oružarnica zagreb
puškarnica zagreb

Autor Tema: Pravna regulativa u vezi postavljanja i korištenja kamera  (Posjeta: 3539 vremena)

Online GOGO LOVAC

 • K 500
 • ***
 • Postova: 713
 • Idemo u šumu?
Prije dva dana sam čuo od kolege lovca da mu je jedan prijatelj poklonio kameru jer je završio na disciplinskoj radi postavljanja kamere i jer je ulovio kolege lovce. Pitao sam ga šta znači ulovio,kaže vjerojatno ih je ulovio u krivolovu ili u nedozvoljenom odlasku na "tuđu" čeku.Navodno u tom društvu svaki lovac ima svoju čeku ili više čeka i samo on ima pravo i obavezu hraniti i loviti na tim mjestima. Ali nakon što ih je prijavio valjda lovniku, prijavili su i oni njega da nije smio postaviti kameru. pošto je 6 godina član dobio je samo opomenu i zabranu lova do početka lova u 2016. Nedavno sam isto tako čuo da u nekim društvima nije dozvoljeno slikanje nakon lova sa divljači.
Postoji li ikakva zakonska osnova za takve odluke ili je to nečija samovolja i smije li se takve stvari zabranjivati?
Gogo

oružarnica zagreb
puškarnica zagreb

Offline roger

 • K 2000
 • *****
 • Postova: 2545
Odg: Pravna regulativa u vezi postavljanja i korištenja kamera
« Odgovori #1 u: 21. 12. 2015. 04:38:39 »
Na javnoj povrsini smije se snimati, i slike su pravno uptrebljive kao dokaz ako zatreba (na pr. kamere za snimanje brzine na cesti). Ovo pokriva i novinarske foto-reportaze.
Na vlastitoj privatnoj povrsini, da bi snimanje bilo legalno i bilo pravni dokaz, mora se postaviti upozorenje da je prisutan video nadzor. Ovo podrazumijeva i dozvolu vlasnika za postavljanje kamere.
Naravno, ovo je sve ustaljena zakonska praksa iz "urbanih", gradskih sredina.

Vezano za loviste, i uravo ovu problematiku lovste je javna povrsina s jedne strane a s druge povrsina pod koncesijom ili zakupom, dakle ima elemente i jednog i drugog:
Kaze mi jedan stariji kolega da su iz njegovog drustva izbacili nekoliko mladjih lovaca. Pitam ga zasto? Kaze, uhvatile ih kamere po lovistu, kad nije lovni dan,  u krivolovu, imali smo dokaz, i odlukom izvrsnog odbora su izbaceni iz drustva.

Zanci, u zakljucku - kako vidim stvar: kao javna povrsina, kamere se mogu postaviti po lovistu, medjutim, ipak to ne bi trebalo biti ne-kontrolirano, i lovozakupnik (drustvo) bi trebao znati o lokacijama i poziciji postavljenih kamera. A izvrsni odbor, te drustvo bi na skupstini trebalo postaviti pravila koristenja, i postupak u slucaju da se snimi nekog u nekontroliranim radnjama.
Niti jedan zakon nije savrsen i ne pokriva sve zivotne situacije, pa ni u ovom slucaju ne treba ocekivati drugacije. Medjutim, ne bi se trebalo odmah svadjati na noz, i treba naci dogovrno rijesenje. Uobicajeni "jal" bi trebalo izbaciti iz jednadzbe inace sve gubi smisao, jer je sastavni dio lova kolegijalni odnos sa ostalim lovcima, a ne podmetanje.
Naime, tako bi trebalo biti.

Vezano za slikanje nakon lova s divljaci, i zabranu slikanja u nekim drustvima: Mislim da je ovo stvar PR-a (public relations), te stvaranju slike lovaca u javnosti.

Mislim da su se i na ovom forumu spominjali neki od slucajeva koje su mediji rasplamsali, kad su se "krvozedni lovci" razapinjali po medijima i napadali u javnosti, a ponajvise zbog slika koje su sami potavili na fejsbuku.
Da spomenem neke slucajeve: Jacine Jadresko, lovkinja Hrvatskog porijekla, pa americki lovac koji je odstrijelio crnog nosoroga i platio dozvolu 350.000 usd, pa sad nedavno lovac koji je odstrijelio "pitomog" lava Cecila, uz urednu dozvolu i eventualnu gresku vodica.

Uglavnom burnu medijsku kampanju su pokrenule njihove slike na fejsbuku. Da bi se to izbjeglo vjerojatno neka drustva izbjegavaju takve slike stavljati u javnost. Ovaj stav nije nerazumljiv.

Osobno, ja izbjegavam stavljati u javnost svoje slike s lovinom, ili s oruzjem u ruci, upravo iz gore navedenog razloga.
Lov i streljastvo mi je gust i zadovoljstvo i ne treba mi u zivotu da me osudjuju ni proganjaju ne-educirani ljudi iz zelenih pokreta i antigun lobija i slicni egzibiconisti zeljni dokazivanja.
« Zadnja izmjena: 21. 12. 2015. 04:45:44 od roger »
Gente Balcanico!

Online GOGO LOVAC

 • K 500
 • ***
 • Postova: 713
 • Idemo u šumu?
Odg: Pravna regulativa u vezi postavljanja i korištenja kamera
« Odgovori #2 u: 21. 12. 2015. 06:47:12 »
Zahvaljujem se na detaljnom objašnjenju.
Osobno ne stavljam kameru radi očekivanja da ču uslikat  kolegu ili krivolovca kako je odstrijelio na mjestu gdje je postavljena kamera,već radi praćenja dolazaka divljači i praćenja kakva dobna struktura dolazi.
Znam samo da čim više osoba zna gdje je kamera time su šanse da dobije noge puno veće.
Ja osobno povremeno stavim kameru,pa ju skinem,pa stavim,ali nikad nikom ne pričam kada je i nije postavljena, jel  ljudska zloba ne pozna granice. Iskreno u dva navrata je kamera snimila nečije gojzerice u prolasku uz kameru,ali je kamera bila u travi dobro zakamuflirana pa ju " šetač " nije primijetio jer je vjerojatno gledao u hranilicu i tragove oko hranilice.
Gogo

Offline roger

 • K 2000
 • *****
 • Postova: 2545
Odg: Pravna regulativa u vezi postavljanja i korištenja kamera
« Odgovori #3 u: 21. 12. 2015. 07:18:30 »
Znam samo da čim više osoba zna gdje je kamera time su šanse da dobije noge puno veće.
Ja osobno povremeno stavim kameru,pa ju skinem,pa stavim,ali nikad nikom ne pričam kada je i nije postavljena, jel  ljudska zloba ne pozna granice.

Upravo sam htio ovo napisati. Sve tocno. Svi koje znam uglavnom skinu, pa stave kameru iz navedenog razloga.

Po meni bi trebalo na nivou drustva reci "ako necije kamera snimi nekog u nedopustenoj radnji, tada slijedi... disciplinski postupak..."

Znaci, ako se na osnovu snimke potegne odredjeni sluzbeni postupak, onda bi to trebalo unaprijed reci.  Tako da bude u duhu prakse.
 zagi

A izbjegavati situacije, tipa: ako te ja snimim na moju kameru, na mojoj ceki, prijavit cu te za krivolov..." to onda stvara zlu krv. to treba izbjegavti, o meni...
Gente Balcanico!