Forum LOVAC

Divljač => Trofeji => Ocjenjivanja, izložbe, prvaci => Autor teme: roger - 29. 07. 2024. 20:14:43

Naslov: OCJENJIVANJE TROFEJA I TEZINA (KROZ CJENIK PONUDA)
Autor: roger - 29. 07. 2024. 20:14:43
Sve cesce zamijecujem da se jelenski trofeji nude u komercijalnom lovu po cjeniku tezine, iskljucivo.
Moze li neko napisati ili objasniti koja bi tezina bila usporediva za Zlatom, srebrom, bronzom po CIC, odnosno ispod medalje.

Na primjer.
Do 4.99 kg
5.00 kg
6.00 kg
7.00 kg
8.00 kg
9.00 kg
10.00 kg
10.50 kg

Postoji li tu neki priblizni ekvivalent u CIC tockama? Di je tu bronca, srebro zlato?

Pretpostavljam da je samim vaganjem lakse definirati cijenu, a lovcima koji ne poznaju CIC lakse to tako prodati, pa tako rade.
A ni ocjenjivaci onda bas ne moraju biti "znalci" - sto u modernom sustavu skolovanja takodjer nije za zanemariti.
Naslov: Odg: OCJENJIVANJE TROFEJA I TEZINA (KROZ CJENIK PONUDA)
Autor: Gogsa - 19. 08. 2024. 12:06:49
 Ja mogu da dam samo jedan primer Jelena kojeg sam ja ulovio u Poljsku.
 Trofej je bio ispred mene meren 8,15 kg minus neke nihove preracunice upisano 7.8 kg. Oficijalno Ocjenjen od Komisije na 200.68 CIC tocke,Trofej je u Srebru.
Naslov: Odg: OCJENJIVANJE TROFEJA I TEZINA (KROZ CJENIK PONUDA)
Autor: stipe_zg - 19. 08. 2024. 13:17:16
Sa jelenom je to uvek lutrija. Moje iskustvo je da dosta zavisi od podneblja. Neki od jelena koje sam pucao na planini su daleko laksi od onih u ravnicarskim krajevima.
Taman kad sam to postavio kao pravilo iznenade me oni koji su u brdskim krajevima istocne srbije gde su jeleni dosli iz rumunije i imaju ozbiljne tezine.
Kako god negde oko 7-9 kg bi moglo uopsteno da bude srebro preko toga zlato ispod bronza do nekih 5-5,5kg al ima dosta faktora.
Nece nuzno kilaza znaciti da je u medalji ako nema druge parametre za ocenjivanje bio je onaj neobican trofej iz deliblatske pescare gde je stari jelen imao rogove kao nekakav bik bez parožaka, a bio je tipa 10kg trofej.