Oružje i streljivo > Crni barut

Lov oružjem na crni barut

<< < (4/6) > >>

grom:
Ujutro led grize za prste,a ti pustiš fazana i zadimiš iz lijeve. A on ko kruška padne....nešto neopisivo. A ovi sa PA 12/89 neka plaču.

skakavac:
pitanje
zelio bi si nabaviti neku musketu na crni barut ,mozda i kuburicu
ali pitao u jednoj trgovini gdje mi frend radi i receno mi da se nemoze legalno nabaviti crni barut ni kapisle

jeli to istina ili ne ?

magwin:
trenutno je sve "u zraku".čeka se novi zakon.
naši pokušavaju kopirati EU zakone ali uzimaju samo ono šta im paše.
u svakoj državi Europe, ako si punoljetan možeš kupiti bilo koje oružje na crni barut.ne trebaš ga ni prijavljivati i nije potrebna nikakva dozvola.znam puno nijemaca kojima to visi na zidu kao "suvenir" i nisu potrebni ormari itd.
ako želiš koristiti to oružje onda moraš platiti nekakav tečaj,to uredno platiš i oni ti izdaju potvrdu na osnovu koje smiješ kupiti barut,kapisle i projektile u neograničenim količinama.
e sad kod nas je ništa i nikakvo.nema baruta ni kapisli to je već "na snazi" bez obzira šta bi se trebao još uvijek vrijediti stari zakon dok se ne donese novi.zapravo i vrijedi,ali nemaš gdje kupiti.  uf
u prijedlogu zakona u vezi nabave oružja ima puno sličnih uvijeta gotovo identičnih kao za kategoriju B ali se ne spominje da bi se s njim moglo loviti.
npr.ova Štefova položara je na patrone kje se pune crnim barutom i s njom se smije loviti jer je u kategoriji B i na cjelovito punjenje a isto takvom koja koristi isti barut i istu sačmu ali nije na cjelovito punjenje ne smije jer će biti u kategoriji C
tragikomično kao i sve kod nas nažalost....
smiješno j

lovac1977:
Fina puska Stef.

Nimrod:
Ispričavam se što budim staru temu, ali možda će netko znati.

Smije li se revolver na crni barut nositi u lov i koristiti za samoobranu i zadavanje samilosnog hitca?

Koliko vidim, u Zakonu o lovstvu stoji ovakva definicija: "lovačko je oružje i kratko vatreno oružje – lovački pištolj odnosno lovački revolver za zadavanje samilosnog hica u odstrjelu, koji nije manjeg kalibra od 7,62 mm, a naboji mu razvijaju kinetičku energiju veću od 300 džula."

Sad, ako ja imam revolver na kapisle i crni barut kalibra .44 (recimo replika Colt Peacemakera), on itekako razvija kinetičku energiju veću od 300 džula. Uz to ima užlijebljenu cijev i koristi konusne metke, što ga čini barem u rangu modernih revolvera kalibra .38, ako ne i jačim.

Prema tome, meni se čini da on zadovoljava zakonsku definiciju kratkog lovačkog vatrenog oružja. Ili se varam?

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju