d2Tražim savjet iskusnih lovaca. Namjeravam kupiti kratki SSG69 cal 308win za lov na divlje svinje pa me zanima dal je takva puška dobra za svinje i kako padaju?
Kolega,
Dobro dosao.
Evo ti par komentara s moje strane vezano za pusku I kalibar.
308 je lijepi kalibar malog trzaja. I osobno imam 308.
U dobrim elaboracijama je I vrlo precizan.
E sad, pitanje je sta sve mislis loviti s tim?
Naime, kako spominjes divlje svinje - obrati paznju na jednu stvar.
SSG ti ima navoj zlijeba 1/12 izrazeno u inchima. (Dakle jedan puni okretaj zrna, na putu od 12 incha).
Ovo govorim za starije modele SSG, dok za novije nisam istrazivao - pa provjeri.
Ako uspredis sa kalibrom 30-06 koji ima isti promjer zrna, dakle za taj kalibar uobicajeni navoj zlijeba ti je 1/10, a koji moze koristiti I teza zrna nego 308.
Ovo ti sve upucuje da ce 308 s laksim navojem od 1/12 imati bolju preciznost u laksim varijantama zrna.
A to bi po meni bilo da bi ta puskica bila pogodnija za ceku, gdje ce ti sa laskim zrnom doci do izrazaja preciznost, nego sa istim tim zrnom gadjati na divlje svinje u pogonu, kad su pune adrenalina, I kad teze padaju.
Opcionalno mozes razmotriti lov na svinje sa laksim zrnom za ceku, a sa tezim zrnom manje preciznosti za lov pogonom I na manjoj udaljenosti. Na istu varijantu zrna - ja ne bih bazirao lov s ceke, kao I lov pogonom.
To je moje vidjenje.
Vezano za kalibar 308 win, u razlicitih proizvodjaca lovackog oruzja, navoj zlijeba varira od 1/10 do 1/12 pa mozda nije zgoreg pogledati sto ostali proizvodjaci nude u istom cjenovnom rangu.
Vezano za duzinu cijevi, kraca cijev ce za uobicajene uvjete lova (lovacke udaljenosti), u kalibru 308 zadovoljiti, I preciznoscu I dovoljnom snagom za prakticki svu divljac u HR.