Divljač > Lovište
lovista, lovacka drustva, udruge..
Macak:
--- Citat: fazan - 13. 01. 2015. 14:31:00 ---Mi lovci moramo uvjek biti solidarni kako u lovačkom , tak i u privatnom životu . Možda će grubo zazvučati , no mi smo kasta " iznad " . Puno nas ljudi ne voli , jer ne razumiju što je naše poslanje na ovom svijetu . I baš iz tog razloga mi među sobom moramo biti odani i pošteni ! zagi
--- Kraj citata ---
Tocno! To bi tako trebalo biti, ali nazalost nije uvjek.
GOGO LOVAC:
Teško se može dobiti sve potrebne informaciju u županijskom lovačkom savezu. Svako LD,LU i slično ima svoja interna pravila(lovni dani,pravo odstrela po lovcu,mogučnosti odstrela,zabrane odstrela za nove članove,radne obaveze...). Najbolje se raspitati kod tajnika ili lovnika.
Osobno znam za svoju Lu da je bilo neki problema sa novim članovima koje su preporučili i doveli stari članovi i nisu rekli da novi član nema pravo odstrela srneće divljači prve dvije godine.
roger:
--- Citat: GOGO LOVAC - 06. 02. 2016. 10:29:01 ---novi član nema pravo odstrela srneće divljači prve dvije godine.
--- Kraj citata ---
Kako se takva pravila obrazlazu? Vjerojatno ih netko na skupstini predlozi i obrazlozi, pa se izgalasa?
Jer to na kraju ispada da se mladji lovac, primi u drustvo da se pobere upisnina, a odstrel se limitira na dve godine?
Ovo zvuci ko uvjetna (disciplinska) kazna, bez da su ljudi ista zgrijesili.
Zar nije bolje primiti novog lovca u drustvo, punopravno clanstvo, pa onda ako ne odradjuje obveze, krsi drustvena pravila, onda tek primijeniti neku sankciju?
Tako bih opisao dva razlicita pristupa - negativni i pozitivni.
Cisto me zanima rezon iz ovakvih pravila.
(Znam da ovako sto nije neobicno i u drugim udrugama)
Crni0610:
Po meni više smisla ima da mu se na početku lovačkog staža u nekom društvu zabrani odstrel na godinu ili dvije. Jer do dana primitka u LD nije odradio nikakve obaveze, nije se iskazao na terenu i prema tome moglo bi se reći da ne zavređuje pravo na odstrel. E onda nakon godine dana ili dvije..onda je već ipak nešto napravio..izorao remize, napravio solišta, raznosio hranu, kosio, kopao kaljužišta i ne znam što već ne. I time je zavrijedio pravo na odstrel. To naravno vrijedi za redovne članove..a za pridružene ako ih netko ima već može bit drugačije kao što su kolege napisali.
fazan III:
vrlo jednostavno.prvo bodovana lista dokazi da si vrijedan zaradi bodove pa mozeš u odstrel (srnjak,jelen),za ds nema ograničenja.u podjeli mesa sudjeluje ravnopravno sa svim članovima.
drugo dokazi da znas razliku između mladog,starog,perspektivnog,uzgojno nevrijednog srnjaka,jelena a ne puknut srnjaka u basti,(srnu) ili na prvo sto iziđe pred cijev.doživio više puta!nadobudni mladi ima i starijih lovca koji sve znaju,naučio ih dr,google.stažiranje im je nepoznat pojam,za radne akcije baš nemaju vremena(čast iznimkama).
kod mene kad se novi član upiše u ld. dobije 200 bodova sto mu je toj sezoni dostatno za odstrel 1 zeca i 5 fazana,lisice i druge predatore može lovit bez ograničenja jos za svaku lisicu koju odstreli zaradi 20 bodova! za sve drugo zaradi bodove i svojim ponašanjem pokazi da si pravi lovac i sve sto se pod tim pojmom podrazumjeva. zagi
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju