Forum LOVAC

Optike i nosači => Optike => Autor teme: Swift - 04. 06. 2009. 09:21:38

Naslov: Vortex viper
Autor: Swift - 04. 06. 2009. 09:21:38
Postovani,

vase misljenje o optici Vortex Viper 6.5-20x44.
Imali neko podrobnija saznanja o njoj
Naslov: Odg: Vortex viper
Autor: Goran - 04. 06. 2009. 09:47:33
Vortex pravi ne lose dvoglede koji su sasvim pristoji i cijenom pristupacni. Nisu nesto posebno ni dvogledi ni optike ali su sasvim OK za normalnu upotrebu. Viper sam vidio i probao sa Mild dot- om i dosta je tacan i lagan za koristenje. Mislim da je tesko koristiti povecanja veca od 14x gdje mu je i Mil- dot bazdaren ako se dobro sjecam. Povecanja do 14 su OK i cista a preko treba stabilnu pusku i dobar dan. Dovoljno svjetlosti i pogodan za lov lisica i ostalih predatora, malo potezi ali OK za 223 ili 22-250 kalibre. Slican Barska optikama ali skuplji mislim cak da ih ista tvornica u Kini pravi ( sto ne znaci da je lose) ali nisam 100% siguran jer to nije lako sa sigurnoscu saznati. Vortex tvrdi da ima dobru kontrolu kvalitete i dosta dobro prodaje svoje dvoglede koji su na nelosem glasu.
Mislim da je daleko od odlikasa ali za normalni periodicki lov sasvim OK. za Mil -dot provedi dosta vremena da upucas 100% na 100 m inace sve drugo ce biti vani i netacno. Meni se svidja 44 mm velicina za lov nije glomazno a ima dosta svjetla. Mislim da imaju dosta dobar opruzni sistem za cuvanje unutrasnjih stakala u cvrstom polozaju. Pogledaj da li je Mil-dot u prvom ili drugom planu tj da li se povecava proporcionalno sa pomjeranjem povecanja ako jeste onda je noviji model i bolji. Toliko.
Autor: pepi2 - 04. 06. 2009. 10:06:13
Gorane zar Mil-dot nebi uvjek trebao biti u drugom fokalnom planu ?mislim da inace nema svrhe
Autor: Goran - 04. 06. 2009. 10:11:08
Pepi hvala brzo sam to napisao i nisam se dobro i tacno  izrazio. U pravu si! Mislim da ova optika ima tacan Mil dot na povecanju 14X ali nisam siguran ima od toga nekoliko mjeseci.
Autor: Swift - 04. 06. 2009. 10:43:17
Recenzije po internetu mu ne izgledaju lose.
Hvale mu mehanizam,tubus 30 i dobru osvetljenost.
korekcija paralakse mu radi perfektno.
cena od 500 usd moze znaciti da i nije lose i... nista.
Par Engleza puca sa njima od skoro i nabavili su ga po preporuci.
Za sada, sem finoce podesavanja...nemaju podrobnija iskustva 

Zapravo, pravicu dalekopuc i treba mi nesto sto ce pouzdano raditi do 500 met.
a da ne prelazi 500usd u USD.

Kalibar...dvoumim se izmedju 6.5x57/6.5x55 ako nadjem cev/ i .308.
Mildot sigurno.

Svaka dodatna informacija je dobrodosla

Autor: Goran - 04. 06. 2009. 12:41:22
Ako ti se svidja uzmi ga i probaj! Ako uzimas Mil -dot uzmi i 308 jako zahvalan za Mildot i za streliste i za lov u zavisnosti gdje lovis. 6.5 x 55 je fini srednji kalibar i dosta precizan. Sve zavisi od toga sta i gdje lovitis. Imas puno opcija za pusku sve zavisi gdje zivis i koliko zelis potrositi.
30 mm cijev sigurno pomaze svetlosti i optika bi mogla biti dobra za tvoju uporebu ali moras znati sta zelis s time postici. Paralax ce ti puno pomoci dok gadjas na vece udaljenosti kao i povecanje samo sumljam da ces moci koristiti velika povecanja. Moj favorit za takve stvari je Nightforce ali to nije vazno i puno vise kosta.  Ima na forumu dosta toga pa pogledaj teme na  kalibre za vece daljine, streljastvo i lov na vecim daljinama. Ima i clanova koji pucaju 308W i 6,5x 55 i druge pa vidi sta ti odgovara. ja obicno krenem od puske/ kalibra pa onda trazim optiku ali nije vazno kojim redom krenes.
Autor: Swift - 04. 06. 2009. 16:29:15
Da pojasnim jos malo...

Pusku pravim za pucanje na papir.
Vec sam nasao staru mauserovu akciju od streljacke puske i
sad se zanimam, kombinujem, razmisljam..

Za lov imam .270, 25-06, 30-06, 338 win mag...

ako neko ima predlog za 500-550 Usd sta uzeti umesto vortexa...slusam
Autor: Goran - 05. 06. 2009. 01:26:07
Tesko ces naci dobar Leupold ili Burris za to lovu a dobar za streliste. Pogledaj dobro jer se svasta moze naci ako se trazi na pravim mjestima: mozda "On line buy" preko interneta mada je tesko kupiti ista sada iz USA jer postoje restrikcije izvoza. Ako imas nekog tamo onda je lako da ti kupi  i privatno salje. Pogledaj Trijicon sa Fibre optic pojacivacem svjetla jako cisto i pregledno a moze se naci oko te cijene. Ako uzimas jaci kalibar onda pogledaj da optika ima duzi "Eye releif" odstojanje izmedju okulara i oka makar 30 -80 mm. Sto duze to bolje da te ne zvekne dok pucas.
Pogledaj rubliku optike i vidi komentare drugih. Sve zavisi gdje zivis i sta ti je pri ruci. Lijep projekt gradnja takve puske: sa srecom. Imas lijepe kalibre za lov!
Autor: Huntercro - 05. 06. 2009. 07:49:18
čika swile je stari mačak
Autor: MladenP - 05. 06. 2009. 08:13:37
Ako se mogu priključiti diskusiji, kazao bih da kod pucanje na metu (papir) mil-dot ne daje nikakvu prednost. Taj sistem je napravljen za vojnu upotrebu tj. da vojniku pruži mogučnost da što točnije iskalkulira udaljenost do cilja. Znači da korisnik treba znati kako se koristi taj sistem i u što kraćem vremenu u glavi nešto podjeli i pomnoži i da pri tome ne pogriješi. Kad se puca na papir onda je udaljenost poznata i čemu onda mil-dot. Ako udaljenost nije poznata mali đepni laserski daljinomjeri su brži i precizniji. Ne želim nametati moje poglede, ovo je samo prilog diskusiji na tu temu.
Pozdrav svima
MladenP
Autor: Goran - 05. 06. 2009. 08:49:29
Mladene u pravu si. Mil- dot je moja furka jer mislim da ova optika Vortex dolazi u tom obliku mada vjerovatno ima i neke druge verzije. za mete ima puno boljih koncanica. Covjek trazi optiku i pita za misljenje o Vortexu. Mozda ne bi bilo lose provjeriti BSA oni znaju imati dobrih stvari ili Hakko ili Kowa Japanske optike a nisu skupi. za poznate udaljenosti u streljastvu ima boljih optika i prikladnijih samo ne znam ni jednu za $ 500 sve su uglavnom 3 puta  vise.
Autor: Swift - 05. 06. 2009. 09:03:11
Da,da..te puste pare.
Sa 1000 eura bi bio pametniji.
Autor: Goran - 05. 06. 2009. 10:01:00
Ma i kad imas $ 1000 opet razmisljas ali su mogucnosti ljepse. Lijepo ti uzmi tog Vortexa ali prije dobro ispitaj te svoje kontakte sto ga imaju ako je sve OK. neki moj prijatelj nedavno kupio novi S&B PM 2 fantazija od optike ali i malo brdo love. Ne mogu slagati da ga ne bi rado stavio na pusku ali mislim da su mi i ovi moji sasvim OK. Mozda jedan dan ako tako odlucim za sada su mi ovi moji sasvim u redu i rade precizno i dobro. Bolje odluci i sastavi pusku pa idi pucati i uzivati a ne gubiti vrijeme na staticno razmisljanje. Kad nabavis bolji lako je zamjeniti.
Autor: Swift - 05. 06. 2009. 13:21:37
Jel ima jos predloga sta za 500-550 usd u Jamerike 8)
Autor: Bodul - 05. 06. 2009. 14:05:10
Weaver Tactical 3-15X50, 4-20X50  ;D
Autor: MladenP - 05. 06. 2009. 15:39:14
Oprosti, Gorane, nisam imao namjeru da ti izvlačim tepih ispod nogu. Samo sam dao moj pogled na mil-dot. Gledao sam ga i pročitao o tom sistemu ono što sam na internetu uspio naći. Nakon svega nisam nimalo impresioniran s tim sistemom pa taman da je stavljen u scopes najboljih i najskupljih proizvođača. Kako sam ja razumio (a ti me ispravi ako sam u krivu), sistem radi na principu da moraš znati jednu dimenziju (na pr. visinu čovjeka) i onda pri najvećem povečanju scope-a, treba procijeniti koliko dots je visok cilj, od zemlje do vrha glave (na prepostavci da je prosječna visina čovjaka 1.75 m) pa taj broj dots ili množiti ili dijelit ili pribrajati ili odbijati prema zadanoj formuli da bi dobio udaljenost. Caka je ako se krivo procijeni visina čovjeka ili jelena ili ukratko cilja, dobit ćeš krivu udaljenost i promašaj je na vidiku. Naravno, sve te kalkulacije su nepotrebne ako je cilj udaljen do, recimo, 300 m. Snajperisti se treniraju za korištenje mil-dot sistema za extremne udaljenosti. To je point.
Mišljenja sam da će taj sistem biti zamijenjen (ako nije već) s boljim pomagalima koja već postoje na tržištu.
Kao na pr. sa scope koji imaju ugrađen laserski daljinomjer, te snajperista dok nišani vidi u scope i udaljenost i to sa 1 -2 stope greškom. I to odmah bez ikakvog množenja ili dijeljenja. Takvih scope već ima na tržištu za lovce. Ako ima za lovce, onda šta ima za vojsku?
Naravno, ova moja diskusija nije namjera da idem đonom na drukčije mišljenje. Namjera je bila dati malo više informacija o nekom proizvodu, koji na papiru izgleda atraktivno i korisno, a u praksi nije baš tako.
No hard feelings, mate.
Tvoj prijatelj Mladen

