Forum LOVAC

Optike i nosači => Optike => Autor teme: Marko1234 - 27. 12. 2015. 18:16:32

Naslov: optika do 1000 kuna
Autor: Marko1234 - 27. 12. 2015. 18:16:32
Ako nije preglupo pitanje, mislim da ne bi bilo loše reći nekoliko savjeta koju optiku uzeti do 1000 kuna za lovca koji tek ulazi u lovačke vode i koja će poslužiti za početak.
Recimo da se radi o karabinu CZ M70 8X57
hvala.
Naslov: Odg: optika do 1000 kuna
Autor: Laufer 223 - 27. 12. 2015. 19:34:50
Nema optike za taj kalibar za te novce.
Autor: grom - 27. 12. 2015. 20:54:11
Jedino sta polovno, Zrak ili Zeiss stari.
Autor: ivo samoborec - 27. 12. 2015. 22:03:09
grome ajde pronadi jednog zeissa za 130 eura
Autor: Marko1234 - 27. 12. 2015. 22:24:58
znači optike koje se mogu pronaći u našim trgovinama, koje koštaju do 1000 kuna ili malo više  a nisu vrhunske marke, ne bi poslužile mladom lovcu da lovi godinu ili dvije pa da se u to vrijeme odluči što će od kvalitetnije optike kupiti
Autor: Duma - 27. 12. 2015. 23:21:10
Egun i naletit na polovnu
Autor: roger - 28. 12. 2015. 03:20:22
Ako nije preglupo pitanje, mislim da ne bi bilo loše reći nekoliko savjeta koju optiku uzeti do 1000 kuna za lovca koji tek ulazi u lovačke vode i koja će poslužiti za početak.
hvala.

Za te novce u ukupnom trosku nema, jer moras racunati na montazu koja je dodatni trosak.

Medjutim, govoreci o optici -  mozes na e-gun ili ebay potraziti njemacku Wetzlar optiku, ali ne onu iz drugog svjteskog rata, vec lovacku iz 60-tih godina proslog stoljeca. (za manje od 100 eur).
Wetzlar je radio za zeiss, i imao vrlo kvalitetne optike. Imam jednu doma i kazem iz prve ruke. Bila je na 8x57, zastavi od mog dede.

Opcija b:
Red dot, od nekog manje skupog proizvodjaca, ali kontroliranomg porijekla. Recimo sightron red dot, i slicno.
Ne kupuj kineske jeftilene jer je to bacanje para.

Opcija c.
Zanemari sve, lovi na mehanicke nisane dok ne skupis.

Ako ti puska nema montaze za optiku, onda je to najveci trosak.

Stavljanje shul i swenk montaze je dobra, ali najskuplja varijanta. Ovo je klasika i vizualno najljepse rijesenje.

Najjeftinije je postavljanje picatiny sine, (s tim da se meni nikako ne svidja vizualno vidjeti modernu sinu na klasicnom mauzeru poput zastave), ali sila ne bira, i ovo je najjeftinije, a i najprakticnije rijesenje jer ce ti omoguciti kasnije da sam montiras optike po zelji. Piccatiny sine se mogu naci po cijeni od 150-tak kn.

Puskar mora to montirati.

Nakon tog prstenovi za optiku.....
Ako se odlucis na sinu, onda moras vidjeti sa uskarom da li se klasicna otika poput Wetzlar, moze na to montirati prije kupnje.
Autor: grom - 28. 12. 2015. 06:26:24
Ivo bila je jedna Jena kod kolege s foruma i to 6x za te novce. Za početak dobra.
Autor: Marko1234 - 28. 12. 2015. 09:11:28
Egun i naletit na polovnu

super. i to je opcija.

hvala.

Za te novce u ukupnom trosku nema, jer moras racunati na montazu koja je dodatni trosak.

Medjutim, govoreci o optici -  mozes na e-gun ili ebay potraziti njemacku Wetzlar optiku, ali ne onu iz drugog svjteskog rata, vec lovacku iz 60-tih godina proslog stoljeca. (za manje od 100 eur).
Wetzlar je radio za zeiss, i imao vrlo kvalitetne optike. Imam jednu doma i kazem iz prve ruke. Bila je na 8x57, zastavi od mog dede.

Opcija b:
Red dot, od nekog manje skupog proizvodjaca, ali kontroliranomg porijekla. Recimo sightron red dot, i slicno.
Ne kupuj kineske jeftilene jer je to bacanje para.

Opcija c.
Zanemari sve, lovi na mehanicke nisane dok ne skupis.

Ako ti puska nema montaze za optiku, onda je to najveci trosak.

Stavljanje shul i swenk montaze je dobra, ali najskuplja varijanta. Ovo je klasika i vizualno najljepse rijesenje.

Najjeftinije je postavljanje picatiny sine, (s tim da se meni nikako ne svidja vizualno vidjeti modernu sinu na klasicnom mauzeru poput zastave), ali sila ne bira, i ovo je najjeftinije, a i najprakticnije rijesenje jer ce ti omoguciti kasnije da sam montiras optike po zelji. Piccatiny sine se mogu naci po cijeni od 150-tak kn.

Puskar mora to montirati.

Nakon tog prstenovi za optiku.....
Ako se odlucis na sinu, onda moras vidjeti sa uskarom da li se klasicna otika poput Wetzlar, moze na to montirati prije kupnje.

kompletno objašnjenje...hvala na izdvojenom vremenu

Ivo bila je jedna Jena kod kolege s foruma i to 6x za te novce. Za početak dobra.

znači treba si dati truda i vremena i može se pronaći zadovoljavajuća stvar. hvala.
Autor: Marko1234 - 28. 12. 2015. 12:17:12
zna li netko informaciju o turkalj trgovini u osijeku. Naime, tamo se prodaju optike Leupold i zanima me da li je to original o da li se to isplati kupiti?
Autor: Macak - 28. 12. 2015. 13:25:07
Ako zelis bacit 1.000 kuna kroz prozor, onda kupi nesto za tu cijenu. Bolje bi ti bilo da doniras novce...
Autor: Tyger - 28. 12. 2015. 14:05:02
Ne bih se slozio sa svime napisanim. I to govorim iz svojeg iskustva. Naravno, ne mora biti pravilo ali moze se sloziti i kombinacija za te novce. I sam sam bio u slicnim dvojbama kada sam trazio optiku i nosace a nisam imao puno veci budet.
Uzeo sam Norconiu 3-9x40 s crvenom točkom te fiksnim nosacima na CZ m70. Nakon nepune godine dana brojimo 70-ak izlazaka u loviste s odstrijelom lisica, divljih svinja, srnjaka te srna. Optiku sam koristio samo na lov s ceke i niti u jednom trenutku nije pokazala pomak.
Jasno da nije u rangu puno skupljih optika, bilo bi smijesno ocekivati vrhunsku kvalitetu i sliku ali za pocetak i vise nego dovoljna i mogu reci da me itekako posluzila. Navedena kombinacija optike i fiksnih nocasa je na prodaju i to unutar gore spomenutog budeta. Tockica je radila kada je bilo potrebno, optika je bez ikakvih problema izdrzala svaki put kada je trebalo, nosaci takodjer, te smatram da se itekako i za relativno malo novaca moze naci kombinacija koja ce sluziti mladog lovca.
I to je izgledalo ovako:

(http://i.imgur.com/ocE0w3k.jpg)

(http://i.imgur.com/zAwoAAO.jpg)

(http://i.imgur.com/Z9FLbpG.jpg)

(http://i.imgur.com/ZZLTNHM.jpg)
Autor: tyrol - 28. 12. 2015. 15:32:13
Uzeo sam Norconiu 3-9x40 s crvenom točkom te fiksnim nosacima na CZ m70.
Zar to nisu nosači od Zbrojevke??
Autor: peca - 28. 12. 2015. 16:13:38
Moze se naci zrakova vojna optika za 100eura drzi nece se pomaknut sigurno,a sad imaona dosta mana,a trzaj joj ne smeta a dala bi se naci i zrak6x42 ili mauser 6x42 lovacka optika za 150eura.
Autor: Tyger - 28. 12. 2015. 16:27:22
Uzeo sam Norconiu 3-9x40 s crvenom točkom te fiksnim nosacima na CZ m70.
Zar to nisu nosači od Zbrojevke??

