Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci > Ban noževi

puukko - kovanje

<< < (7/14) > >>

stari-nakovanj:
sta napraviti ako naidete na puno istih lezajeva!? sta se mene tice, nema dileme, jedan iskovati u par primjeraka noz-like oblika i testirati, a od ostalih krenut u izradu puukko nozeva...cista reciklaza:D

danas sam u kovacnici snimio par slika pa ih zelim podijeliti sa vama. na prvoj slici su tri komada celika, sa lijeve na desnu: lezaj promjera 13-tak cm, zatim "izravnani" vanjski prsten lezaja i skroz desno je iskovani i pobruseni komadic spreman za izradu puukko noza. nakupio sam se tih lezaja za do sljedece zime, sad samo moram puno lupat...

sa lijeve na desnu: zeljezo - lezaj - zeljezo

sve skupa samo "piknuto" sa varom. skuzil sam da nema potrebe kod tako malih komada variti sva 4 ruba

nakon kovanja, turpijom dobijem rubove, kuteve i pocetak fazete...

i ko pogodi kaj je ovo...pravi je hadija:D

i tak...prode dan.

nadam se da vam je bilo bar malo poucno i interesantno. ako ima kakvih pitanja ili komentara, samo navalite!

Zoran:
ajd bas fenomenomenalo da ti je prošo dan,,,  ref

a što je kasnije sa hrđom,,,, umačeš ga u nešto ili?

stari-nakovanj:
na koju hrdu mislis?

magwin:
pa po slikama se vidi da je ovaj vanjski dio kupovni građevinski ili bravarski flah šta ti kažeš željezo a i ležaji jesu "ljuti" čelici, završnom obradom polirani ali sve to jako oksidira.
šta napraviš kada napraviš završnu obradu noža dali je još neki proces u pitanju ili ga samo držiš masnog? z10

stari-nakovanj:
umjetna masti ili ulje ako sa njim radim i laneno ulje, loj (za dulje konzervacije) ili suha krpa ako ga koristim za klopu.

ponekad ga ostavim u kiselini, solnoj ili fosfornoj da dobije patinu, ustvari sloj oksida koji stiti od daljnih oksida a i da izrazi kontrast izmedu razlicitih celika. ocat sam cuo da neki upotrebljavaju ali nikad nisam imao potrebu kad vec imam kiselinu.

bruniranje...nakon kaljenja u ulju, ulje ude u celik za nekoliko molekula i stiti ga od oksidacije i to se onda nesmije cetkati niti stavljati u kiselinu, vec samo dodatno zastititi uljem ili sl.

uglavnom, to je to. samo treba imati na umu da niti jedna od tih zastita nije stopostotna, svaku treba obnavljati i opcenito paziti na noz koliko je moguce.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju