Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci > Ban noževi
puukko - kovanje
jatagan:
Impresivno svaka cast.Koliko kostaju ovakvi nozevi bar orjentacijske cijene?
SEJFO:
Koliko vidim da je dobra kombinacija : mlad čekič i stari nakovanj!!!! d4 d4 d4
Svaka čast majstore, treba i to znati !!!!!! zagi zagi zagi zagi
magwin:
bravo! just
vidi se i ljubav s kojom to radiš.da je napraviti od nekog dobrog čelika iz srednjeg sloja da žica dugo drži stvarno bi vrijedilo puno novca+ručni rad!
možeš li napraviti nekakvu usporedbu otprilike s nekim kupovnim u kojem je rangu?
i kad će biti finiširan?
Ry1:
Nesumnjivo je da ti znas sta radis stari nakovanj. U ostalom, da mogu i da znam i ja bih to radio ;)
Imao bih par sugestija vezanih za oblik ostrice, pogotovo kada su puukko ostrice u pitanju ali o tome mozemo u 4 oka ako zelis.
Znam ovde nekolicinu majstora koji rade nozeve i koji ih rade veoma dobro ali tesko sastavljaju kraj s krajem.
Danas svaki bedak (including myself) moze na netu da kupi veoma dobru ostricu za recimo 50-70 eura. Materijal za drsku 20-30 i uz malo malo truda moze da se skrpi veoma dobar noz. Prosecan noz moze i za upola manje...pitanje je kojem majstoru se isplati da svoj rad i znanje proda za tu lovu. Drugo pitanje je koliko je nas spremno da plati koliko takav rad zaista vredi.
Meni je zao sto je tako jer dobri majstori kovaci ostaju bez posla i odlaze u zaborav.
stari-nakovanj:
drago mi je da sam vas zainteresirao i hvala na komentarima.
--- Citat: jatagan - 30. 08. 2009. 21:40:30 ---Impresivno svaka cast.Koliko kostaju ovakvi nozevi bar orjentacijske cijene?
--- Kraj citata ---
sto se cijene tice, predlazem da pogledas moju stranicu (u potpisu), ako napravim nesto sto mislim da je vrijedno za prodaju, lupim zig i postavim na nju. od prilike, za slican blank, stavio sam 200KN iliti 30-tak eura.
--- Citat: magwin - 30. 08. 2009. 23:27:40 ---
bravo! just
vidi se i ljubav s kojom to radiš.da je napraviti od nekog dobrog čelika iz srednjeg sloja da žica dugo drži stvarno bi vrijedilo puno novca+ručni rad!
možeš li napraviti nekakvu usporedbu otprilike s nekim kupovnim u kojem je rangu?
i kad će biti finiširan?
--- Kraj citata ---
uzivam u povjesti tih ostrica, zato sam i krenuo sa sto sam slicnijim materijalima mogao ali radim i od celika za opruge, za lezajeve, turpije, gvozda...ima tu more svojstava i kombinacija, zelja i manjka vremena. nedavno sam napravio od pernog celika i celika za turpije...predivan kontrast al nikako da ga dovrsim.
finis ovoga sa filmica vise ne ovisi o meni. vidio sam kako je kolega radio drsku od slojeva koze, ako bude u dogledno vrijeme gotov, budem ga postao.
Ry1, sugestije su uvijek dobrodosle, mozes me kontaktirati na mail i svratit na casicu razgovora, bit ce mi drago....a sto se tice cijene, ja to ne gledam kao prodaju svog vremena i znanja, vec kao uzitak u tom procesu, to mi je bitno. i mislim i da nitko ne kupuje to sto radim da bih i dalje vecinu slobodnog vremena proveo pognut nad nakovnjem ziveci u nekom romanticnom dobu bar na par sati. mislim da vecina ljudi nezna kako je to probuditi se na selu prije zore i dok padaju plahte snjega spustiti se u kovacnicu i zapaliti vatru u kovackoj peci i umetnuti nutra neugledni komad celika....to vrijeme mi je kao da sam ga proveo na rohanskoj ravnici...
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju