Lovna kinologija > Lovne pasmine
POSAVski gonic-zaboravljeno blago
Nikola:
--- Citat: lovacpd - 17. 10. 2008. 10:25:30 ---
--- Citat: Nikola - 17. 10. 2008. 10:10:37 ---prekrasna kuja.. mislim da je potpuno u tipu..
ja ocjenjujem okom, a ne mikrometrom... superti
--- Kraj citata ---
Slazem se da lijepo izgleda i da je u tipu, ali ono sto vidim, vidim
A eto srece za sve pasmine nasih lovackih pasa da sudije vise koriste milimetar....
Tad ne bi imali terijera od 43cm na izlozbama, gonice oko 60 cm visine i po 30-35 kg...
--- Kraj citata ---
Istina,
ja nisam sudac, niti to želim biti, gledam kuju kao lovac.. još ako je radna... to je vrh......
kerber:
kuja je ch.lana saltus world winner ona je zbog svoje ljepote malo lovila a više izlagana u eksterijeru ali je od isključivo radnih roditelja tako da linijski ako se pari sa radnim psom može davati u potpunosti radne pse.
STARI AVDZIJA:
Ovo je jeko dobra ženka i može se apsolutno procijeniti format(odnos duž.i visine).
Dugo sam intenzivno uzgajao posavske goniče i pored dobre konstitucije preferira se(tada u uzgoju)nešto duža (malo dlaka)u odnosu na druge kratkodlake goniče,obavezno primjetna metlica na repu(karakteristika)pšenično žuta boja (bez one tamnije trake duž leđa)i što je moguče tamniji pigment(nos naročito).Ja lično nisam preferirao naročite bjeline i raspored je (standardan)ali na prednjim nogama bjelina"čarapasta" na zadnjim nogama nisko "čarapasta",radije širu fleku za vratom ili užu poluogrlicu(ev.ogrlicu)ali ne široku i ne onu koja doseže do grebena.Povezenu bjelinu na prednjim nogama"ne podnosim"kao ni "zvjezdu" na čelu (kao kod IGK).Duža dlaka mora biti na slabini(od koljenog zgloba ka trbuhu)ona karakteristična posavska.Snažna (nešto suhlja)konstitucija.Dakle naročito pšenišno žuta(crvenu nismo preferirali u Bosni)i što je moguče tamnija boja nosa(cilj uzgoja)i odlakanost posavca(a ne jako kratka dlaka koju lovci nazvaše"bricasta")Nisam siguran da li je tako (slika)ali mi se ćini da su usne nešto opuštene i primjetan ugao žvala(opušteniji)što i "ne ide" uz ovu suhu konstituciju ako je tako.I da ne zaboravim:apsolutno osnovna boja mora biti na trbuhu a ne bjeline koje su povezane od grudne kosti duž trbuha i unutarnjih površina nogu ka preponama.Vidio sam (nažalost)da su takvi psi sa preobilnim bjelinama i koje nisu baš na standardnim površinama tijela(i kod vas u Hrvatskoj)osvajali naslove.Meni lično u to vrijeme kada sam intenzivnije radio na posavcima se sviđao tip pasa koje je uzgajao Stjepan Bukovac iz Otočca.Bože što godine lete.
kerber:
hvala na iscrpnom komentaru majka kuje je ira od tuličića a otac pokojni guštinov aris iz ozlja ja sam posljednji vlasnik majke koja je ove godine takođe uginula a zadnje dvije godine sam ju pario sa benom od tuličića i bilom od tuličića
dean:
jel benu ili bilu fali jaje? ako se dobro sječan jedan od njih je dobro cjepan u lovu i zakinut je za dio muškosti. vidio sma tog psa na nekim utakmicama. pas super radi radi ds i ustrajno laje u mjestu bez previše izlaganja za mogućnost kontakta. jesam kaj fulao?
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju