što po tome često ostajem na sendvičima
Isto tako, ja sam probao dosta stvari u sokolarenju i sada odgovorno tvrdim da kod iskusnih sokolara pas nosi 60% vrhunskog sokolarenja!
Pozdrav Viktor