Autor: pepi2 - 05. 06. 2009. 19:50:19
Iima li ovdje sto od optike (prvenstveno Hensoldt)upotrebljivo za lov        http://www.i-e-a.de/index.html (http://www.i-e-a.de/index.html)
Autor: Goran - 06. 06. 2009. 10:54:02
Mladene potpuno se slazem sa svojim misljenjem ali drzim svoje. Do 300 svak moze pogotiti s pravom vjezbom i razumno upucanom standardnom puskom. Ajmo se naci kod mene popit kafu i popricati. Tema ovde je da covjek hoce kupiti optiku za gadjanje meta za USD $ 500 pa hajmo mu dati par ideja pa nek lakse odluci.
Evo jedan web site Swift pa pogledaj: binoculars.com i selektiraj rifle scopes i biraj po brand-u i modelu pa vidi cijene i odluci sam. Ima dosta izbora.
Nazalost neces naci optiku sa laserskim daljinomjerom  i automatskom turetom za tu lovu ali imad dosta izbora i cijene su dobre. nadji nekog u US da ti kupi i posalje i stvar rjesena.
Postavi i uzivaj.
Autor: Swift - 08. 06. 2009. 01:06:53
Momci hvala vam.

Ako ko sta ima dodati, samo napred
Autor: Goran - 09. 06. 2009. 06:10:29
Pogledao sam malo na Binoculars. com i nasao Nikon 2,5-10x50SF za US $ 558.98 a ako malo zabijes nos u Burris Euro Diamond ili TAC 30 ( 3.5 - 50 x 50 IR  naces sigurno nesto sto ti pase.
Mozda bolja opcija od Vortexa i nije Mil- dot reticle. Isto tako Conquest Zeiss optike nemaju lose cijene a kvaliteta solidna.
Autor: Swift - 09. 06. 2009. 10:52:46
Hmm, da

A ove...
Burris 4-16x44 PA signature
SWFA SS
Weaver 3-15x42 super slam
Autor: Goran - 09. 06. 2009. 13:13:18
Weaver odlican a i Burris! Vidis da se ima sta birati samo pogledaj. Nemoj Simmonds a moze i Sightron i Swift.
Autor: dreger - 19. 07. 2015. 15:00:22
Dal neko ima nekih iskustava sa ovakvom Vorteks optikom,USA brend a radi se naravno u Kini,kazu da je u ovom cenovnom rangu oko 230 evra ponajbolja.
Snajper Vortex Crossfire II 3-9x50Illuminated

Šifra artikla: 5389
Cena : 27.400,00 RSD
NOVO
Količina:

Vortex CrossFire II,  aluminijumska konstrukcija za snagu i čvrstinu, jaka konstrukcija koja izdržava sve udarce i trzaje, vodootporan, cevi punjene suvim azotom.
U samom krstu se nalazi tačka koja svetli u crvenoj boji i ima 10 podeoka za štelovanje jačine u zavisnosti od vremenskih uslova.
Potpuno višeslojna optika povećava svetlosnu propustljivost.
Uvećanje: 3x9
Prečnik objektiva: 50mm.
60 MOA max. uticaj vetra i visinska regulacija
Udaljenost oka od sočiva: 9,65 cm.
Dužina: 32,2 cm
Težina: 522 gr.
Proizvodjač: Vortex, USA
Autor: ivo samoborec - 19. 07. 2015. 20:07:00
 Dreger pa sve ti tu pise a pise i da ga Kina radi..e sada kolika je cijena tolika je i kvaliteta po mojem.Mislis li to cudo staviti na karabin  ili na kakav mali kalibar....???Zapamti da skrti placa dva puta naravno....bez uvrede jer sam se sam u to uvjerio.
Autor: Neno - 20. 07. 2015. 09:16:53
Dreger pa sve ti tu pise a pise i da ga Kina radi..e sada kolika je cijena tolika je i kvaliteta po mojem.Mislis li to cudo staviti na karabin  ili na kakav mali kalibar....???Zapamti da skrti placa dva puta naravno....bez uvrede jer sam se sam u to uvjerio.

Istina  d4
Autor: Papcina - 16. 03. 2016. 09:33:24
muku mucim za naci optiku u hrvatskoj a da mi odgovara...
sirokokutna, crvena tocka, za crvenu zastavu 8x57js, pogonski lov u 80% slucajeva...
max max max cijena je ova, iznad toga jednostavno nemogu ici...
https://www.optics-trade.eu/hr/opticki-ciljnici/sirokokutni-opticki-ciljnici/vortex-viper-pst-1-4x24.html (https://www.optics-trade.eu/hr/opticki-ciljnici/sirokokutni-opticki-ciljnici/vortex-viper-pst-1-4x24.html)

jel imate sto pametnog za reci, jel to kvalitetno? vidim garancija 10god, to je na sto garancija?

mislio sam yukon jaeger 1-4x24 al ga nemogu nigdje nac, a u slo je za 500eur sto mi je previse....

ako imate neku bolju soluciju za neku optiku oko 3-3500kn napisite.... a da je dobavljiva kod nas...

hvala!
Autor: Huntercro - 16. 03. 2016. 18:10:47
https://www.optics-trade.eu/hr/vortex-razor-red-dot.html (https://www.optics-trade.eu/hr/vortex-razor-red-dot.html)

a ovo jesi razmišljao o ovome do 100 m radi odlično, ja imam na 7,62x54r i nemam zamjerke, samo si treba dat truda kod upucavanja da to bude besprijekorno odrađeno
Autor: Pinia - 08. 05. 2016. 14:48:26
Upravo sam narucio PST 4-16 x50 FFP  ref Sad treba čekat cca 4 tjedna dok mi ne dođe... paci

http://youtu.be/dODyy6ep7tM (http://youtu.be/dODyy6ep7tM)

http://youtu.be/7RjTKe5u5z4 (http://youtu.be/7RjTKe5u5z4)
Autor: Goran - 08. 05. 2016. 14:51:51
Jucer stavio jednog na novi  Sauer 101 u 308W Mrad vezija sa FFP. 
Za pogonski lov of Vortexa mozete korisiti nekoliko proizvoda: Red dots Razor  i Venom  sa 3MOA dotom ili Strike Eagle 1-6x30 mm koji je jako dobar i brz.
Autor: Pinia - 08. 05. 2016. 14:59:49
Bok Gorane, za pogonski lov imam već strikefire II 4 moa  zagi
Autor: Goran - 08. 05. 2016. 22:11:31
Ovde kod nas svaki drugi Remington pump action ima Strike Fire red dot. Spitfire je noviji model sa prizmom tako da pase svima. Mozes dodati i 3x povecanje ako imas  prostora na sini. Inace u Australiji trenutno Vortex Viper  4-16x44 ili 50 je najpopularnija kombinacija sa Tikka puskama.  Beretta koja drzi Tikka/ Sako a i Steiner/ Burris se pojede od muke zbog toga.
Autor: Pinia - 08. 05. 2016. 22:45:51
Da taj da prizmom mi se ne sviđa baš, imam prostora na sini da samo gledam da povecanje dosta smanji vidno polje. super sam zadovoljan sa strikefire II.. Nadam se da ću i sa optikom. Jedva čekam da je dobijem, nego reci koristiš ti rangefinder ili preračunavaš daljinu sa mil crtama u lovu?
Autor: Goran - 09. 05. 2016. 00:19:00
Koristim koncanicu da odredjivanje daljine ako imam vremena a ako ne onda Leica Geovid koji ima LRF i tako je puno brze mada volim ocitavati sam radi iskustva i mjerenja greski. Prizmaticni red dot su dobri kad nego ima asigmatizam pa im onda tocka izgleda ko tocka a ne "polozena osmica". Samo dobro i precizno upucaj StrikeFire i sve je OK. Raniej sam na Sako imao PST 4-16x50 Mrad u FFp i jos ga imam samo sad sjedi kuci jer sam sve promjenio neki dan nakon Gabrine ideje koja mi se ucinima boljom kombinacijom od mojih. Sad 223 (sa 69 ili 75 gr zrnom) ima Digisight a Sako termalni za nocne avanture.
Autor: Pinia - 09. 05. 2016. 00:44:15
Danas sam imao prvi sat nastave (kod kuće) u preračunavanju :-) Vidio sam da se može napraviti zgodna cheat sheet tablica pa sad studiram na tome dok mi ne dođe  d4 DS 70 cm visoka ili? Moram nađi sutra po divljači visine da budem što precizniji u proračunu
Autor: Goran - 09. 05. 2016. 02:40:14
70 mm visine je OK za prosjecne svinje mada to najvise zavisit gdje i kakve lovis. kad upucas ponesi metar i izmjeri visine i duzine pa zabiljezi i imas svoju evidenciju tako da su ti mjerenja preciznija.  Vjerovatno ce nekima biti smjesno ali uradi da znas.
Autor: Pinia - 09. 05. 2016. 08:02:05
Dobra ideja hvala!