Lovna kinologija > Moj pas.:.Moji psi
Altan od Matka
Edvard Simonovski:
Hvala na lepim recima Deane.
STARI AVDZIJA:
--- Citat: Edvard Simonovski - 15. 12. 2008. 10:32:16 ---Redzo,
Sta znaci "djelep" (rec koju si upotrebio u tvojoj poruci)?
--- Kraj citata ---
Ðelep pa to ti je ujednačena grupa npr,može se tumaciti kao čopor kod vukova ili kod stoke se može takođe primjeniti izraz kod večeg broja jedinki uglavnom označava mnoštvo,grupu a ta tvoja grupa uigrana u lovištu ima da pravo šiba vuka :smil4226ce1d491b5: ;)
Edvard Simonovski:
Hvala ti Redzo, prava rec!!!
Danas je moj "Djelep" apsolvirao LEKCIJU br.2:
- Kozhe sa 2 sveze otstreljena vepra sa tragom dugim od po 300 m...
- zatim za svakog po jedna poslastica...po jednu nogicu vepra,
- po malo parce sveze jetre za svakog.
Sve mi se cini da u mome Altanu ima najvishe pravih lovackih i vuchjih osobina, mada su i ostali stenci tu negde. Pogledajte na: http://picasaweb.google.com/esimonovski/LekcijaBr2#.
STARI AVDZIJA:
Altan je jak ko zemlja i dominantan,ja bi sa kožom radio malo dalje (promjeniti mjesto)i na početku malo utrljati po zemlji pa vući kroz šumu sa nešto krivina i malo poluskriveno ostaviti a pse navesti kasnije koji sat.Zapravo sugerišem da uhvatite krv d.s.u neku plastičnu bocu i malo posolite radi dužeg trajanja pa na jednom mjestu utrljati kožu a onda raditi krvni trag neku stotinu met.sačekati nekoliko sati i onda (ali vježbati i na dužem mekšem povodniku )navesti psa.Na kraju krvnog traga obavezno da se nalazi koža ali u nekom položaju(preko granja)slično samaru pa prebaciti(da podsječa na neoderanu divljač)Nastojati da trag postavi neko drugi radi svog mirisa kojeg ne treba da bude.Tako vježbati na različitim mjestima,po mogučnosti sa različitim kožama d.s..Vremenski razmak od postavljanja krvnog traga postupno povečavati od koji sat pa do 12.sati tj.od prethodnog dana do sutra kao i duž.krvnog traga do 400.m.sa nekoliko manjih krivina i različit teren,uglavnom šumski predio.Barak koji ti najbolje izražava slijeđenje traga po krvi intenzivno uvježbavati ali kasnije ostajati iza psa i pratiti da li će na neki način dati do znanja da je pronašao "divljač".Kad god se ukaže prilika to raditi praktično u lovu.Već sa par godina se ker može izvježbati u veoma dobrog tragača po krvi ali i tragača d.s.po tragu uz ostalo vježbanje traganja i gona eto super radnog psa,moj Lobo ,ovaj sa avatara(i Altan i ostali štenci tvoji su mu je potomci po ocu )je isto radio rano kožu ko strela i bio je izrazito snažan pas.Samo pravilne vježbe i rezultati dolaze,svakako kod odstrijela d.s.pokupiti krv za uvježbavanje.U nedostatku dovoljnih količina krvi,može se dodati sa krvi d.s.nešto goveđe.Krv kapati nečim prigodnim npr.izbušit čep na pvc boci ili "skontati" kakav "medicinski trik" ;) za krvni trag.Ako bude trebalo još konkretnih pojašnjenja tu sam.Sretno.
Edvard Simonovski:
Danas, iako je bilo kishovito i tmurno predvece, doslovce sam probao tehniku koju Redzo navodi u njegovom jucerashnjem postu sa jednim mojim baracicem koga zovem Aber. Kozu sam postavio na jednoj zelenici oko koje je bilo dosta gusto rastinje, tako da je mogla i neobaveshtenog lovca na prvi pogled zavarati.
Mali je odma krenuo i vrlo uzbudjeno pratio trag. Tako je bilo lepo vijeti da mali "pali i funkcionira bash kao sto pishe u uputstvo za upotrebu".Uspeshno je kopirao krivine kroz zbunje koje sam 30 minuta predhodno pravio vukuci kozu divljeg vepra (staru vec nekoliko dana). Kada je dosao na 5 m od koze jasno je bilo da je pronashao nesto sto da ga intrigira i vrlo oprezno je kruzio bar minutu skupljajuci hrabrost da pridje i ispita o cemu se radi.
Nije lajao, mozda iz razloga sto sam bio na nekoliko koraka izanjega ili je mozda prepoznao kozu koja je predhodno bila predmet njihove igrarije.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju