Evo da se malo javim nakon što sam se ponovio sa ženkom MM, starosti 4.5 mjeseci. Došla je kod mene prije 10 dana, prvo je bila socijalizacija, sada se već privikla nakon vidljivog početnog šoka. Inače je hiperaktivna, luda za plijenom, stalno njuška po zemlji i stražuje. Naučili smo aport, koji donosi meni svaki puta, još bi se to moglo usavršiti oko predaje, zna ga malo zadržati u ustima kad uzimam od nje, ili malo prođe pored mene. Naučila je naredbu sjedni, ali tu još imamo posla, a na naedbu dođi uglavnom dolazi do mene, izuzetak je rijetkost. Napravio sam pomagalo tj. pecaljku na koju sam tankim konopcem svezao dio kukuružnjaka kao plijen, i kada vježbamo ona neumorno ispočetka trči za njim u namjeri da ga uhvati. Tek kada se dobro izmori počne fermati i kulirati prema njemu ali nije to prava ferma... Zanimljivo je da kada počne fermati čeka da je ja ohrabrim pa krene, a možda je to i slučajno, nisam siguran. Kretanje uz povodac nam je još problem jer često zna ubrzati ili zastati pa na tom moramo poraditi. Inače u dvorištu radi super i sluša, jedino joj drugi psi znaju ometati koncentraciju. Kada izađemo vani onda je dosta oprezna, ne udaljava se od mene, ne želi u gusto a kada smo jednom naletjeli na fazana u šikari nedaleko od kuće primjetio sam da se uplašila, susjed ima kokoši tamo ne želi ni blizu. Koliko sam primjetio na neke jače zvukove nije obraćala pažnju, mislim da pucanj neće biti problem, ali to ćemo tek vidjeti kada dođe vrijeme za to.
Obzirom da mi je ovo prvi pas kojeg obučavam, a nemam iskustva, dobro bi došao svaki savjet oko obuke, što bi i kako trebalo naučiti. Uglavnom sam kupio savjete sa foruma i nekih tekstova sa neta, i od kolege galee23 kojem zahvaljujem. Pozdrav.