Kako nema duže vreme odgovora a navedenu optiku Docter aspheric 2,5-10x48-M koristim već oko mesec dana reći ću neka svoja zapažanja... U početku sam planirao da je postavim na Steyr 300 Win mag Ali zbog malog rastojanja oka od okulara koje je ispod 7,5 cm od sočiva odnosno ispod 7cm od ivice okulara postavljena je na ČZ 550 7x64, a Steyr je dobio Swar Z6i koji ima odstojanje preko 9 cm, ovo malo rastojanje od oka je po meni i naj veća mana ove optike. Sve što mogu da kažem o njoj odnosi se i na kasniji modele Clasic i Basic jedina razlika je što ovaj model ima asferična sočiva koja bi trebala da daju jasniju sliku po obodu ali je zbog cene proizvodnje taj koncept napušten...
Uglavnom ono što sam već napomenuo, končanica u 1. Fokalnom planu, na manjim povećanjima izmedju 2,5 i 3,5 javlja se tzv. tunelski efekat, na ostalim ima odličnu sliku jasnu celim vidnim poljem. Klikovi imaju otklon 1cm nemaju onaj klasičan zvuk ali su jasni i imaju dug korak i rade veoma precizno. Inače vidno polje je na najmanjem povećanju 2,5x je 12,4m ovo vidno polje se zadržava sve do približno 3,5x gde se gubi tunelski efekat pa sam na tom povećanju zabeležio prsten jer nema svrhe koristiti manje povećanje sa istim vidnim poljem. Končanica bez osvetljenja br. 4 a kako je u 1. fokalnom planu može se na svim uvećanjima koristiti za procenu daljine, raspon izmedju debljih horizontalnih crta je tačno 100cm na 100m a od vertikalne do centra 50cm... Optička svojstva su odlična... Na povećanjima preko 3,5x bez aberacije slike po obodu i tunelskog efekta izuzetno jasna i u slabim svetlosnim uslovima... U poredjenju sa Kahles 2,2-9x42 i Zeiss Diatal 2,5-10x48 mogu reći da je jasnija i u dnevnim i sumračnim uslovima a neznatno slabiji od Swar Z6i. U svakom slučaju prijatno sam iznenadjen i izuzetno zadovoljan ovom optikom, modeli Clasic i Basic sa osvetljenom končanicom bili bi još bolji izbor za lovce, nove tipove koji se sada proizvode pod imenom Noblex sa osvetljenom končanicom nisam gledao ali po onome što sam čuo zadržali su kvalitet onih modela optika koje se proizvode u Nemačkoj pa svaka preporuka za lovca koji hoće gotovo identične performanse velike četvorke po znatno manjoj ceni...
Pozz...