Rupe takoder savrseno odgovaraju na Zastavu bez ikakvih dorada/prerada.
Autor: Neno - 28. 12. 2015. 18:47:13
Radije se strpi i skupi  nekih 300€ , za te novce na egunu kupiš starog zeissa Z s fiksnim uvečanjem koji još vrijedi kašetu  norkonia a slika je ko da je upravo pala kiša pa punila bura  ;)
Autor: vuk sa motajice - 28. 12. 2015. 19:34:54
Kao mlad lovac pocetnik a para se nije bas imalo a nažalost ni danas nije ništa mnogo bolje bio sam prinudjen kako se bližio lov srndaća uzeti i montirati kakvu takvu optiku. Nisam imao ni nekog znanja i iskustva i ja sma na svoj zastavin karabin kupio i montirao jeftinu kinesku optiku Pro-lux 3-9x40 od 600 kuna i montažu kopiju švenka iz male privrede i ja i kolega odemo i upucamo to. Te sezone pala dva srndaća i to jedan u bronzi pa dvije svinje, lisica bez ponovnog upucavanja i korigovanja. Ja sretan jer sam za cca 1000 kuna kupio novu optiku i montažu i sve je to služilo i radilo nekih 4 godine jer sam tada već prikupio nekog znanja a i skupilo se malo gotovine pa sam zamjenuo i montažu i optiku. Ali ovu optiku sam prodao jednom kolegi i njega i dan danas služi i nema problema sa njome. Šta hocu reći, naravno ako se ima para onda odmah u startu treba kupiti kvalitet jer se on jednom plaća a nekvalitet više puta. Ali većinom mladi lovci nemaju mnogo para za nekog Swara, Zeissa, Meoptu školuju se i itd pa za neki početak može poslužiti neka Norconia, Bushnell a po meni najbolje neka Zrak lovna optika polovna. Kažu svi strpi se pa skupi 300-400 eura ali ja se dobro sjećam da sam tu prvu lovnu sezonu jedva čekao da smontiram bilo kakvu optiku i lovim srndaća i bilo je uspjeha i sa tom kineskom i dosta puta me obradovala i nije izdala a bilo je pogodaka i na 250 metara.
Autor: vuk sa motajice - 28. 12. 2015. 20:30:52
Pronadjoh i sliku nekada moje optike i montaze  ;D  ;)
Autor: berbenn - 28. 12. 2015. 22:12:33
I nije lose, a odstreljivalo je.... To je TO!
Autor: Marko1234 - 28. 12. 2015. 22:26:56
koliko vidim sve je stvar shvaćanja i razmišljanja....netko je mišljenja da je za početak dovoljno staviti bilo što da može poslužiti, a netko je mišljenja da ne treba trošiti vrijeme ni novac na nešto jeftino i nešto osim zeissa, swarowskog, meopte i sl.
biti lovac nije samo kupnja optike već puno drugih stvari (puške/e, municija, odjeća, obuća i druge stvari) pa stoga svatko odlučuje prema vlastitom buđetu....
Autor: Kimboarap - 29. 12. 2015. 00:12:46
hvala.
Marko ako ovako nastavis prodaj oruzje i kupi bolji laptop da se mozes dopisivat i razmjenjivat msljenj( a misljenja su ti ka guzica, svatko je ima)....  Tako da ostavi forum i u sumu pa ces do nekih zakljucaka doci i sam a to ti je puno vridnije nego tudja iskustva....
Autor: Neno - 29. 12. 2015. 08:27:17
Vidiš Vuk s motajice ima pozitivna iskustva bazirana na jednoj optici, onoj vlastitoj.
Ja s druge strane imam nemam pojma koliko svojih i bar još pet puta toliko optika od kolega, od onih od 300 kN s buvljaka do S&B koji vrijedi ko polovan auto.

S mojim prijedlogom samo sam te htio poštediti naj gore stvari koja ti se može dogoditi a to je poluispravna optika, jer kad je u bananu totalno to utvrdom s 3 metka, međutim kad otpucam pola kutije i sve ide u 5 kuna a onda me vlasnik zove nakon X dana da je fulao srnjaka na 50 metara i da je poslje probao pušku i da metka nema u papiru?

