Evo da vam ja predstavim moj način obuke samostalnog "svinjara".
Prije početka obuke potrebno je na dva mjesta, za koja samo vi znate, prihranjivati divlje svinje, i tako ste sigurni da će uvijek na barem jednom od njih biti sinoćnjeg traga. Dovedite svog mladog psa u povodcu i pustite ga na to mjesto. Važno je znati da prvih nekoliko puta neće biti nekih rezultata. Pas će malo njuškati, istraživati, i naposljetku krenuti za sinoćnim tragom. Najprije krene 100 metara, pa sljedeći put počme javljati, i sve bolje i bolje. Pošto se radi o mladom psu, najvažnija stvar od svega je da ga stalno pratite. Pas će na kraju pronaći zaleglu divljač, malo če oblajavat pa će natrag k vama. Al svaki put ga morate pratit koliko god možete. I onda na kraju kad dovedete psa na to vaše mjesto, on će bez problema pronać svinje, oblajavat, bez straha gonit... Jer je siguran da ste vi u blizini. Kad odstrijelite pred njim prvu svinju obuka je gotova, a vi imate savršenog svinjara koji je već dovoljno napaljen da ga više nije potrebno pratit.
Važno je znati da svinje u pravilu ne zalegnu daleko od mjesta gdje ih prehranjivate pa to još više olakšava posa.
Eto to su moja kratka iskustva kod obuke svinjara.