Optike i nosači > Dvogledi i monokulari

VORTEX

<< < (4/5) > >>

sheytan:
Valjda kao i bakra kod garabeena - kad pogorša groopoo!  teaa

Buhag:
A kad u proseku pogorša grupu...???  Steyr preporučuje nakon 100 metaka... Neki tvrde da treba i češće... Neki da ne treba nikad...???
Ja iz jednog karabina do sad oko 400 i nema pogoršanja grupe... Drugar očistio Remington nakon više od 700 metaka i ako nije imao pogoršanje grupe pa mu je trebalo više od kutije metaka da grupu vrati na staro...!!!
Koliko bi kod malokalibarke zbog olovnih zrna trebalo koristiti mesinganu četku...???
Ja karabine više ne čistim od ostatka košuljice... Mesingana četka na svakih 30-40 metaka a izmedju posle svakog pucanja samo četka od dlake sa uljem i sube krpice...

sheytan:
Vrag zna, sve to može i ovako, i onako...

Čuo sam da po Austriji mnogi strelci rekreativci bakar čiste JEDNOM GODIŠNJE, a koliko za sezonu ispale, ne znam.

Jači kalibri verovatno više ostavljaju bakra od slabijih, a nije ni svaka košuljica iste tvrdoće... Lično, na karabinima čistim bakar kad se primeti da je na ustima cev prilično požutela, tj. ne čeTkam da se pogorša grupa. Za MK mi se još nije pogoršala grupa, ali mislim da mesingana četka povremeno neće naškoditi...

Buhag:
Sheky... Imam poznanika koji puca u jednom većem Nemačkom klubu... On lično koristi Blaser R93 Tactikacal i H&K USP... skoro sve oružje koje  tamo strelci koriste je Nemačke ili Austrijske proizvodnje a za trening  verovao ili ne naj više koriste PPU municiju... Kada je posle svakog treninga čistio oružje gledali su ga kao da je pao sa Marsa... Čak krenule priče zbog toga  po klubu  da je malo derpe rol Tamo  imaju zakupljene sefove da ne vucaraju oružje non stop i posle pucanja ono jednostavno ode nazad u sef... Čisti se detaljno jednom godišnje pred inspekciju odnosno pregled od strane klupskog puškara i tada bez uklanjanja košuljice zrna iz cevi do golog metala "čarobnim" sredstvima, jednostavno, četke, krpice i namenski proizvodi za čišćenje i podmazivanje...  Jedan strelac mu je tamo u jednom razgovoru oko njegovih navika održavanja oružja doslovce rekao "Samo budala bi dala više hiljada eura za oružje koje se mora čistiti posle svakog treninga..." Od tad i on radi kao i ostali i posle deceniju i po ni traga korozije niti smanjena preciznost...
Sve više sam ubedjen da čišćenje cevi do golog metala više šteti nego koristi i oružju i preciznosti... Kao i preterano detaljno čišćenje,  a da periodično čišćenje uz upotrebu mesingane četke i te kako pomaže...
Pozz...

sheytan:
I ja sam prestao da robuem gvojzu odavno, pogotovo onom koje redovno koristim, ali mislim da MS bodljikava chetka ne moze da ukloni naslage bakra... Mozda u kombinaciji sa nekim sredstvom kao Brunox, ali ni priblizno kao specijalizovana sredstva koja bakar RASTVARAJU. Opet, mozda je pametno bakar ochistiti nakon par stotina kom, pa kako ko voli/odluchi... Ja josh nisam dozvolio da mi se grupe primetno pogorshaju...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju