Forum LOVAC

Streljaštvo => Tehnika gađanja => Autor teme: VEThunter - 19. 08. 2014. 12:00:30

Naslov: Pucanje u glavu/vrat
Autor: VEThunter - 19. 08. 2014. 12:00:30
Ova tema je "obrađena" već puno puta u sklopu drugih tema i ne otvaram je da bi diskutirali o etičnosti (premda će s vremenom vjerojatno i u tu stranu otići), nego da bi vam prenio neke "preliminarne rezultate istraživanja" na koje sam naletio na FB u jednoj lovačkoj grupi iz Engleske.

Dakle, uvjeti su bili slijedeći - meta srnjaka u prirodnoj veličini postavljena na 50 metara, lovac je imao 2 minute za uputiti 3 hitca iz stajaćeg stava uz pomoć štapa za pucanje. Sudjelovalo je 50 lovaca (150 hitaca).

Rezultati su bili slijedeći:
10.6% - čisti promašaj
4% - pogodak u vrat
2% - pogodak u uho/rog
42% pogodak u glavu, ali ne smrtonosan - "no kill zone" (njuška i sl.)
41.4% pogodak u područja mozga - smrtonosan pogodak

Dakle na 50 metara gotovo 60% hitaca ne završi gdje je trebalo kada se gađa u glavu. I ovi pogoci u vrat (premda možda smrtonosni) po meni su čisti promašaj jer je meta bila glava.

d1
Naslov: Odg: Pucanje u glavu/vrat
Autor: grom - 19. 08. 2014. 12:28:48
Kad je nešto rogato, prioriet mi je trofej kakav god bio. Kod nas je to divokoza , prilike su rijetke i nikakve tako da igra ne dolazi u obzir. Nikakva glava, da mu rogove otkinem ili njušku odvalim pa jadno ode u mukama?
Autor: VEThunter - 19. 08. 2014. 12:38:02
Ja sam također apsolutni protivnik toga (premda sam imao "dobrih iskustava")... Ali baš ovih dana naletio na neku fotografiju odstrijeljenog jelena kojemu je nedostajalo pola njuške (mogli ste vidjeti na FB) kao poslijedica prijašnjeg ranjavanja, pa vidim da lagano i tu na forumu pogoci glava/vrat dobijaju epitet "vrhunski" pa me to malo ponukalo da stavim ovo... Kad bi znali koliko se muke krije iza svih tih "promašaja"...  dois

d1
Autor: Nosler - 19. 08. 2014. 13:00:26
Odlicno Vet,ODLICNO! zagi
Neki dan na jednoj temi pricamo o promasaju(nadam se ne i ranjavanju) vepra na 40m a na drugoj temi su pogotci u glavu sam "vrh". A na trecoj pricamo o etici....
Osobno sam protivnik takvog pucanja i niko me nije vidjeo da sam uputio takav hitac na  zdravu divljac. teaa
Autor: VEThunter - 19. 08. 2014. 13:15:36
Nosler, upravo sam zato stavio ovo - osobni dojmovi su jako subjektivni, a ovo - nema tu dileme. Metoda provođenja istraživanja, uzorak, sve štima i teško je proturiječiti ovim rezultatima! Plus - ovo je bilo na streljani, da ne pričam kako je u živo...  uf
A upravo su najgori ti "promašaji" koji to zapravo nisu! Ali tu je ona stara priča - ako loše pogodim, a to znači odlazak - sigurno sam promašio! I poslije tko zna gdje će životinja završiti! Zato je najbolji primjer gater - priča mi prijatelj da je pucao u glavu (po zahtjevu vlasnika - zbog mesa) i da je promašio. Sutradan kaže - pucao sam opet istu životinju i ono nije bio promašaj - pogodio je u vilicu! Znači da nije bio gater ne bi ni znao. Ja ću biti iskren i reći moja iskustva - ženka CWD-a - pucao sam (na inzistiranje vodića) u glavu na cca 130 m - pogodak "kroz oči" - životinja živa dok smo došli do nje - nož odradio što je trebao metak. Drugi slučaj - srnjak... U lovištu sam dok je žito visoko i pitanje je hoću li stići opet do kraja sezone. Znači postoji "imperativ odstrijela", naletim na srnjaka - samo se vrat vidi - pucam - pogodak po pol' vrata ALI je pri izlazu zahvatio njušku! Jedva sam trofej spasio sa najvećim rezom! I nakon toga rekao sam si - NIKAD VIŠE  :tommy:

d1
Autor: gperic - 19. 08. 2014. 13:25:18
Neki dan na jednoj temi pricamo o promasaju(nadam se ne i ranjavanju) vepra na 40m a na drugoj temi su pogodci u glavu sam "vrh". A na trecoj pricamo o etici....

Da, da Nosler u glavu, desni režanj mozga i još na 600+ metara (long range hunting)  ref

Osobno sam protivnik takvog pucanja i niko me nije vidjeo da sam uputio takav hitac na  zdravu divljac. teaa

just just just
Autor: Neno - 19. 08. 2014. 13:56:08
U lovnom stažu sam uputio samo jedan hitac u glavu i to kada se radilo o nazimetu od 15 kg za lovačku večeru a uvjeti za hitac su bili idealni.
Autor: Laufer 223 - 19. 08. 2014. 14:48:46
Desetke grla srneće divljači sam odstrelio hicem u vrat kalibrom 223 rem i mogu garantirati pogodak u vrat srneće divljači u krugi 100 m pucajući sa čeke na mirnu divljač. Kod srneće divljači nema problema, vrat je tanak i u velikom postotku dolazi do trenutnog pada u vatri. Svjedočio sam lošem pogotku na daljini 50m sa kal 6,5x68 vrat srnjaka je bio samo slabije okrznut sa gornje strane, što je bilo dovoljno da srnjak trenutno padne, a prenos impulsa je bio takav da srnjak sigurno 5 min nije došao k sebi. Oživio je tek kad ga je pratioc uhvatio za rogove i počeo vući, što je io pak znak za samilosni hitac iz revolvera. Ali da pratioc nije došao do divljači na vrijeme srnjak bi došao k sebi i otišao bez krvi. Problemi nastaju kad neupućen lovac koji misli da zna, a nezna puca jelenu u vrat. Jelenski vrat je debel i MORA se pucati u prvu gornju trećinu da metak uhvati vratnu kralježnicu. Svi pogoci od polovine vrata niže dovode do ranjavanja i gubitka divljači. Jelen trzne ili klekne, ustaje i odlazi. Na nastrelu pjenasta svijetla krv pa neznalica misli da je pogodio pluća. Pogodio je jednjak jelen kašljuca izbacuje pjenastu krv i odlazi. Nakon 200-300 m krvi više nema i bez jako dobrog krvosljednika koji je sposoban pronaći i blokirati divljač, divljač je izgubljena.
Autor: Trazman - 19. 08. 2014. 21:58:48
 Ja nisam protivnik toga ali kad se gadža u glavu mora biti daljina mala i divljač mora da gleda prema tebi, tako je uskoro nemoguče da bi se divljač ranila...
Autor: Lazar - 19. 08. 2014. 22:12:56
nemoguce nije nista , od momenta sto vidis dok povuces obarac i zrno stigne do divljaci desi se mnogo toga , licno samvidio polomljenih rogova od srndaca a pucano je po plecki
Autor: gperic - 20. 08. 2014. 07:23:40
Problemi nastaju kad neupućen lovac koji misli da zna, a nezna puca jelenu u vrat.

just
Autor: Macak - 20. 08. 2014. 11:55:02
Sa time se nikad zamarao nisma! Ako mi nesto rogato izadje, pa bilo i na 10 metara, hitac bude uvjek skolski, 1-2 prsta iza plecke! Kod svinja, ravno u placku! Radje bacis koju kilu vise mesa, al znas da ce ostati na mjestu!
Autor: grga33 - 20. 08. 2014. 12:44:42
tako i ja prakticiram, samo sam jednom pucao iz uha i to nedavno kad sam bio u dilemi jel sam vepra noc prije pogodio ili nisam, pa sam, sam sebi trazio potvrdu da li dobro gadjam ili ne, pogodak je bio tocno tamo gdje sam htio iz uha, ali mislim da vise necu tako gadjati  zagi
Autor: Nosler - 20. 08. 2014. 13:06:43
tako i ja prakticiram, samo sam jednom pucao iz uha i to nedavno kad sam bio u dilemi jel sam vepra noc prije pogodio ili nisam, pa sam, sam sebi trazio potvrdu da li dobro gadjam ili ne, pogodak je bio tocno tamo gdje sam htio iz uha, ali mislim da vise necu tako gadjati  zagi
Hajde bar si iskren pa ne pada toliko kritika na tebe ali imam jedno pitanje...
A sta da puska nije bila u redu?! uf
Autor: akma - 20. 08. 2014. 14:59:10
a da puska nije bila u redu - bio bi vepar u redu  rol
Autor: grga33 - 20. 08. 2014. 15:47:41
prvo sam sumnjao u sebe, na pusku nisam, jer sam dan prije bio na upucavanju kod puskara  zagi
Autor: Nosler - 20. 08. 2014. 18:36:04
prvo sam sumnjao u sebe, na pusku nisam, jer sam dan prije bio na upucavanju kod puskara  zagi
d4 Vec sam se pobojao da si "probavao" na vepru a ne na papiru... uf
Autor: deeejan - 20. 08. 2014. 21:07:05
Sa time se nikad zamarao nisma! Ako mi nesto rogato izadje, pa bilo i na 10 metara, hitac bude uvjek skolski, 1-2 prsta iza plecke! Kod svinja, ravno u placku! Radje bacis koju kilu vise mesa, al znas da ce ostati na mjestu!
tak je zagi
Autor: KOBI - 21. 08. 2014. 00:50:11
Poznajem covjeka koji uvijek puca u glavu a srnjake u vrat a ja mu uvijek govorim da ne radi to al ne vrijedi.Toliko se isprakso da je to nevjerovatno i nece da cuje o pucanju negdje drugo..Kazem primjer a znam da ima jos ljudi kojima je to normalno i nemaju ni tremu ni nist..
Nedavno u lovu na srnjaka u sumi,prilazi mi srnjak i stade na nekih 100 m taman iza stabla tako da mu vidim glavu i zadnji dio tj butove.Posmatram ga kroz super preciznu optiku i karabin,neometan ni od cega,medjutim ne smijem puknuti jer jedostavno necu da userem stvar mada bi ga i u butove dobio i smrtno ranio al nisam toga kova i gotovo..znam da bi velika vecina uradila drukcije I jedni bi pukli u glavu,drugi u zadnje butove a treci kad je bjezao u trku.
Po meni to nije potrebno jer znam da cu ga opet tu docekati(i jesam) a istina imao sam nekoliko pogodaka u vrat tj promasio sam plecku a divljac je znala odnijeti i takav pogodak.Mozda sam staromodan al meni je u glavi od prvog dana kad sam uzeo pusku u ruke ona meta sa najmanjim krugom na srcu i tu saljem zrno od 12-13 grama pa sta bog dadne.
Autor: sile - 22. 08. 2014. 09:01:26
ako ima rogove zrno ide u vratnu kralježnicu a ako nema rogove tada zrno putuje u čelo ili u uho ovisno kako je okrenuto... možda loša navika ili nešto drugo ali to je jače od mene...  naravno da je zbog toga bilo i katastrofalnih promašaja...
Autor: Miro - 22. 08. 2014. 16:09:40
Prije nekoliko godina pucao sam srnjaka u vrat, i nikad više, zašto! Izašao mi je srnjak između dva grma okrenut od mene na nekih 50 - 60 m. Vidim ga cijelog, ali mi je žao leđa, butova itd., te se odlučujem za vrat i to što bliže glavi  uf.
Pucanj, srnjak pada u mjestu bez ikakvog trzaja just, a onda razočaranje uf. Pogodak u vrh lubanje - zrno je doslovno odnijelo dio lubanje sa rožištem i jednim rogom i zato nikad više teaa - okrenut će se dobro kad tad. Promašio sam možda 5 cm i ostao bez lijepog trofeja, još 2 cm više vjerojatno i bez trofeja i srnjaka ili tko zna. Zato, nikad više, ali moj savjet lovcima je ipak 2 prsta iza plečke. Što se tiče svinja, naravno da je vrhunski pogodak iza uha, ali to mogu samo oni s ogromnim iskustvom i streljačkom vještinom, a za nas obične, ipak je plečka zakon htjeli si to priznati ili ne.  zagi
Autor: ivo samoborec - 28. 08. 2014. 22:52:59
::NA 100 metara krug od 10 cm.....za mene zadovoljava a ove strijelce..metak u metak...jako pozdravljam i divim im se...samo tako...nazalost ja to nemogu.. sauf sauf sauf
Autor: draganco - 29. 08. 2014. 10:07:16
Mnogo njih je ukakilo predivne trofeje, hajde u vrat pa mrdne-prdne i u glavu!
Imao sam i sam nekoliko vratova, ali to je bilo ono 100%!

Jedan slucaj iz proslosti, Srndac u zitu, vidi se samo glava, oslonac Madjarski stap jedan od najstabilnijih!
Daljina nekih 100 i kusur metara, pokusavam mu pronaci vrat i upucujem hitac.
Divljac pada kao pokosena, kad tamo pogodak u glavu ispod desnog oka(koja sreca) kalibar mali 243, zrno uslo ispod oka a zavrsilo kroz vratni zglob u vrat. Steta na lobanji skoro neprimetna, malo gita i eto. Od tada samo siguran hitac gde je malo siri.
Ipak vecina nas ne lovi zbog mesa  z14
Autor: Laufer 223 - 29. 08. 2014. 10:11:12
Možeš Ivo, možeš, čeka, oslonac na 3 točke, smiren u glavi i do 100 m na mirnu metu ide, garantiram
Autor: deeejan - 29. 08. 2014. 13:47:06
tak je laufer, smiren u glavi, i onda ide. ide mnogima, na streljani, i meni...
ali kad je ziva meta u igri, trese se sve i tu nastaje problem.
svaka cast onima koji mogu, a ima ih...oni koji vjezbaju i po papiru puknu xx suseva godisnje, velim svaka im cast, kad zadrze tu mirnocu u prakticnom lovu.
al mene kad pocne trest groznica...drzim se ja plecke ;D zagi
Autor: GoranG - 30. 08. 2014. 21:57:59
Trofejnu divljač nikad u glavu kao ni vrat osobno ni nije gušt kod slikanja jednostavno nije to to,ali sve konzumno za  rostilj redovito glava vratić gledam nekako da ostane čitav. Samo tu kod glave znalo se desti malo fališ pa strada njuška krvi kolko očeš a nje nema divljač pati danima kad ju i nađeš onako ispačenu sam sebe pitaš a zašto ne plečka.
Autor: lovac10 - 30. 08. 2014. 22:03:44
Laufer pa nebih se složio da je divljač mirna meta, u svakom trenutku je mogučnost pomicanja glave
Autor: Laufer 223 - 30. 08. 2014. 22:22:57
Srneća divljač uglavnom mirno pase i moguće je uputiti precizan hitac. Svinje su "živčane" nemirne i upokretu, no dok su na rovu ili hranilištu mirne su, jelenska divljač u pravilu zastane kad izađe na prosjeku no kod jelena pucanje u vrat traži od strelca malo poznavanja anatomije jelena. Na svakom lovcu ostaje procjena trenutne situacije i vlastitih mogučnosti.
Autor: JANEZ L - 30. 08. 2014. 23:28:05
Lp!

Baš zato, poštovani Prijatelj, uvijek pucam iza plećke.  d1 Nema veze, koja divljač. z10

Lovski zdravo
Janez L
Autor: leon - 03. 09. 2014. 09:05:02
Tako je, izza plečke, pukne samo koje rebro i pljuča  d4
Autor: Tiho team - 23. 10. 2014. 19:34:48
Prakticiram kad je god moguće gađati u plećku ili malo iza ako divljač dobro stoji ali zadnji veprić od 92 kg(vagano!) mi je stao ravno prema meni,tak da sam bio prinuđen gađati pravo u glavu,dobio je ispod desnog oka,zrno prošlo kroz vrat i zaustavilo se iza plećke u rebrima. daljina gađanja bilo oko 40 m ,cal 8x57. To mi je drugi takav slučaj,ako si siguran u sebe i svoju pušku onda nema problema za takvo gađanje,na većim daljinama ipak radije čekam da se divljač okrene. zagi
Autor: mladjo - 07. 11. 2014. 10:05:56
Prije nekoliko godina pucao sam srnjaka u vrat, i nikad više, zašto! Izašao mi je srnjak između dva grma okrenut od mene na nekih 50 - 60 m. Vidim ga cijelog, ali mi je žao leđa, butova itd., te se odlučujem za vrat i to što bliže glavi  uf.
Pucanj, srnjak pada u mjestu bez ikakvog trzaja just, a onda razočaranje uf. Pogodak u vrh lubanje - zrno je doslovno odnijelo dio lubanje sa rožištem i jednim rogom i zato nikad više teaa - okrenut će se dobro kad tad. Promašio sam možda 5 cm i ostao bez lijepog trofeja, još 2 cm više vjerojatno i bez trofeja i srnjaka ili tko zna. Zato, nikad više, ali moj savjet lovcima je ipak 2 prsta iza plečke. Što se tiče svinja, naravno da je vrhunski pogodak iza uha, ali to mogu samo oni s ogromnim iskustvom i streljačkom vještinom, a za nas obične, ipak je plečka zakon htjeli si to priznati ili ne.  zagi
Ovisi koliko je iza uha... Prošle godine obilazim kukuruz rano u jutro i zateknem macana kako se vraća prema šumi, ide po putu i svako malo uđe u 1.red ko da slalom vozi,ide od mene, karabin na rašlje i čekam da pokaže "flanku", u jednom trenutku proviri iz kukuruza i stane vjerojatno me vidio, mislim si nemam kaj čekat, križić na uho i pucam,u trenutku dok sam povlačio okidač on kreće al povratka nema... padne ko gromom ošinut, sumnjivo mi, pa repetiram i prilazim, kad macan se diže prvo na zadnje noge pa i na prve, gubica visi do poda i mlatara glavom lijevo desno,a daljina oko 70m pa popravljam po plećki... prvi pogodak je bio možda 3-4prsta iza uha i to ne visoko, a rupa u vratu kao dvije šake, ali zrno nije zakačilo ni jedu kost jer na tom mjestu svinjina kičma radi "S" prema dolje... da sam s popravljanjem čekao još koju sekundu ode on...