evo malo i nekih rezultata sa specijalke na Vlašiću.Prvo radosna vijest izlagao je i naš kolega sa foruma Pinc tornjaka Cezara u razredu najmlađih.
3-6 mj.M Vrlo perspektivan I mj.HondoIV od Haračića,drugi:Prle vl.Huso Sinanović
3-6 mj.Ženke prvaGaby od Bobovca vl.uzg.od Bobovca,druga:Rea vl.uzg od Gemylanda
najmlađi (M)6-9 mj.I mj.Maršal:
.Anto Vukadin iz Tomislavgrada,drugi Cezar vl.Esad Selimović iz Bihaća
za ženke(nepotpuni podaci)koliko se sječam nije bilo vrlo perspektivnih.
raz.9-18.Ž Vana od Bobovca
zreli M.I mj.Sony Tuzlanski vl.Enver Ðapo,II mj.Ajax vl.Miro Radoš iz Tomislavgrada ,II mj.Šargan vl.Fikret Jahić iz Tuzle.
zrele ženke:I mj.La Luna od Tuzle vl.Enver Ðapo -Tuzla.II mj.Cvita vl.Anto Vukadin-Tomislavgrad,III mj.Nera vl.LJuban Gudelj.
veterani (M)Roki ,vl Hasan Kopčić Has iz N.Travnika
najljepši par:I mj.Enver Ðapo iz Tuzle sa gore upisanim rornjacima,II mj.Miro Radoš,III mj.uzg Gemiland.
uzg grupe:Imj.uzg.od Gemylanda
najljepši mužjak specijalke :Sony Tuzlanski
najljepša ženka specijalke:LA LUNA OD TUZLE.
Nije biran najljepši pas izložbe(BIS)????????takva organizacija.Nije dodjeljivan CAC??????? mislim da je propust organizatora.
Stanje pasmine(moj zaključak)kod izlagača iz KK Tornjak Travnik neki psi su u problemima sa tipom.Izložba je prilično rano zakazana obzirom na stanje dlake kod pasa.
Organizacijskih problema na pretek(vjerovatno opstrukcije usljed turbulentnih kretanja u BH kinologiji tako da u klubu Tornjak Travnik po mome mišljenju treba dobro da se izanaliziraju i kinološki ozbiljnije prionu poslu i fokusiraju se na stanje pasmine a u drugi plan stave lične uspjehe i promovisanje koje sve više gubi "praktičnu podlogu"u kvaliteti pasmine.Linija manjeg otpora i nezamjeranja u klubu je dovela do stagnacije pasmine.Moja primjedba:Bio je nekad dobar pas Astor u vlasništvu rahm.Saliha Varenikovića iz Travnika i sada bi sam klub trebao da ima bar 10-tak pasa te kvalitete nažalost nije viđen nijedan ni blizu.Umjesto toga postoji "kameni"spomenik tornjaka u Travniku.Važnost ,snagu i brojnost a posebno kvalitetu pasmine treba ozbiljno vratiti Vlašiću i Gostilju tako da naredna 13-esta po redu specijalka pasmine vrati nekadašnji sjaj.Psi iz Tuzle i Tomislavgrada su doprinijeli opštem uszisku o pasmini i viđena je nekolicina jako dobrih primjeraka.
Nažalost isključeno je prilično pasa radi loše prazantacije odnosno nesocijaliziranih pasa i neshvatljivo je da neki izlagaći uopće ne rade na ring dresuri.Pas Faraon koji je navodno prijavljen u razred šampiona tek je naknadno (rukom)upisan u katalog izložbe i organizator nije prihvatio da se izlaže u tom razredu radi toga što navodno nije dostavio uvjerenj o šampionatu. Pas je opisan i ocijenjen ali je izlagač zbog pritiska odustao da konkuriše u razredu zrelih.Propust organizatora što to nije na vrijeme rašćistio sa izlagačem koji je blagovremeno prijavio pas a kojeg uopče nije bilo u katalogu.Opčepoznata tornjakaška( i ina kinološka) priča.Puno uzgajivača a mali prostor pa ko se uzdigne kvalitetom onda se obruše na njega i drvljem i kamenjem ovi sa prosjekom.