Pa ja jesam gadjao (i pogodio) divljac u pokretu sa povecanjem 3x, all around optika, s objetivom 56, s tim da nije bila Meopta.
Medjutim, razlika je u tehnici ciljanja.
Sa povecanjem 3x gadjam sa jednim okom, tako da me prirodna slika lijevog oka (1x) ne buni ako se preklapa sa optickim povecanjem 3x koje drzim na desnom dominatnom oku kao desnjak.
Kod povecanja 1x na sirokokutnoj, gadjam sa oba oka otvorena, i onda mi je lakse hvatanje pokretne mete u koncanicu zbog maximalno sirokog vidnog polja. 1.5x povecanje je u tom rangu.
Inace, s povecanjem od 6x na sirkokutnoj sam bez problema gadjao na 200 m u papirnatu metu, pa mislim da za dnevni hitac nece biti problema. Jedini handikep je mozda propusnost svjetla u neki sumrak.
E, naknadno da editiram:
Moj deda je sve situacije u lovu rijesavao sa optikom fiksnog povecanja 4x. Tako da mislim da smo svi mi pomalo iskvareni sa ponudom danasnje industrije na trzistu. Naravno da postoji bolje, dobro, najbolje, ali vec govorimo o nijansama. U ovom slucaju o tehnici ciljana, po mojem individualnom i subjektivnom pristupu ciljanja sa jednim ili dva oka. Pa u zakljucku: morat cete odluciti sami, s tim da sam naveo razlike koje osobno vidim kroz neko iskustvo.