Forum LOVAC

Lovna kinologija => Lovne pasmine => Autor teme: peca - 18. 08. 2009. 12:13:35

Naslov: Balkanski gonič ili nlt
Autor: peca - 18. 08. 2009. 12:13:35
odlučio sam nabaviti psa za lov zeca lisice i divlje svinje:Pas bi lovio u srednjoj bosni i ako ovdje u mom lovištu brda nisu velika a nije ni lovište največi vrh 1097m ali ima dostasnijega pa sad što mi vi preporučate balkanca ili njemačkog lovnog terijera
Naslov: Odg: Balkanski gonič ili nlt
Autor: Dejan.Domitrovic - 18. 08. 2009. 13:14:30
Svakako terijer! Pozdrav
Autor: lovacpd - 18. 08. 2009. 13:22:17
Balkanac!!!  Samo iz razloga sto je to brdsko loviste, tu je potrebno vece kretanje psa prilikom lova.
terijer ima daleko manje kretanje prilikom trazenja od bilo kojeg pravilno obucenog gonica
Autor: peca - 18. 08. 2009. 13:47:17
koliko je približno kretanje balkanca a koliko terijera
Autor: Dejan.Domitrovic - 18. 08. 2009. 13:54:07
Imam prijatelja koji živi i lovi u brdskom području i veoma uspješno love sa terijerima, tako da mislim da blago brdsko područje i ne predstavlja problem za lov sa terijerom! Ali ti prijatelju sam procjeni što je korisnije za tebe.
Autor: Dejan.Domitrovic - 18. 08. 2009. 13:59:54
Kod mene u ravnici snijeg ne predstavlja veliku prepreku terijeru, ali najbolje je da se posavjetuješ sa ljudima sa tvog područja i saslušaš njihova iskustva, to bi ti možda bilo najmjerodavnije. zagi
Autor: peca - 18. 08. 2009. 14:11:09
u mom lovištu samo jedan čovjek drži terijere a on nije baš aktivan lovac najviše se lovi lisica kakva je orjentacia u terijera i koliko dugo gone
Autor: Dejan.Domitrovic - 18. 08. 2009. 14:29:25
Koliko će terijer dugo goniti vrlo često zavisi od kvalitete njegovog nosa, dužina gonjenja ovisi i o linijama pasa a to ovisi i od jedinke do jedinke.. za naše ravničarske lovove je vrlo bitno da gonjenja ne traju previše i da se pas brzo vrača natrag vlasniku
Autor: lovacpd - 18. 08. 2009. 15:29:38
Ja lovim terijerima i balkancima, skupa, cesto takva kombinacija produzi terijera, pocne da radi kao gonic, ima veliki radijus kretanja i goni kao i gonici, ne jednom sam ih cekao.Inace za nasa brdska lovista takva kombinacije terijera i balkanca ima prednost toga da je terijer uglavnom kraci od gonica i gonici kad otjeraju daleko terijer se vrati i nastavlja da lovi...
Ali kako Dejan rece, mnogo toga zavisi od same linije terijera i nacina obuke
Autor: peca - 18. 08. 2009. 15:37:41
Puštaju li terijeri glasa kada svinja stoji
Autor: KOBI - 18. 08. 2009. 15:39:57
Za planinu definitivno dugonogi gonic,za lov d.s. pogotovo.(po mom misljenju)
Malo dublji snijeg i terijer zavarsava u ruksaku.
Autor: lovacpd - 18. 08. 2009. 15:51:44
Puštaju li terijeri glasa kada svinja stoji
Ako ne pustaju nesto nevalja ili ginu ili bjeze.....
moraju da oblajavaju ds, i da zele da je pokrenu, da li ce uspjeti to je vec pitanje
Autor: peca - 18. 08. 2009. 17:25:54
lovacpd vidim da ti imaš balkance jesu li oštri na svinji i na drugoj divljači jer vidio sam dosta goniča koji nesmiju dokrajčiti ranjenu lisicu ili kunu nego je samo oblajavaju
Autor: 7X64 - 18. 08. 2009. 19:18:00
Po mom NLT nema nikakvih problema u  brdskim lovistima,kad sam vidio u Svicarskoj ,Francuskoj i Njemackoj PLANINSKA lovist i love terijerima.

Koriste ih za POGON Srnece divljaci (to je ovdje dozvoljeno od 01.10 a neznam do kad tocno a mjesec dva sigurno) pa ako moze goniti srne po ovom kamenju a visine su i do 2500 m naravno ne love srne na 2500m.

A nema boljeg psa od NLT misljenje je moje i za mene.

P.S. kuca lovac bez NLT to ti je kaojuha bez rezanaca  hao hao hao hao
Autor: lovacpd - 18. 08. 2009. 20:38:19
lovacpd vidim da ti imaš balkance jesu li oštri na svinji i na drugoj divljači jer vidio sam dosta goniča koji nesmiju dokrajčiti ranjenu lisicu ili kunu nego je samo oblajavaju
Druze, ja volim ostrije pse, i nastojim takve da imam, ne hvalim ih,ne kudim ih
ali nijedan ne smije da ostavi nedodavljenu ranjenu divljac ako to nije DS

Autor: STARI AVDZIJA - 18. 08. 2009. 21:19:06
 u srednjoj Bosni loviš i veliš imaš puno snijega a nisu ti naum pali baraci???????????
Autor: KISS - 18. 08. 2009. 21:21:26
odlučio sam nabaviti psa za lov zeca lisice i divlje svinje:Pas bi lovio u srednjoj bosni i ako ovdje u mom lovištu brda nisu velika a nije ni lovište največi vrh 1097m ali ima dostasnijega pa sad što mi vi preporučate balkanca ili njemačkog lovnog terijera

Iz kojeg si grada??? I ja sam iz Srednje Bosne.  zagi
Autor: lovacpd - 18. 08. 2009. 21:28:10
u srednjoj Bosni loviš i veliš imaš puno snijega a nisu ti naum pali baraci???????????

Zna covjek da je balkanac balkanac...ehehe, kakav barak
Salim se, naravno, nego nek se i Redzo vratio, pa makar ma prozivao za sve i svasta
 zagi
Autor: STARI AVDZIJA - 18. 08. 2009. 21:58:11
nisam ja nigdje ni nestao nemam putovnice a ni vize  hao a ništa ne prozivam tražim pojašnjenje na jednoj temi ali ga nema,ti si iznio neke tvrdnje ali bez neke  čvrste argumentacije(jedino "pjev ptičice")pa potom postavio dvosmisleno i nejasno pitanje,napomene radi ja sam autor teme i ista ima jasan naziv,istina sada smo na temi  o balkancima ovdje ali je riječ i o snijegu a zna se ko na snijegu i u snijegu hadžija BARAKENDOS naravno ko bi drugi bio d4 z14
kolega peca hoće u lovištima srednje Bosne da lovi terijerima (radijus kretanja i orijentacija problematični)a naraočito snijeg pa uslovi i nisu baš za  terijera osim kao "pomočno osoblje" z1
Peca gdje loviš u srednjoj Bosni???
Autor: peca - 18. 08. 2009. 22:20:05
ne lovim još zasada samo ulov pratim striku možda ga ti i znaš Jedinko Ivanković.u blizini sam kiseljaka a baraci mi nisu pali napamet jer nisam ljubitelj pasa duže dlake
Autor: lovacpd - 18. 08. 2009. 22:28:27
ne lovim još zasada samo ulov pratim striku možda ga ti i znaš Jedinko Ivanković.u blizini sam kiseljaka a baraci mi nisu pali napamet jer nisam ljubitelj pasa duže dlake

Peca, gonic je izbor z atebe. Koja rasa nebitno, treba da je od dobrih lovnih roditelja, e sad moda kaze svinjara....a ja vise volim gonica koji dobro goni zeca, jer je za psa veci izazov zec nego svinja. I zapamti bice dobar onoliko koliko ga naucis i koliko mu vremena posvetis. Nek je od naj,naj pasa, ako ga svezes  pa povedes u lov bolje da ga nemas, sam nece nauciti loviti
Autor: STARI AVDZIJA - 18. 08. 2009. 22:31:35
nečeš vjerovat pretpostavio sam odmah(po nadmorskim visinama)da si odatle ,striku znam i nemoraš više nikoga ništa pitat, nije Jedinko(iz Brnjaka) od juće(prvi terijer kojeg sam držao je od Jedinka)terijeri nisu nešto Bog zna šta kraće dlake od baraka(i baraci su oštrodlaki psi)pa ne znam šta te tu buni ali nije bitno.Pozdravi striku i njega pitaj zna on sve o lovu i goničima i terijerima a KISS   ti je zemljak isto.
Autor: peca - 18. 08. 2009. 22:36:42
to je taj Jedinko znaš li ti imali gdje u vitezu leglo posavaca ili balkanaca
Autor: peca - 18. 08. 2009. 22:45:46
znam ja da i terijeri imaju oštru dlaku ali svi koje sam ja vidio imali su puno manju dlaku od baraka
Autor: STARI AVDZIJA - 18. 08. 2009. 22:48:43
to je taj Jedinko znaš li ti imali gdje u vitezu leglo posavaca ili balkanaca

ima,nedavno sam prijavio dva legla od istog uzgajivača a mužjak plemenjak je njegov,naprosto lud pas,vepar kojem do skoro 5.kerova nije moglo pera odbit ker je ugonio u sklonište(krmetnjak) i za njim uđe.Imam snimke sa utakmice ali slaba konekcija(nizak signal) pa nikako da postavim na you tube.
A ko te zanima zbavit ču ti tel.pa ti kontaktiraj,za balkance ne znam zaista ali nema nešto naročito.
Nastavak na p.m.da ne odemo od teme
Autor: maestronlt - 19. 08. 2009. 15:15:27
po mom nekom subjektivnom misljenju sam lov sa terijerom ima dosta prednosti u odnosu na sve druge lovacke pse. Ako covjek zeli da ima psa za lov lisice, divlje svinje, zeca, nesto pernate divljaci, terijer je idealan. recimo lovis izadje ti lisica, pucas, ranis je i ona pobjeze u rupu bez terijera da joj udje i izvadi je nama posla osta. Necu rec da ce terijer da bolje goni od gonica al terijet je pas sto mi kazemo 4 u jedan. da zamjeni gonica. da zamjeni pticara, da bude krvosljednik a opet jamar to ne moze ni jedan pas izuzev terijera
Autor: peca - 19. 08. 2009. 16:13:02
Gonič može biti krvosljednik a jedan čovjek u mome lovištu je imo balkanca koji je ulazio u jamu i s njim je iskopano dosta jazavaca ovdje ne lovimo ništa pernato osim možda poneke patke na rijeci ali to je mali broj uglavnom patci za preparirati najviše se lovi lisica a problem s terijerom je taj ako nebi mogao goniti zajedno sa goničima bio bi u blizini lovca i mogao bi čak otjerati lisicu od lovca to se dosta puta desilo sa brak jazavičarima
Autor: maestronlt - 19. 08. 2009. 16:31:58
Kod mene sve se vise lovi sa terijerima mada je kod nas ravnica pa se dosta lovi i pernate divljaci, ima slucajeva gdje ljudi koji su imali gonice i pticare a drzali su terijere rijesili su se ti pasa a ostavili terijere samo iz tog razloga sto sa terijerima love citavu godinu dak sa ostalim psima ne mogu
Autor: peca - 30. 08. 2009. 11:57:31
evo nije stigao ni balakanac ni terijer nego je stiglo štene posavca
Autor: KISS - 09. 09. 2009. 17:49:58
Peca, ja sam od tebe udaljen svega 1 KM, i ja sam taj koji jedini u tvojoj blizini drzi vec 18-19 god. Terijere i samo Terijere!!!
Moje je misljenje da si trebao kupiti NLT a ti ces se vjerojatno odmah sjetiti zasto sam ti to rekao jer   idemo u lov na isti teren.
Pozz
 zagi
Autor: peca - 23. 11. 2009. 19:16:53
glavni razlog zbog kojega nisam kupio nlt-a je to što svi ovdje drže goniče a nlt ih baš nebi mogao dugo pratiti i mogao bi otjerati divljač od lovca to se dešavalo sa brak jazavčarima kada goniči dotjeraju lisicu blizu lovca brak se priključi i ode divljač z10 od lovca
Autor: peca - 23. 11. 2009. 19:19:13
znao sam ja da i ti držiš terijere samo sammislio na jednog drugog koji je imao terijera aliga je izgubio mada nije bio ni lijep ni radan
Autor: nostromo - 23. 11. 2009. 19:37:31
peca zelim ti dugu i lipu lovnu karijeru sa tvojim posavcom. mozda najbolje od svih ode razumin tvoje probleme jer i ja san nedavno bija u slicnima al nakon dvi godine mozganja i rada prije par dana odstrijelija san svoju prvu divljac isprid svoga prvog lovackog pasa, srce mi je bilo ko kuca.

ja doduse nikad nebi uzeja posavca al iz cisto estetskih razloga, svi drugi gonici su mi lipsi, pogotovo balkanac(crno i smedje mi je boja za lovackog pasa i gotovo).

Ja imam terijere i u sali znam reci da bi mi najsritnija kombinacija bila da mogu svojoj terijerki natovariti na ledja gonica pa kad ona divljac pronadje da on preuzme  ;D ;D
Autor: peca - 23. 11. 2009. 20:06:52
ovdje kod mene se lovi uglavnom posavcima pa i ja uzeo posavca  jer ima dobrih linija posavaca a meni su baš posavci trobojci i istarci najljepši goniči ali o ukusima se ne raspravlja  z10