Forum LOVAC
Lovstvo => Osposobljavanje, školovanje za lovca => Provjera znanja => Autor teme: Zoran - 11. 11. 2008. 16:29:08
-
evo maloprije sam bio sa jednim gospodinom lovcem,
KOJI ME UPITA ; AJD TI MENI RECI ZASTO SE UOPCE POLAŽE DIVLJAC NA DESNU STRANU!
A JA :shok: pa reko znam sad mi neide u glavu! uf uf uf
a stvarno sam znao , ali nemerem sjetiti!
e sad kako je on provjeravo moej znanje da mi sad svi skupa provjerimo nase formasko znanje:....
pa eto ako neko zna neka onda objasni zasto se divljač polaže na desnu stranu teaa
-
tako je ,znači na lijevu nemože nikako, a općepoznata stvar je da odstrijeljena divljač nemože stajati... teaa
-
več sam ti napisal odgovor ali mi ga je neko obrisal pitam sa tko?
-
Nije bas vezano za temu (a mozda i jest) upravo sam procitao jednu zanimljivost da ranjena divljac(vjerovatno se misli na krupnu),kada je smrtno ranjena i kada nakon kraceg trka padne u vecini slucajeva pada na onu stranu u koju je pogodjena tj. na ulaznu ranu.
Zasto to,mozda neko zna.ja nisam znao. hao
-
Možda ima veze sa davnim vremenima i plemstvom, koji su uvijek bili desno orijentirani , nazovimo to tako, pa su uveli običaj da se i odstrijeljena divljač polaže na desni bok.
-
nije nista od navedenoga gospodo! d2
nema nikakve veze divljac moze lezati i na ljevoj i na leđima itd..!
ali je pitanej zasto se polaže na desnu strenu!
ustvari ajmo ovako; do cega je moglo doci da se uopce divljac polaze na desnu stranu!
kazem mogla je i na ljevoj da bude!
-
e sad si me zainteresovao...
-
Jel ima veze samo sa nekom lovačkom etikom ili ima veze i sa neke stručne strane, mislim sa nekim rasporedom organa u tijelu divljači?
-
zbog zeluca?
-
pinz & nazime, oko unutrasnji organa je rjec! :shok: blizu ste
ali cekajmo jos mozda neko zna iz prve sve objasniti!
-
žuć
-
mjehur
-
telll
pa nikoga nezanimaju unutasnji organi, netrebate ih nabrajati!!!
vec je pitanje zbog cega se divljac polaze na desnu stranu!!!!
ako je zbog mjehura ili žuci, onda obrazlozite! z14
-
Pa sad koliko znam da se bolesna zivotinja polijeze uvjek na desnu stranu zbog PANSEN-jednjak??( dijela zeludca koji se napuse kad se prejede). Nekontam jos uvijek zasto se divljac polijeze na desnu stranu jer nemaju svi takav zeludac kao prezivari.Sve i da imaju kod takve se divljaci vade iznutrice prije postavljanja streke.
Vjerujem da se radi o obicaju koji je izgubio neku recimo sanitarnu vrijednost jer....???
-
dosadan si ne ti pinz
Reci il zauvjek šuti
-
kakve veze ima drob i organi kad je većini krupne divljači pri odavanju počasti drob izvađena
-
Ja mislim da to nema veze sa organima jer ako je divljaci izvadjena utroba sta se tu ima pokvariti.zeludac,mjehur,zuc ili drob se valjda vade.
To je po meni jedino zbog obicaja i zbog toga sto to godinama pise u knjigama o lovu.a pravi lovci se normalno drze tradicije,obicaja pa to sprovode i u praksi.Jer ja ne vidim razlog i posljedicu ako bi uradili kontra.
Stvarno se pitam sta bi se desilo kada bi polozio divljac na lijevi bok.Ja mislim nista...
Ja bih to obrazlozio ovako nekako:
Odlaganje i razvrstavanje ulovljene divljaci vrsimo posle grupnog lova, da pozdravimo ulov. Vodja grupe lovaca pred pocetak lova kaze svim lovcima u grupi gdje ce po zavrsetku lova biti zborno mjesto i pozdrav lovini. Vodja grupe lovaca takodje brine da po zavrsetku lova lovci poloze ulovljenu divljac i da takvo mjesto bude pravovremeno i odgovarajuce pripremljeno. Zato pripremamo zelene grane na koje cemo divljac odloziti po zavrsetku lova. Po pravilu, mjesto za odlaganje divljaci treba tako pripremiti, da divljac glavom bude okrenuta prema predjelu gdje smo lovili, odnosno gdje je ulovljena.
Svu divljac odlazemo u red po velicini, od desnog prema lijevom krilu; najprije krupnu i sitnu dlakavu divljac, zatim krupnu i sitnu pernatu divljac, na primjer: divlja svinja, lisica, zec, fazan, patka, kreja. Divlja svinja ima na lijevoj plecki grancicu drveta. Grancicu stavljamo divljaci na plecku, odnosno na krilo, kada je odlozimo. Svaku divljac odlazemo desnom stranom na tlo, a izmedju jedne i druge je odgovarajuci razmak. Preko odlozene divljaci nikada ne prelazimo jer je to u suprotnosti sa postovanjem koje joj lovac iskazuje.
(preuzeto sa interneta)
pozdrav
-
superti
pa ljepše su sa lijeve strane tako da leže na desnoj zbog vidlivosti lijeve.
evo npr.maneken Zoran uvijek prilikom poziranja izbaci malo lijevi profil....
možda je to neki zakon koji je predložio -Lupino ili.....
-
Onda Zorane očeš nam objasnit o čemen se radi?
-
NECU JOŠ!
pa kud si se zuri jesi to sta ti odstrelio da mi neznamo? ref
a cekacemo da se jos neko ukljuci!
-
ljudi,uključite se....
mislim u diskusiju,ne u struju.
-
Prema starom vjerovanju - srce se nalazi na lijevoj strani,pa da se srce odstrjeljenoj divljači nebi opterečivalo polaže se na desni bok. d1
-
NECU JOŠ!
pa kud si se zuri jesi to sta ti odstrelio da mi neznamo? ref
a cekacemo da se jos neko ukljuci!
A kako da ostrjelim??? Otkud mi nabavna??? Očeš mi je ti izdat kao pomagalo hao hao
Proba sam jučer na čeku pa vepra kamenom pogodit LLOOLL
Ja mislim da ima veze isključivo sa običajima, ajd nam pomozi malo.
-
zato jer tak piše u LV...
-
teaa U stara dobra vremena dok su ljudi umirali prirodnom smrću, teaa rodbina i prijatelji su mrtvo tijelo pokojnika stavljali polegnuto na leđa tj. u položaj kao da spava i okolo mrtvog tijela odavali počast istome.
Obzirom da je ležanje na leđima prirodni položaj spavača ljudske vrste (na taj način unutarnji organi najmanje pritišću srce), prirodni položaj spavača životinjske vrste je ležanje na bočnoj desnoj strani (srce životinje se nalazi u dnu "prsišta" ali je ipak malo nagnuto na lijevu stranu ;)) teaa.
fre fre fre fre
-
teaa U stara dobra vremena dok su ljudi umirali prirodnom smrću, teaa rodbina i prijatelji su mrtvo tijelo pokojnika stavljali polegnuto na leđa tj. u položaj kao da spava i okolo mrtvog tijela odavali počast istome.
Obzirom da je ležanje na leđima prirodni položaj spavača ljudske vrste (na taj način unutarnji organi najmanje pritišću srce), prirodni položaj spavača životinjske vrste je ležanje na bočnoj desnoj strani (srce životinje se nalazi u dnu "prsišta" ali je ipak malo nagnuto na lijevu stranu ;)) teaa.
fre fre fre fre
Amen teaa
-
Svaki primjerak odstreljene divljaèi
polaže se na desnu stranu uz primjeren
razmak. Preko tako položene divlja
èi nikada se ne prolazi; bilo bi to u
suprotnosti s poštovanjem koju joj lovci
u toj prigodi iskazuju.
Izvor NET, i dokaz da je stvar običaja i poštovanja prema divljači d1
-
step nije
-
Evo Zorane uređeno. Valjda su vjerovali da je srce na ljevoj strani, pa da na srce mogu stavit grančicu?????????????????????????????
-
odgovor je: Staro vjerovanje kaže:"srce je na lijevoj strani, pa da se odstreljenoj divljači srce ne opterećuje, polaže se na desni bok" d1
-
Ako ništa drugo, bar smo svi zapamtili da se divljač polaže na desni bok! happi
-
Tako je d4!
Ajde Zorane riješi nas muka i reci da li je netko pogodio, a ako nije reci što je točno...
-
Tako je d4!
Ajde Zorane riješi nas muka i reci da li je netko pogodio, a ako nije reci što je točno...
ma ne zna ni on!
-
I to je moguće ref!
-
Nazna 100% hao
-
Nazna 100% hao
Krivo. teaa Nezna 50% happi
-
Ne razumijem Vas koji sudjelujete u ovoj temi a ni nagrada nije raspisana,bez poštene nagrade ja ne naprežem vijuge hao
pesi
P.S. vi kojima sam dužan nagrade,nisam ja to zaboravio,samo ne stižem nikako uf
-
cista tradicija, ko razumije njemacki i interesuje ga evo malo informacija, tradicija ko tradicija il je postujes i njegujes il ne ,logike nikakve nema http://www.profijagd.info/brauchtum.html
-
Ja "znam" njemački al mi neće nešto da otvori, a Zoki "zna" sigurno!!! z10 z1
-
Cudo ovaj internet happi Staro vjerovanje govori da je desna strana dobrocudna strana divljaci.Polozenom divljaci na desnu stranu sprecava se ulazak Zemaljskih Demona u Divljac. d1
-
Z O R A N E ???
-
Z O R A N E ???
sta je??? oces cice?
-
A znaš da mi fali.....
Nego da me prosvjetliš onda koja je tvoja teorija?
-
A znaš da mi fali.....
Nego da me prosvjetliš onda koja je tvoja teorija?
tesko da ima nade za prosvjetljenje..... happi
-
ebiga a mi se seljačine u nedjelju zahebali uf
-
Ma niste...niste sigurno.... hao
-
Ma s druge strane se nisu odledili te vadimo svake nedjelje pa se slikamo ;D
-
E da si čitao forum nebi zajebao pljus
-
pa po meni niste. pa to nije štreka!
a kamoli odavanje počasti divljači! fre
-
Ma nisam čitao do danas ovu temu a ni slagao svinje ja kao mlađi izvlačio gulio i slikao pa reko valda ovi stari magarci znaju kad ono paci al ću im oprat uši u nedjelju a mene ebu ako ražanj na vatri slučajno nije od svibovine...........
-
Tako je kolega to u stvari i nije bilo odavanje posljednje počasti nego posljednje pomasti.... fre
-
A čije su ovo svinje dois
nemoj slučajno da ih opet je okrečem mad
-
Ma nisam čitao do danas ovu temu a ni slagao svinje ja kao mlađi izvlačio gulio i slikao pa reko valda ovi stari magarci znaju kad ono paci al ću im oprat uši u nedjelju a mene ebu ako ražanj na vatri slučajno nije od svibovine...........
Po meni nije pogrijesio ni stand ni pogon. z10
E sad,sto ovako leze....ma nek samo leze... d4
Nije po "propisima" ali je izgleda lov bio uspjesan.
-
Auuuuuuuuuuuuuu Almire pa ti si genije ajd sad i ovu pa da ju barem skinem i izradim kako treba i odreži nogu ovom gostu da je bar koje vidio taj dan a kamoli odstrelio..........
-
evo mada bi mu najrađe odrezo nogu i nacrto štake hao
-
uf zaboravio sam lovački dom
-
opet nije streka....ni počast... da ih okrenes naglavačke hao hao hao
-
koga goste ili...
-
Ma de sad okreni ovu zoranovu da vidimo koje su to ptice a ne samo vatru ko zna što su to naslagali iza možda su d2 a stalno me pesi
-
Ma de sad okreni ovu zoranovu da vidimo koje su to ptice a ne samo vatru ko zna što su to naslagali iza možda su d2 a stalno me pesi
no. imaš pogrešno mišljenje
-
Ma šalim se sex je sex idemo u evropu zar ne lizi
-
Ma šalim se sex je sex idemo u evropu zar ne lizi
ja neidem! ja sam europa!