E onda počinje češkanje po glavi za kojim slijedi gubitak povjerenja u oružje a možda i u sebe, što je najveći gubitak i teško se nadoknađuje.
Autor: Laufer 223 - 29. 12. 2015. 08:43:48
Neno apsolutno točno. Ne govorimo o antirefleksnoj zaštiti koja je nula već o izdržljivosti na šus. Dogodi se da se upuca i drži možda 10 metaka, možda kutiju, a onda krene i ide kud ona hoće. I onda počinje igra malog tigra. Frči optiku, frči montažu, probaj na mehanički, pa završiš u Etranu na servisu, a u servisu te malo čudno gledaju, gospon pa vi ste ozbiljan čovjek, a kupujete smeće....
Autor: Neno - 29. 12. 2015. 09:41:34
Laufer mene je slična zvizdarija natjerala da uzmem još jedne ringove od EAW-a od 25,4 uz 30 i prizmu koje imam.
Stavim upitnu optiku na svoj karabin i izbacim iz kombinacije pušku i montažu kao moguču grešku.
Autor: vuk sa motajice - 29. 12. 2015. 09:47:49
Neno ako si pomno procitao moj post u cjelosti vidio si da sam napisao da ako se ikako moze kupi kvalitetnija optika jer se to kupuje jednom i jednom placa a losa je najskuplja opcija uvijek ali sam i naveo nase a i svoje licne mogucnosti tada u to vrijeme i nemamo svi novaca i nismo svi istih mogucnosti, znam neko ce reci sta onda trazis u lovu a to je skup hobi i samo za one sa lovom. U redu i ta ima mjesta ali ja volim da svako ko voli lov lovi  spram svojih mogucnosti i uziva u lovu. Po meni najbolja opcija mu je kakva polovna u ispravnom stanju optika tipa Zrak 6x42 ili nesto skuplje a polovno tipa Zeiss, Kahles 6x42 a samo treba traziti po oglasima a moze se kupiti sada i po Austriji, Njemackoj. Jeste ja imam jedan karabin i jednu optiku i za vise nemam potrebe a nagledao sam se i Zeissa, Swarowskog, Meopte, Kahlesa i jesu vrhunske optike ali ja svog trenutnog Leupolda VXR necu zadugo mjenjati i zadovoljava sve moje lovne potrebe.  ;)
Autor: Neno - 29. 12. 2015. 11:13:08
Mislim da si krivo shvatio moj post.
Nikakva kritika na tvoj račun, čisto moje iskustvo je pokazalo a vidim i tvoje da se na optici ne štedi jer se brzo opečeš.
A što se tiče VXR-a uvjerio si se nadam se u ono šta sam ti napisao kada si ga kupovao, dosta muzike za te novce  ;)
Autor: Duma - 29. 12. 2015. 11:51:39
http://www.frankonia.de/3-9+x+56+-+beleuchtet%2C+Absehen+8/Walther/Ansicht.html?Artikelnummer=164891&lastSelected=f_n_preis&f_n_preis=14%24202&navCategoryId=63308 (http://www.frankonia.de/3-9+x+56+-+beleuchtet%2C+Absehen+8/Walther/Ansicht.html?Artikelnummer=164891&lastSelected=f_n_preis&f_n_preis=14%24202&navCategoryId=63308)

http://www.frankonia.de/Prostaff+4x32/Nikon/Ansicht.html?Artikelnummer=157132&lastSelected=f_n_preis&f_n_preis=14%24202&navCategoryId=63308 (http://www.frankonia.de/Prostaff+4x32/Nikon/Ansicht.html?Artikelnummer=157132&lastSelected=f_n_preis&f_n_preis=14%24202&navCategoryId=63308)

http://www.frankonia.de/Prostaff+Target+EFR+3-9x40+AO/Nikon/Ansicht.html?Artikelnummer=172611&lastSelected=f_n_preis&f_n_preis=14%24202&navCategoryId=63308 (http://www.frankonia.de/Prostaff+Target+EFR+3-9x40+AO/Nikon/Ansicht.html?Artikelnummer=172611&lastSelected=f_n_preis&f_n_preis=14%24202&navCategoryId=63308)
Autor: Neno - 29. 12. 2015. 12:06:10
Ovaj "Walther" ima na sebi montažu za šinu 11 mm to ti govori namjenu.

Još jedno da ponovim milijun puta dokazano, naj donji rang optike vrijedne pažnje su tipa Leupold VX II ili Meopte Artemis dakle cca 2500 kN pa nagore.

Možeš naravno kupiti i optiku za karabin700 kN i da te posluži sreća i bude sve u redu par godina ali daleko veća je  šansa da dobiješ probleme upakovane u cijev s par stakalaca.

Ove prostafove i Nikom deklarira kao optike za MK ako se ne varam.
Autor: VEThunter - 29. 12. 2015. 13:09:36
pa stoga svatko odlučuje prema vlastitom buđetu....

Tako je. Vjerujem da nisi blesav pa da ne shvaćaš da skuplje uglavnom znači i bolje. Svima nam je to jasno pa opet nemamo svi Swara/Zeissa/S&B ili Leicu. A svi smo mogli skupiti "još malo" i tom "još malo" nikada nema kraja.
I shvaćam da "skupi još malo" može biti puno lakše za reći nego napraviti. Dakle, ako ti skupljanje više novaca ne dolazi u obzir, moja preporuka za taj budžet (+/- koja kn) je Nikon Prostaff (novi u trgovini) ili recimo nešto poput Tasco Titan 1,5-6x42, vidim ima ih na njuškalu za oko 1400 kn. U obzir dolaze i ove što su ti neki već preporučili (Zrak 6x42 ili nešto slično).

d1
Autor: pepi2 - 29. 12. 2015. 13:18:46
Za pocetak se moze jako lijepo uzivati u lovu sacmaricom a divljac visokog lova ostavis za malo kasnije . Makar do cca 100m i mehanika igra. Nigdje ne pise da je optika obavezna.
Autor: perop - 29. 12. 2015. 13:40:32
 teaa

Može se pronaći na "njuškalu" pristojnih optika s nižom cijenom.
 zagi

www.njuskalo.hr/index.php?ctl=search_ads&keywords=opti%C4%8Dki%20ciljnik&sort=cheap (http://www.njuskalo.hr/index.php?ctl=search_ads&keywords=opti%C4%8Dki%20ciljnik&sort=cheap)
Autor: vuk sa motajice - 29. 12. 2015. 14:04:12

A što se tiče VXR-a uvjerio si se nadam se u ono šta sam ti napisao kada si ga kupovao, dosta muzike za te novce  ;)
[/quote]
Neno nista se ja ne ljutim nego kazem svacije mogucnosti su razlicite a za VXR samo rijeci pohvale i super optika. A kako si naveo donja granica optike koja ce drzati sliku pogodaka uz dobru montazu je recimo Leupold VXI ili Meopta Artemis ili kakav Burris u toj cijeni super optike a ima i polovnjaka po oglasima a zvucnih imena.
Autor: grom - 29. 12. 2015. 19:51:07
Tko ne plati kurvu, plati doktora. Na kraju dođeš na isto. Ali nije nužno dati brdo novaca za optiku da bi bila ok. Treba tražiti, Stari Kahles 6x42 i sl., Mauser (zrak) koji je meni dobar već godinama, naći će se nešto. Što se tiče novih, a jeftinijih Redfield, Leupold ili Yukon. Ali su opet preko 2000 kuna i to je minimum da je čovjek miran. Pro lux i ostale pizdarije po meni ne dolaze u obzir . Nedavno sam usporedio moj Mauser s jednim Pro luxom, pa ljudi moji kao Yugo i Mercedes 123.
Autor: Klaja - 29. 12. 2015. 23:26:27
 Par drugara sa kojima lovim imaju optike Sutter sa iluminacijom i tubus 30. Love veoma uspešno,drži grupu što je i najbitnije ,nije vidljivost kao na Swaru itd ali da može poslužiti u to sam uveren. Cjena je u Austriji oko 90 eura.
Autor: Max011 - 30. 12. 2015. 09:00:41
Nedavno je takođe razmatran sličan slučaj mladog lovca dobre duše, velikog srca, beskrajne volje ali skromnih finansija. Paralela je gotovo identična, Zastava 8x57 i koja optika sa kojom montažom? Uglavnom preovladao je stav da se poverenje pokloni polovnoj(a možda i novoj) Meopti artemis 4x32 i pikantini montaži tako da je polovna m70 8x57 200e, optika, montaža i montitranje (pomoć prijatelja) 300e, sve skockano za 500e. Da li je to dobro rešenje vreme će pokazati ali rezultati sa strelišta govore da je upotrebljivost puške na vrlo solidnom nivou. Pikantini je izabran kao dobro rešenje da ako sutrašnji eventualni dobitak na Lotou donese nešto novca za neki varijabl većeg prečnika i bogatije sumračne vrednosti uz minimum investicija primi novu optiku.
Autor: roger - 30. 12. 2015. 09:18:36
To je rijesenje koje zapravo nema greske.
Sta je zapravo veca sumracna vrijednost?
Zadnjih 15-20 minuta sumraka.
Kao sta si napisao, vrlo upotrebljivo! zagi

E, da, ako govorimo o optikama, bez promjenjivog povecanja, realno jest da ce fixno povecanje i smanjiti cijenu, ali ne i opcu kvalitetu.
Autor: VEThunter - 30. 12. 2015. 10:19:22
Da ne odemo  offtopic , dio o sumračnoj vrijednosti je prebačen u odgovarajuću temu.

http://forum.lovac.info/teorija_i_tehnicka_pitanja/sumracna_jakost_optickog_ciljnika_3492.0.html (http://forum.lovac.info/teorija_i_tehnicka_pitanja/sumracna_jakost_optickog_ciljnika_3492.0.html)

d1
Autor: Neno - 30. 12. 2015. 11:40:17
To je rijesenje koje zapravo nema greske.
Sta je zapravo veca sumracna vrijednost?
Zadnjih 15-20 minuta sumraka.
Kao sta si napisao, vrlo upotrebljivo! zagi

E, da, ako govorimo o optikama, bez promjenjivog povecanja, realno jest da ce fixno povecanje i smanjiti cijenu, ali ne i opcu kvalitetu.

Kako mi godine idu sve sam skloniji varijanti dobre skidajuće montaže , 8X56 optike za noć i dalji hitac i+ crvena točka za pogon.
Autor: jura23 - 01. 01. 2016. 11:36:39
zeiss terra 3-9x42.... 2750 kuna u kettneru i više nego dobra za početnika...
Autor: Iggy - 02. 01. 2016. 19:47:11

Dosta se piše po forumu, ovakva optika, onakva optika, nevalja itd.

Postoje niža klasa optika(leupold vx II, zeiss terra, nikona monarch 3..), srednja klasa(minox,meopta..) i visoka klasa(S&B,swar..)...

Pa me zanima od koje kategorije bi optika trebala valjati, svejedno cjenovne ili klasne ?! ( navedite par primjera).

Autor: tomo6 - 02. 01. 2016. 21:00:25
Već nekoliko dana traje ova tema i pratim ju bez komentara, nakraju svatih da sam ja najveća sirota na forumu i da imam ispod prosječnu optiku i pušku naravno, ali svejedno pogadza prase u glavu na 150 m i srnjaka na 300m, pa ne kuzim šta te optike i puške same pucaju pogotovo u pogonu, nek si dečko pruzi šta si može priuštiti i cao, i da probo sam imat swarovskog na oku i pucat i ljepo je to, al si nemogu priustit
Autor: grom - 02. 01. 2016. 22:44:41
Sve 5, ali je bolje pucati meh. nišanom nego imati optiku koja ne valja ili nisi siguran u nju. Nije nužno da to bude skupo.
Autor: Macak - 03. 01. 2016. 16:22:20
Zbog jeftine optike, fulao srnjaka zivota....Kao sto kolega Grom pise, bolje da sam pucao na mehanicki nisan, sad bi mi visio na sidu, nego koristi jeftino sranje.
Autor: peca - 03. 01. 2016. 17:56:32
Ja kako god skontam jedina optka da je jeftina i da drzi sigurno tj. da je pouzdana da se nece pomjeriti koncanica je zrak.To je jedino rjesenje tko nema bar 300eura da kupi nesto bolje.
Autor: grom - 03. 01. 2016. 18:44:18
Novi Zrak 6x42 je oko 250 eura i sasvim je ok.
Autor: robert.limeni - 03. 01. 2016. 19:25:06
Džaba i Swar ako se rukice tresu ;D
Autor: Neno - 04. 01. 2016. 08:07:40
Novi Zrak 6x42 je oko 250 eura i sasvim je ok.

