Forum LOVAC
Lovstvo => Osposobljavanje, školovanje za lovca => Provjera znanja => Autor teme: STARI AVDZIJA - 25. 08. 2008. 23:02:05
-
Zašto u brdsko planinskim selima seljaci ostavljaju na paši sputane konje (bukagijama)na prednjim nogama a da im ne skidaju samar(preko noći npr.) z10 z14
-
Ima li veze sa vukovima? d2
-
Zašto u brdsko planinskim selima seljaci ostavljaju na paši sputane konje (bukagijama)na prednjim nogama a da im ne skidaju samar(preko noći npr.) z10 z14
Kakve to ima veze s lovom ččč
-
Kakve to ima veze s lovom ččč
Sa lovom direktno nema ali ima sa ponašanjem...........pa nemoj da ja dajem odgovor da vidimo šta mislite?
-
Ima li veze sa vukovima? d2
Pa hajmo reći da ima i s njima ali ima glavni razlog a na njega asocira slika sa avatara ovdje.
A kad smo već kod vukova ćitao sak u knjizi Vuk(autor Milan Knežević)da vukovi ne napadaju ovce u torovima koji su izgrađeni u gustišu za razliku kada su postavljeni na poljani(napadi noću)
Zanimljivo zar ne?
-
Odgovor je u mom avataru, zar ne?
-
Odgovor je u mom avataru, zar ne?
Nije kolega,tvoj avatar je poznanica a u pitanju tražimo (x) a to je Medin avatar.Naime,nepoznato je da je medvjed ikada napao konja pod samarom(a drugi slučajevi su zabilježeni)Zašto?E pa odgovor možda zna samo medvjed,nešto ga iritira samar na konju i to su seljaci zakljućili pa kada ostavljaju konje vani na paši (spute noge "bukagijama")ali ostave samar na konju(naravno brdskim bosanskim konjima).Nije direktno vezano za lov ali treba i to znati kolega SSG(kakve veze ima sa lovom?)
-
A ja mislio da grom neće u samar. ;D ;D ;D ;D Dobro je svašta znati. Evo sada znamo da kada idemo na medvjede stavimo samar na leđa i nema problema. ;D ;D ;D
-
A ja mislio da grom neće u samar. ;D ;D ;D ;D Dobro je svašta znati. Evo sada znamo da kada idemo na medvjede stavimo samar na leđa i nema problema. ;D ;D ;D
Neznam gdje loviš,ali da li znaš da kada ostaviš na meku (mrcinu) konja,kravu medvjed odmah ne jede nego radije ostatke od prije(za razliku od vukova), do kada.....zašto :o....???????????? ::)eeeeee,ovdje ti ne treba"samar" ;D ;D ;D ;D z1 ;)
-
Sjećam se da mi je dok sam bio mali stara pričala da je bilo slučajeva da je medvjed u šumi ubio kravu i nakon toga ju je zavalio kamenjem. Ljudi koji su išli tražiti izgubljenu kravu pronašli bih ju ispod navedenog kamenja i kada bih ju otkopali krava je takoreći bila netaknuta tj. nije pojeo ni zalogaja. Najvjerovatnije je ju je zavalio dok se ne usmrdi pa ju je tek onda mislio jesti. Nevedeni slučajevi su se događali 60-ih i 70-ih godina na području Dinare.
-
Sjećam se da mi je dok sam bio mali stara pričala da je bilo slučajeva da je medvjed u šumi ubio kravu i nakon toga ju je zavalio kamenjem. Ljudi koji su išli tražiti izgubljenu kravu pronašli bih ju ispod navedenog kamenja i kada bih ju otkopali krava je takoreći bila netaknuta tj. nije pojeo ni zalogaja. Najvjerovatnije je ju je zavalio dok se ne usmrdi pa ju je tek onda mislio jesti. Nevedeni slučajevi su se događali 60-ih i 70-ih godina na području Dinare.
Tako je kolega,pa ko ostavi mrcinu na meku ne treba odmah sa ćeke (noć)osmatrati nego dok malo"tukne"onda doći da ne troši vrijeme(ha ,budući lovočuvari) z14 z10
-
I ja se rađe penjem na "mrcilište" kad malo "tukne" d4
-
I ja se rađe penjem na "mrcilište" kad malo "tukne" d4
E ovako ti je pitao moj nekadašnji lovovođa:ha,jesi se ti sinoć penjo na halu? :D ;) d4 z10
-
E ovako ti je pitao moj nekadašnji lovovođa:ha,jesi se ti sinoć penjo na halu? :D ;) d4 z10
;D ;D d4 :D