Lovstvo > Časopisi, knjige, video, TV emisije o lovstvu

lovacki vjesnik 06.2014

<< < (7/12) > >>

RUSKI:

--- Citat: carlo - 09. 07. 2014. 13:11:39 ---Eto vidite nije nam druge nego z2 i  d7 a dok drugi  pesi i troše našu članarinu mi gledamo  i z12

--- Kraj citata ---
Veoma slikovito opisano kolega hao.
Al šta tu mali čovik može napravit? pesi ježu majku.

Laufer 223:
Eto, danas dobio Lovački vjesnik. Što očekivati od glasila čiji je urednik  teolog da ne kažem pop, a predsjednik saveza stručnjak za harmoniku i gemište, dobro baždaren. No dobro: Prvih 40 stranica uobičajeno; Ugovori o produženju lovozakupa sa slikama velikog gazde, nešto o vukovima, pa skupštine, pa skupštine, pa projekti, obljetnice, i onda na str. 40 tekst o srnećoj divljači izvjesne Dr. Sc. Neška Vukšić. Ne znam da li je dotična gđa. produkt Karlovačke škole, ali tekst je ispod nivoa struke za jedno lovačko glasilo. Srna je šumska životinja iz porodice jelena. To je priča koja prolazi kod djece iz vrtića. Mužjaci u pravilu jedini nose rogove, srna je biljojed,Bolesti: Od vanjskih nametnika značajniji su krpelji i jelenska uš. Unutarnji nametnici su razni crijevni nametnici, plućni vlasci te metilji. O Nosnom i kožnom štrku kao prioritetnom nametniku ni riječi, valjda ne postoje više. Odstrel se obavlja lovačkim puškama s užljebljenim cijevima ili risanicama najmanji dopušteni kalibar je 5,6x57 s lovačkim nabojem težine zrna ne manjim od 3,24 grama, i kinetičke energije na 100 m ne manje od 1000 j. Da je uvažena gospođa malo pročitala Pravilnik o načinu uporabe lovačkog oružja i naboja možda bi naučila da je hitac na srneću divljač dozvoljen minimalno sa 222 Rem. koji zadovoljava zakonske uvjete, a da se 5,6x57 prodaje gotovo isklučivo sa zrnom 4,8 gram. Nadalje kaže; Teška zrna i veliki kalibri čija kinetička energija na 100 m prelazi jačinu od 3000 J ne preporučuju se. Malo je nas koji imamo specijalizirani kalibar za svaku vrstu divljači, a što s onima koji imaju samo jednu risanicu i gle čuda u kalibru od preko 3000 J na 100 m?, a tu već spada i 7x64, i 30-06 i ,8x57 oni valjda ne bi trebali pucati na srneću divljač jer imaju neprimjereni kalibar. Odstrel srna provodi se prema Pravilniku o lovostaji, a koja su grla za odstrel, kako raspoznati uzgojno vrijedno od uzgojno nevrednog niti slova, bitno da se ne preporučuju kalibri preko 3000 J. Uglavnom ovaj tekst me podsjeća na tekstove Brankice Šošić koja prevodi za Dobru kob, a nezna šta prevodi pa prevodi postanu nestručni i smiješni. Tragično je da pri Lovačkom savezu postoji forme radi Izdavački savjet koji  bi se trebao sastati prije izlaska svakog broja LV pregledati tekstove staviti primjedbe, ali koga briga psi laju karavane prolaze, dnevnice idu, ovce treba šišat.

boby 2:
Bilo je potrebno samo pročitati Pravilnik o načinu upotrebe lovačkog oružja i naboja i prepisati ali evo ne znaju ni to. A ovo ˝dobro baždaren˝ me dobro nasmijalo.  hao hao hao hao hao zagi

Orion218:
Ja sam otkazao pretplatu na Lovački Vijesnik i samo plačam 150kn članarine u lovačkom savezu. Meni je nakon 2. broja kojeg sam dobio bilo jasno da je smisao tog časopisa predstavljanje i naslikavanje raznih društava i napominjanje koliko su puta u crkvi bili slavili svetog huberta. A o divljači, psima oružju i sličnim temamau  u godinu dana možda 4 "kvalitetno" napisane stranice. Naravno neizostavno je barem 20 stranica sa plačenim oglasima za Blaser, Rarden i Bofors .
I malo šale na kraju di onaj neki travar iz miseca u misec doživljava zanimljve (ne)zgode sa svojim pajdašima i onda ih izlječi sa travama, mastima i bobicama.

Ugl nakon 2. broja mi je bilo žao papira pa sam odustao od nabavljanja. Lovci bi trebali bit ekološki osvješteni i ne poticat zagađivanje koje nastaje kad se ovaj papir baci...

Hunter_CRO:
Dobra kob je ista stvar, pretplaćen sam za 2016. godinu, ali dalje od toga ne idem...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju