Forum LOVAC

Streljaštvo => Tehnika gađanja => Autor teme: Ivan75 - 07. 02. 2019. 13:52:16

Naslov: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 07. 02. 2019. 13:52:16
Pošto se tvrdi da bi jedna ovakva tema mogla biti zanimljiva. Evo je, pa da probamo.

U čemu je poanta? U RH prakticiranje ozbiljnog long rangea baš i nije jednostavno, može se, ali je jako daleko od jednostavnog. Zašto tada ne probati nešto jednostavnije. Nešto što bi dalo uvid o čemu se tu radi i poslužilo za zabavu i hobi. Naravno, koga to interesira, a nema priliku za ozbiljnije. Npr. kao ni ja.

Odmah na početku, postoje bitne razlike između ovakvog long range i onog pravog. Jednostavno nije isto ciljati na 500m i na 100m. Zatim je tu i činjenica da na 1000 metara možete imati dvije različite vremenske prognoze, i još jednu po sredini. Na 200m se nećete sresti sa time, ali vam je projektil lagan, skrene ga i propuh, to donekle kompenzira ne u potpunosti. Vrijeme leta je puno duže u ozbiljnom long rangeu, tako da su pojedini efekti poput Coriolisa puno izraženiji, a tu je i miraž.
Sve u svemu, znači simulirati long range u jednom manjem izdanju, maketarskom, više za zabavu i hobi.

Veličina mete? Ne više od 4 MOA, poželjno je i manje (u idućim tekstovima objasnim koliko je to u cm na kojoj daljini). Što bi bio pogodak? 5 hitaca za redom, svi moraju biti vidljivi, najmanje 3 unutar 4 MOA mete i grupa ne veća od 4 MOA, to je minimum da bi se priznalo kao pogodak. Jednom u par stotina pokušaja može svatko. Cilj je imati pogodke 1 MOA i manje što dalje, sa MK i PCP puškama je ovo izvedivo, federušama 1 MOA je teže izvesti, može se reći i nemoguće.

Što bi bilo što?
Za MK ne nalazim vjerodostojne podatke. Za zračnice?
0 - 50m short range
50-100m medium range
100-200m long range
200+m extreme long range

Trenutno, neću dirati MK dok ne počnem prakticirati. Krenuti ćemo sa zračnim. Ako ima netko da se bavi MK long rangeom, dobro došao je komentirati.

Na početku. Što treba od opreme? Nema smisla počinjati temu, a da se ne zna što koristimo.

Minimum:
- Puška ( i ono što ide uz nju za održavanje, nošenje...)
- Optika

Preporučeno, može i bez toga, ali ovo zaista olakša:
- Crony (mjerenje izlazne brzine, jako bitno na ekstremnim udaljenostima, mala odstupanja su veliki promašaji)
- Balistički kalkulator (za odrediti gdje ciljati i brže doći do pogodka)
- Range finder (bitno za ekstremne udaljenosti, mala greška u daljini je veliki promašaj)
- Level za optiku (bitno za velike udaljenosti i padove, mali nagib i promašaj je u metrima).
- Bipod (samo za PCP i MK), odnosno nekakav shooting rest (za sve), vreće sa pijeskom za pod kundak kome treba.
- Podesivi nosači za optiku i/ili podloške (inserti za šine pod nagibom, ili inserti za optiku - strogo tvornički da se ne polomi optika). Ovo uvelike olakšava ciljanje i omogućuje korištenje zooma do max i držanje optike što bliže optičkom centru.

Opcionalno, u biti ne treba, ali tko želi ući u sve skupa dublje.
- Mikro vaga (selekcija dijabola, male razlike u težini utječu na izlaznu brzinu i na ekstremnim daljinama napravi rasipanje, a ne grupu)
- Mikrometar (selekcija dijabola, odnos promjera i dužine utječe na stabilnost i posredno na spin drift, dolazi do rasipanja)
- Scope cam (samo za PCP), možete snimiti i na usporenoj snimci pratiti let do mete, treba i optika sa jačim zoomom. Praktički dobijete doppler radar gdje se vidi sve. (za one koje zanima balistika)
-  Vremenska stanica (u potpunosti može bez ovoga, samo za one koji ulaze dublje u balistiku i traže dlaku u jajetu, ili tko želi vidjeti kako to sve funkcionira).

Ja sam kada sam krenuo sa ovim, imao samo federušu i optiku (30/30 konačnica) i svejedno pogodio 100m. Gađajući iz ruke naslonom lakta na stol, i to nakon 20+ godina ne bavljenja streljaštvom. Znači, može se i sa minimumom, mogu i potpuni početnici.

Koja puška? Koji kalibar?

U pravilu, za zračno ide PCP i to je najbolja opcija. Onaj željan izazova (npr. ja) može izabrati federušu. Federuša će vas prisiliti na pravilan položaj tijela, držanje i povlačanje obarača. PCP oprašta, federuša ne. Obratite pažnju da je opruga plinska, bolje je za trajnost optike i manje osjetljivo na korištenje nekakvog resta. Fiksna cijev je uvijek bolja opcija od prijelomne.

Što je jeftinije? Netko će reći federuša, ne traži dodatnu opremu (pumpa, boca). Točno, ali tražu jako kvalitetnu optiku i nosač, jeftinije brzo polomi. Tako da je ovo jako diskutabilna tema.

Za gađati dalje trebati će nešto snage 40J (5.5mm) i više. Za informaciju CZ zračnica iz vremena juge je bila oko 5J, MK je od 150-200J. Znači govorimo o magnum federušama, koje će tražiti vrhunske optike i nosače. 99.99% ljudi bi savjetovalo PCP samo radi problema sa optikom, ja sam jedan od rijetkih sa federušom, samo radi izazova. PCP je bolje. Osim toga federuše znaju imati problem sa barrel droopom (cijev gađa nisko), pa će vam izbaciti optiku van optičkog centra poprilično (labava opruga) i polomiti je u manje od 100 hitaca.

Koji kalibar?
kod nas je masovnije dostupno 4.5mm, 5.5mm i ograničeno 6.35mm

-4.5mm jako precizan kalibar, ali ne za dalje. Lagano i mali balistički koeficijenti. Tko gađa ovim dalje od 100m skidam mu kapu do poda. Opcija za one koji nemaju dalje od 100m.
-5.5mm upotrebljiv kalibar, precizan i daleko baca. Upotrebljivo do 250m.
-6.35mm ovo i više vani koriste za long range. Ovdje je bitno znati da cijene nisu male, a veliki kalibri se performansama približavaju MK, pa MK postaje isplativija opcija. Velikim kalibrima pojedinci rade submoa grupe na 200m. Odlična opcija, ali ne pretjerati performansama i cijenom. MK je uvijek jači, a jeftiniji. Upotrebljivost ovisno o snazi može ići do par stotina metara. Ovim se već ulazi u ozbiljniji airguning, prelazi se granica hobija i zabave.

Za naše RH prilike, 5.5mm je dobar izbor, u ponudi je puno toga. 6.35mm ponuda je ograničena, više od toga ne znam ima li uopće.

Koja optika?
- Na PCP ide sve, nema trzaja.
- Federuša traži optike pravljenje za trzaj naprijed-nazad. One koje su stvarno takve, nisu jeftine. Dobro bi bilo staviti i jači jednodijelni nosač, tako da nosač preuzima trzaj, u suprotnome polomi i ove najbolje. A nekakav kompenzacijski sistem tipa Gamo RRR ili Diana ZR mount (ovo smanji preciznost) je dobro došlo.
- Za MK će poslužiti bilo koja optika, kao i za PCP.
- Za long range SFP optika, što više zooma, obavezno konačnica sa točkama (moa ili mrad), vanjski turreti su dobro došli. Može i FFP tko se ne želi zamarati drugačijim vrijednostima točaka ovisno o zoomu, ali SFP će biti upotrebljivija na max zoomu.
- U kojem cjenovnom rangu? Isto je kao i kod karabina, dobro a jeftino je teško naći, pa koliko tko može. Za zračnice je npr. Hawke (sidewinder serija) u vrhu ponude.

Koje dijabole?
Strogo premium, znači JSB, H&N i sl. Match dijabole večeg BC, ne lovačke. Težinu i oblik će vam diktirati puška. Bitno je da ne pretjerate sa izlaznom brzinom, iznad 285 m/s dijabole su izrazito nestabilne. Slugovi se mogu pucati brže (traži puno snage, samo za PCP) ali se susrećete sa problemom transsoničnog leta.
Jeftinije dijabole će vam raditi veće grupe (veće oscilacije u težini i obliku) i brže prljati cijev (puno olovnih otpadaka među dijabolama).

"Breaking in"
Ovo je bitno. Svaku novu pušku treba razraditi. PCP se razrade puno brže od federuša. Federuše trebaju 500 i više dijabola da bi dostigle dobre performanse. Znači treba napraviti ledding cijevi (žlijebovi se lagano popune olovom, ovo suzi grupe i poveća izlaznu brzinu). Kod federuša treba prestati dieseling (stlačeni zrak zapali uljne pare i dolazi do detonacije, ovo može oštetiti pušku).
Bitno je sve dobo očistiti od masti i ulja prije prve upotrebe i plinkati sve dok se grupe ne suze. Cijev kod zračnica ne traži puno čišćenja, nema baruta. Dok su grupe uske i brzina OK, najbolje je ne dirati.

Toliko o opremi, u slijedećem teksu idemo dalje.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Neno - 07. 02. 2019. 14:27:06
Koje su se optike pokazale dobre za federuše?

Imam Nikko air king ali nisam bas zadovoljan.

Na Diani 31 je montirana.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 07. 02. 2019. 15:22:58
http://www.straightshooters.com/airgun-scopes-selection.html (http://www.straightshooters.com/airgun-scopes-selection.html)

Na ovome linku su optike koje provjereno izdržavaju federuše.

Ja koristim Hawke sidewinder seriju i mogu potvrditi da je OK.
Hawke Sidewinder 30 6.5-20×42 Tactical IR

Nije stvar samo u optici. Trebaš i kvalitetan jednodijelni mount i neku kompenzaciju. Ja sam donedavno koristio Gamo RRR i jaki BKL mount. Sada RRR i SportsMatch adjustable mount.

Nema jeftinog riješenja za federuše, ako želiš visoku preciznost i konstantnost. Probao sam sa par Gamo optika i nije išlo. Prva optika je bila na dvodijelnom nosaču i brzo popustila.

Zato i pišem da je manja cijena federuše u odnosu na PCP jako diskutabilna, a PCP je redovito precizniji.

Kod Diane provjeri barrel droop, redovito ga sve imaju. Ako previše odvijaš turrete prilikom upucavanja, imaš ga. Više od 3/4 vertikale gore, opruga je labava, shifta nulu i brzo puca.
Tada trebaš podloške ili adjustable mount za nadoknaditi barrel droop.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 07. 02. 2019. 19:05:08
Kada sam već u motu za pisanje, idemo razjasniti neke pojmove.

MOA, MRAD, MIL, SMOA
Svašta sam pročitao na ovu temu, ovo sve je ista stvar, sve je to ništa drugo nego kut. Najobičniji kut.
Koji kut? Kada opalite metak, kut gledanja od mete prema pogotku, taj kut. I za taj kut pomičete cijev da bi doveli pogodak u metu.

Eto, to je cijela mudrost.

MOA = Kut u stupnjevima. Koristi se u npr. trigonometriji. To je ono što će nam trebati. Bitno je za napomenuti da je MOA pravi stupanj, znači stupanj, minuta, sekunda. 30 20' 30" Decimalni kut je onaj koji se koristi u trigonometriji npr 4.2340. 1 MOA je jedna minuta stupnja. Odnosno 1 stupanj = 60 MOA

Krug ima 360 stupnjeva, svaki stupanj ima 60 minuta. 120 MOA je mošta drugo nego kut od 2 stupnja.

Stupnjevi minute, sekunde. Kako to pretvoriti u decimalni kut. Stupnjevi +minute/60 + sekunde kroz/60 i to je to.

MRAD = kut u radijanima. 1 MRAD = 1miliradijan. Odnosno 1 radijan = 1000 MRAD Radijan se koristi u proračunima. Npr. za računanje obodne brzine, opseg x brzina rotacije u radijanima. Krug ima 2xpi radijana. Iz toga izlazi da je.

1 MRAD = (21600/2xpi)/1000 = 3,44 MOA (ovo je dobro negdje zapisati).

1 MIL = kut od 1 MRAD. Ovo je drugačija oznaka za istu stvar.

SMOA. To je 1 inch na 100 yardi.

OK, i što sada sa time koliko to iznosi na kojoj udaljenosti?

Pokazati ću vam primjer na 100m. koristiti ću trigonometriju. Ove vrijednosti na 100m su bitne, jer ću na kraju pokazati kako ih koristiti za druge udaljenosti na jednostavan način bez poznavanja trigonometrije.

Koliko je to na 100m?

1 MOA = (100 x tan(1/60))x 100 =2.908 cm
1 MRAD (MIL) = ((21600/2xpi)/1000) x (100 x tan(1/60))x 100 = 10 cm
1 SMOA = 2.54 cm na 91.44m = 2.54 x (100/91.44) = 2.777 cm

Ove vrijednosti treba zapamtiti ili zapisati. Kako sada sa ostalim daljinama?

SMOA dalje neću obrađivati jer se odnosi na imperijalne jedinice, logika je ista i za njega.

Meta na 250m?

Podijeli se udaljenost sa 100m i pomnoži sa vrijednosti na 100m.

1 MOA = 250/100 x 2.908 = 7.27 cm
1 MRAD (MIL) = 250/100 x 10 = 25 cm

Meta na 50m? Isto kao i za 250m

1 MOA = 50/100 x 2.908 =1.454 cm
1 MRAD (MIL) = 50/100 x 10 =5 cm

Koliko iznose klikovi?
Pogledate oznaku na turretima. npr 1/4 MOA. Podijeli se vrijednost MOA sa 4. Znači na 100m je 2.908/4 = 0.727 cm, odnosno 7.27 mm. Na 250m je 7.27/4 = 1.81 cm.
Za 1/8 je ista stvar samo se dijeli sa 8, ili za 1/10 u slučaju MRAD, dijeli se sa 10 (1 cm na 100m).

Oznaka 1cm/100m na turretima znači da je u pitanju 1/10 MRAD turret.

Iz ovoga je očito da je sa MRAD (MIL) lakše računati, ali su klikovi precizniji sa MOA. Eto zato vam je na većini optika konačnica MIL, a turreti MOA.

Kako koristiti MIL konačnicu za računanje i korekciju pogodaka?

Gađate na 300m. BUM - promašaj.

Idemo na teži primjer, SFP optika, turreti 1/4 MOA, konačnica MIL (1dot = 1 mil). Konačnica je kalibrirana na 10x zoom, a nišanili ste na 20x zoom.

Postavite konačnicu na centar mete i pogledate gdje je bio pogodak. Npr. 2 dot dolje i 1 dot desno. Možete odmah postaviti metu tu i nastaviti gađati, ali hajdemo to korigirati klikovima.

Na 20x zoom vrijednost 1 dota je 0.5 MIL. jer je konačnica bila kalibrirana na 10x zoom. Znači zoom kalibracije/zoom u upotrebi x broj dotova.

Znači promašaj je 1 MIL dolje i 0.5 MIL desno. 1 MIL = 3.44 MOA, to se pomnoži sa 4 jer je oznaka 1/4, da je bilo 1/8 množilo bi se sa 8. Iznosi 14 klikova gore. 0.5 MIL je pola od ovoga, znači 7 klikova lijevo.

Podesi se optika, i ponovo BUM.


Kako izmjeriti daljinu? Možete koristiti tablice ili približne formule (ima ih hrpa na internetu)

Evo kako se računa precizno.

Meta visine 1m mjeri se 2 dota. Tj 2 MRAD. To je 6.88 MOA odnosno 6.88/60 = 0.114 stupnja.

Udaljenost = 1m/tan(0.114) = 526m

Eto, to je sva MOA, SMOA, MIL, MRAD mudrost.


Kako upucavati kada se ide na ekstrteme i kako gađati metu van vidnog polja, u drugome tekstu.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 07. 02. 2019. 20:04:14
Ovu korekciju MIL konačnicom se isplati savladati.

Ne morate poznavati ništa. Niti udaljenost do mete, snagu vjetra, neke puste brzine i proračune. Svejedno možete brzo korigirati. Ukoliko imate kvalitetnu optiku sa preciznim klikovima i bez zanošenja kako se turreti miču, precizno izvedenu MIL konačnicu i znate je upotrijebiti. Već nakon prvog promašaja možete imati precizan hitac.

To znači ovo, vidite metu na nepoznatoj udaljenosti, naciljate i opalite. Korigirate konačnicom i već idući hitac ima šanse pogoditi.

Zanimljivo za vojsku, ali i za nekoga tko će gađati minimalnom opremom, samo puška i optika.
Ovako sam pogodio 100m prvi put. Prvi dan na streljani, samo puška i optika. 30/30 konačnica.

Što se tiče udaljenosti. Mil konačnica je već objašnjena, možete koristi i paralaks, o tome drugom prilikom. Kao i Bob head metodi podešavanja paralaksa.

Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 07. 02. 2019. 21:02:42
Mogu ovo odmah i nadopuniti gađanjem pokretnih meta na nepoznatoj udaljenosti. Mislio sam ovo preskočiti. Nije ovo vezano za gađanje papirnatih meta, ali je upravo ono za što se MIL konačnica koristi. Pa već kada pišem, da napišem i to.
Znači nakon prvog promašaja zapamtite koliko je otprilike trajao let.
Jedna sekunda je otprilike dok normalno izgovorite 21. Recimo, neka je bilo pola sekunde otprilike.

Naciljate metu i smirite pušku, izgovorite 21. Pogledajte gdje je meta. Dobili ste brzinu kretanja u MIL u sekundi horizontalno i vertikalno. Pošto je let pola sekunde, prepolovite izmjereno i ciljate toliko MIL ispred pokretne mete. Horizontalno i vertikalno.

Naravno, ukoliko poznajete daljinu i imate balistički kalkulator pri ruci za točno vrijeme leta, sve to postaje preciznije. Ali nećemo dalje o tome, gađamo papir.

Mislim da je sada o MIL, MRAD, MOA, SMOA. rečeno sve.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 08. 02. 2019. 19:59:10
Idemo dalje. Mislio sam danas razjasniti pojmove iz balistike, a koji će trebati kasnije. Tema je opširna, to su knjige.
Dok ne smislim kako to objasniti jednostavno i kratko, barem osnovne pojmove. Idemo na nešto drugo.

Idemo upucati optiku. Ha, ništa lakše.

Vjerovatno ste primjetili da su pojedine optike obojane srebrenom bojom. Ima to svoj razlog, temperatura. Pogotovo ako je izložena suncu, temperatura utječe na optiku. Paralaks ne radi jednako, a neki govore i da im promijeni nulu.

Znači, trebati će zapisati vremenske podatke kada ste upucavali optiku, temperaturu. Ovo će kasnije trebati unijeti u balistički kalkulator. Pojedini kalkulatori to korigiraju, ako nemate problema ta opcija se jednostavno isključi.

Prije montaže optike, bilo bi dobro provjeriti jeli optika u optičkom centru. Optiku postavite stabilno, naciljate neku točku, max zoom i rotirate je. Mora se rotirati po sredini crosshaira bez da bježi od točke, ako ne, nije u optičkom centru i treba je turretima dovesti u optički centar. Optika će vam imati puni adjustable range, opruga biti u optimalnom modu (bolje drži nulu).

Jeli pravilno postavljena i centrirana. Evo jedna jako jednostavna metoda. Stavite paralaks na minimum, na optikama za MK i zračno će to biti 8 ili 10m. Nađite ogledalo, stanite 8 ili 10m dalje i naciljajte vlastitu optiku. Vertikala konačnice mora prolaziti sredinom cijevi. Ja ovo još dodatno provjerim laserskim levelom. Ako imate level na optici, sada je vrijeme za ge dovesti u level. Zoom na minimum i pogledajte horizont, poravnajte optiku i level. Ja ovo napravim prije nego stavim optiku na pušku, lakše je. A i kasnije mi taj level dobro dođe za centrirati optiku na pušku.

Ako imate podesivi kundak, pravo vrijeme za ga namjestiti. Cilj je da kada zatvorenih očiju uzmete pušku i stavite u položaj za ciljanje, da vam je lice lagano naslonjeno na kundak i glava u prirodnom položaju, a ruka i lakat pod kutom kojim normalno ciljate. Sada otvorite oči, i oko mora biti u pravilnoj poziciji u odnosu na optiku. Znači da se kroz optiku vidi bez sjena na krugu ili umanjeni krug. Engleski termin za ovo je eye relief.

Upucavanje optike je i dobro vrijeme za provjeru optike. Idemo redom.

- Oznake na paralaksu.

Znači, prvo namjestite dioptriju (najbolje je gledati u nebo i namjestiti konačnicu da bude čista), stavite na max zoom, naciljate metu na poznatoj udaljenosti i namjestite paralaks. Pogledate na kojoj je oznaci stao i odgovara li stvarnoj daljini. Ovo se napravi za više udaljenosti. kasnije te oznake ukoliko su ispravne ili vlastite možete koristiti za određivanje udaljenosti.

Kako namjestiti paralaks?

1. Fokus, slika će biti najoštrija kada je namješten.

2. Bob head metoda.
Zauzmete poziciju za ciljanje, pravilan eye relief. I sada pomjerate paralaks. Mičete glavu gore dolje, lijevo desno, bez da mičete pušku. Sve dok se konačnica pomjera na meti nije dobro. kada se konačnica prestane pomjerati, maknete još malo, dok se ne počme micati ponovo, zatim vratite natrag u poziciju u kojoj se ne miče. Sada je namješteno.
Evo sada vidite zašto je paralaks bitan za preciznost, nije samo fokus u pitanju. Nego i pozicija konačnice na meti u odnosu na poziciju oka.

- Turreti i zoom.

Nacrtajte križ na papiru i dodajte par oznaka za udaljenost od centra. Postavite na udaljenost za upucavanje. Viskom poravnajte križ.

Naciljajte križ, mijenjajte zoom bez da mičete pušku. Konačnica se ne smije pomicati.

Dok je križ naciljan okrećite turrete. Konačnica mora pratiti križ bez odstupanja. Vertikalno i horizontalno.

Ukoliko imate problema sa ovim. A na jeftinijim ili oštećenim optikama zna biti. Zapamtite zoom u kojem je konačnica na križu i koristite samo taj zoom ili kompenzirajte kako mijenjate zoom. Turrete ne koristite, ili napravite tabelu kako kompenzirati pomake.

- Klikovi

Znači isti papir sa istim križem, sada nam trebaju oznake za udaljenost. Postavite konačnicu na križ. Pomičite turrete i brojite klikove (ili pogledate skalu) do oznake za poznatu udaljenost. Sada možete odrediti stvarnu vrijednost klika.
Možete to napraviti ručno, objašnjeno je ranije. Ili upišite u kalkulator i on će vam izračunati stvarnu vrijednost klika.
Ovo je bitno ako ćete koristiti klikove.

Konačnica npr. MIL

Za SFP, postavite je na zoom na kojem je kalibrirana i izračunajte MIL za udaljenost na križu. Mora se poklapati. Ovo se ponovi i na drugim vrijednostima zooma.

Ukoliko je sve OK, imate jako dobru optiku.

Sada možemo pucati i upucati optiku.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 08. 02. 2019. 20:35:24
Pošto smo rekao da ću se bazirati na MK i zračno long range. Hajdemo optiku odmah upucati za long range.

Neću objašnjavati kako ja to radim, jer je matematike i trigonometrije jako puno. Ja upucavam za svaku daljinu posebno koristeći adjustable mount.

Idemo na nešto jednostavno.

Prvo upucate optiku na klasičan način. Za početak 25 MOA gore će biti dovoljno. Možete koristiti rail insert ili scope insert.

Za MK i zračno, Hawke ima dobre 25 MOA scope inserte (ne ide na sve mounte), jeftinije je od rail inserta. Znači stavljate pod optiku. Nemojte improvizirati sami, jer ćete trebati dobro paziti kako zatežete optiku i vjerovatno je oštetiti.

Znači skinete optiku i montirate scope insert ili rail insert. Trebati će ponovo poravnati optiku u odnosu na pušku.
Zapamtite da ste sada promijenili visinu optike u odnosu na kraj cijevi, a o tome više kada budemo konfigurirali balistički kalkulator.

Kako sada upucati?

Ne upucavate u crosshair. Morati ćete upucati 25 MOA iznad crosshaira. Znači morati ćete izračunati koliko je 25 MOA MILova gore na zoomu kojeg koristite. I na tom MILu upucate.

Ovo vam inače balistički kalkulatori računaju automatski (rubrika scope offset na Streloku), a možete i sami ručno. Ja to izračunam ručno.

Zašto se to radi? Da bi vidjeli udaljenu metu na max zoomu i mogli normalno ciljati. Kao i da bi sačuvali klikove. kako budete povećavali udaljenosti primjetiti ćete da su klikovi prilično dragocijeni.

Za federuše i jače kalibre vatrenog oružja. Ne popuštajte oprugu previše, shiftati će nulu i puknuti. Našao sam podatak, a i sam se nažalost uvjerio u točnost. Kada je adjustement na 3/4 ili 1/4 svog rangea opruga ima problem.

Kvalitetnije optike znaju imati mehaničke stopove, tako da oprugu ne možete dovesti u neoptimalan rad. Obično takve optike imaju manji range od ostalih istog promjera cijevi.

Sada znate i zašto je veći promjer cijevi poželjan u long rangeu. Ne samo radi bolje propusnosti svijetla, nego i većeg broja klikova.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: ivod - 09. 02. 2019. 10:42:06
Kolega Ivane, imenjače, svakako pohvala za ovoliki trud, no ne radi li se o končanici, a ne o " konačnici", kako uporno pišete ?
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 09. 02. 2019. 11:23:28
Vidi stvarno. :-D LOL  zagi

Oprostite na pogreški.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 09. 02. 2019. 11:33:10
Slobodno upozorite na greške. Nisam mimoza.
Ako ništa drugo, barem znam da netko zaista čita. :-)

Kako idem dalje, sve češće ću koristiti englesku terminologiju.

Zašto? 2 razloga.

1. Kalkulatori su svi na engleskom, i trebati će poznavati engleske termine.
2. Engleski termini su mi bliži. Sva literatura koju koristim je na engleskom jeziku, kao i jezik komunikacije sa ljudima sa kojima razgovaram na ovu temu. Da budem iskren, neke stvari i ne znam kako se kažu na hrvatskom npr. scope turret. Zato i pišem turret. :-)
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: roger - 09. 02. 2019. 12:41:51
Ivane,
Daj malo spisak literature koju koristis, ili mozes preporuciti. (nema veze sto je na engleskom)
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 09. 02. 2019. 13:23:38
Roger.

Većinom tražim besplatne materijale po internetu.

Npr. zanima me spin drift. Krenem po stranim publikacijama i forumima pa polako skupljam linkove i informacije (bude tu i netočnoga). Kada naučim nešto, krenem na google tražiti detaljnije i točnije. Većinom su kompletni materijali komercijalni i treba platiti. Znači, skupim sa više mjesta i pročitam.

Kao dobar početak mi se pokazao Sniper's Hide, publikacije i forum. A za specifične situacije za zračno, GTA forum i Airgun Nation.

Dio koji pišem je iz iskustva. Nisam našao materijale koji objašnjavaju npr. adjustable mount i upotrebu u long rangeu. To sam naučio sam. Kao i koliko što utječe na preciznost na dalje i na što sve obratiti pažnju.

Ovo se isplati pratiti.
https://theeverydaysniper.podbean.com (https://theeverydaysniper.podbean.com)

Ako se krenete baviti ovim, vidjeti ćete sami. Pad zrna je pad. Kao što je problem kod .308Win, problem je i za MK i zračno. Bez npr. levela za optiku nije lako.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 09. 02. 2019. 18:04:19
Idemo pucati.

Prije pucanja bilo bi dobro podesiti obarač. Znači onaj 2nd stage, okidanje. Da bude kratko i lako. Sa ovim oprezno, što je lakše i kraće, to je vjerojatnost da će puška sama opaliti veća. Znači, ne pretjerati. Uostalom, jedan od kriterija na natjecanjima je da je puška sigurna. Iskreno, ne bih volio biti pokraj nekoga sa nesigurnom puškom. Kada podesite obarač. Namjestite za dry fire, znači bez metka (ovo nikako ne raditi sa federušama - ošteti ih), udarite lagano pušku. Ne smije opaliti. Ako opali, sigurnost je upitna.

Idemo sada pucati, i to kroz Crony. Ovo je jako bitno, za zračno vam je ovo i dijagnostika (drže li brtve, kakva je opruga..), a ne samo long range.
Ako vam financije dopuštaju, definitivno se isplati imati. Uvijek možete izračunati brzinu iz pada pomoću balističkog koeficijenta. Ali je puno bolja opcija računati balističku koeficijent znajući brzinu i pad.

Obavezno zapišite vremenske podatke kada ste ovo radili. I napravite to na više različitih vremenskih prilika. To će vam kasnije odrediti temperaturni koeficijent i promijene brzine ovisno o temperaturi, u kalkulatoru. Kalkulatori vam uzimaju i temperaturu baruta u obzir.

Za sebe uzmite i podatak o temperaturi cijevi, osobito za vatreno. Promjenom temperature cijevi, sve vam se mijenja.

Zašto je ovo tako bitno na long range? 2. stvari

1. Što je podatak o brzini točniji, to će i balistički proračun biti točniji.
2. Male oscilacije u brzini. ES - Extreme spread. Na kratkim udaljenostima će te ga jedva primjetiti- LR može napraviti grupu od 4 MOA i više, ovisno koliko brzina oscilira. ELR - to već bude rasipanje.

Moji podaci. ES - 6 m/s na 252 m/s. To mi na ELR - 250 metara radi vertikalno rasipanje od 51cm.  A meta je promjera 4 MOA =29 cm.

Znači, nemam šanse pogoditi metu. Što sada?

Za vatreno oružje se to zove reloading, a za zračno selekcija dijabola.

O relodingu neću jer nemam prakse. Ima tema na forumu.

Selekcija dijabola.
Znači trebati ih sortirati po težini i dimenzijama, naravno oštećene uklonite. Za ovo će vam trebati mikrovaga i mikrometar. Postoji i alat za provjeru kalibra dijabola, ali ja ga za 5.5 mm još uvijek nisam uspio nabaviti.

Što su tolerance niže, to je ES manji. Kako provjeriti kalibar i dužinu bez alata? Postavim mikrometar na 5.52mm (npr za JSB 5.52), zakočim mikrometar. I onda ih pokušam provući (samo glavu). Ide tvrdo = OK, Ide meko = nije OK, Ide pretvrdo = nije OK. Istu stvar ponovim za dužinu. Ovo ide jako brzo, uostalom, i pravi alat funkcionira ovako.

Zašto je dužina bitna? Radi spin drifta, na ELR bi mogli primjetiti oscilacije.

Za dijabole je još bitna čistoća. Neki ih peru pa podmazuju, ovo napravi samo još gore, ES bude još veći. A i ukloni tvorničku mast koja ih štiti. Dok ih mjerite, nečistoće ispadnu vani i to je dovoljno. JSB i slični već tvornički budu jako čisti. Ja sam donedavno gađao direktno iz kutije.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 09. 02. 2019. 18:04:44
Sada smo se ispucali, i trebalo bi očistiti cijev. Paaa, za zračno baš i ne, ako su grupe i brzina OK, bolje ne dirati.

Postoji nešto što se zove breaking in kod vatrenog. Odnosno ledding kod zračnog. O čemu se radi?

Odavno sam primjetio da mi puška ne bude precizna kada temeljito očistim cijev. Dok sa druge strane ako samo uklonim barut krpom i konopom preciznost je i dalje tu. Nije tada bilo nikoga da mi objasni zašto.

Svaka nova cijev ima savršeno čiste žljebove, i kao takva rijetko je koja ultra precizna. Tek nakon što kroz nju prođe određeni broj zrna postaje precizna. Što se dogodi? Žlijebovi se popune bakrom i olovom. To je dobro. Balistol i slična sredstva to otapaju, a četke uklanjaju. Ja to ne radim ako nema potrebe, ili će puška biti uskladištena na duže.
Ulje će vam izazvati tkz. uljni hitac, jer će se i samo zapaliti i poremetiti cijeli proces u cijevi. Kod federuša će još izazvati i dieseling koji može oštetiti pušku.

Sa čišćenjem taktizirati, i neka je prije gađanja savršeno suha. Ako ste je dobro očetkali sa balistolom možda bude trebalo i više od jednog metka za popuniti žljebove.

Naravno, vodite računa i da cijev hrđa, ne valja u ničemu pretjerivati
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 09. 02. 2019. 18:24:35
Sada imate pušku, streljivo i optiku, koja su jako precizni instrument za pogađanje meta. Jeli to dovoljno? Nije.

Trebati će poraditi i na sebi. Neki su već iskusni strijelci, neki nisu. Za ove koji nisu, pogledajte materijale po internetu o streljačkim tehnikama (stavovi, potezanje obarača, disanje...) proučite to i najvažnije dobro uvježbajte.

Nema smisla ići na LR i ELR sve dok su grupe na kratkim udaljenostima velike. Samo ćete se frustrirati i odustati. Sve greške u tehnici se povećavaju sa daljinom, i to prilično. Idite korak po korak, prvo savladati jednu udaljenost, pa meta na dalje.

Bitno: Kada padovi postanu veliki, mali nagib puške će vam prouzročiti promašaj od par metara. trebati će vam level na optici. Možete probati bez, ja sam ga našao za jako korisni dodatak.

Nemojte ograničavati kretanje puške. Npr. morse, ne daj bože direktno na cijev, ili staviti bipod na cijev, a ima i takvih u prodaji . Svaka puška ima svoje vibracije pri opaljenju. Nazivaju to harmonicima. Neka puška napravi svoje, pustite je, biti će preciznija.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 09. 02. 2019. 18:37:30
Za LR i ELR trebati ćete osmišljavati i taktike.

Npr. gađati na sjever, za minimalizirati Coriolis. Preko vode, za držati vremenske uvijete konstantnim. Birati dane kada vam je meta kristalno vidljiva, a vremenski uvjeti najbliži onima kada ste računali koeficijente. Dan bez vjetra. Miraž, gledati ga izbjeći ili koristiti za procjenu vjetra.

Postaviti metu, negdje gdje će te vidjeti i promašaj od nekoliko metara. Da, dogodi se i to.

Bitno je i da ste vi odmorni, da se možete fokusirati i smiriti. Ako vas pecka roj komaraca, neće ići.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 09. 02. 2019. 21:41:53
Idemo polako na balistiku. Nećemo puno u detalje. Tema je jako opširna. Nije cilj napisati knjigu, nego pojasniti osnove koji će trebati za korištenje kalkulatora.

Balistika se dijeli na:

- Internu - oružje i procesi u oružju.
- Eksternu - let projektila.
- Terminalna - učinak projektila na meti.

Terminalna balistika nam ne treba, nevažno je za papir. Spomenimo samo da se bavi oštećenjima tkiva koje uzrokuje metak. Dovoljno.

Interna balistika.

Od onoga što nam je bitno, jedan dio je već spomenut. Znači izlazna brzina i njene oscilacije. To rješavate reloadingom, odnosno selekcijom dijabola.

Drugi dio koji nam je bitan je twist rate. O čemu se radi? Da bi projektil bio stabilan treba ga zarotirati. Svako tijelo može imati samo jednu os rotacije. Znači dok se metak rotira oko svoje duže osi, neće se dogoditi da se zarotira oko svoje kraće osi. U tome je poanta.
Oznake za twist rate su npr 1:8" 1:11". Što to znači. Znači da se rotira za jedan krug na 8 inča, odnosno 1 krug na 11 inča.
Što je broj manji, rotacija je brža. Koliko je rotacije potrebno? Ima formula za izračunati ručno. Neću vas gnjaviti matematikom, kalkulatori će vam to ionako sami izračunati. Bitno je da je koeficijent koji se dobije, Gyroscopic stability iznad 1.
Netko kaže da je bolje što više, međutim to vam poveća spin drift, a na LR, pogotovo ELR spin drift ima visoke vrijednosti. (Premda meni iskustvo i podaci sa Lapua radara govore nešto drugo), ali OK, tako je u proračunima.
velika većina cijevi vrti desno, ako imate cijev koja vrti lijevo to ćete kasnije upisati u balistički kalkulator.

Koliki je twist rate najbolji za koje zrno i koju udaljenost. Pročitao sam puno debata na ovu temu i sve završe jednako. Tvornički je najuniverzalniji.

U ovome vam leži razlog zašto neki imaju više cijevi, pa mijenjaju po potrebi. Nije samo u pitanju kvaliteta izrade i tolerance. Nego i twist rate, pa i broj žljebova.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 09. 02. 2019. 23:13:10
Zaboravio napomenuti za federuše, a tiče se interne balistike.

Dijabola vam djeluje kao amorizer za klip. Stvara protutlak.
Trenutno je IN ispucavati ultra lagane dijabole supersoničnim brzinama. Nemojte to raditi.

1. To vam je kao dry fire. Polomiti ćete pušku, a i optiku, jer je trzaj naprijed znatno jači.
2. Dijabole nisu za supersonične brzine. Do nekih 285 m/s su stabilne, dalje ne. Znači, neprecizno je.
3. Sve da vam dijabola ostane stabilna, ulazi brzo u transonični let i totalno se destabilizira.

Neprecizno, nepotrebno i polomi pušku.
Za jače federuše, teže dijabole. Biti će preciznije i duže trajati.
Uostalom, teže dijabole će imati veći balistički koeficijent i dalje stabilno letiti. A to je ono što vam treba.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 10. 02. 2019. 18:31:46
Eksterna balistika. Bez ulaženja u detalje, pojmovi ukratko. Oni koji trebaju za kalkulatore.

Drag Function. Drag bi bio otpor koji zrak stvara tokom leta zrna. Svako zrno ima svoj oblik, sukladno tome i otpor, pa se tako i razlikuju putanje. Nas će na ovoj temi zanimati drag function GA za zračno, i drag function RA4 za MK.
Bitno je odaberete ispravan drag. Što daljina raste, tako će i rasti greška ukoliko je krivi drag odabran.
Za vatreno VK su vam zanimljivi G1 i G7.

Ballistic Coefficient. BC. To bi bio koeficijent koji govori koliko zrno efikasno savladava otpor zraka. Što je veći, zrno ga bolje savladava ima veći domet.
Ovdje je bitno znati i da ovisi o brzini zrna. Pa bi bilo dobro naći BC za različite brzine, rezultat će biti precizniji.

Coriolis effect - utjecaj rotacije Zemlje. Izraženiji je što let duže traje.

Spin drift - Horizontalni pomak zrna uslijed rotacije zrna.

Vertical deflection of crosswind. Zbog rotacije zrna, vjetar neće samo pomaknuti zrno horizontalno, nego i vertikalno.

Gyroscopic stability factor. Stabilitet zrna. Poželjno je da je veći od 1. Ukoliko je manji, zrno vam se može destabilizirati. (Spiralni let).

Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 10. 02. 2019. 18:43:37
Koji kalklulator?

Inače, kalkulatora je jako puno. Ali nas na ovoj temi zanima specifični drag. GA i RA4. A tu izbor nije velik.

Besplatni Chairgun Pro. Koji se više ne razvija i download linkovi će se ubrzo ugasiti.
Komercijalni Strelok Pro, košta 100 Kn. Strelok Free i Strelok+ rade samo sa dragom G1.

Ja koristim oba. Strelok pro je daleko bolji i precizniji od Chairguna. Chairgun za Windows ima dobre grafove za usporedbu različitih zrna, koga zanima balistika vrijedi pogledati.

Može se naći još, ovo dvoje je najbolje.

Idemo konfigurirati Strelok Pro.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 10. 02. 2019. 19:39:15
Instalirate ga na mobitel. Uključite i izgleda ovako:

Slika 1
(http://i68.tinypic.com/mtwdu1.jpg)

Prvo treba ubaciti pušku. znači pritisnete onu sivu kocku ispred vremena i dobijete ovo:

Slika 2
(http://i65.tinypic.com/2qls4s1.jpg)

Pritisnite na change rifle, i dobijete ovo.

Slika 3
(http://i63.tinypic.com/29mm0jl.jpg)

Pritisnite Add, dobiti ćete novu stavku. Odaberite tu Stavku i vratiti će vas  na Sliku 2, Upišete twist rate cijevi i date neko ime (Puška koja jest).

Pritisnete na scope.

Slika4
(http://i66.tinypic.com/o8cimb.jpg)

Ovdje upišete podatke za optiku koju imate. zero distance tj. udaljenost na koju je upucana. Vrijednost klika, 1/4 0 0.25. jedinice na turretima MOA ili MRAD. Odaberete končanicu koju imate. Odaberete FFP ili SFP optiku. Upišete zoom i na kojem je zoomu končanica kalibrirana (trbalo bi pisati u manualu od optike). Pritisnite OK.

Vratili ste se na sliku 2, sada treba odabrati zrno, pritisnite sekciju na kojoj su podaci o zrnu i dobijete:

Slike 5A i 5B
(http://i67.tinypic.com/2lo43zl.jpg) (http://i66.tinypic.com/nv5hc1.jpg)

Obratite pažnju na dugme cartridge database, tu vam se nalazi baza podataka metaka. Pronađite svoj i sve će vam se automatski upisati. Ukoliko ste reloader, potražite svoj metak pod bullets ili G7 bullets.

Ukoliko ste izmjerili brzinu Cronyem, upišite je. Možete upisati do 5 vrijednosti na različitoj temperaturi, temperaturni koeficijent će biti točniji.

BC upisivate 1. A ako znate za više brzina odaberite opciju multi BC i unesite ih, možete unjeti do 5 vrijednosti

Pod drag function odaberita GA, RA4... ili što već konfigurirate. Evo slika, kažu da vrijede više od 1000 riječi.

(http://i65.tinypic.com/w06xzo.jpg)
(http://i63.tinypic.com/2zp2kb8.jpg)
(http://i66.tinypic.com/11jq1au.jpg)

Obratite pažnju na opciju Zero offset. Tu upišite za koliko ste podigli optiku, tako da vam precizno računa klikove i končanicu.

Pritisnite OK, dok se ne pojavi slika 1. Konfigurirajte opcije, po vlastitoj želji.


(http://i67.tinypic.com/2821e90.jpg)
(http://i63.tinypic.com/1pz5p5.jpg)

Ukoliko imate vremensku stanicu, ovdje je možete konfigurirati da radi direktno sa Strelokom.

Odaberite units ukoliko vam pokazuje imperijalne jedinice i prebacite sve u metričke.

Vratite te se nazad na glavni zaslon. Mislim da nisam preskočio ništa ovo je sada spremno za upotrebu.

da vas ne gnjavim sa maematikom. Izmjerite scope height na optici. Ukoliko ste podigli optiku za 25 MOA, a od optike do cijevi vam je oko pola metra. Smanjite scope height za 0.5 cm.

Na glavnom ekranu upisivate daljinu (rangefinder), kut pod kojim pucate (mjeri vam mobitel). Coriolis pritisnete i odaberete da popuni iz GPSa. Vremenske podatke popunite direktno sa intwerneta, pritisnete weather i odaberete meteo. Vjetar će trebati upisati ručno. Ukoliko imate vremensku stanicu, ona sve popuni.

Rezultate vidite na Slici 1, odabirom Rectile vidite končanicu.

tipka jureća meta sa plamenom, je gađanje pokretnih meta
tipka meta sa papirom su podaci
tipka meta sa dvije strijelice gore dolje vam računa brzinu ako nemate crony ili BC ako ga imate.
tipka MOA MRAD vam je pretvaranje kutova.

(http://i64.tinypic.com/2119rf5.jpg)
(http://i68.tinypic.com/2guw3ut.jpg)
(http://i64.tinypic.com/qsk3us.jpg)

Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 10. 02. 2019. 19:43:47
To je to.

Spremni ste za mini LR.

Što imate više skuplje opreme. Mobitel sa magnetskim kompasom (obično high end modeli). vremenske stanice, range findere... lakše vam je.

Sve vam je automatski, dobro došli u 21 stoljeće.

Ali ono glavno nije, potegnuti obarač. :-)
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 10. 02. 2019. 19:57:06
Zaboravio napisati. Onaj scope offset se koristi i ako upotrebljavate više različitih zrna.

Upucate optiku sa jednim. A za ove druge upišete offset koliko odstupaju MOA.

Kasnije kada mijenjate zrna, ne trebate ponovo upucavati optiku. Odaberite zrno u Streloku i izračunati će vam korekciju.

Možete mijenjati zrna bez ponovnog upucavanja.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 10. 02. 2019. 20:12:22
Napomena.

Za razliku od Streloka koji je u prvom redu namijenjen VK puški, a zračno i MK obrađuje sa strane. Chairgun je baš bio specijaliziran za MK i zračno.

Svejedno, Strelok puno bolje odrađuje MK i zračno od chairguna.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 10. 02. 2019. 20:25:33
BTW Ne mali broj članova Sniper's Hide održava formu upravo na MK i zračno (PCP). Nije ni u USA jednostavno gađati na dalje 500m.

Uz to je i jako jeftin trening koji se može prakticirati svaki dan.

Baš me zanima. Ima li itko da je ovu temu našao zanimljivom?
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: mpeca - 10. 02. 2019. 20:44:30
Kolega   d1   bravooo
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 10. 02. 2019. 21:37:20
Hvala mpeca.

Za zračno. Ne zaboravite isključiti consider powder temperature u opcijama. To vam ne treba, koristite zrak a ne barut. :-) Ostalima treba.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Goran - 10. 02. 2019. 22:23:39
Samo naprijed Ivane!
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 11. 02. 2019. 00:08:36
Hvala Gorane.

Super kada ima interesa. Nastavim dalje.

Baš sam danas bio na streljani. Provlačio JSB .22, 15.89 gr kroz Crony i provjeravao BC.

Opalio na 100m, 4 MOA meta (u biti stavio onu za zračnu na 10m) i ne ide. Na kraju stavio jednu na A4 papiru da vidim gdje uopće pogađam.

Jedan od problema sa zračnim je što je teško vidjeti promašaje, osobito u travi.

Gledam papir, kao da sam sačmom gađao. Destabilizacija. Puška se nije koristila duže, trebati ću dobro očistiti i opet napraviti ledding, pa probati ponovo. Ove 15.89 mi imaju manji ES i bolju balistiku od 18.13. Šteta ako ne mogu koristiti.

O čemu se radi, radi se o spiralnom letu i na kraju raspršivanju. Ovo je nešto što pogađa sve, a zračno češće.

Ako pogledate slike Streloka, primjetiti ćete da imam nizak Gyroscopic stability factor. To je radi sporog twist ratea 1:22. Jako precizno na kratko, ali na dalje može dovesti do problema.
18.13 ih nema, pogodio sam 150m i gađam 200m. Izgleda da 15.89 ima problema na dalje.

O čemu se radi?
Kada zrno napusti cijev nije stabilno. Rotira oko duže osi ali se i "njiše" To se događa radi aerodinamičkih sila na zrno koje ga nastoje zakrenuti oko kraće osi.
Razlika između vatrenog i zračnog je da je centar tlaka tj. pritiska aerodinamičkih sila, kod vatrenog, ispred težišta i spirala bude u smjeru kazaljke na satu. Kod zračnog je centar pritiska iza težišta i spirala je suprotno od smjera kazaljke na satu. Drugo je sve isto. Ja se osobno ne slažem ni sa formulom za stabilnost, jer je težište ispred centra tlaka kod zračnog, to je stabilnija situacija. Teoretski, ja ne bih trebao moći gađati LR, a ipak gađam.

Znači, zrno na početku leti nestabilno, ali ravno. Nakon nekog vremena se stabilizira. Ali zbog djelovanja aerodinamičkih sila, os rotacije ostane pod kutem u odnosu na pravac leta. Taj kut, u kombinaciji sa silom koja nastaje rotacijom kroz fluid rezultira u spin driftu. Kod cijevi koje vrte desno, spin drift ide desno.

Strelok i većina drugih kalkulatora ga na ELR ne računaju točno. Imate program Lapua Ballistics, koji koristi podatke Lapua radara i preciznije računa spin drift, ali radi samo za Lapua zrna. Tamo spin drift izgleda poput felširane lopte, a ne nešto što eksponencijalno zanosi. Ovo od Lapue ima smisla, i brzina rotacije pada, manje od brzine leta, ali pada. To mijenja kut osi rotacije, pa utječe i na spin drift. Ovo sam i sam primjetio. Da su mi vrijednosti spin drifta na ELR manje od proračunatih.

Što je destabilizacija?
Zrno ne izlazi iz one početne faze. Nastavlja se njihati, njiše se sve više, i pravac prelazi u spiralu. Koja vrenenom postaje sve veća i na kraju zrno "odluta" .
Na dalje će te ga prepoznati po sačmarici na meti, i ponekom bokocrtu zrna kojeg koristite. Prepoznali ste potrošenu cijev? Da, potrošena cijev ne zarotira zrno dovoljno, pa zrno bude nestabilno. Jako prljava cijev također.

Na bliže možete pomicati metu. Primjetiti ćete da vam za male pomake mete, grupa šeta u krug oko centra. Kako pomičete metu, tako kruži. Spirala.

Nema jednostavnog riješenja za ovo. Promijena zrna ili cijevi.

PCP i reloaderi se mogu poigrati i sa izlaznom brzinom, I ona je u formuli. Ali ovi drugi faktori su presudniji.

Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 11. 02. 2019. 00:30:43
BTW, nabavio sam i instalaciju za scope cam. Pa da imam svoj doppler radar. Probati ću opaliti sa kamerom, 60fps FullHD. 20x zoom optika, trebalo bi biti vidljivo na usporenom snimku. Problem je trzaj 45J federuše. Ne vjerujem da ću uspijeti.

Uvijek mogu improvizirati kamerom ispod cijevi.

BTW Ono što piše u Streloku da mi je visina optike 5.1 cm. To je radi nagiba da dovedem 100m u crosshair sa optikom u optičkom centru. Zapravo je radi ugrađene kompenzacine trzaja, a da mi ne polomi optiku, visina optike na nosaču 6 cm. Krasno za eye relief, još je i pomaknuta naprijed radi iste kompenzacije trzaja, a nemam podesivi kundak. Divota.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 11. 02. 2019. 19:32:48
Čitam malo o MK LR i ELR.

https://sites.google.com/site/thelongrangerimfireclub/home/longrange-rimfire-ballistics (https://sites.google.com/site/thelongrangerimfireclub/home/longrange-rimfire-ballistics)

Da definiramo i MK.

0-150m short range
150-300m long range
300+ extreme long range

Ono što će vam kod MK raditi probleme je transonic flight.

.22LR mu je uvijek tu negdje, osim na short range. Ovo je zanimljivo i za VK ELR, gdje je ovo veliki problem

Što se događa? Ukratko, destabilizicija. Centar pritiska se pomakne još više ispred težišta i moment koji destabilizira postaje veći (veća poluga). Pa može nastati spirala.

Što napraviti:

1. Povećati gyroscopic stability factor. To bi bila nova cijev sa bržim twist rateom.
2. Koristiti kraće zrno. Poluga postaje manja, time i moment.
3. Taktizirati. Sila koja stvara moment ovisi o gustoći zraka. Gustoća zraka ovisi o temperaturi, atmosferskom pritisku i visini. Znači, odabrati topal dan, niskog tlaka, negdje na visokom.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 11. 02. 2019. 19:43:17
Jeli 300m puno za .22lr?

Pogledajte video. Ono što fascinira, nije činjenica da je pogodila to jaje, i to iz stojećeg stava. Nego, da ga niti jednom nije bitnije promašila.

Da, ženska i dobro izgleda. :-)

https://youtu.be/CUtasDhjpI4 (https://youtu.be/CUtasDhjpI4)
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 11. 02. 2019. 19:59:40
Nisam nigdje napisao što je transonic flight.

To je let u blizini u brzine zvuka.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 11. 02. 2019. 20:55:06
Evo da vidite i što rade sa zračnim. 270J PCP 6.35mm zračnica. Ovo je jače od MK .22lr.

0.6 MOA grupa na 200 yardi (oko 180m).

Na slici možete vidjeti i da koriste metak, ne dijabole. U ovom slučaju G1 drag.
Zračno je jako napredovalo zadnjih godina. Danas je to daleko od onih zračnica sa kojima sam se i ja igrao kao dijete.

Napisao bih malo više o tome, ali je nemoguće bez ulaženja u terminalnu balistiku i lov (upravo to dvoje diktira razvoj i dizajn), a to ne želim. Zračnim oružjem u RH se ne lovi, a i tema je o gađanju meta.

https://www.gatewaytoairguns.org/GTA/index.php?topic=142820.new#new (https://www.gatewaytoairguns.org/GTA/index.php?topic=142820.new#new)
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 17. 02. 2019. 16:53:02
Meta od danas. Rupa u desnom gornjem kutu je od JSB 15.89 gr flyera sa mete pored. Šteta za 15.89. Odlične balističke karakteristike, ali ga puška ne voli.

10 hitaca, 4.7 MOA (13.5 cm) grupa na 98 m. Solidan rezultat za federušu, ali ove jeseni sam išao ispod 3 MOA. Nekoliko mjeseci bez treninga učinilo svoje.

(http://i63.tinypic.com/fknw4k.jpg)
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 17. 02. 2019. 16:57:45
Program koji koristim za obradu meta zove se Range buddy. Radi na Androidu, ne znam za druge plarforme. Besplatan.

Ima i drugih komercijalnih programa sa bazom podataka meta i sami skeniraju pogodke.

Meni se ovaj sviđa, ručno se unosi, ali radi i na metama kućne izrade. Sadrži sve bitne podatke. Pod comments (ne vidi se na slici) upišem još vremenske podatke i podatke sa cronya.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Goran - 17. 02. 2019. 22:42:01
Je li ovo tvoja meta i gdje ovo pucas? Streliste Pampas- u Argentini?

Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 17. 02. 2019. 23:28:23
Moja meta, skinuto sa neta, nije standardna meta. Pampas - Osijek.

Meta se koristi unutar N.U.A.H. airgun long range kluba.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Goran - 18. 02. 2019. 00:15:30
Zadnji put sam bio u Osijeku 1981 na takmicenju iz pistolja na tom strelistu. Ostarilo se... zagi
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: magwin - 18. 02. 2019. 00:55:33
Ivane, stvarno si kvalitetno zagrizao u ovo i hvala ti na ovako iscrpnom opisu. puno je tu općenito kvalitetnih detalja primjenjivih na sve kalibre.

znaš li možda koliki barrel droop ima HW80 4,5mm?
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 18. 02. 2019. 07:30:54
Nema fiksnih vrijednosti za barrel droop. Individualan je za svaku pušku.
Bitno je da previše ne popuštaš ili zatežeš (može se  dogoditi na horizontali) turrete prilikom upucavanja. Ako da, onda treba kompenzirati na drugi način. Rail ili scope inserti, adjustable mount.

Optika će shiftati nulu i puknuti.

3/4 pomaka turreta (od min do max) se vodi kao neka sigurna zona. Ja bih za jače federuše sa čeličnom oprugom to prepolovio.

To je problem preklopne cijevi. Nikada nije savršeno poravnata.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 18. 02. 2019. 09:23:30
Na stranim forumima savjetuju i savijanje cijevi.

Ne znam. Na kratko vjerujem da neće stvoriti probleme.

Na dalje? Evo moj slučaj. Dvije praktički iste dijabole, razlika je 0.17g u težini i 20 m/s u izlaznoj brzini. Jedna odlična, druga loše.
Sada u jednadžbu uvrstiti i savijenu cijev, što će definitivno ostaviti trag na procese unutar cijevi.

Ja svoju nisam savio, nabavio sam scope inserte. Meni je barrel droop oko 25 MOA dolje, a horizontalni pomak oko 12 MOA lijevo.

Previše. Prvu optiku na dvodijelnom nosaču je polomilo u dan. Dok sam gatao kako to da ovoliko promašujem.

Hawke 25 MOA inserti su dobri, ali ne idu na sve mounte. Nisu odrezani do polovice nosača, nego na manje. Pa se zakretanjem i horizontala može dovesti u red (inserti moraju uvijek biti u paraleli sa optikom, inače se ima problem kod zatezanja optike). Treba dosta strpljenja.

Diana ZR mount tvornički kompenzira barrel droop, jer ga Diane imaju gotovo sve. Nije slučajno Diana 350 magnum poznat i kao scope eater.

ZR mount kod pušaka bez većeg barrel droopa može biti problem, jer će cijev gledati gore.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: vrakun - 18. 02. 2019. 20:57:03
 ludiloo
Nema šta, pravi zaljubljenik koji nesebično predaje znanje drugim kolegama...svaka čast.
Samo nastavi, ima se šta naučiti od tebe...hvala  zagi
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: magwin - 19. 02. 2019. 00:12:04
"savijanje cijevi" to se sjećam iz djetinjstva... "silatori" su te stare preklapače toliko napinjali da su im doslovno smotali cijevi. i šta je apsurdno bez ravnanja samo se poigrat nišanima i to je još zavidno dobro išlo...
na krtke relacije, naravno..
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Goran - 19. 02. 2019. 01:04:24
Kako ocjenjujes finalni pad prije udara na metu jer su uglovi uspona i pada jako razliciti a pad je puno ostriji a brzina manja? Imas li nekad dijabola da udare metu postranicno?
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 19. 02. 2019. 08:33:14
Sa JSB 18.13 gr nema bočnih pogodaka. Gađao sam i na 150m, sve OK. Jedini problem je nepravilno kidanje običnog papira. Vidi se i na meti sa slike. Udara pud kutem, manjom brzinom, pa trga papir.
Ali kada se papir izravna, vidi se pravilni krug i sivi trag olova.
Inače im je oblik takav da i na kratkoj udaljenosti nepravilno kidaju obični papir.
Na pravoj meti bude pravilnije, i na dalje. Ponekad stavim metu za zračno 10m, na 100m pa gađam nju. Više radi metalnog hvatača dijabola, lijepo čujem pogodak, a i ta meta (papir 14×14 cm) je oko 5 MOA na 100m, sama meta na njoj oko 4 MOA.

JSB 15.89, kod mene, ima problema sa stabilnosti, ali ni tu nisam nalazio bočne pogodke, ali dio je promašio cijeli papir.

Isprobao sam još Predator Metalmag 17gr. Ali tu sam još u postupku određivanja BC. Optika mi je sada upucana na 94 metra za JSB 18.13gr (prvo upucana u offsetu na 25m), pa je problem odrediti offset za Metalmag. Nisam siguran udara li dolje radi krivog offseta ili nižeg BC.

Metalmag sam kroz optiku vidio raspršeno i činilo mi se bočno (velike rupe).
Ali kada sam došao do mete, pukao sam od smijeha. Da, dijabole su bile bočno na meti, nisu probile podlogu mete. Ali sve prljave blatom. Rikošeti. Pogađao sam dolje i par dijabola se odbio u metu.
A ja cijelu računicu slagao. :-) Rikošeti.

Sa zračnim je problem na dalje vidjeti promašaj. Brzine su male, a zrna lagana. Ljeti kada bude prašilo će biti lakše.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 19. 02. 2019. 08:34:54
"savijanje cijevi" to se sjećam iz djetinjstva... "silatori" su te stare preklapače toliko napinjali da su im doslovno smotali cijevi. i šta je apsurdno bez ravnanja samo se poigrat nišanima i to je još zavidno dobro išlo...
na krtke relacije, naravno..

Događa se i danas na jačim magnum preklapačama. Sila natezanja je prejaka, treba pripaziti.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 19. 02. 2019. 08:36:31
ludiloo
Nema šta, pravi zaljubljenik koji nesebično predaje znanje drugim kolegama...svaka čast.
Samo nastavi, ima se šta naučiti od tebe...hvala  zagi

Hvala tebi vrakun.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 19. 02. 2019. 09:35:36
Evo primjer rupe sa 150m.

(http://i64.tinypic.com/2mgp2lg.jpg)

Pravilni pogodak, ali potrgan papir.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 19. 02. 2019. 10:40:36
Bitno je i znati da su mi sve mete pod blagim kutem.

Ne koristim držače za mete sa streljane, nego improviziram svoje.

Zašto?

Zato jer su dijabole u odnosu na metke jeftine, a ispucavam ih 45J federušom. Ja ispucam po 100-200 komada po odlasku na streljanu. Brzo se skupi 1000.
Na 100m još uvijek udara sa 150-160 m/s 14-16J. To lomi dasku. Na 50m udara sa više od 200 m/s i oko 25J, ovo već probija dasku.

Predator Metalmag (lovačka dijabola) je napravljena od 2 dijela, oštrog metalnog koji probija i šupljeg olovnog koji ekspandira. Na 50m doslovno rasturi dasku.
Zašto koristim ovu dijabolu? Jer je puška jako voli na 25m, pa pokušavam vidjeti može li se što izvuči od nje do 100m, dalje teško da će ići sa njom. Napravljena je za kratke udaljenosti, biti će pravo čudo ako je navučem grupirano na 100m.

Brzo bih polomio sve one drvene držače za mete na Pampasu. Ne radi snage, nego radi velike količine ispucanog. Pa ih ne koristim.

Dođu lovci upucavati optike, sportaši treniraju... neka oni koriste držače sa streljane.
Ja bacim oko na otpad, pa improviziram.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: magwin - 19. 02. 2019. 19:46:53
a sa kojom federušom se igraš?
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 19. 02. 2019. 20:49:59
Gamo G-Magnum IGT

Srednja kategorija po kvaliteti i cijeni. Ovaj moj primjerak se pokazao dobar. Već je ispucao oko 1500 dijabola, sve OK.
Zračnosti na preklopnom mehanizmu su kao kad je bila nova.
Kada temeljito očistim cijev performanse su kao novo.

Zadnji Crony je pokazao ES 2 m/s sa JSB 18.13 pri 245 m/s. To je fenomenalno.

U prosijeku ih ispucava 250-255 m/s pri 2-8 C temperaturi. Što je 37-39J

Trenutno je oko 245 m/s. Neka još padne, pa čišćenje cijevi, ovako preciznije pogađa i manji je ES.

Mana mu je mehanički nišan, stoji u krivo. Znači kada je nišan poravnat, puška je nakošena. Nema nikakvih oznaka ili crtica, pa je težak kada treba promijeniti daljinu. Ne koštaju džabe Diane duplo više. :-)

Može se još spomeniti tvrd obarač, ali da se srediti. I velika sila potrebna za je nategnuti. Zato su izveli dužu cijev, kao i plastični produžetak. Da poveća polugu. :-)
Ja sam malo krupniji, pa je lovim na pola dužine cijevi, da ne savijem cijev.

Na stranim forumima dosta pljuju po Gamo. Najviše radi overhyped marketinga. Puške su solidne za cijenu koju se prodaju.

Zato mi je bilo drago okačiti pogodak na 150m. Jer su uporno tvrdili da je za Gamo i 50m previše. Naravno kada koriste lagane dijabole, veća brzina = destabilizacija i promašaj.

Optika je Hawke, sidewinder tactical serija. Solidna optika, za zračnice vrhunska. Na Sniper's Hide čitam i da je stavljaju na vatreno, .308 win i 30-06 kalibar, kao jeftiniji budget scope dobrih performansi.
Klikovi su precizni, kao i končanica (tanka i ne pokriva metu). Tactical serija ima i kvalitetnije staklo, pa je vidljivost u sumrak prihvatljiv, ali na jakome suncu zna meta prilično zablještiti. Na max zoomu ovisno o paralaksu (tj daljini), slika zna povremeno biti nešto mutnija, ali jedva primjetno, tek kada se dobro zagleda.
Praćenje pomaka po horizontali i vertikali odlični, vraća na nulu.

Evo par slika:
(http://i68.tinypic.com/xkvfrs.jpg)
(http://i66.tinypic.com/1gcbl.jpg)

Linkovi:

https://www.hawkeoptics.com/sidewinder-65-20x42-20x-mil-dot.html (https://www.hawkeoptics.com/sidewinder-65-20x42-20x-mil-dot.html)

http://www.gamo.com/productos/carabinas/gamo+power/g-magnum-1250-igt-mach-1-airgun/ (http://www.gamo.com/productos/carabinas/gamo+power/g-magnum-1250-igt-mach-1-airgun/)

https://www.hawkeoptics.com/mount-inserts-30mm.html (https://www.hawkeoptics.com/mount-inserts-30mm.html)

Zadnji AOP56.

https://www.sportsmatch-uk.com/30mm-diameter-body-tube-high-range-for-9-5mm-11-5mm-dovetails-up-to-56mm-lens-diameter-includes-easyfit-arrestor-pin (https://www.sportsmatch-uk.com/30mm-diameter-body-tube-high-range-for-9-5mm-11-5mm-dovetails-up-to-56mm-lens-diameter-includes-easyfit-arrestor-pin)

http://www.bkltech.com/12-Way-and-Ring-Mount-Scope-Levels-s/67.htm (http://www.bkltech.com/12-Way-and-Ring-Mount-Scope-Levels-s/67.htm)
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: grom - 19. 02. 2019. 22:26:38
Kolega vidim da si u tome skroz....što bi valjalo od PCP pušaka, da je malo jače, solidne kvalitete i normalne cijene? 5.5mm najmanje, može i više. Najlakše mi je kupiti jeftino rusku mk i pucketati, ali mi je ovo baš zanimljivo. Spominješ i metak, koja je razlika u odnosu na dijabolu??
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 19. 02. 2019. 23:36:36
Pitanje je što se može nabaviti kod nas. Treba prijaviti na MUP.

Walther, FX, Hatsan. Može se naći i polovno na njuškalu.

Cijene su od 3000 Kn pa do 10.000 Kn za novo. Treba kupiti i pumpu, poželjno je imati i bocu.

Bacio oko što se nudi kod nas, ima i ovo:
https://hunter-kz.com/hr/proizvod/zracno-oruzje-zracne-puske-pcp/zracna-pcp-puska-gunpower-texan-.45-akcija-10-53

Ovo je već teška kategorija.

Razlika između metka i dijabole je u tome da je metak stabilniji, može se ispucavati brže, ima bolji BC, slijedi G1 krivulju. Terminalna balistika je bolja.

Ali traži dosta snage i zraka.

Za dijabole 5.5mm 40J će biti dovoljno za ići na dalje. U slučaju metka npr.

https://hunter-kz.com/hr/proizvod/zracno-streljivo-i-pribor-dijabole/h-n-piledriver-5.5mm-734

Za ga ispaliti na npr. 0.9 mach oko 300 m/s što je na limitu transoničnog leta, treba 90J.

PCP 40J će ga ispaliti na manje od 190 m/s. Putanja bi bila sa velikim padom već na 50m.

Hatsan BT65 60J će ga ispaliti na nekih 200 - 230 m/s, opet slabije od dijabole. Govorimo o eksternoj, ne o terminalnoj balistici.

Meci su za zaista jake PCP puške većeg kalibra, tipa Air force Texan, i nisu jeftine. U USA ih koriste primarno za lov, ne za streljaštvo.

Za standardnu PCP pušku, bolje koristiti dijabole.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 20. 02. 2019. 00:13:25
Ja sam isprobao Gamo G-Hamer 1.8g - 27gr (nije ni blizu H&N piledrivera), imam dovoljno jaku federušu da ih mogu pucati. Katastrofa.

Pucam ih na 180 m/s, 30J. Već na 50m moram podizati optiku. Istina, lete daleko radi većeg BC. Vidim gdje su pogodili, udare jako. Ali su padovi ogromni već na malim udaljenostima.

U attachmentu usporedba JSB 15.89 gr i G-Hammer 27gr končanice. Ovo je sa podignutom optikom, upucanom na 94 metra.
Ova što gađa dalje je JSB. Sada vidite zašto forsiram 15.89, leti ravno dalje od 18.13, ali ga puška ne voli. Predator metalmag 17gr obećava, ali ostaje za vidjeti koliko je stabilan.

Mislim da je jasno što je bolje za dalje. Naravno, 100J PCP Air Force Texan koji ih ispali na 300 m/s mijenja situaciju.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: roger - 20. 02. 2019. 05:35:11
.što bi valjalo od PCP pušaka, da je malo jače, solidne kvalitete i normalne cijene?

Po meni,
ili 5.5 mm, ili 6.35 mm.

Od pcp sta sam isprobao: hatsan at 44, u 5.5
ili hatsan bt 65, u 6.35 mm
Nedostatak PCP je pumpanje. Pumpa obicno nije uracunata u cijenu, mora se zasebno kupiti.
kad imas pumpu, pumpanje je naporno. (nije za one sa reumom)

Opcionalno je ronilacka boca za punjenje (dodatni trosak), sa adapterskim prikljuckom, i da imas pri ruci kompresor za punjenje boce. (komplikacija)

Kad spoemnuh hatsana, neke serije su bile sa lothar walther cijevi, i lothar walther zig je bio utisnut na cijevi pa ih je lako za prepoznati.

kalibar veci od 6.35, poteze potencijalne probleme sa nabavkom municije, a i sam 6.35 i tako nema prevelik izbor.

ja mislim da je najbolje, neka cim jaca zracnica, u kalibru 5.5, brzinom ispod 300 m/s, sa fixnom cijevi i polugom za napinajnje sa strane.
Jer ako gadjas iz lezeceg polozaja, samo ces se morat okretati na stranu ako se napinje sa polugom prema dolje, pa se onda vise kotrljas nego pucas.

Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 20. 02. 2019. 09:37:13
Iskreno.

Za mini LR. MK je bolja opcija od PCP, sa subsonic metkom.
Bliže je pravom LR i imate natjecanja.

Ako će se više novaca utuči u zračno i PCP. Bolje razmisliti o 4.5mm 16J i field targetu. Tu postoje natjecanja.

Snažne PCP su prvenstveno namijenjene lovu u USA i Africi, terminalna balistika diktira razvoj, zato i koriste metke. Ovim Texanima love krupnu divljač na manjim udaljenostima. I upravo zato sve više država limitira zračno i jače uvrštava u B kategoriju.

Za hobi i razbibrigu federuša je OK. Tako sam ja i ušao u ovo. Kupio budget zračnicu za izviditi situaciju u streljaštvu u RH, i polako ući u streljačke vode. Sa afinitetom prema nečemu jačem ubuduće.

Sa federušom ćete proći jeftinije. Ali ima par caka.

- Traži skuplju optiku i nosač.
- Jake federuše su izrazito teške za pravilno držanje i okidanje. Natezanje umara.
- Grupe vam nikada neće biti 1 MOA na dalje. Trzaj je prisutan prije izbacivanja dijabole iz cijevi, to neminovno raširi grupu.

U airguningu je bilo usvojeno mišljenje da jake federuše 5.5mm nisu za dalje od 50m. Koristili su 4.5mm i lagane dijabole. 100m se vodio kao krajnji limit federuša.

Primjer:
https://www.gatewaytoairguns.org/GTA/index.php?topic=128996.msg1273049#msg1273049 (https://www.gatewaytoairguns.org/GTA/index.php?topic=128996.msg1273049#msg1273049)

Bilo je videa na YT o pogocima 5.5mm federuša na 100-150m. Ili čak 200m, ali niz brdo. Ali nepoznato iz koliko pokušaja i mete su bile veće od 4 MOA. Najdalje je golf loptica na 200 yardi iz jako puno pokušaja.

Ne volim isticati sebe, ali iduće je točno.

Ja sam utjecao na promijenu stava o jakim federušama u 5.5mm. Prvi koji je pogodio dalje od 100 yardi grupirano. Znači 5 hitaca, meta 4 MOA, grupa ne veća od 4 MOA, svi hici vidljivi, minimalno 3 unutar 4 MOA mete.
https://www.gatewaytoairguns.org/GTA/index.php?topic=151557.0 (https://www.gatewaytoairguns.org/GTA/index.php?topic=151557.0)

Ovim sam pokazao da je LR federušom u 5.5mm bolji izbor od 4.5mm, a preciznost sa težim dijabolama odlična. Na 150m sam imao 3.5 MOA grupu.

Nije lagano. A u izazovu i jest poanta, zato i nastavljam istim.

Općenito, u ovome se svi slažu. Netko tko je vrhunski strijelac vatrenim i PCP ne mora biti dobar sa federušom, i ne mora nikada savladati.
Netko tko je dobar sa federušom, uglavnom nema većih problema sa PCP i vatrenim, i savlada ih brzo.

Isplati se savladati izazov. Ne košta puno, dijabole su jeftine, problem je optika.

Za hobi i razbibrigu, trening, odlična opcija. Meni super.

Ukoliko želite trenirati jeftino submoa grupe na dalje. Tada se isplati PCP, ovo rade pojedinci sa Sniper's Hide u nedostatku većih streljana. Ali koštati će vas znatno više od MK ili federuše, uglavnom koriste Texane ili nešto u tome rangu.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 20. 02. 2019. 14:15:34
.što bi valjalo od PCP pušaka, da je malo jače, solidne kvalitete i normalne cijene?
ja mislim da je najbolje, neka cim jaca zracnica, u kalibru 5.5, brzinom ispod 300 m/s, sa fixnom cijevi i polugom za napinajnje sa strane.

Bitna je snaga, džuli. Brzina ovisi o težini dijabole

Trenutno je hype u brzini i marketing se bazira na tome. Gamo testira sa ultralakim dijabolama pa se reklamira +400 m/s. To na 50m promašuje ormar.

Drugi proizvođači koriste standardnu match dijabolu. 1g za 5.5mm. Iz toga možeš izvuči džule.

Pametno je instalirati chairgun ili strelok prije kupovine. Pa vidjeti što od dijabola leti daleko za taj kalibar i snagu. Za dijabole je bolje da ne lete iznad 280 m/s.

Voli li puška te dijabole, može se potražiti po stranim forumima.
Pazi što ljudi gađaju. Netko se kune u preciznost, a kada pitaš što gađa, odgovori papir nikada, da je to dosadno, limenke i boce na 25m i pogodi svaki put. Limenke i boce su velike mete na 25m. 4 MOA na 25m je malo manje od 3 cm. Ako pogađa čep od boce svaki put, onda je OK.

Tako da se izbjegne situacija da imaš pušku kojoj ne odgovara niti jedna dijabola sa većim BC. Ili joj odgovara nešto čega kod nas nema.

Što je opruga jača, puška je zahtijevnija, po pitanju optike i po pitanju držanja.

Plinske opruge manje naprežu optike i lakše su za držanje puške. Nema naknadnih vibracija kao kod čelične opruge. I duže traju.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: magwin - 21. 02. 2019. 15:47:02
zanimljiv je to izazov ali glavni problem je u težini zrna. npr. 4,5mm je max. brzina 280m/s i to na kvalitetnoj pušci sa najodgovarajućim spinom.ostali jačii-brži nisu uspjeli napraviti kvalitetnu grupu ni na 30m. 0,5g zrno miče i onaj vjetrić šta ne osjtetiš da puše do 50m a m.k. subsonic je vjerojatno lakši od standardnih zrna koja su oko 2,5g. zato je i m.k. preko 100m već izazov. a kamoli ovo sa lakšim.
sve u svemu zanimljivo...
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 21. 02. 2019. 20:40:19
Upravo to. Ne igra ulogu samo vjetar, čekaš dan kada ga skoro nema i pucaš kada je sve mirno. Nego i stabilnost. Teža zrna imaju veći BC i veći gyroscopic stability factor za isti twist rate i brzinu. Ovo ih neminovno drži preciznijima na većoj udaljenosti i manje osjetljivima na vjetar.

Ali trebaš energije da ih ispucaš dovoljno brzo. Ako ih ispucavaš presporo, dobiješ minobacač.

Najjače federuše su 40-45J. Pogon im je svima isti, cijev odredi kalibar.

U 4.5mm ispucavaju sve, ali dijabole brzo postaju nestabilne i brzo gube energiju. Lete ravno dugo, onda se destabiliziraju i strmoglave.

5.5mm dijabole su dovoljno teške da ostaju stabilne i zadržavaju energiju. Problem je da federuša ne može ispaliti najteže na zadovoljavajućoj brzini. 18-19gr prolazi. Teže? Brzina naglo opada. Pad zrna počinje na kraćoj udaljenosti nego za 4.5mm. Kraće lete ravno.

6.35mm je najbolje za zračno. Ali ovo je preteško za federuše. Federuše u 6.35mm su čiste lovačke puške na kratkim daljinama. Dobra terminalna balistika.

Za PCP još može proći .308, ali samo za one najjače, tipa onog Texana sa linka.

Sve veće je lovačko i za kraće, fokus na terminalnoj balistici.

Što je bio problem, imaju 2.

1. Pravilno držanje.
Jake federuše su izrazito osijetljive na držanje. U onome threadu što sam stavio, čovjek se buni da mu izbaci dijabolu 12 inča gornije na 25m. Očito je ili naslonio na nešto tvrdo ili stavio u morsu.
Imaju cijele teorije o pravilnom držanju. Jednostavno je. Ne pokušavati federušu prilagoditi sebi. Pusti se da radi svoje i prilagodi sebe. Ako se ograniči prema sebi, nikakve teorije ne pomažu. Može se ponavljati sve isto, nikada neće biti savršeno. Ne je ograničavati.

2. Veliki pad.
Teže zrno ima veći pad. Ovo je problem koji sam primjetio i na forumima za vatreno, ne samo za zračno.
Sve je u redu dok pad nije velik. Kada zrno krene propadati nastaju problemi. Dobar dio ljudi ne zna izaći na kraj sa time. Podiže se turettima, smanjiva zoom, na kraju se ode na veći kalibar ili jači PCP za zračno.

Onaj prvi post o mil i moa je najvažniji. Pad kroz optiku se manifestira kao kut. Treba dobro savladati kuteve, pogotovo kada pad postane toliki da optiku treba podizati i upucavati u offsetu.

Kada se savladaju kutevi, otvaraju se novi horizonti. Da bi pogodili metu na ekstremnoj udaljenosti, prvo je treba naciljati, znači treba namjestiti kuteve. Dok meta nije naciljana nema govora o pogodku. Tek iza toga ide sve drugo.

Ovo dvoje je bio razlog zašto su za federuše koristili 4.5mm i lakša zrna. Duže lete ravno (ne treba se zamarati kutevima) i manje trza (lakše držati) ako nije magnum. Nije se dalo čut da .22 magnum federuša, i to još Gamo, može pogoditi dalje od 50m. Pogodio sam 150m. Sada nitko ne govori da je nemoguće, znatno je dalje od pogodaka sa 4.5mm ili ne-magnum federuša 5.5mm. A može i još dalje.

Što se tiče MK. Mora biti nešto, nailazim na pogodke na 800m.

https://youtu.be/Fg808TYc2Ao (https://youtu.be/Fg808TYc2Ao)

Brzinski sa google:
https://www.sellier-bellot.cz/en/products/rimfire-ammunition/detail/102/ (https://www.sellier-bellot.cz/en/products/rimfire-ammunition/detail/102/)

Ovo je random odabir.

Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 21. 02. 2019. 21:09:24
Može se za MK ići i na supersonic. Ali na LR sigurno prolazi kroz transonic područje. Znači treba isprobati puno toga i vidjeti koje ga prolazi najstabilnije.

Za naše daljine i streljane, mislim da bi se mogao naći zadovoljavajući subsonic.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 21. 02. 2019. 21:28:34
Kada govorim o laganim dijabolama, mislim na 5.5mm. Pokušavali bi sa 24J federušama i laganim 5.5mm dijabolama. Magnumi su se, radi jakog trzaja, smatrali nepreciznim i na 50m.

4.5mm su sve lagane. Osim metka, npr. H&N piledriver, a on je pretežak i za 4.5 mm federušu.

Meci su zaista za izazito jake PCP.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 24. 02. 2019. 15:51:26
Napisano je svašta, a gdje su mete?

Ima za skinuti besplatnih meta na internetu, ali puno ih je pravljeno za imperijalne jedinice, yarde. Zna se koristiti i SMOA.

Ja sam napravio svoje mete. Dodao sam naslov ove teme i evo ih u attachment. Ako ima netko da je ovo probao ili da bi probao.

Pravio sam ih za sebe, pa će nekima sadržavati viška informacija. Mislim da ih možete editirati u Adobe Acrobat readeru i ukloniti što vam ne treba, da imate čistiju metu.

Jedna je na A3, ta još nije printana. Ova na A4 je printana i provjerena, dimenzije odgovaraju. Barem kada se printa na mome printeru.

Ukratko, meta je "kalibrirana" za 100m, ali se nalazi oznaka 4 MOA i za druge udaljenosti. Kao i mjere u cm svakog kruga (meni korisno kada brzinski gledam koliko promašujem od sredine). Na dnu je crvena linija od 1 MIL, meni korisno za brzinski provjeriti udaljenost končanicom.

Na 100m, svaki krug je 1 MOA više (promjer, ne polumjer), X je 1/2 MOA.
Znači, na 200m bi svaki krug bio 1/2 MOA više, X bi bio 1/4 MOA.
Na 50m bi svaki krug bio 2MOA, X bi bio 1 MOA.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Goran - 01. 03. 2019. 02:33:11
Mislim da je ukupan domet 22 LR negdje oko 1.5 km pa je 800 m jako tesko. Osim toga silazna putanja je jako strma i neuraculjiva. 
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 01. 03. 2019. 10:35:02
800m je pretjerivanje sa .22LR. To više nije zabava, to je posao za pripremiti. Od reloadinga i ES, preko transoničnog leta i bullet moldinga. Pa do eksperimenata sa različitim twist rateovima i izbjegavanja aerodynamic jumpa.
Podizanja optike, za ovakve padove bi trebalo sam praviti rail insert.
Pripreme taktike, itd. itd.

Točno, pri tolikom kutu i maloj brzini, zrno je baš nepredvidivo.

Primjer jednog alata.
http://22lrreloader.com/design-details/ (http://22lrreloader.com/design-details/)

Ali ako su oni uspijeli na 800m možemo i mi probati na 300m. Pa vidjeti.

BTW Bio sam u pravu za stabilnost. Miller twist rule se ne može pravilno upotrijebiti na subsonična zrna, pogotovo ne za dijabole.
Izgleda da su i duže dijabole stabilnije, za razliku od metka.

Ovo je alat koji entuzijasti koriste za twist rate i stabilnost subsoničnih zrna, ne radi za dijabole. Za dijabole trenutno nema ništa.

http://www.geoffrey-kolbe.com/barrel_twist.htm (http://www.geoffrey-kolbe.com/barrel_twist.htm)

Balistika subsoničnih zrna i dijabola je područje otvoreno novostima i istraživanjima.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 01. 03. 2019. 11:20:14
Aerodynamic jump. Odnosno što se dogodi sa zrnom pri prvom susretu sa bočnim vjetrom, već po izlasku iz cijevi. Vezano je za Magnus effect (zrno se pomiče po vertikali usljed bočnog vjetra).
Kod jako brzih twist rateova može se dogoditi da zrno po izasku iz cijevi i naletu bočnog vjetra naglo otkloni po vertikali i destabilizira. To zovu aerodynamic jump. Događa se i u letu.

Kako najlakše shvatiti sve to. Zamislite zvrk.

Zavrtite ga polako i dotaknete, pasti će.
Zavrtite ga umjereno i dotaknete, malo će se zanjihati i nastaviti vrtiti.
Zavrtite ga jako brzo i dotaknete, zvrk odleti.

Ista sila sva 3 puta, 3 različita rezultata.

Znači cilj je zvrk zavrtiti umjereno. Ista logika i za zrno.

Na long range, još se mora vrtjeti umjereno duže vremena. Pa netko kaže da ga treba zavrtiti brže u početku, dok netko tvrdi da ne treba, jer da radi pada brzine svako zrno postane prestabilno. Pa nije problem niska stabilnost, nego previsoka. Neki će čak reći i da ga je bolje u početku zavrtjeti sporije.

Moje iskustvo sa dijabolama i stabilnosti je: Bolje da je u početku sporije. Ali pazite, dijabole i meci su dva različita svemira.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 28. 04. 2019. 13:45:09
Da oživimo malo temu.

Danas, nakon par mjeseci pauze, otišao malo gađati po vjetru. Da vidim, kako mi ide. Nije išlo najbolje.
Vjetar, bočno 15 km/h, meta na 100m. Dobro me šetalo. Meta u privitku.

Nego, ima li netko da je probao? I kako ide? Što se koristi?

U pitanju je jeftini trening, meni zanimljivo, još kome?
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 09. 05. 2019. 10:35:23
Baš čitam na drugoj temi zanimljiv komentar o cijeni i isplativosti long rangea u RH. Neću zagađavivati, pa evo tu.

Jest, zaista je problem. Puno novaca, da bi možda na kraju završilo u ormaru. Ja ću na kraju, vjerovatno ipak otići u to. Nedavno se prijavio na lovački ispit, pa ćemo vidjeti.

Evo, i ovaj mini LR može otići visoko, evo koliko je mene koštalo.

Puška. 2.800,00 Kn
Optika. 3.850,00 Kn
Podesivi nosač optike. 695,00 Kn
Podloške za optiku. 113,00 Kn
Level za optiku. 330,00 Kn
Set za održavanje (četke, ulja). 202,00 Kn
Set alata (torx, imbus). 100,00 Kn
Set mjernih instrumenata (špijuni, šubler, metar) 245,00 Kn
Laserski level i daljinomjer za kalibraciju i centriranje. 800,00 Kn.
Rezervni dijelovi. 270,00 Kn
Mikro vaga. 280,00 Kn
Instrument za mjerenje kalibra dijabola: 650,00 Kn
Vreće za gađanje. 241,00 Kn
Balistički kronograf. 1.315,00 Kn
Laserski daljinomjer. 1.315,00 Kn
Metereološka stanica. 620,00 Kn (još čekam novu verziju za naručiti)
Balistički kalkulator. 100,00 Kn
Štap za gađanje. 600,00 Kn
Nosač meta. 150 Kn
2000 dijabola. 452,00 Kn
Kutija za dijabole. 177,00 Kn
Torba za pušku. 200 Kn
Kamera za metu: 600,00 Kn (zapravo jeftini action cam sa wirelessom malog dometa) :)
Sigurnosna oprema za vanjsku streljanu (prsluk visoke vidljivosti, naočale, slušalice). 300,00 Kn

Sve skupa sa članarinom u streljačkom klubu oko 16.000,00 Kn
A nisu tu samo novci, nego i uloženo vrijeme. Proučavanje literature, eksperimentiranja i treninzi. 3 RH plaće nije malo.

Sada to x10, pa dođem do cifre za očekivati za pravi LR, prije nego budem spreman za natjecanje.

Cifra za solidno novo auto, ili polovno premium.

Ali kada netko to voli, voli. Održavati formu, eksperimentirati... mogu sa zračnim, kao i iskoristiti dio opreme koji već imam. Vatreno ostaviti za pripreme i natjecanja. Ne trebam ići na vrh, top oprema, to bi x10 prepolovilo na x5 i manje. I dalje je visoko, ali podnošljivije.

Zato ovaj mini LR meni i jest zanimljiv, znatno je jeftinije a ipak zadovolji. Barem mene.
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 09. 05. 2019. 10:50:46
Evo i mete od prije par dana - 100m. Ovaj donji je moja greška, dotaknuo sam puškom direktno vreću sa pijeskom, nisam primjetio. Poremetilo artillery hold i ode dolje.

Prva 2 su gore, onda pomaknuo ciljanje dolje desno, siljede druga 2. Onda vratio sitno gore lijevo i ide 5. "flyer".
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 12. 05. 2019. 20:25:10
Od danas. 146 m, vjetar oko 9-10 km/h u 2 sata.

Meta: metalna ploča, 10m mete su tu da vidim gdje pogađam.

(http://i66.tinypic.com/2dt0pvn.jpg)

(http://i67.tinypic.com/6qv96s.jpg)

(http://i67.tinypic.com/2nlh8vr.jpg)

(http://i64.tinypic.com/10hvvoo.jpg)

(http://i64.tinypic.com/2u6l35w.jpg)

(http://i64.tinypic.com/311qo9c.jpg)

(http://i63.tinypic.com/5d1c14.jpg)

(http://i68.tinypic.com/14vh9fk.jpg)

(http://i65.tinypic.com/14cwop0.jpg)

(http://i65.tinypic.com/33c408y.jpg)
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 12. 05. 2019. 20:27:50
Evo i video od prije neki dan.

https://youtu.be/eMNdGXMwT9Y (https://youtu.be/eMNdGXMwT9Y)
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 12. 05. 2019. 20:29:33
Ako ima netko da pokušava, neka stavi. Makar bili promašaji. Nađemo što nije u redu.  ;)
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: mladen93 - 21. 04. 2020. 19:45:59
Zdravo Ivane jel moze pomoc gde mogu da kupim magnum 1250 kao tvoju iz krusevca sam . koja je cena?
i dalijepotrebno odobrenje jel je 45j
Naslov: Odg: MK i Zračno Long range i Extreme long range
Autor: Ivan75 - 22. 04. 2020. 02:03:25
Danas je to već "stariji" model Gamo. Cijena je danas oko 350 EUR.

Ne znam koje trgovine imaju još u ponudi.

U Hrvatskoj je svako zračno oružje C kategorija, potrebna je prijava na MUP.