ovisno sto se tocno trazi. Odrasli pas koji je vec "radio" ili stene s kojim ce se krenuti iz pocetka?
Po meni, bolje je krenuti sa stenetom, jer takood pocetka ucis psa da reagira kako tebi odgovara i lovu i radu onako kako treba, dok kod odraslog psa je problem ispravljati eventualne greske koje nisu na vrijeme primjecene, ili pogreske u ucenju.
Slijedece pitanje je koji tip engleskog setera se trazi. Kod nas u Hr je medju lovcima rasprostranjen talijanski radni tip, manjih proporcija i slabog krzna, ali nesto "brzi" od standardnog eksterijerno radnog setera koji su vislji ( standard nalaze iznad 60 cm u hrptu), ovisno o linijama dosta dulje i bujnije dlake ( americke linije imaju dosta bogatu i dugu dlaku). I ovi su radni psi, gledam po mojoj kujici koja je toliko radna da jojne moze promaci fazan u setnji.
Dakle razmisliti koji tip se trazi, u kojoj dobi pa onda traziti bas ono sto se zeli. Ja trenutno imam stence eksterijerno radnih pasa, oba raditelja su i izlozbeno jjaki, ali i radno aktivni psi. Za sada sve sto je rezervirano ide dalje i za rad tj lovcima, i za izlaganje, a u svakom slucaju su mi trazeni zbog daljeg uzgoja, jer su kombinacija talijanskih izlozbeno radnih linija i nesto amerikanaca za popraviti dlaku kod izlozbenih pasa.
U svakom slucaju, primjetila sam da meni duga dlaka kod pasa nije problem u radu, cicke lako skinem rijetkim cesljem u jednom potezu, a i nije ih problem pred sezonu osisati jer dlaka i tako raste cijelo vrijeme.