Čujem od poznanika kojem kum radi u Tesliću da ima reklamacija, pogotovo na magljenje.
Autor: grom - 04. 01. 2016. 15:50:56
To iz Teslića nije original. Moj Mauser je iz 1992. i radi dobro. Ima onu manu sa točkicama između premaza, kao kapljice vode. Ali to se ne vidi ako ispravno gledas kroz nju. Inace slika i oštrina odlična. Je malo teža ali bar znas da nije kinez.
Autor: vuk sa motajice - 04. 01. 2016. 16:08:23
Samo je jedan original Zrak a to je Sarajevski pogotovo ovi prijeratni modeli a ovi iz Teslica su blijeda kopija kako optika tako i svenk montaza. Zvao sam ja nedavno firmu Zrak iz Sarajeva i jos uvijek sitno rade lovacke optike ali prodaju iskljucivo trgovinama lovacke opreme a ne fizickim licima a oav 6x42 lovna kosta kod njih 230 eura.
Autor: Laufer 223 - 04. 01. 2016. 16:20:26
Točno, isto mi je rekao i vlasnik servisa za popravak optika Etran u Zagrebu.
Autor: Neno - 04. 01. 2016. 18:23:45
To iz Teslića nije original. Moj Mauser je iz 1992. i radi dobro. Ima onu manu sa točkicama između premaza, kao kapljice vode. Ali to se ne vidi ako ispravno gledas kroz nju. Inace slika i oštrina odlična. Je malo teža ali bar znas da nije kinez.

Te prijeratne su bile.OK.

Samo kažem šta mi čovjek reče, zrak valjda još nešto radi u Tesliću?
Autor: grom - 04. 01. 2016. 18:33:33
Ne, nego su pokrali sve iz Sarajeva i počeli raditi u Tesliću.
Autor: Papcina - 22. 01. 2016. 08:24:14
Bok!

Trebam savjet/pomoć, tražim optiku za karabin, Crvena Zastava 8x57js. Širokokutnu i po mogućnosti da ima crvenu točku (al nije obavezno).
Koje optike da gledam a da valjaju? Lovi se krupna divljač od 60-100m ugl (rijetko kad više od 100m daljine jer su takvi uvjeti)
Stavio sam u topic "optike do 1000kn" jer mi treba nesto best buy, pa i ako je 2000kn je ok.. samo da je optika što otpornija na vibracije i udarce...

eto, molim preporuku..

hvala!

hvala!
Autor: anubis - 22. 01. 2016. 09:33:54
Nikko Stirling Diamond 1-4x24
Autor: drazenx - 22. 01. 2016. 11:09:51
Ima na Optic trade Nikon Monarh 3 1-4x20 za 2250kuna na akciji,jedino nema crvenu točku.
Autor: Papcina - 25. 01. 2016. 21:07:33
hmm.. radije bih uzeo tu Nikon, vidim na netu da Nikko i nije neka kvaliteta...
ajmo dalje, do 3000kn  d6 max fre
crvena tocka, širokokutna i po mogućnosti da je promjer tubusa 25.5 (da mogu iskoristit trenutne nosače)... za pogon i za čeku... najbitnije da je otporna na udarce i vibracije..
ima još koja preporuka? na optics-trade nasao sam neku Hawke, al je cijena niska pa me malo buni to...
Autor: drazenx - 25. 01. 2016. 21:29:13
Buriss fullfield 2, sigurno otporna na trzaje zagi
Autor: JANEZ L - 25. 01. 2016. 21:33:41
Lp!

Sve, osim jedne, ispod 3000 kuna... Ako hoćeš širokokutnu sa promjerom 25,4 milimetara. Ali nemam iskustva sa njima. Moja preporuka je Zeiss Victory HT 3- 12x 56. Riješiš za neko vrijeme. sor d1

http://www.optics-trade.eu/si/strelni-daljnogledi/lovski-strelni-daljnogledi/shopby/min_magnification-1x/tube_diameter-25_4_mm.html (http://www.optics-trade.eu/si/strelni-daljnogledi/lovski-strelni-daljnogledi/shopby/min_magnification-1x/tube_diameter-25_4_mm.html)

Lovski zdravo
Janez L
Autor: grom - 26. 01. 2016. 07:23:39
Yukon Jeager 1.5-6x42, odlična i ima točku (osvijetljenu), samo što je tubus 30 mm. Uzeo jedan kolega, skroz ok optika.