Na javnoj povrsini smije se snimati, i slike su pravno uptrebljive kao dokaz ako zatreba (na pr. kamere za snimanje brzine na cesti). Ovo pokriva i novinarske foto-reportaze.
Na vlastitoj privatnoj povrsini, da bi snimanje bilo legalno i bilo pravni dokaz, mora se postaviti upozorenje da je prisutan video nadzor. Ovo podrazumijeva i dozvolu vlasnika za postavljanje kamere.
Naravno, ovo je sve ustaljena zakonska praksa iz "urbanih", gradskih sredina.
Vezano za loviste, i uravo ovu problematiku lovste je javna povrsina s jedne strane a s druge povrsina pod koncesijom ili zakupom, dakle ima elemente i jednog i drugog:
Kaze mi jedan stariji kolega da su iz njegovog drustva izbacili nekoliko mladjih lovaca. Pitam ga zasto? Kaze, uhvatile ih kamere po lovistu, kad nije lovni dan, u krivolovu, imali smo dokaz, i odlukom izvrsnog odbora su izbaceni iz drustva.
Zanci, u zakljucku - kako vidim stvar: kao javna povrsina, kamere se mogu postaviti po lovistu, medjutim, ipak to ne bi trebalo biti ne-kontrolirano, i lovozakupnik (drustvo) bi trebao znati o lokacijama i poziciji postavljenih kamera. A izvrsni odbor, te drustvo bi na skupstini trebalo postaviti pravila koristenja, i postupak u slucaju da se snimi nekog u nekontroliranim radnjama.
Niti jedan zakon nije savrsen i ne pokriva sve zivotne situacije, pa ni u ovom slucaju ne treba ocekivati drugacije. Medjutim, ne bi se trebalo odmah svadjati na noz, i treba naci dogovrno rijesenje. Uobicajeni "jal" bi trebalo izbaciti iz jednadzbe inace sve gubi smisao, jer je sastavni dio lova kolegijalni odnos sa ostalim lovcima, a ne podmetanje.
Naime, tako bi trebalo biti.
Vezano za slikanje nakon lova s divljaci, i zabranu slikanja u nekim drustvima: Mislim da je ovo stvar PR-a (public relations), te stvaranju slike lovaca u javnosti.
Mislim da su se i na ovom forumu spominjali neki od slucajeva koje su mediji rasplamsali, kad su se "krvozedni lovci" razapinjali po medijima i napadali u javnosti, a ponajvise zbog slika koje su sami potavili na fejsbuku.
Da spomenem neke slucajeve: Jacine Jadresko, lovkinja Hrvatskog porijekla, pa americki lovac koji je odstrijelio crnog nosoroga i platio dozvolu 350.000 usd, pa sad nedavno lovac koji je odstrijelio "pitomog" lava Cecila, uz urednu dozvolu i eventualnu gresku vodica.
Uglavnom burnu medijsku kampanju su pokrenule njihove slike na fejsbuku. Da bi se to izbjeglo vjerojatno neka drustva izbjegavaju takve slike stavljati u javnost. Ovaj stav nije nerazumljiv.
Osobno, ja izbjegavam stavljati u javnost svoje slike s lovinom, ili s oruzjem u ruci, upravo iz gore navedenog razloga.
Lov i streljastvo mi je gust i zadovoljstvo i ne treba mi u zivotu da me osudjuju ni proganjaju ne-educirani ljudi iz zelenih pokreta i antigun lobija i slicni egzibiconisti zeljni dokazivanja.