Ja sam mislio da je to problem zbog veće udaljenosti optike od puske zato jer onda nosač mora biti duži i on trpi veću silu (zakon poluge)pa dolazi do nekih deformacija.U tom smislu bi se događalo da se osi cijevi i optike ne poklapaju = nepreciznost.
Razmijem tvoje mišljenje,u pravu si ali mislim da je to jako malo a i sad mi je kasno ,već sam kupio tunelske nosače za tubus 30mm.Zapravo mi ta visina i ljepše leži, to je više od niske fiksne montaže za nekih 10mm.
Nikad nije kasno.
Otiđi majstoru koji ti je ove prodao i zamoli ga da ti ih zamijeni za niske.
Najbolji pokazatelj kakve su niske montaže ti je kad brzo digneš pušku u rame i pogledaš prema cilju,bez zastoja.
Ako ti bez korekcija glavom i vratom oko bude u ravnini sa okularom,to je to.
Ja sam svojevremeno jednog vrlo,vrlo poznatom majstoru povjerio da mi napravi montažu pa mi se vratila puška tak složena da mi je trebala štokrla da dođem do okulara.
Kad sam pitao zašto je tako visoka i jednostavno nepraktična za pucanje,odgovor je bio da bolje ne može zato što "ZASTAVA ima kundake rađene za korištene bez optike,i predviđeno je koristiti mehaničke nišane."
Toliko o "majstorima" koje nam toplo preporučuju.
Poslije sam otišao kod svog starog puškara koji je ublažio problem koliko je to moguće (spustio montažu za 8mm) ali nije mogao ikloniti postojeću i staviti drugu jer je "majstor" zavario originalnu rupu za montažu i izbušio novu po svom nahođenju.
E to boli.
Nema veze,sad je to gotova stvar.
Ne ponovilo se.