Lovna kinologija > Lovne pasmine
Sve o BARAKU
Edvard Simonovski:
Redzo poshtujem svaku tvoju rec kada je barak u pitanju jer si faktor i autoritet u tome.
Sa druge strane ja sam amater zaljubljenik u rasu ali i nepopravljiv legalista i uvek sam protiv promene bilo kojeg pravila ili standarda ako za to ne postoji valjan razlog. Iz tog aspekta kazem da je ovo moj individualni rezon koji uopshte ne pretendira biti konoloska ekspertiza.
Mislim da je osnovno pitanje ovde "Dali bi promena standarda unapredila pasminu bosanski barak ili bi samo zabetonirala cinjenicko stanje na terenu?" Valjana je prema meni samo ona promena koja bi unapredila pasminu jer barak nije od juche i nije samo za danas, a da se cinjenichno stanje na terenu treba popravljati u pravcu vazeceg standarda bez njegovog koregiranja.
U svakom slucaju, zelim puno uspeha u razvoju rase...to je najvaznije!
Pozdrav od Makedonija
STARI AVDZIJA:
Naravno Edi,moj rezon je samo uvijek zasnovan na bazi zapažanja i istraživanja no to ne znači da sam ja individua koja revidira standard,mnogo tu ima procedura i analiza,dokazivanja i prije svega donošenja zaključaka u tom smjeru koji če pomoči da samo preciziraju određene stavke u standardu i eventualno manje izmjene koje su realne i opšteprisutne u rasi.Neće se stvarati nikakva druga rasa niti postavljati neki nemogući nelogični zahtjevi pred uzgajivače naprotiv standard je skup idealnog a viđeno na živim psima (dakle istinska banka gena).U svakom detalju se mora primjenom nauke istražiti šta je stvarno stanje pa prihvatiti kao realno moguče a istovremeno istaknuti najbolje osobine kao preferirane kojima se teži.Sam napredak pasmine je dokaz da smo na dobrom putu,brzopleto ne treba ništa zaključivati bez utemeljenog saznanja dokazima pa onda eventualno unijeti korekcije(koje u stvari na psima postoje)ali nisu jasno istaknute standardom,jednostavno psi su nam bolji nego standard(baraci naravno).Otišli smo van teme pa ču je razdvojiti odnosno premjestiti u odgovarajuću(ove postove o standardu) kad uhvatim vrijeme.
SEJFO:
Ređžo jarane!! d4
samo da ti napomenem da sve čitam i pamtim, možeš me propitati kad god hoćeš!!! zagi
STARI AVDZIJA:
pozdrav svima ne mogu da vjerujem da je prošlo 7-8 godina od zadnjeg posta na ovu temu a sve je jednako aktuelno i sada i što je jako bitno postojanost teme i postova je vazda dostupna ..za razliku od onih grupa na nekim društvenim mrežama gdje nema "ever grina" samo trka ..Sejfo ako si mi živ i zdrav javni nešto.. Eki ,Mirkane...
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju