Mil dot koncanice su prvenstveno dizajnirane za sigurnosno- vojnu upotrebu sa idejom za brzo odredjivanje daljine i relevantnog pomaka turete nisana i korekciju drugog hitca. za brzu korekciju se moze koristiti neki objekt kao zid koji je na slicnoj daljini kao i meta i nakon nisanjenja i opaljena vidjeti gdje je metak udario i prenijeti uocenu korekciju na metu. tako nesto je neprihvatljivo u lovu jer prvi metak je sve.Koliko znam u Evropi se ne koriste za lov sto je i eticki korektno. U LR lovu mogu dobro doci za odredjivanje daljine ako vam je poznata visina ili sirine mete. Mogu se brzo i jednostavno izracunati dalljine do mete i napraviti korekcija u MOA ili Mrad mjerilima. Mrad je korektan metod pomaka turete za ove vrste koncanica jer je i koncanica tako napravljena ali i MOA nije tesko korisiti. U zadnje vrijeme ovaj metod konacanice se dosta unaprijedio sa novim dizajnima koji mogu pomoci jos preciznijem racunanju daljine. Proveo sam dosta vremena koristeci i vjezbajuci sa ovim tipovima koncanica i pomalo mjerio greske pri mjerenju jer one su jako vazne za podbacaj ili prebacaj i time promasaj. Jednom prilikom sam usporedio novu optiku Vortex Razor 4.5-27x56 sa mojim starim i klasicnim Mil Dot nisanom u 6.5-20x50 i zabiljezio razlike i velicine greske u metrima. Tablatura je "zakacena" za evenutalnu analizu. Ovaj primjer pokazuje razlike u mjerenjima izmedju dvije optike zbog dizajna koncanice i kvalitete slike a i povecanja. Uglavnom su mjerenja radjena na 20x povecanju i kasnije poredjena. ova tabela pokazuje samo vertikalne greske ili greske u mjerenju daljine. Subtilnije koncanice kao EBR2C nude preciznije mjere tako da je odredjivanje daljine mete u koncanici napravilo razlike. recimo klasicna Mil dot koncanica je pokazivala 2.7 dok je novija pokazivala 2.82 sto je poprilicna razlika u daljini- razlika dovoljna za los pogodak ili promasaj. Mjerio sam drzeci pusku u lezecem stavu u slobodnim rukama sa tripodom na prednjoj strani. Mogu reci da je pravilno i cvrsto drzanje puske jako vazno za precizno ocitavanje kao i vrsta koncanice, povecanje, atmosferski ili vremenski uvjeti osmatranja, vidljivost mete i kvalitete stakla. Uglovi pogleda ili pravca mete takodje igraju svoju ulogu. meta je odmjerena sa LRF uredjajem i to sam uzimao kao korektnu daljinu i poredio sa mojom kalkulacijama dobivenim sa koncanica. Pogledajte pa cete ubrzo vijedit razlike u dobivenim vrijednostima i kolicini greske i rezultat koji ista proizvede.