Nedavno mi se desila jedna neoubicajena stvar. Po danu sam gadjao mete i zavrsio na 645 m i spremio opremu da se preselim na brdo oko 3 sata po podne da pocnem sa osmatranjem svinja i ako nesto izidje da odstrijelim. nakon sat i pol osmatranja vidim vepra kako izlazi na otvorenu ledinu na 482 m i spremim se za gadjanje. kako je izlazio i zalazio iza zbunja i povremeno nestajao tako sam i ja pomicao turetu i namjestao optiku i kad je dosao moment okinuo iiiii .... promasio sa skoro dvije i po visine vepra kako mi se ucinilo dok je pravac bio dobar.. u nevjerici gledam oko sebe i u turete i vidim da nisam vratio vertikalnu turetu na nulu nego sam dodavao i micao po potrebi a onda je ostala na 645 m poziciji od ranije i na to sam dodavao jos. Tako sam neslavno promasio ali mi je bilo drago da sam toliko promaso i samo natjerao vepra na kratak kas i nestajanje u potoku. Bez obzira koliko vremena provedete sa svojim oruzjem vjezbajuci neke osnovne stvari se ne smiju zaboraviti i moraju se provjeriti inace nista od posla.
zbog toga postavljam sljedece od nekog ko svako malo napravi gresku:
- Identificiraj metu I njenu pozadinu- predvidi da zrno padne na sigurno mjesto
- Realno procijeni svoje sposbnosti I trenutnu situaciju I njen moguci razvoj u negativnom smislu
- Odredi korektno povecanje- previse povecanja smanji vidno polje pa se meta izgubi nakon pucnja I onda je tesko pronaci u kom smijeru je pobjegla ako ne padne na mjestu
- Korektno odredi parallax
- Napravi mentalnu provjeru situacije I kondicija na terenu izmedju strelca I mete I ocjeni njihov utjecaj
- Fokusiraj se na metu; njenu lokaciju, ponasanje I poziciju i ustanovi I odredi balisticke probleme I kondicije
- Komunikacija kroz nisan se bazira na povecanju, vidnom polju , korektnom odredjivanju paralaxa I pozicijama tureta koje odredjuju I trasiraju predvidjenu putanju putanju
- Konstantno odredjuj I prepoznaj promjene u kondicijama za vrijeme pripreme
- Provjeri da su turete na nuli prije nego sto odredis parametre za finalnu poziciju
- Provjeri da puska nije nakosena I njena pozicija je pravilna I stabilna
- Strelac je u najboljoj mogucoj poziciji za pucanje
- Ujednacen “ramen na kundak” pritisak I pravilna pozicija
- Minimaliziraj pomak centra koncanice na vitalnoj zoni mete
- Kontrola disanja je kriticna za uspjesan LR lov. Smanjenje frekvencije disanja I prekid brzog ritma disanja I koristenje sporog dubokog udisaja I izdisaja ce pomoci stabiliziranju puske ali duzi prekid disanja moze proizvesti hipoksiju, kreirati unutrasnju nervozu I forsirati pozurivanje pritiska okidaca ili nekontroliranog opaljenja. Najbolji nacin je usporiti duboke uzdahe I izdace I u datom momentu prestati sa disanjem I staviti focus na koncanicu ( stabilnost I pozicija) I metu I onda lagano okinuti. Ako sve ovo uzme predugo onda poceti iz pocetka process I kontrolirano okinuti. Strelac puca onda kad je odredito sve paeametre I kad je meta u dobroj poziciji I nista ne ometa process. Po meni okidac te ne smije iznenaditi nego ti njega moras kontrolirati kao I ukupan process ( mentalni I fizicki). Iznenadnom okidanju u LR, po meni, nema mjesta. Okidanje mora bit obavljeno bez uznemiravanja puske ili pomaka cijevi
- Posveti paznju centru koncanice u prvom planu I meti u drugom planu – ne obrnuto
- Ciljanje I okidanje je process koji ne smije biti uznemiravan pozurivanjem I mora biti obavljen pazljivo I svjesno
- Drugi metak vjerovatno nece biti moguci ispaliti zato se fokusiraj na jedan jedini koji ce biti opaljen I mora biti efikasan
- Prati kompletan process opaljenja do kraja I zadrzi prvobitnu poziciju cilja dok se puska ne smiri
- Isprazni I napuni pa pogledaj kakav si posao uradio
- Losem strelcu dobra oprema je hendikap. Los strelac je hendikap za dobru opremu ili dobra oprema je hendikepirana ako je koristi los strelac. Slabija oprema je hendikap za dobrog strelca a kvalitetna oprema sam po sebi ne cini nista I ne pogadja metu. Treba biti realan u svojim stvarnim mogucnostima I ne pucati ako niste sigurni da je situacija povoljna I da mozete pogoditi vitalnu zonu u okolnostima u kojima se nalazite. Sve drugo zahtjeva da pridjete blize I ponovo odmjerite situaciju. U LR valja pozurit polako.
-