Forum LOVAC

Divljač => Trofeji => Ocjenjivanja, izložbe, prvaci => Autor teme: ges - 08. 05. 2013. 09:08:51

Naslov: Ocijenjivanje trofeje srnjaka
Autor: ges - 08. 05. 2013. 09:08:51
Kolege zanimaju me vaša iskustva oko težine i volumena rogova srnjaka. Ako imamo trofejnog srnjaka i težinu tofeja pomnožimo sa faktorom 0.23 kolika razlika može biti u odnosu na zbroj težine i volumena u trofejnom listu?
Naslov: Odg: Ocijenjivanje trofeje srnjaka
Autor: Mladen.M - 08. 05. 2013. 13:45:19
Srnjaci iznad 70 točaka se na ocjenjuju sa konstantom 0,23. (točka).....

Razlike su ti različite a ovise o mnogo čemu.

Do cca 95 točaka CIC ili čak 100 ti je ocjenjivanje u tvoju korist (korist "prodavača")  a iza 100 cic točaka bi većim djelom bilo u korist "kupca".
Svojevremeno kad su se uvodile hidrostatske vage kao obavezne ja sam se time igrao podosta ali nemam tu te komparacije pa sam ti rekao nekakav općeniti moj zaključak.

Rogovi su ti različiti i oni puni i oni kao porozni i teško je reći generalno ali zato uzmi hidrostatsku vagu sve lijepo izmjeri upiši u trofejni list i to jeto.
Ako nađem stavit ću negdje formulu za ocjenjivanje u excelu na forum samo da je nađem.

Autor: ges - 08. 05. 2013. 14:23:19
Nažalost nemam mogučnost mjeriti s hidrostatskom vagom. Ovu temu sam postavio zato jer mi je nedavno ocijenjen srnjak odstrijeljen lani,a ocjena se dosta razlikuje od mojih očekivanja. Naime trofeja sa gornjom vilicom je teška sasvim pristojnih 586 grama. Odbijemo 90 na rez i imamo 496 za ocijenu što pomnoženo sa 0.23 daje  solidan broj CIC točaka. Uz visinu od 26,4 cm i raspon od 50,5 posto sasvim smo blizu zlatu,a još nismo dodali preostale elemente. Međutim u trofejnom listu je upisan izmjereni volumen od 150 što daje 45 točaka+49,6 za težinu. Tako dobivamo 94,6 CIC točaka što je gotovo 20 točaka slabije nego kad koristimo konstantu 0,23 za težinu. Srnjak je ocijenjen sa 120 CIC točaka. Htio sam čuti iskustva drugih kolega lovaca o tome koliko se razlikuje broj točaka ako mjerimo volumen ili ako koristimo konstantu 0,23 i množimo sa težinom roga.
Autor: Bodul - 08. 05. 2013. 14:50:52
Ocjena tvojeg srnjaka je vjerojatno o.k. što zaključujem po volumenu.
Koeficijent 0,23 je ZABRANJENO koristiti za srnjake iznad 70,00 CIC točaka.
Ako imaš primjedbi dopuštena ti je žalba i trofej tada ocjenjuje županijska komisija (povjerenstvo).
Inače koeficijent 0,23 je čisto  :pferd:
Autor: ges - 08. 05. 2013. 18:19:48
Ocjena tvojeg srnjaka je vjerojatno o.k. što zaključujem po volumenu.
Koeficijent 0,23 je ZABRANJENO koristiti za srnjake iznad 70,00 CIC točaka.
Ako imaš primjedbi dopuštena ti je žalba i trofej tada ocjenjuje županijska komisija (povjerenstvo).
Inače koeficijent 0,23 je čisto  :pferd:

Nisam htio reči da ocjena nije ok,ili da imam primjedbi na istu, već sam vas sve skupa pokušao navesti da ovo prodiskutiramo i napišemo neka vlastita iskustva(za to služi forum,zar ne?)Većina lovaca nema hidrostatsku vagu pa svoje trofeje pokušava (pr)ocijeniti pomoću koeficijenta 0,23. Isto tako sam učinio i ja,zar je to meni ZABRANJENO koristiti u neslužbene svrhe u vlastitom domu? Koeficijent 0,23 se nesmije službeno koristiti kod trofeja neto težine 250 grama ili više, a ne kod tofeja iznad 70  točaka.
Nisam znao da imam pravo na žalbu ako nisam zadovoljan. Naravno da nemam primjedbe kod ovog slučaja ali dobro je znati. Hvala vam na ovoj informaciji.
Autor: Bodul - 09. 05. 2013. 07:33:51
Nisam htio reči da ocjena nije ok,ili da imam primjedbi na istu, već sam vas sve skupa pokušao navesti da ovo prodiskutiramo i napišemo neka vlastita iskustva(za to služi forum,zar ne?)Većina lovaca nema hidrostatsku vagu pa svoje trofeje pokušava (pr)ocijeniti pomoću koeficijenta 0,23. Isto tako sam učinio i ja,zar je to meni ZABRANJENO koristiti u neslužbene svrhe u vlastitom domu? Koeficijent 0,23 se nesmije službeno koristiti kod trofeja neto težine 250 grama ili više, a ne kod tofeja iznad 70  točaka.
Nisam znao da imam pravo na žalbu ako nisam zadovoljan. Naravno da nemam primjedbe kod ovog slučaja ali dobro je znati. Hvala vam na ovoj informaciji.

Da, malo me je "navukao" kolega Mladen M, koeficijent nije dopušteno koristiti za trofeje čija neto težina prelazi 250 gr. jer taj koeficijent ne mora dati ni približno točaka koje se dobiju kad se srnjak ocjeni pravilno kao što je to u tvojem slučaju.
Sada se radi na tome da se ta granica podigne na 300 gr. inače nekad se za trofeje ocijenjene do 70 točaka nije izdavao trofejni list što je sada obveza za sve trofeje pa i atipične.
Ako nisi zadovoljan ocjenom dovoljno je da uz kratak prigovor trofej dostaviš preko svojeg županijskog saveza komisiji pri tom savezu koja inače provjerava i ocjenjuje trofeje koji iz tvoje županije idu na razne izložbe.
Inače imao sam baš ove godine slučaj da je srnjak težine skoro 600 grama ocijenjen sa samo 111,40 cic točaka jer ima volumen rogova samo 134 kubnih cm ali ima enormno veliku i tešku lubanju.
Autor: ges - 09. 05. 2013. 08:53:54
Hvala vam na informacijama. Dobro je znati da se nekom može uputiti prigovor kad nisi zadovoljan. Mislim da u ovom slučaju kod mene razlog nešto manjem volumenu je nedostatak ikričavosti rogova.
Autor: simba - 09. 05. 2013. 14:09:41
Bodul,čudno je za ovog od 600 gr,sa obzirom da sa volumenom ima 100 točaka,a gdje su visina,raspon(najmanje 15) i ostalo?
Autor: PH DBK - 09. 05. 2013. 16:22:24
ja moje ne ocijenjujem, čemu te gluposti ?!

najvažnije je da je ugođaj lova, jutarnja maglica i druženje poslje toga s dečkima uz dobru kaplicu i  rostilj
Autor: evaeva - 09. 05. 2013. 19:16:32
ja moje ne ocijenjujem, čemu te gluposti ?!
Vjerojatno zbog Zakona o lovstvu koji između ostaloga propisuje da se rogovi srnjaka moraju ocijeniti, barem je tako u RH.
Autor: Bodul - 10. 05. 2013. 11:28:26
Bodul,čudno je za ovog od 600 gr,sa obzirom da sa volumenom ima 100 točaka,a gdje su visina,raspon(najmanje 15) i ostalo?
Ništa ti meni više nije čudno nakon ocijenjenih više od 1000 srnjaka.
Znam samo da se prosječna ocjena srnjaka sa volumenom od 134 kubična centimetra kreće u rasponu 84 pa do 95 točaka, a rijetko kad nagura do 100 točaka.
Ovaj je u medalji jer ima enormno veliku lubanju i zato je težina blizu 600 grama.