Forum LOVAC
Divljač => Trofeji => Ocjenjivanja, izložbe, prvaci => Autor teme: john deere - 21. 10. 2007. 12:16:24
-
jel zna netko i jel moze napisati raspon točaka za medalje (trofeje vepra, srnjaka, jelena)č od bronce pa nadalje. znam za jelena ali za vepra i srnjaka nisam siguran.
-
trofej bronca srebro zlato
srnjak 105-114,99 115-129,99 130 i više
jelen 170-189,99 190-209,99 210 i više
lopatar 160-169,99 170-179,99 180 i više
vepar 110-114,99 115-119,99 120 i više
divokoza 95- 99,99 100-104,99 105 i više
muflon 185-194,99 195-204,99 205 i više
podaci prepisani iz "OSNOVE LOVSTVA" Darabuš i Jakelič
-
hvala "mali"!! ;D
to je to sto me zanimalo! d4
-
a jel zna netko od lisice caglja i divlje macke??
-
divlja macka (lubanja): od 17-17.99 bronca
18-18.99 srebro
19 i vise zlato
divlja macka (krzno): od 40-44.99 bronca
45-49.99 srebro
50 i vise zlato
lisica (lubanja): od 24-24.49 bronca
24.50-24.99 srebro
25 i vise zlato
-
hvala
-
Zna li tko za čaglja?
-
Bronca 25,00-25,49 točaka
Srebro 25,50-25,99 točaka
Zlato 26,00 >
-
Hvala kolega. Sada već gnjavim no još jedno pitanje... Kada mjerim duljinu lubanje, da li se mjere i zubi (sjekutići) ili samo kost do njih?
-
Kod svih predatora se mjeri duljina puta sirina podrazumjeva se naj udaljenije tocke.Mjeri se sa sublerom.
-
Hvala kolega. Sada već gnjavim no još jedno pitanje... Kada mjerim duljinu lubanje, da li se mjere i zubi (sjekutići) ili samo kost do njih?
Iako to smatram potpuno pogrešnim, mjere se i zubi.
d1
-
Nisam htio otvarati novu temu,ali ako ste za,mogli bi otvoriti temu di ćemo postavljat' slike sa ocjenjivanja,
vjerujem da ima dosta ljudi, koji ako već nisu u komisiju,dođu u 'izvidnicu'...
Evo nekih trofeja koji su danas bili na ocjenjivanju (Požeško-slavonska županija)..
Sutra je zadnji dan i sutra će biti dosta zanimljivih trofeja. d4
-
Kolege, gdje bi se mogli naci o sluzbenim podacima o drzavnim i svjetskim prvacima Evropske divljaci? Postoji li neka stranica na internetu?
-
Na ovom linku su aktualni podaci o prvacima u Hrvatskoj, za ostalo potražim, negdje sam jednom našao, ali se više ne sjećam točno
http://www.hls.com.hr/trofeistika-2/ (http://www.hls.com.hr/trofeistika-2/)
-
Kolege, gdje bi se mogli naci o sluzbenim podacima o drzavnim i svjetskim prvacima Evropske divljaci? Postoji li neka stranica na internetu?
imam ja u jednoj knjigi iz 2011 god. ako ti to sta pomaze javi mi sta te zanima pa ti napisem d4
-
Zanimaju me CIC ocjene drzavnih prvaka za nasu visoku divljac, pa ako mozes staviti, bit cu ti zahvalan!
-
Pa stavio ti je kolega pred 2-3 posta link sa stranice od HLS sa svim drzavnim prvacima zagi
-
E, to mi je promaklo! sor
Hvala!
-
A dali neko ima saznanja hoče li biti kakva izložba trofeja ove godine..1996 je bila prva pa 2006 druga sad mislim da je to tradicija da se svakih deset god održava izložba stečenih trofeja
-
Kad malo razmislim nameće se pitanje: Tko bi radio izložbu? Ekipa iz 1996 malo nas je ostalo. Edo Šolić čija je firma 1981 i 1996 postavljala izložbu mislim da nikad nije u potpunosti isplačen i završio na sudu . Ishod neznam. Anđelko Stažić koji je postavljao dijarame preselio se u vječna lovišta, Boris Debogović koji je i postavljao i sve fotografirao također,Dragutin Gajski pokojni, Medo Marušić pokojni, Đorđe Kladarin pokojni, Boris Krašovec približio se devedesetoj, Alojzije Frković debelo u osamdesetoj, Milan Ćelap također, Antun Alegro debelo u sedamdesetima, Ivan Tuškan također, Andrija Štalcar isto, Đuro Nikolandić u poznim godinama nadam se da je živ, Mladen Milašinović maknut i ne znam gdje je, Josip Tomljanović maknut jer se suprostavio Dečaku, Kruno Rončević u mirovini, Branko Jagić u mirovini, I. Z. Jakelić pred mirovinom uglavnom to su ljudi koji su na svojim leđima iznjeli prvu nacionalnu izložbu trofeja Priroda Lovac Divljač Zagreb 1996. Uglavnom organizacijski odbor od 60 članova nikad se nije sastao, U jednom momentu izložba je došla u pitanje zbog organizacijskih slabosti i propusta, odjednom nema ljudui, nema ocjenjivača tu je dobar dio tereta podnio Anđelko Stažić koji nas koji smo se poznavali regrutirao za ocjenu trofeja, a kasnije i za samu postavu. Sve ukupno je trajalo 6 tjedana, a moram spomenuti Grgu Marušića koji je u nedostatku ljudstva organizirao svoje kolege, prijatelje sa fakulteta koji su došli pomagati oko same postave izložbe. Pamtim da je veliki zaljubljenik u muflone Josip Tomljanović iz Senja organizirao dostavu svih trofeja muflona iz dalmacije. Usljed snježnog nevremena prevozili se se čak i ralicom za snijeg toliko je bilo entuzijazma. Đuro Nikolandić organizirao trofeje u Slavoniji i Baranji i Todorićeve, Mato Kovačević Bjelovarsko Bilogorsku županiju, Marijan Hofman Požeštinu, moja malenkost Sisačko moslavačku itd. Dominirali su veprovi sa Biokova LD ZEC Zagvozd. Jednog momenta pojavi se čovjek tada prognanik, izbjeglica, slavonac iz Iloka. Kaže ja nisam ocjenjivač, ali se stavljam na raspolaganje, vidim da jedete sendviće , a ja znam kuhat. Da malo je reći da zna kuhat, on je virtuoz u kuhinji i sutradan u podrumu HLS-a kuhalo se sve u šesnajst. Nikad neću zaboraviti tu široku slavonsku dušu. Bio je to Željko Sladetić. Uglavnom otvorenje je bilo na vrijeme 23. 3. 1996, a ta izložba stvorila je među nama toliko čvrsta prijateljstva da traju i danas 20 godina poslije. Mislim da danas toga više nema.
-
Pa to bi morao HLS organizirat, al Duru i njegovu ekipu to ne zanima. Sramota!
-
Ne zanimaju njih ni trofeji, ni streljane, cak i lov malo..... Njih zanima fotelja i novac!
-
Vremena se mijenaju, dolaze novi ljudi. Nitko nije vječan pa tako ni starci koji su ostali zivi. Ako ne bude izlozbe to ce biti na sramotu HLS, ne na našu. Šteta da je da takva manifestacija nestane, ali da para buši di burgija neće, to je je jasno. Ako bude para bude i izlozbe. Nitko nije badave radil, makar se to tako prikazuje.
-
......kako godine idu jedna za drugom lovstvo je svakim danom sve zapuštenije od strane HLS-a, svatko gleda samo svoje interese, nema brige oko novih Zakona, lovački sajmovi su jad i bijeda, čak i na noć muzeja Lovački muzej imao je otvorena vrata do 22 h a svi ostali do ponoći i duže, a što se tiče izložbe trofeja očigledno je da bi mlađe generacije lovaca trebale poraditi na tome i da napokon lovstvo dobije neku vrijednost.......
-
i hoće kad se maknu stare prdonje koje se ne daju ko partizanka
-
Problem samo prijatelju, te prdonje se nece maket i ove koje oko sebe okupljaju, mladje, prolaze njihovu skolu, gdje je samo vlastit interes bitan. Mi ce mo nazalost ostati vjecno Balkan, smatram cak da smo zadnjih 10 godina koracili unazad, barem koliko sam ja dugo u tim lovackim vodama.
-
Molio bi pomoć oko ocjene kod jelena dali se kod opsega grane računa za svaku granu posebno puta 1(konstanta)ili se uzima prosijek,i kod raspona rogova dali je 3 najveći broj točaka.Naime našao sam odbačeni rog(par)pa bih pokušao sam ocijenit.Sliku stavim poslije u za to predviđenu temu.Hvala unaprijed! zagi
-
Je opseg grane između nadočnjaka i srednjaka puta konstanta 1 za svaku granu i opseg grane između srednjaka i krune puta konstanta 1 za svaku granu. I 3 je najviše točaka za raspon, a dobiva se tako da se raspom u cm podijeli sa prosječnom dužinom rogova i pomnoži sa 100. Do 60% 0 točaka od 60,01 d 70% 1 točka od 70,01 do 80% 2 točke više od 80 % 3 točke
-
na najtanjem mjestu
-
Hvala na odgovoru,ako sam dobro razumio ako je opseg 14cm na svakoj grani to je ukupno 28 točaka,i još jedno pitanje za broj parožaka ako je pravilni deseterac dali dobija za svaki parožak po 1 točku(10)ili se uzima prosjek što bi značilo 5 točaka.Još jednom hvala na pomoći.
