Forum LOVAC

Divljač => Trofeji => Dermopreparacija => Autor teme: gverino - 09. 06. 2009. 23:23:23

Naslov: Obrada trofeja srnjaka
Autor: gverino - 09. 06. 2009. 23:23:23

Kako imam problema pri izradi trofeja srnjaka   ččč  zamolio bi vas za savijet.

Zanima me kako najlakše i najjednostavnije očistiti glavu srnjaka a da pri tom ne oštetim kosti lubanje.

Pozdrav  zagi
Naslov: Odg: Obrada trofeja srnjaka
Autor: Lazar - 09. 06. 2009. 23:39:59
pa posto svi rade tako mislim da je i najlakse u serpu i kuvaj
Autor: Štef - 09. 06. 2009. 23:45:58
 Kod guljenja kože srnjaka najbolje odmah oguliti i dio glave (čelenke) od rogova prema nosnoj kosti (do pola lubanje) te tako zamrznuti. Kad dođe sezona kuhanja trofeja (nakon lovne sezone) lubanju smrznutu otpiliti na način kakvu želiš na trofejnoj ploćici. Zatim glavu staviš opkuhati toliko da se meso i koža sa nosne kosti može skinut a da se nosna kost ne raspadne. Bolje izvadit malo prije i pokušat skinut nego da se kost raspadne. Pazit da se uroni čitava lubanja ali ne i ruže rogova. Nakon toga izbijeliti lubanju hidrogenom (peroksidom).
Autor: Tava - 10. 06. 2009. 07:41:54
Za očuvanje nosne kosti je važno da se ostavi u koži dok se ostatak glave oguli. Kada je onaj oguljeni dio glave kuhan, tada se i nosna kost može očistiti od kože i mesa, a da se očuva vezni materijal na kosti koji čuva nosnu kost da se ne raspadne.

Pozdrav
Autor: fazan - 10. 06. 2009. 08:16:16
Ja uvijek nakon izkuhavanja i grubog čišćenja trofeju postavim na mravinjak .
Mravi bezprjekorno do najsitnijeg dijela očiste čelenku od mesa i masti tako da je izbijeljivanje vrlo lagano.
Autor: dick - 10. 06. 2009. 09:28:02
Ja uvijek nakon izkuhavanja i grubog čišćenja trofeju postavim na mravinjak .
Mravi bezprjekorno do najsitnijeg dijela očiste čelenku od mesa i masti tako da je izbijeljivanje vrlo lagano.

To sa mravinjakom čuo sam od puno lovaca. Jednom našem starijem članu dogodilo se (u mlađim danima), da je trofeju na mravinjaku slabo pokrio pa došli  z6 iz susjedstva na "miris" i ode  z30 ;D. Nikad je nije našao.
Svoju prvu trofeju sam i ja stavio na mravinjak. Nakon 14 dana - ništa. Izgleda da sam našao mrave vegetarijance >:(

Onda sam probao drugu metodu i ona uvijek pali. Jedini je uvjet da se primjenjuje ljeti kad je toplo. Okuhanu trofeju ostaviš bilo gdje vani, ali malo dalje od ljudi (zbog "mirisa"). Muhe mesarice nađu je isti dan, već drugi dan izlegu se ličinke i one bez iznimke pojedu sve osim kosti. Sve bude gotovo za 7 dana. Ako ste gadljivi, nemojte je ni gledati prije, jedino pazite da je ne nanjuše ribiči, jer njima ličinke trebaju kao mamci za ribice.
Autor: JANEZ L - 10. 06. 2009. 10:36:49
Lp!

Tako radim ja. Ako sve nije razumljivo se unapred opraštam!

SRNJAK:
Lubanja mora biti uronjena u vodu do ruža, najbolje što je voda pola centimetra ispod njih. Lično kod okuhavanja nikada ne upotrebljam prašak za pranje rublja, jer pusti sledi na lubanji. Prvo, pričekajte da se uzavreo oko 15 minuta, a zatim zamijenite vodo i lubanju okuhamo do kraja. Vrijeme kuhanja ovisi o starosti životinje. Kada je kuhano lubanjo neko vrijeme (1 - 2 min.) hladimo u hladnoj vodi, zatim uklonite sva meka tkiva, a posebno moramo gledati pod ružama i zatilju i unutar lubanje da uklonite sve.
Ako smo zadovoljni na kraju lubanju sčetkamo pod toplom vodom. Onda opet, nosne kosti zamotan sa bijelim koncem. Lubanju damo opet kuvati, samo, da ovaj put dodamo dobar decilitar H2O2 (hidrogen peroksid), i to 30%. Ovaj put moramo zaista paziti, da je cjeli rug iznad vode!Pustimo da vrije oko 10 minuta. Onda lubanju uvijemo u pamuk i prelijemo jo H2O2. Tako ostavite lubanje  jedan dan, a zatim, jo stavimo na sunce. Sam vrlo brinem, da nije rug na suncu jer obledi, na suncu je samo lubanja. Kad je pamuk suh odstranimo ga i opet sčetkamo pod toplo vodo i opet za neki čas na sunce da se lubanja osuši. Ako je srnjak (godišnjak) još u bastu, bast ne smemo okuvati več preparirati sa formaaldehidom

Lovski zdravo
Janez L
Autor: pepi2 - 10. 06. 2009. 10:45:33
 trofeju prije iskuhavanja  treba maksimalno ocistiti kako iz vana tako i iz nutra (lubanja, nosna supljina)da nebi bilo sivih mrlja zbog zaostale masnoce,o opkuhavanju je vec dosta napisano u posebnoj temi,potom odmah ide u hladnu vodu i na ispiranje mlazom vode iz minivasa(JA) .eventualnu zaostalu dlaku oko ruza ispusem zrakom iz kompresora.potom ide u vatu  malo ispod ruza pa u plitku posudu sa otopinom hidrogena za izbjeljivanje i tak stoji dva tri sata.nakon toga opet pranje pa izbjeljivanje pomocu manjeg kista na mjestima ispod ruza . zadnje je precizno rezanje po sablonu sa vrlo finom pilom (finijom od one koju kupis sa sablonom) osobito pazljivo pri vrhu nosne kosti.ako se nosna kost raspadne moze se ponovno naljepiti a da se ni ne primjeti.
ova procedura oduzme ti nekoliko sati posla, a ako u tvom LS imate domara koji to napravi za 50kn kao u mom,onda nemas sta razmisljati, trofeja i onak ide na ocijenjivanje pa se to napravi u jednom potezu
poz.
daleko najbolja solucija je trofeju povjeriti preparatoru na obradu ako je u blizini , tak bar znas da je zaista profesionalno obradjena , a i plocicu dobijes (jer nase lov.trg. su pretrpane , kad trebas za srnjaka imaju samo za jelena i obratno) pa sa njom na ocijenjivanje i doma na zid
dk
Autor: jatagan - 10. 06. 2009. 21:24:58
I to je to.Jedino ako je Srnjak po trofejnoj vrijednosti dosta jak onda se ceona kost ne reze nego se ostavlja citava jer se kod ocjene dobije koji poen vise.Ako vam rogovi prilikom kuhanja malo potonu u vodu to nije strasno jer je boja na rogu jako postojana.
Autor: pepi2 - 10. 06. 2009. 21:43:29
 dobro je ruzu i rogove omotati u gazu ,posudu ipak pokriti tako da rogovi ostanu izvan vode i ako je moguce da para ne izlazi ravno na njih
na taj nacin smo sigurni da rogovi nece izblijediti
Autor: jatagan - 11. 06. 2009. 11:30:24
Iz osobnog iskustva ja vam nebih preporucio da rogove pod bastom konzervirate sa formalinom iz tog razloga jer formalin morate spricati i nikad necete uspjeti otrov raspodjeliti ravnomjerno po cjelom rogu.Ako i uspije to sa formalinom rog ste zastitili samo iznutra a izvana ste dobili idealno staniste za moljce,grinje itd... Dabiste rog pod bastom ispravno i dugorocno zastitili treba uraditi slijedece:rog se potapa u jednu vrstu stavila tu odstoji 14 dana tako ste neutralizirali sve soli,poslije toga se rog potapa u sredstvo za zastitu krzna(vanjska zastita) zatim susi u komori za susenje na kraju finisira montira i sa time ste dobili jedan kvalitetan i dugotrajan preparat.
Autor: gverino - 12. 06. 2009. 08:58:58

Iz vaših komentara možda je najbolje da prepustim da glavu obrade mravi.
Barem mislim da je tu mogućnost  greške najmanja, naravno jedino moram nekako zaštititi istu od grabežljivaca.
Zanima me još kako ću znati kad je proces čišćenja gotov.

Pozdrav   zagi

Autor: Tava - 13. 06. 2009. 11:22:20

Iz vaših komentara možda je najbolje da prepustim da glavu obrade mravi.
Barem mislim da je tu mogućnost  greške najmanja, naravno jedino moram nekako zaštititi istu od grabežljivaca.
Zanima me još kako ću znati kad je proces čišćenja gotov.

Pozdrav   zagi

Preporuka: Ako trofej stavljaš na mravinjak, obavezno ga žicom veži za drvo jer je velika šansa da lisica ili sl. odnese trofej.

Pozdrav
Autor: jura23 - 13. 06. 2009. 11:45:47
kolega mravinjak vam nebi preporučio jer su šanse vrlo velike da cete bez trofeja ostati jer i ako ga svežete lisica ili pas ce ga zdrobiti...
najbolje riješenje je kao što je kolega pepi rekao "minivaš"
Autor: dean - 13. 06. 2009. 12:45:24
dobro je ruzu i rogove omotati u gazu ,posudu ipak pokriti tako da rogovi ostanu izvan vode i ako je moguce da para ne izlazi ravno na njih
Trenutno idem na tečaj za ocjenjivače trofeje i bio sam istog mišljenja kao i ti. Jer su mi neki stariji lovci rekli da se rogovi omataju,čak u bijelu gazu da ne preuzmu boju. Stručnjaci koji vode tečaj i kroz ruke su im prošle stotine, da ne velim tisuće trofeja su mi rekli da se ne zamaram time, jer da se još nikome nije desilo da im rog promijeni boju zbog kuhanja...
Autor: antoniog - 13. 06. 2009. 12:50:19
koliko košta taj tečaj.pozz
Autor: jatagan - 13. 06. 2009. 17:44:10
Cesto se desi da ceona kost promjeni boju(pozuti)a to se desi jer je zaostala masnoca u nosnoj supljini nedovoljno ociscena i svremenom podje reagirati sa zrakom.
Autor: Tava - 14. 06. 2009. 12:57:27
koliko košta taj tečaj.pozz

1700,00 kn u organizaciji HLS-a. Bio sam prošle godine, položio i vjeruj mi da je izuzetno korisno ne samo radi mogućnosti da budeš ocjenjivač trofeja, već i radi samoga lova.

Pozdrav
Autor: Expresica - 14. 06. 2009. 15:46:55
Dok kuham rog nikad ne pazim da li mi je voda preko ruze ili bilo gdje i jos nikad nisam imao slucaj da je rog zbog toga promjenio boju.
Autor: Zoran - 14. 06. 2009. 15:51:56

nije da je dobro,,, to je jedino pravilno tako kako si napiso
Autor: pepi2 - 14. 06. 2009. 18:37:36
Zorane mislim da je, a napisao sam u meksoj verziji zbog onih koji misle drukcije ili imaju drukcija iskustva
na fotografiji se vidi jedna blijeda trofeja nastala upravo na nacin `baci u lonac i kuhaj`nista joj nebude , moram napomenuti da je poslije kuhanja i izbjeljivanja kratko vrijeme susena na suncu i zbir obadvije pogresne metode je tu.
Autor: ivo samoborec - 15. 06. 2009. 19:35:33
PEPI.....trofeje su Ti fakat okej ali se ne vjesa nis po njima....recimo kod Tebe je otvarac za flase...to Ti je u Samoboru 10 litri vina i odojek...salim se naravno.......pozdrav
Autor: pepi2 - 15. 06. 2009. 23:57:03
PEPI.....trofeje su Ti fakat okej ali se ne vjesa nis po njima....recimo kod Tebe je otvarac za flase...to Ti je u Samoboru 10 litri vina i odojek...salim se naravno.......pozdrav

Nije otvarac za flase nego pistaljka i tu je bila samo privremeno , za `globu`ne protestiram
poz.
Autor: ivo samoborec - 17. 06. 2009. 16:50:50
...okej ..posle trece pive i ja ne vidim dobro...placam vino...okej??
Autor: pepi2 - 17. 06. 2009. 19:18:31
...okej ..posle trece pive i ja ne vidim dobro...placam vino...okej??

ref  he he Ivo vino smo znaci rijesili , a oko pajceka se jos stignemo dogovoriti  d4
Autor: moro - 03. 07. 2009. 11:41:10

Dao sam kolegi da mi "sredi" rogove srnjeka,nisam zadovoljan kako je to uradio pa molim da mi
 netko malo detaljnije pojasni to izbjeljivanje peroksidom.Hvala
Autor: dean - 03. 07. 2009. 11:50:47
Trofej u lavor (ako je uredno rezan, poleć ga na tu stranu) u kojem je deci-dva najslabijeg peroksida i 10-15 puta dnevno kistom premazati cijelu čelenku...  d4
Autor: moro - 03. 07. 2009. 12:59:51

Hvala Deane
Autor: jura23 - 04. 07. 2009. 00:42:56
omotati ga cijelog toalet parirom(osim rogova-tu treba biti oprezan da se ne prolije kap po boji roga) i politi peroksidom(30%) po papiru da upije i ostaviti 24 sata...
Autor: moro - 05. 07. 2009. 20:08:14

i tebi Jura!
Autor: gperic - 27. 12. 2009. 15:43:35
Osim što sam dugogodišnji lovac i ocjenjivač trofeja divljači, a i lov i lovstvo mi je i dio posla mislim da bih trebao reči par riječi vezano uz ovu temu. Obavezno nakon odstrijela srnjaka ili bilo kojih punorožaca oguliti kožu sa glave ali ne i na vrhu njuške, negdje do pola dužine od vrha prema očnoj dupli. Nakon toga bilo bi dobro glavu ostaviti preko noći u hladnoj vodi da se izvuče krv i dio masnoća. Nakon toga glavu kuhati isključivo u čistoj vodi bez dodataka detergenata ili bilo koji drugih kemikalija. Vrijeme kuhanja ovisi o starosti srnjaka, a kreće se od 45 do 90 minuta. Nakon okuhavanja meso se skida sa nožem, ali paziti da se ne oštete kosti lubanje. Nakon detaljnog čišćenja i ispiranja lubanju treba ostaviti da se osuši bar 1 dan. Suhu lubanju umotati u vatu ili gazu te dobro natopiti vodikovim peroksidom. Mislim da je 30% otopina malo jaka, bolje 20 %, te staviti na jako sunce. Ostaviti oko 1 dan te nakon toga oprati. Još je bolje ako imate veću količinu peroksida pa onda umočiti cijelu lubanju do rožišta. Što se tiče rezanja lubanje pravilo je od zatiljne kosti preko pola oka na vrh nosne kosti, ali moj prijedlog ako se radi o jakom trofejnom srnjaku onda je najbolje ostaviti cijelu lubanju. 
Pozdrav!
Autor: Nosler - 27. 12. 2009. 15:54:10
Dobro dosli i hvala na savjetu! zagi
Trebalo bi ,po pravilima foruma ,da kazete koju rijec osebi u za to predvidjenom dijelu foruma:
http://forum.lovac.info/index.php?board=27.0 (http://forum.lovac.info/index.php?board=27.0)
Hvala na savjetu i ugodan boravak na forumu! zagi
Pozz Nosler
Autor: Peko-BiH - 28. 12. 2009. 21:44:22
Rezanje lobanje je možda i prošlost bolje je ostavljati cijelu a pilanje iste i nije preporučeno lovcu bez iskustva.Lobanju na mravinjaku ostaviti pod nadzorom da mravi počiste ostatke organskih materija(danju) na velikom mravinjaku to se dosta brzo završi.Potom hidrogen nanijeti na kosti lobanje i izložit na suncu.Naravno riječ je o "normalnom"rogovlju a za one u bastu  ;) ovo sve i nije bitno.poz,avdžija.
Autor: jura23 - 28. 12. 2009. 21:52:55
uz svo poštovanje kolege mislim da komplicirate...
nakon odstrela srnjaka glavu u škrinju...
onaj dan kada se odlučite obradit trofeju samo ju odmrznete, skinete kožu, skuhate i ostatke isperete miniwashom. zamotate u toalet papir i namočite 30% peroksidom i to je to... za to vam treba maks. 3h posla... i sutradan odmotate i može na pločicu...bijelo ko papir!!!
pozdrav
Autor: jura23 - 28. 12. 2009. 21:55:11
a o rezanju nebih jer nekima se više sviđa odrezana lubanja, nekima cijela lubanja...meni osobno cijela lubanja...
pozdrav  sauf
Autor: Peko-BiH - 28. 12. 2009. 21:56:58
sve ti je kako valja samo mravi moraju postit hao hao hao
Autor: jura23 - 28. 12. 2009. 22:02:24
 hao  d4
Autor: damjanovicd - 05. 01. 2010. 19:58:33
kako izbjeljujete rogove srnjaka ili lubanje lisice i slicno??

hvala unaprijed za odgovore
Autor: Tyger - 05. 01. 2010. 20:06:57
rogovi se ne izbjeljuju nego lubanja, a postupak ima napisan u ovoj temi

http://forum.lovac.info/index.php?topic=3599.0 (http://forum.lovac.info/index.php?topic=3599.0)
Autor: antoniog - 05. 01. 2010. 20:09:42
Tvoj bratić je stručnjak za farbanje rogova i lubanje  hao hao hao
Autor: damjanovicd - 05. 01. 2010. 20:20:04
tyger: znam i mislio sam na lubanju

antonio: ma znam oni to nekako rade sa farbom za kosu ili tako nesta neznam tocno
Autor: damjanovicd - 05. 01. 2010. 20:21:25
ima tu vise nacina i htjeo bi cut kako drugi rade...
Autor: HunterDon - 26. 03. 2010. 10:21:05
Jel će 30%-tni vodikov peroksid očistiti male ostake mesa s lubanje koji se nedaju skinuti sa kosti nakon kuhanja ili da ipak potražim mrave...? ;D Mislio sam uroniti lubanju do ruže u peroksid...

Pozdrav!!!

HunterDon
Autor: dick - 26. 03. 2010. 10:50:11
Ni velike ni male ostatke mesa peroksid neće očistiti. Od peroksida će samo izgubiti boju i postati onako bijelo-žućkasti, pa će biti manje uočljivi.
Za uklanjanje ipak će trebati strpljiva ruka, mravi ili, kao što sam već spominjao u ovoj temi, meni su se najefikasnijim pokazale ličinke muha.
Autor: HunterDon - 26. 03. 2010. 12:57:50
Hvala na objašnjenju dick!  d4

Pozdrav!!!

HunterDon
Autor: JANEZ L - 26. 03. 2010. 18:35:17
Lp!

Samo moje skromno mišlenje, kako ja skidam male končiče mesa.

Nakon okuhavanja u peroksidu, lubanju pod toplo vodo zdrgnem sa zubnom ščetkom, pa i ljepo dođeš ispod ruža, tako da to je to...

Lovski zdravo
Janez L
Autor: damjanovicd - 26. 03. 2010. 19:29:23
haha dobra ideja ko bi se toga sjetio  zagi
Autor: HunterDon - 29. 03. 2010. 10:33:58
Lp!

Samo moje skromno mišlenje, kako ja skidam male končiče mesa.

Nakon okuhavanja u peroksidu, lubanju pod toplo vodo zdrgnem sa zubnom ščetkom, pa i ljepo dođeš ispod ruža, tako da to je to...

Lovski zdravo
Janez L

Odličan tip ovo s četkicom... bilo je od pomoći... ;D ;) THX!!!

Pozdrav!!!

HunterDon
Naslov: Odg: Obrada rogova u bastu
Autor: moro - 24. 08. 2010. 10:22:12
Molim kolege za pomoć, kako kvalitetno "obraditi" rogove u bastu? paci
Autor: Nosler - 24. 08. 2010. 12:11:22
Jedini meni poznati "recept" da se obradi lubanja kao i obicno sa paznjom da voda ne ode na rogove a onda se obradjena lubanja stavi u rernu na 60-70c sa tim da se vrata rerne skroz ne zatvore(ostavi se neko drvce da napravi malo razmaka da vazduh cirkulira) preko noci. Poslije tog bi trebalo to da bude rjeseno... zagi
Autor: moro - 24. 08. 2010. 13:30:43
Negdje sam pročitao da se koristi form-aldehid dali je to točno?
Autor: gperic - 28. 09. 2010. 12:09:25

Najbolje i najkvalitetnije je odnijeti rogovlje kod dermopreparatora, sve ostale metode iz rukava nisu trajne i trofej s vremenom propada.
Autor: Schultz and Larsen - 19. 06. 2011. 17:06:26
Hvala....kad samo malo uzmem vremena pa cu na tenane napisti sa cime i kako izbijelim lobanje..koliko traje proces itd....inace svaki strel i glava mi je draga...srnjake sacuvam....a ovh velikih sam ostavio dosta u prirodi jer nemam veliku kucu ;)....a nozeve ne pravim... :-*
Autor: Lazar - 19. 06. 2011. 17:57:31

Najbolje i najkvalitetnije je odnijeti rogovlje kod dermopreparatora, sve ostale metode iz rukava nisu trajne i trofej s vremenom propada.
jedino stoji da je to najbolje jer se ustedi dosta vremena i kojekakvih svinjarija i zajebancije oko odkuvavanja i ciscenja ,ovdje gotov na dascici  kosta 3 kutije cigara kad preracunam  zato nebi prljo serpe i tosio struju .....
Autor: Dadx - 26. 08. 2013. 15:37:46
Pozdrav,

dajte mi reciti di u zg-u mogu nabavit peroksid, po ljekarnama mi nude samo 3%, a to me ne zadovoljava
Autor: wortexhole - 26. 08. 2013. 16:51:46
30%-tni ne možeš nabavit ''regularnim'' putem nigdje jer je to jako toksično i vodi se kao otrov.
Da bi mogao kupovati 30%-tni peroksid morao bi položiti ispit za rukovanje opasnim otrovima pri Toksikološkom Zavodu, a to dosta košta. Polažeš ispit za ovlaštenu osobu za rukovanje i još te k tomu mora društvo uputit na polaganje takvog ispita, znači pismeno odobrenje.
Nije ni malo jednostavno ali je tako, znam jer sam i sam zvao da provjerim i pitam, pa sam odustao do svega kada sam vidio koja je to komplikacija.
Autor: gperic - 26. 08. 2013. 18:43:21
Uhvati neku vezu u ljekarni (čitaj: stara Hrvatska škola) i zamoli da ti napravi 30% peroksid. Za sada tako funkcionira kod mene.
A ovo o opasnim otrovima je besdastoća naših zakona i pravilnika.
Odeš u Konzum i kupiš solnu ili klorovodičnu kiselinu, nema problema. Žena ti priprema zimnicu i kupiš bez problema esenc (90% octenu kiselinu) i potpišeš zapisnik o preuzimanju, ali jbg takva su nam nakaradna pravila kao i država.
Autor: wortexhole - 26. 08. 2013. 19:14:21
Je, na žalost je tako, ali je za sada tako i mi tu ne možemo ništa.
Veze i vezice i onda sve može, tako je to kod nas.
Autor: evaeva - 26. 08. 2013. 19:17:15
Ista stvar i kod mene, u jednoj ljekarni traže čuda od potvrda i papira a u drugoj platiš i nosiš.
Autor: JANEZ L - 26. 08. 2013. 23:41:43
Lp!

30%-tni ne možeš nabavit ''regularnim'' putem nigdje jer je to jako toksično i vodi se kao otrov.
Da bi mogao kupovati 30%-tni peroksid morao bi položiti ispit za rukovanje opasnim otrovima pri Toksikološkom Zavodu, a to dosta košta. Polažeš ispit za ovlaštenu osobu za rukovanje i još te k tomu mora društvo uputit na polaganje takvog ispita, znači pismeno odobrenje.
Nije ni malo jednostavno ali je tako, znam jer sam i sam zvao da provjerim i pitam, pa sam odustao do svega kada sam vidio koja je to komplikacija.

Pa nemoj pisati ovo, može koji iz našeg sabora to čitati i oda bumu i mi  pesi hao hao hao zagi

Lovski zdravo
Janez L
Autor: tyrol - 27. 08. 2013. 08:07:29
Sad si mi dao razmišljati kako složiti "zamjensku otopinu"......Moram samo provjeriti % ;D
Autor: wortexhole - 27. 08. 2013. 09:08:44
Imaš u Fanzoju neki prah se kupi a zamjenjuje hidrogen jer navodno isto izbjeli lubanju.
Ne znam iz prve ruke jer nisam vidio ali mi je rekao dečko koji tamo radi da to funkcionira.
Autor: tyrol - 27. 08. 2013. 09:34:11
Postoje neka bjelila za kućanstvo (neka njemačka iskustva) koja funkcioniraju....
http://www.ace-fleckentferner.de/ (http://www.ace-fleckentferner.de/)

Ako i budem probao (ali ne da se  :pferd:) bit će na nekom "otpadnom" komadu lubanje

No nije to moja ideja, nego nešto drugo......
Autor: Dadx - 27. 08. 2013. 12:16:20
a ako se proba ovim 3 postotnim pa na duže vrijeme... tipa 24 sata
Autor: grga33 - 27. 08. 2013. 20:03:25
pitaj svog stomatologa i objasni mu za što ti treba i možda ti da 30% peroksid jer oni sigurno ga imaju, tako sam ja užicao  zagi
Autor: tur338 - 27. 08. 2013. 20:17:14
Ja normalno dosao u ljekarnu narucio i za tjedan dana podigao
litru i sada sam par godina miran.
Autor: Lazar - 27. 08. 2013. 20:31:37
Peroksid dobijes kod svakog zenskog frizera
Autor: Schultz and Larsen - 27. 08. 2013. 22:22:58
mozda i gratis ako fino pitas lizi lizi
Autor: VEThunter - 28. 08. 2013. 08:22:44
Ja kupujem u trgovini s frizerskom opremom u Osijeku. Litra 30% peroksida cca 65 kn  fre

d1
Autor: Dadx - 28. 08. 2013. 08:44:27
to valjda samo ja nemam sreće. Kog got pitam dobim skoro isti odgovor... Samo 3% imamo...
Budem probal još u dučanima frizerskom opremom.... Uglavnom ako nabavim, podjelit ću s vama di i kako...
Autor: Dadx - 29. 08. 2013. 09:16:40
probal i kod svoje frizerke koja je zvala svoje trgovačke putnike i može mi nabavit 12%-tni...

ako neto od vas mi želi pomoći (čitaj, kupi kod sebe i pošalje mi poštom ili se nađemo na pijači, naravno) nek mi se javi na PP...

LP
Autor: tyrol - 29. 08. 2013. 09:29:44
Dadx  superti PP
Autor: Dadx - 29. 08. 2013. 11:45:45
i dalje se traži neko za 30%-tni...
Autor: banjsakz - 29. 08. 2013. 21:23:55
možda bi oni dali
http://frizerska-oprema.com/web/index.php?itemid=0&id=224 (http://frizerska-oprema.com/web/index.php?itemid=0&id=224)
 zagi
Autor: Laufer 223 - 29. 08. 2013. 21:41:54
Ma nije to baš takav problem. Probajte kontaktirati firmu IVERO u Zagrebu
Autor: Nosler - 06. 10. 2013. 12:21:38
Sad samo cekanje da budu gotovi... dr.i
Autor: wortexhole - 06. 10. 2013. 13:21:39
Jesti ih natisko  zagi zagi zagi
Autor: JANEZ L - 06. 10. 2013. 23:22:39
Lp!

Pa to ti je tvornička radnja, na ovo mora da se plati porez... z10 d1 Čestitke Prijatelju, vidim, da si bio aktivan... z10 d1

Lovski zdravo
Janez L
Autor: evaeva - 02. 11. 2013. 16:25:37
Ovako izgleda taj 30%-tni izbjelivač (Hidrogen). U jednoj ljekarni traže hrpu papira a u drugoj "samo keš".
Autor: Dadx - 02. 11. 2013. 20:45:26
koja je to druga za keš?
Autor: evaeva - 03. 11. 2013. 13:31:20
Jedna privatna ljekarna u Karlovcu, ne treba nikakva papirologija, dođeš, platiš i nosiš.
Autor: bronx - 11. 07. 2014. 08:58:56
Dal je problem ako je glava srnjaka ostala vani, i tako će provesti 15 sati? Znači nije u škirinji i sa nje nije skinuta koža, a trenutno ne mogu do nje jer sam na poslu...
Autor: Laufer 223 - 11. 07. 2014. 09:11:19
Moglo bi biti kasnijih problema sa izbjeljivanjem. Kosti će upiti sokove trulog mesa i teško će se dobiti savršeno bijela lubanja.
Autor: JANEZ L - 11. 07. 2014. 09:14:57
Lp!

Za 15 sati, mislim, da još ne bude panike ali za drugi put, bolje da cijelu glavu staviš u pisker hladne vode i neka sačeka. d1

Lovski zdravo
Janez L
Autor: bronx - 11. 07. 2014. 09:19:23
Može biti u hladnoj vodi? to bi čak i mogo riješit pozivom :) al za škrinju na žalost ne mogu... :/
Autor: Laufer 223 - 11. 07. 2014. 09:20:10
Upsss ja sam pročita za 15 dana. Za 15 sati ništa. Oguli glavu i potopi do ruža na 1 dan da voda izvuče krv.
Autor: bronx - 11. 07. 2014. 09:24:28
hehehe, bas sam se uspaničio da će mi propast trofej  :shok: danas ću ju oguliti, i opkuhat a za izbjeljivać ću vidjet ako ga uspijem nabaviti. ako ne uspijem odma doći do izbjeljivaća bude pričekala još par dana :)
Autor: JANEZ L - 11. 07. 2014. 09:47:33
Lp!

Bronx slušaj Laufera, do ruža lubanju barem za jedan dan u hladnu vodu, da voda povuče krv iz mesa. d1

Lovski zdravo
Janez L
Autor: bronx - 11. 07. 2014. 09:51:19
može, može hvala  ref ref bravooo z10
Autor: lovac10 - 11. 07. 2014. 12:45:13
Od nedavno kuham glavu sa kožom, to mi se bolje pokazalo
Autor: wortexhole - 11. 07. 2014. 14:21:26
Nisam još čuo za ovu kombinaciju opkuhavanja glave zajedno s kožom, ali ako kolega kaže da radi onda ću mu vjerovat na riječ. Ima raznih metoda koliko se da pročitati, ali bitno je da sve daju isti rezultat. Jedne zahtjevaju malo više posla, druge malo manje ali bitan je rezultat na kraju krajeva.
Autor: lovac10 - 11. 07. 2014. 14:40:03
Kad se skuha s kožom, meso ostaje na koži i lakše se odvaja od kosti.
I meni je bilo čudno ali po prirodi sam takav da se moram sam uvjerit i sad tako radim
Ako netko ima priliku nek pokuša pa nek napiše kak je prošlo
Autor: deeejan - 11. 07. 2014. 19:24:28
ja uvijek kuham s kozom...
Autor: pepi2 - 11. 07. 2014. 20:01:09

cuo sam to i navodno je dobro
Autor: Zeiss - 11. 07. 2014. 22:50:46
Samo da imamo kaj kuhati, dobro je  zagi
Autor: grga33 - 13. 07. 2014. 19:08:42
otkuhas, skines kozu i ono sto ne mozes rukom moze minivas pod pritiskom glavu ocisti do sitnih detalja  zagi
Autor: evaeva - 13. 07. 2014. 20:17:47
Nisam baš za opciju "miniwash" jer pritisak od 100 bara lako potrga nosne i ostale kosti, nakon iskuhavanja odmah pod što hladniju vodu (2-3 stupnja) da se kosti lubanje stegnu i lagano čišćenje finim alatom (pincete, žica, mali nožić). Treba uživati u obradi trofeje jer je i ona sastavni dio lova.
Autor: enigma - 14. 07. 2014. 00:13:29
Ja sam tu pročitao da se stavi na mravinjak isprobano i funkcionira ludiloo bravooo sutra ide drugi na obradu kod mrava pojedu svu onu masnoču i očiste do temelja lizi
Autor: ivod - 14. 07. 2014. 11:57:07

A ja s jarcem  sor !!!
Autor: wortexhole - 14. 07. 2014. 12:02:50
Ja sam tu pročitao da se stavi na mravinjak isprobano i funkcionira ludiloo bravooo sutra ide drugi na obradu kod mrava pojedu svu onu masnoču i očiste do temelja lizi
OK su mravi ali šta ako dođe pas i odnese, ili zavežeš nekako da ne može ?
Autor: evaeva - 14. 07. 2014. 12:36:08
Dobar je i mravinjak ali 30% tni hidrogen kada se nanese na lubanju jednostavno istopi sve naslage mesa, kože i masnoća do same kosti. Evo jedan primjer roga nakon djelovanja hidrogena (lijevo neobrađeni, desno obrađeni rog hidrogenom)
Autor: Laufer 223 - 14. 07. 2014. 13:07:41
Držim da je mravinjak i učinak mrava za lijenčine. Uzeo si divljači život pa daj malo truda i poštovanja pa uredi primjereno trofej. Tu mi se svidio u jednom neformalnom razgovoru preparator Albert Matija koji je rekao. Svaki trofej od gumbaša do kapitalca je živio i zaslužuje poštovanje.
Evaeva primjereno uređeni trofeji čestitam.
Autor: grga33 - 15. 07. 2014. 07:21:50
Nisam baš za opciju "miniwash" jer pritisak od 100 bara lako potrga nosne i ostale kosti, nakon iskuhavanja odmah pod što hladniju vodu (2-3 stupnja) da se kosti lubanje stegnu i lagano čišćenje finim alatom (pincete, žica, mali nožić). Treba uživati u obradi trofeje jer je i ona sastavni dio lova.
da li si probao s miniwash-om, ja s tim radim unazad par godina i nije mi se to dogodilo  zagi
Autor: evaeva - 17. 07. 2014. 12:45:49
Iskreno, nisam probao a niti imam namjeru, možda radi dobro ali miniwash koristim jedino za pranje automobila. Nakon što ga iskuham sjednem negdje u hlad i polako se uhvatim posla, za pola sata očišćen ko miniwashem.
Autor: wortexhole - 17. 07. 2014. 13:09:03
Da, i meni je gušt ''čačkat'' i ''prčakt'' po trofeji. Imam svakojakih pomagala, iglica, četkica, pinceta, hvatalica i baš volim sjest negdje i detaljno sve uradit. Vidio sam kod kolege da je radio miniwashem i provjereno radi, ali onda isto tako možeš i otić u automatsku autopraonicu i zavezet trofeju naprijed na haubu i čekat da četke obave svoje. Nije zamjerka kolegama koji rade s miniwashem, ali nema tu onog gušta  kad ti na ''pravi'' način obradiš trofeju, onda vidiš sve pravilnosti i nepravilnosti koje ima jer si sate proveo gledajući u nju. To sam ja, svatko je drugačiji i radi kako misli i zna da je najbolje za njega.
 zagi zagi
Autor: sus scrofa - 17. 07. 2014. 15:01:28
Srnjak se olanio u našem lovištu. Srna ga je vodila i učila svemu. Kad je malo očvrknuo sam je naučio hranu tražiti, pa je tako došao do hranilice koju sam ja napravio i lizao sol sa solilišta koje sam ja napravio. Kako je rastao i sazrijevao, rasli su mu i sazrijevali rogovi. Nakon godina praćenja pružio mi je priliku, a božica Dijana mi dala sretnu ruku. Položih ga na dlaku. Najsretniji trenutak lovčeva života. Hvala mu na lovačkom iskustvu. Jedina prava počast mu je posljednji zalogaj i grančica na ranu a naposljetku višesazna obrada trofeja koji sad krasi lovačku sobu. Ako je divljač dala svoj život za našu sreću, tada joj mi moramo dati počast koju zaslužuje. Trofeju srnajka znam po tri sata obrađivati. Kuhanje, skidanje mesa četkicama, pincetama, iglama, kukicama, izbjeljivanje i na kraju nakon ocijene postavljenej na podlošku.  zagi
Autor: Zoran - 17. 07. 2014. 15:37:28
Da, i meni je gušt ''čačkat'' i ''prčakt'' po trofeji. Imam svakojakih pomagala, iglica, četkica, pinceta, hvatalica i baš volim sjest negdje i detaljno sve uradit. Vidio sam kod kolege da je radio miniwashem i provjereno radi, ali onda isto tako možeš i otić u automatsku autopraonicu i zavezet trofeju naprijed na haubu i čekat da četke obave svoje. Nije zamjerka kolegama koji rade s miniwashem, ali nema tu onog gušta  kad ti na ''pravi'' način obradiš trofeju, onda vidiš sve pravilnosti i nepravilnosti koje ima jer si sate proveo gledajući u nju. To sam ja, svatko je drugačiji i radi kako misli i zna da je najbolje za njega.
 zagi zagi

je malo da tuknes ali cistis i mezis pomalo ,, nema veceg gusta jos ako si ga sam strelio...
ps.jeli ti prvo nasoliš vod pa kuhas ili solis poslje,,,,
Autor: roger - 30. 09. 2014. 17:53:33
Kolege, da malo ozivim ovaj thread:
Koliko dugo bi trebalo kuhati glavu, prije nego li se pristupi ciscenju?
I da li se jednako dugo prokuhava glava starog I mladog srnjaka?
Hvala unaprijed!
Autor: evaeva - 30. 09. 2014. 18:11:59
Sat vremena je dovoljno da se skuha očišćena glava srnjaka, nakon toga iz kipuće vode glavu staviti u što hladniju vodu da se kosti glave stegnu po šavovima. I mladog i staroga kuhaš otprilike isto, možda razlika 10 minuta.
Autor: Huntercro - 30. 09. 2014. 20:57:58
mladog srnjaka cca 50 min. starog do sat i 15, tako bar ja radim
Autor: wortexhole - 01. 10. 2014. 13:39:42
Evo kolege moji lovci, ja sam si dao truda pa sam slikao svaku fazu obrade.
01. Glavu srnjaka izvadio iz škrinje i ostavio da se odmrzne, ako se obradi pristupa odmah onda ovog koraka nema.
02. Ogulim kožu s glave, počevši od ruža rogova, napravim rez uzdužno do nosne kosti, ali nju ne diram, tj komad kože ostavim jer mi se tako prilikom kuhanja ne raspadne nosna kost. Takodjer skinem i čim više mesa te po mogućnosti uklonim i mozak, jer se prilikom kuhanje lubanje otpuštaju masti iz mesa i moždane mase pa kost zna navući neku blagu nijansu žučkaste boje pa je samim time kasnije i teže izbjeliti lubanju.
03. Oguljenju lubanju potopim do ruža u hladnu vodu i ostavim jedan dan da se krv izvuče van.
04. Idući dan meso tj. tkivo koje je ostalo na lubanji je potpuno bijelo.
05. Sada slijedi kuhanje. Ja imam jedan lonac u kojem kuham i ničim posebnim ne fiksiram rogove da budu van vode i meni se ovo pokazalo kao dobar način.
06. Kada voda zaključa i pojavi se pjena na površini, nju obavezno uklonim iz vode u kojoj se lubanja kuha.
07. Nakon nekih sat vremena stavm šaku deterđenta za pranje rublja u vodu. Tu treba biti oprezan jer se voda dosta zapjeni pa treba pazit da ne izleti van. Ne treba pretjerivati s deterđentom, neki stavljaju neki ne, ja osobno stavim jer sam primjetio da meso puno lakše ide dolje s kosti.
08. Kada se meso počne odvajati od kosti prekidam kuhanje i vadim lubanju van.
09. Sa strane pripremiti kantu hladne vode i u nju uronimou lubanju da se kosti ''šokiraju'' tj. da se lubanja očvrsne kako ne bi pucala po šavovima.
10. Sada slijedi čišćenje mesa i ostalog tkiva sa lubanje dok ne ostane čista kost. Ja koristim skalpel i razne hvatalice i pincete, četkicu za zube ( čim oštriju ) i kojekakve kukice za izvlačenje mesa iz nosne šupljine. Dosta često izvučem ličinke koje se vole smjestiti u nosnu šupljinu jer im je tu toplo a to čini jaku neugodu srnjaku pa često kiše a i kada krenu puzati ličinke iz nosa van mora da nije baš neka lijepa slika za vidjeti.
11. Kada očistim maksimalno koliko mogu, objesim lubanju špagom za rogove i ostavim da visi na suhom i ne izloženom suncu mjestu da ga muhe dodatno očiste.
12. Nakon nekih 2 do 3 tjedna skinem lubanju s špage i pristupam samom izbjeljivanju.
13. Koristim 30%-tni hidrogen s kojim treba biti jako oprezan jer je agresivan i svaki kontakt sa ''golom'' kožom rezultira trenutnim peckanjem i to mjesto u isti tren pobijeli. Nije baš neki osjećaj pa toplo preporučam upotrebu zaštitnih rukavica. Ja koristim latex rukavice, to su one koje nose liječnici, i meni su savim u redu jer su dosta tanke pa mi ne smetaju u radu.
14. Vatom omotam cijelu lubanju i natopim ju hidrogenom. Za to koristim jedan mali kist koji umočim u hidrogen pa onda njime natopim vatu.
15. Kada sam sve dobro umotao u vatu i natopio hidrogenom, omotam alu folijom i još stavim u PVC vrećicu za zamrzavanje i povežem gumicom. Na ovaj način ako nešto hidrogena i iscuri kroz vatu van ostat će u PVC vrećici pa neće zagaditi okoliš. Hidrogen je jako štetan za vodu i treba gledati da se nikada ne baca u blizinu izvora pitke vode.
16. Nakon 24 sata a može i dulje jer nisam primjetio da se išta desilo i kada sam ostavio po 48 sati u hidrogenu, odmotam lubanju ( koristim pincetu da ne diram rukama, iako i tada nosim rukavice ) i isperem u hladoj vodi.
Hidrogen dodatno ''pojede'' ono malo tkiva ako ga je i ostalo, i ostane nam čista kost.
17. Objesim lubanju ponovno za rogove na špagu i ostavim jedan dan da se posuši.
18. Sada slijedi obrada trofeje tj. rezanje. Ja koristim pilu za obradu trofeja i to mi se pokazalo kao jako dobra investicija jer sam prije rezao na ruku i fleksericom ali nikada to nije bilo to.
19. Slijedi postavljanje trofeje na podložnu pločicu i vješanje na za to predviđeno mjesto.
20. Ja također na poleđini trofejne pločice ugraviram datum i mjesto odstrijela te strijelca.
Eto tako to ja radim, nadam se da će Vam kolege pomoći.
Autor: wortexhole - 01. 10. 2014. 13:43:55
Još slika
Autor: wortexhole - 01. 10. 2014. 13:51:26
I još malo slika
Autor: wortexhole - 01. 10. 2014. 13:52:01
I gotovo
Autor: roger - 01. 10. 2014. 14:05:55
Krasan prikaz!
Izrvsno!

Nego jedno malo potpitanje:
Gdje se moze nabaviti pila za obradu trofeja, I cijena?
Hvala!
Autor: wortexhole - 01. 10. 2014. 14:08:06
Ja sam moju kupio u Kettneru, imali su akciju na sve artikle u dućanu popust od 15%. Inače ima i u Puškarnici Zagreb a možda i još negdje, ne znam nisam se raspitivao.
Autor: wortexhole - 01. 10. 2014. 14:09:34
Cijena s popustom me izašla 318,75 Kn što je i više nego fer cijena u odnosu na drugdje gdje sam gledao.
Autor: JANEZ L - 01. 10. 2014. 16:03:59
Lp!

Baš si sve prima dokumentirao. Čestitke. z10 d1

Lovski zdravo
Janez L
Autor: wortexhole - 01. 10. 2014. 16:06:00
Sam postupak izbjeljivanja nisam mogao poslikat jer sam radio s hidrogenom pa reko da ne skidam rukavice svako malo, ali mislim da je opći dojam dobiven.
Autor: Gabro - 01. 10. 2014. 16:20:13
Svaka cast na trudu da dokumentiras sve i pomognes nekome ko to nije nikad radio!! bravooo bravooo
Autor: deeejan - 01. 10. 2014. 17:18:14
Kao iz lovackog prirucnika. Svaka cast wortexhole zagi
Autor: Laufer 223 - 01. 10. 2014. 18:43:41
Sve si dobro objasnio i obradio uz puno truda, i rez je pravilan. No kad već imaš šablonu, kad oguliš glavu, onda ga prištimaj i odreži po šabloni sirovog, i onda kuhaj. Uštedjet ćeš puno truda i bit ćeš brzo gotov. Krajnji rezultat je isti.
Autor: wortexhole - 01. 10. 2014. 18:45:38
Rekao mi je jos jedan kolega za taj nacin i svakako cu probat iduci puta.
Autor: lovac10 - 01. 10. 2014. 18:59:10
Wortex pokušaj skuhat bez guljenje, ja sam kuhao ogulitu dok nisam vidio kako se lijepo čisti kad se skuha sa kožom
Autor: wortexhole - 13. 10. 2014. 13:31:05
Na zamolbu mog kuma, obrađena i njegova trofeja. Nisam rezao jer su tako tražili.
Autor: sus scrofa - 13. 10. 2014. 21:14:53
 d1 Odlično obrađen svaka čast   bravooo
Autor: wortexhole - 13. 10. 2014. 22:43:47
Hvala, trudim se koliko mogu i umijem.
Autor: moro - 16. 10. 2014. 21:16:08
A da umiješ, umiješ..!!! bravooo zagi
Autor: GoranG - 16. 10. 2014. 22:34:07
Krasno obrađeno sad je red na kumu  rostilj  sauf
Autor: wortexhole - 17. 10. 2014. 08:05:39
Bude  rostilj
Autor: wortexhole - 17. 10. 2014. 18:03:11
Danas mi stigao novi srnjak na obradu. Ovako izgleda obećavajuće, ruže su velike, ikričavost dobra, rog pravilan, boja dobra, samo je pitanje koliko će pokazat na vagu. Kada završim poslikam pa stavim, ali ovo je jedan od ljepših koje sam vidio i radio ove sezone.
Autor: lovac10 - 17. 10. 2014. 19:25:06
Daj probaj skuhat sa kožom da se uvjeriš kako je bolje
Autor: deeejan - 18. 10. 2014. 13:32:34
I kad se gubica pocne odvajat i frkat, gotov je d4
Autor: deeejan - 18. 10. 2014. 13:34:20
A trofej je prekrasan, sta je je zagi
Autor: grom - 18. 10. 2014. 13:56:44
Super savjeti, svaka čast. Imam i ja nešto smrznuto pa ću polako. Još bolje ako ne treba skidati kožu, lakše je.
Autor: evaeva - 18. 10. 2014. 16:14:49
.............to se ne stavlja u škrinju nego odmah deranje i kuhanje.... z10.
Autor: grom - 18. 10. 2014. 17:30:28
Nisam imao kad, kasno došao doma i ostalo...
Autor: deeejan - 18. 10. 2014. 18:28:45
da, da, da....
lijepo reci, nakon odstrela si malo zaglavio, pa kasno dosao...drugi dan, mamurluk...treci, zena...cetvrti posao...pa opet lov... fre
 ;D z10 z10
Autor: Zeiss - 19. 10. 2014. 12:16:47
 happi d4
Autor: grom - 19. 10. 2014. 19:35:16
Pa kažem da sam kasno došao doma,ujutro na posao itd. Ma znate sve. zagi
Autor: wortexhole - 28. 10. 2014. 14:43:40
Napokon gotov, pa kako sam i obećao stavjam slike. U međuvremenu došao još jedan na obradu, nije jak kao ovaj prvi ali lijep.
Autor: wortexhole - 08. 06. 2015. 11:41:11
Moj ovogodišnji gotov.
Autor: simba - 21. 06. 2015. 15:27:57
Odlično urađen trofej kolega Wortexhole,imam jedno pitanje.Da li prilikom ocjenjivanja imaš odbitaka mislim na gramažu,pošto mi se čini da je rez malo ispod polovice očnih duplji?  zagi
Autor: JANEZ L - 21. 06. 2015. 21:26:58
Lp!

Lijepo urađeno Wortexhole. bravooo z10 d1

Lovski zdravo
Janez L
Autor: Goran - 22. 06. 2015. 02:47:07
Prekrasan trofej! Da mi je jedan ovakav ja bi bio presretan!
Autor: Laufer 223 - 22. 06. 2015. 09:13:30
Odlično urađen trofej kolega Wortexhole,imam jedno pitanje.Da li prilikom ocjenjivanja imaš odbitaka mislim na gramažu,pošto mi se čini da je rez malo ispod polovice očnih duplji?  zagi
Nema odbitaka, tolerira se ovakav rez, iako ja pravilan rez; zatiljna kost, polovica očiju, nosna kost.
Autor: simba - 22. 06. 2015. 14:20:11
Laufer hvala na odgovoru
Autor: wortexhole - 23. 06. 2015. 10:46:33
Nisam bio pri računalu ovih dana pa nisam stigao odgovoriti kolegi na vrijeme. Nema nikakvih odbitaka na ovakav rez, barem ih ja nisam imao.
Autor: robert.limeni - 18. 07. 2015. 14:41:20
Pitanjce, kada ocistim lubanju, da li samk da premazem peromsidom ili mora to stajat natopljeno, skraceno koliko mora bit dugo peromsid gore?
Autor: wortexhole - 18. 07. 2015. 15:23:19
Ja ti omotam lubanju vatom i to natopim peroksidom. Na taj nacin ti je peroksid uvijek u kontaktu sa kosti i ostavi 24 sata. Nako  toga odmotaj i isperi vodom tw ostavi da se posusi.
Autor: Gabro - 18. 07. 2015. 15:40:13
Kako pricvrstite obradjenu trofeju na dascicu?
Autor: mladjo - 18. 07. 2015. 17:12:40
jel na još koji način odmašćujete lubanje? stalno mi izbija masnoća... par puta sam već mazao sa peroksidom i lijepo pobijeli i za kratko vrijeme opet počne izbijat masnoća i više nije lijepo bijela, kak to riješit? lubanja je od čaglja...
Autor: salic - 18. 07. 2015. 18:01:37
Da li prilikom kuhanja ubaciš malo sode?
Autor: robert.limeni - 18. 07. 2015. 21:30:38
Ako uronim lubanju do ruza naravno u peroksid, mogu tako ostavi oce se sto dogodit?
Autor: Laufer 223 - 18. 07. 2015. 21:56:43
Stavi centimetar ispod ruba ruže, da se pjena od peroksida ne popenje na rog. Drugo se nema šta dogoditi ako govorimo o peroksidu 30-35%
Autor: grom - 19. 07. 2015. 01:19:50
Kako pricvrstite obradjenu trofeju na dascicu?
Gabro ja sam kljove vepra zaljepio silikonom, ove rogate još nisam okačio. Nekako od nazad provuć kakvu žicu pa pritegnit. Jedan moj lovčina je zabio par knauf šarafa srndaću u čelo. uf
Autor: Gabro - 19. 07. 2015. 04:59:57
Vidija san i ja to vidom u celo ali nije mi to neko rjesenje  ;D ;D
Mozda nekom krenom?
Autor: Laufer 223 - 19. 07. 2015. 08:42:01
Gabro kako je odrezana lubanja?
Autor: Laufer 223 - 19. 07. 2015. 09:47:26
Prvo uzmi podložnu pločicu i izbuši dvije rupice razmak ovisi o  veličini lubanje
Autor: Laufer 223 - 19. 07. 2015. 09:49:07
Zatim u očnoj duplji lubanje označi s obje strane gdje češ bušiti
Autor: Laufer 223 - 19. 07. 2015. 09:50:33
Uzmi komad meke žice odgovarajuće debljine
Autor: Laufer 223 - 19. 07. 2015. 09:51:27
Provuci žicu kroz izbušene rupice u očnim dupljama, savini žicu
Autor: Laufer 223 - 19. 07. 2015. 09:52:24
sl. 4
Autor: Laufer 223 - 19. 07. 2015. 09:53:35
Sad žicu provuci kroz rupice u podložnoj pločici
Autor: Laufer 223 - 19. 07. 2015. 09:55:27
Fiksiraj trofej pritezanjem žice, zavrni žicu
Autor: Laufer 223 - 19. 07. 2015. 09:57:39
Gotovo.
NAPOMENA. Kod pritezanja žice voditi računa o snazi stezanja i jačini kostiju lubanje. Na ovaj način trofej se bez problema može skinuti za ocjenu i postaviti nazad.
Autor: Gabro - 19. 07. 2015. 09:59:16
Hvala puno Gospon Laufer na detaljnom odgovoru d1 d1 !!
Neke lubanje su cijele neke odrezane. Ja mislim da cu odrezat i ove sta su cijele....
Hvala jos jednom, imate  zagi zagi od mene ako bi se ikad sreli
Autor: drazenx - 19. 07. 2015. 10:34:27
Laufer zagi Isti sistem i sam koristim.
Autor: deeejan - 19. 07. 2015. 13:30:54
i ja koristim isti sistem, ali jos bolja stvar od zice je plasticna vezica za kablove d4
Autor: wortexhole - 20. 07. 2015. 11:18:59
Kome se ne da bušiti i vući žice može kupiti gotovu montažu za trofeju srnjaka. Košta cca 20,00 kn ( ovisi od dućana gdje se nabavlja ). Vrlo jednostavno za montažu i ništa se ne vidi. Može se regulirati visina jer je pločica klizna, a stezanjem šarafa se pločica navlači na trofeju dok se ne osjeti otpor. Ne treba stezati prejako da se ne slome kosti, ali opet dovoljno da drži kost na mjestu. Meni se ovo pokazalo kao najjednostavnije i najbrže rješenje, nema bušenja, piljenja, rezanja, zatezanja, samo postaviš i gotovo.
Autor: Huntercro - 20. 07. 2015. 12:41:42
to sam gledao i sviđa mi se princip čak sam i nešto sličnoi tome i izrađivao sam
Autor: Jolly - 20. 07. 2015. 15:33:06
Kolega Laufer,jal to podloška od tise?
Autor: Laufer 223 - 20. 07. 2015. 17:50:37
Je, tisovina
Autor: robert.limeni - 27. 07. 2015. 16:29:21
Ja vazem izmedju Tise i neke od obradjenih plocica, ako neko izradjuje moze malo slika cijena?
Autor: deeejan - 27. 07. 2015. 16:39:25
Pogledaj u starim br lovackog vijesnika imas reklamu, gospon gelemanovic radi dobro i jeftino...ja zadovoljan
Autor: Laufer 223 - 27. 07. 2015. 17:29:21
Ako si Goranin onda bi valjda tisa trebala biti kao zaštitni znak i obilježje Gorskog Kotara, no pločica je stvar osobnog izbora, no bitno je da su sve nas zidu iste, u protivnom dolazi do kića.
Autor: deeejan - 27. 07. 2015. 18:14:24
Slazem se, laufer ;) zagi
Autor: dabar - 27. 07. 2015. 18:15:32
Tisa..zakonom zaštićena biljna vrsta
nekad cvalo sad se spominjalo
Autor: deeejan - 27. 07. 2015. 18:19:46
Mislím da nije zasticena ako je 'iz uzgoja' ččč
nisam siguran u to, al nesto sam tako nacuo, kao da se samo ne smije sjec u divljini, al ako je imas u dvoristu...
al velim, nisam siguran...
Autor: Zeiss - 27. 07. 2015. 19:28:27
Pitaj Janeza za pločice. Koliko sam vidio čovjek jako lijepe pločice radi  zagi
Autor: robert.limeni - 27. 07. 2015. 19:32:38
Laufer slazem se da bi goranski bilo da je od Tise, samo nemam je puno, mozda za 40-60 trofeja ::)
Autor: Laufer 223 - 28. 07. 2015. 08:35:36
Nađe se u oglasniku, kupi.
Autor: robert.limeni - 28. 07. 2015. 10:14:36
Mislim da ce ipak bit Tisa d4
Autor: robert.limeni - 06. 01. 2016. 18:11:57
Evo jedne montaže
Autor: Laufer 223 - 06. 01. 2016. 19:41:59
Bravo!! Školski primjer primjereno uređenog i montiranog trofeja.
Autor: Goran - 08. 01. 2016. 02:26:47
Lijep i domaci nacin postave trofeja a i trofej je dobar! Cestitke!