Pitanje je koliko si ti metaka ispalio i iz kojeg kalibra. (i iz kojeg stava: sjedeci, lezeci, stojeci?)
Evo ti primjer, za relativno mekan kalibar 8x57.
jedan moj kolega je vrsni strijelac, redovni sudionik natjecanja pri streljackom savezu u disciplinama VK, konkretno m48 (8x57).
Dobitnik je brojnih medalja, na zupanijskom i drzavnom nivou. Znaci, nije neiskusan.
E, sad, nakon svakog treniranja, i nakon svakog natjecanja kad se sretnemo, on suce rukav i pokazuje mi rame.
A rame u ljubicasto plavim nijansama modrica - modrice od kumulativnog djelovanja kundaka i trzaja.
kad opalis metak - dva, iz nekog jakog kalibra, nikom nista. prezivis.
Kad ispalis od 30 metaka na gore, u jednoj seansi, u jacem lovackom kalibru, u laksoj lovackoj puski, osjetis.
Gumeni amortizer na kundaku pomaze,
ali sad govorim o kalibrima od 30-06, 300 win mag, 9.3x62, 375 HH, u laksim puskama, i jos po mogucnosti iz lezeg stava, pa probaj.
bavim se streljastvom, a i lovom.
cesto vidim lovce na streljani. lovci (pogotovu stariji) cesto izbjegavaju lezeci polozaj koji im je valjda neugodan, premda je to i najstabilniji polozaj. Obicno preferiraju sjedeci polozaj preko stola i naslona, ili pak stojeci.
(sve samo da ne zalegnu).
Ispale u prosjeku 3 do 10 metaka, iz jednog od ugodnijih polozaja, koji bolje kompenziraju trzaj, i provjera, i upucavanje je gotovo.
u lovu imas jedan metak i pod adrenalinom si i trzaj ne osjetis.
Ali, ozbiljan trening, i malo duzu seansu - osjetis.
Trzaj puska je jedna cudna stvar, vrlo je subjektivan od lovca do lovca.
Ali istovremeno je realan.
Svako ga osjeca na svoj nacin. Kome zaista ne smeta, u jakom kalibru, ja mu skidam kapu.