-
Ukupan broj parožaka daje broj točaka. Dakle 14 parožaka je ukupno 14 točaka
-
Hvala kolega laufer,ako može još pojašnjenje za opseg ako je 14 na svakoj grani znači 28 točaka? sor zagi zagi Upravo ću stavit slike u odbačeno rogovlje pa vas molim ako možete dat procjenu
-
Opseg grane između nadočnjaka i srednjaka mjeri se na najtanjem mjestu više puta, tražeći premjeravanjem najtanje mjesto. Ako je 14 cm na lijevoj i desnoj grani množi se sa konstantom 1 i dobiva 28 točaka ukupno. 14 za svaku granu. Isto je i za opseg između srednjaka i krune.
-
Hvala,to me zanimalo zagi
-
Jučer sam pozvan na ocjenjivanje trofeja koje se provodi u LU Fazan Vrapče za potrebe njihove lokalne izložbe, povodom jubileja društva. Srnjaci jesu takvi kakvi jesu obzirom na uvjete obitavališta, ali zato su veprovi čista genetika da im kapu skineš i pokloniš se. Ovakvim trofejnim veprovima malo koje lovište se može pohvaliti, a ovi su pravi čistokrvni "purgeri" stečeni na 20 min. vožnje od Jelačić placa. Ovo su dragulji medvednice;
-
A da vidiš tek što mi imamo. Bolji smo lovci nego Vrapčani i tako im sve postreljamo uz među.
No to će se moći vidjeti za sto godišnjicu društva 2045 pa ću te onda pozvati da ocijeniš naše trofeje.
malo se zezam. Vidimo se na proslavi.
-
Di ima kupiti Frkoviceva ili Varicakova knjiga, priricnik za ocjenjivanje trofeja i polaganje ispita?
-
1liga d4 zagi
-
Di ima kupiti Frkoviceva ili Varicakova knjiga, priricnik za ocjenjivanje trofeja i polaganje ispita?
vidio sam sada na sajmu u osijeku bilo je standu HLSa novo izdanje od frkovica 70 kn je bila cijena pa najbolje nazovi HLS...
jel ima netko sablonu za vepra na A4 formatu da mi posalje mailom? zagi
-
Evo ga kolega zagi
-
Evo ga kolega zagi
zahvaljujem d1
-
Pozdrav svi.
Imam par pitanja.
Prvo koliko se naplacuje ocjenjivanje trofeja i da li itko tko se bavi ocjenjivanjem isto naplacuje. Ako da po kojem modelu i kako.
Drugo, vidio sam da se spominjala mogucnost izlozbe trofeja na nacionalnom nivou. Sto mislite da li bi entuzijazam pojedinaca mogao dovesti do pocetka razmisljanja o organizaciji iste. Nemojte me krivo shvatiti, ali ima mladih ocjenjivaca, koji ocjenjuju po 10 i vise godina. Savez i ministarstva znaju preko etd obrazaca tko su ti ljudi, a i ZLS imaju evidencije. Nije nuzno da moraju biti sve stari ljudi, tj. moraju biti al zasto ne dati priliku i mladima da nesto organiziramo.
Samo da povucem paralelu, ako sam na faksu mogao organizirati sa kolegom posjet nuklearnim elektranama u Slovackoj i Francuskoj za 50 ljudi, ne vidim razloga zasto ne bi mogli pokusat nesto organizirati. Al mene muci od kuda krenuti kada je sve isprepleteno iskljucivo interesima pojedinaca koji ukoliko ne vide neku produ u tome ne zele niti krenuti.
Bez uvrede, al malo me to svake godine tisti kada ocjenjujem u maticnom drustvu trofeje.
I za kraj, kako i gdje vidjeti evidenciju trofeja u HR, ne najjacih nego neku statistiku gdje u kojem podneblju ima jacih i slabijih trofeja. Ako me razumijete ;D
-
pozdrav,zanima me da li neko zna kako se ocjenjuje trofej kod divokoza, i zanima me koliko je ovaj jarac imao godina , hvala na pomoci . u pitanju je duzina 28cm
(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/23435346_10214301269710174_1347045354_n.jpg?oh=b7136855ef5fd55f8d7ced45a486e824&oe=5A03AE41)
-
Dosta lagano ga je ocjeniti, jedino je zeznuto malo sa određivanjem visine. Mogu ti poslikati i poslati da vidiš kako ide.
Starost možeš odrediti sam po pršljanovima (godovima). Broji ti se prva godina od vrha kuke prema dolje. Naprimjer, kuke divojarca stare 8 godina moraju imati 9 pršljanova(godova).
-
Ima li netko ovu šablonu za ocjenjivanje kljova?