Lovna kinologija > Lovne pasmine

Crnogorski planinski gonic

<< < (4/7) > >>

markoherc:
nisam znao da je planinski gonic , crnogorski pas, al sad znam z14 z1
ja ih imam 3, dva muška i jedna kuja (oštenila se prije 10 dana , 6 muski i 1 žensko) just
ovaj stariji je star 9 god, a mladji 2.
DS im je prioritet , pred starijim je ubijeno svinja vise nego cu ih ja ikad vidit u lovu!!!
a pred mladjim 3-4 komada
ali sto moj otac kaže:"nema lova bez garova"
dakle same pohvale za pasminu

valdop:
 z2  z2  z2

hrvoje:
Ova pasmina nije samo za svinju. Ja sam ga ima prije nekoliko godina i za zeca je bia jako jako dobar.

markoherc:
u biti oni bi trbali bit zečari, oće oni i zeca gonit  z11 :bunny: z2 z2
na sta ko forsira, kod mene lovacki pas mora sve gonit (takav nam teren) z14

STARI AVDZIJA:
Nekada je pasmina imala naziv Alpski gonič pa je naziv promijenjen u Jugoslovenski planinski gonić.Raspadom JKS(jugoslovenekog kinološkog saveza) u bivšem sistemu jedna je od pasmina koja je ostala u užem JKS zatim u KS SCG i kako crnogorci nisu imali svoju pasminu pripala je njima te je naziv opet promijenjen umjesto jugoslovenski sada crnogorski planinski gonič. .U Bosni je među lovcima korišten a i sada se koristi naziv "alpinac"Zadnju deceniju po mojem mišljenju mu se dobrim dijelom gubi tip jer ga pojedini uzgajivači"uguraju" po potrebi u slovačke goniče.Istina ova pasmina i spada po tipu u grupaciju goniča koji su po boji crni sa paležnim oznakama i praktično se radi (po mom mišljenju) o varijetetima sa osnovnom genetskom strukturom jedne pasmine od koje uglavnom svi varijeteti potiću(jugosistočna Evropa)Austrija.Mađarska a  sličnih pasa ima na sjeveru.Rasprostranjenost u BiH nije bila naročito velika ali nije ni beznačajna znam primjeraka koji su radili d.s. zaista dobro.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju