Oružje i streljivo > Crni barut
ORUŽJE NA CRNI BARUT
blackpowder:
--- Citat: Mrvica - 14. 05. 2008. 06:00:24 ---
--- Citat: blackpowder - 13. 05. 2008. 23:20:08 ---NAPOMENA: NAKON PUNJENJA SVIH KOMORA BUBNJA A PRIJE KAPISLIRANJA OBAVEZNO KOMORE ZATVORITI PRIKLADNOM MASTI (NAJBOLJE NA BAZI VOSKA I LOJA) KAKO NEBI DOBILI KAĆUŠA EFEKT!
--- Kraj citata ---
Može pojašnjenje? Što je kaćuša
--- Citat: blackpowder - 14. 05. 2008. 00:00:05 ---stvar feelinga! stojim svakome na raspolaganju za demonstraciju na streljani. Sad sam u Zagrebu neko vrijeme
--- Kraj citata ---
Jel demonstracija uključuje i probu d6
--- Kraj citata ---
Višecijevni raketni bacači BM-8 (82 mm) i BM-13 (132 mm), poznatiji pod imenom Kaćuše, prvo su raketno topničko oružje. Na bojištu ih je prvi puta upotrijebila u Drugom svjetskom ratu vojska SSSR-a u borbama oko Moskve 1942. godine. Sustav se sastoji od niza raketnih vodilica ("lansera") postavljenih na podvozje kamiona (ZIS 6), što mu daje veliku pokretljivost. Rakete je moguće ispaljivati pojedinačno ili u nizu. Kaćuše su oružje male preciznosti, pa je njihova učinkovitost ostvarena istovremenim djelovanjem većeg broja sustava na isti cilj. Korištene su kao oružje podrške pješaštvu i oklopno-mehaniziranim postrojbama.
Ostale su u upotrebi i nakon Drugog svjetskog rata sve do 60-tih godina 20. stoljeća, kada su ih zamijenili precizniji i učinkovitiji sustavi.
kaćuša efekt je kad kod perkusionog revolvera zbog dođe do serijskog opaljenja više komora zbog prenosa iskre sa komore koju želimo opaliti na barut drugih komora. Da bi se to izbjeglo, sa strane čela bubnja komore se brtve mašću koja neutralizira barutne čestice zaostale prilikom punjenja a kod dužeg nošenja jamči i vodonepropusnost
blackpowder:
naravno da demonstracija uključuje i probu!
SSG:
--- Citat: blackpowder - 14. 05. 2008. 07:01:47 ---naravno da demonstracija uključuje i probu!
--- Kraj citata ---
Ja se javljam kao jedan od zainteresiranih
blackpowder:
Ako je sve po planu u subotu idem na stzreljanu pa se čujemo!
blackpowder:
obećao sam nekoliko sličica ali nažalost nisu bas nesto uspjele jer su snimljene mobitelom ali ima nešto dima d6
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju