Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci > Noževi
Izrada puukko noža
danijel:
Ovdje ću vam ukratko pokazati na koji način ja izrađujem puukko noževe.
Puukko je tradicionalni finski nož, ravnih leđa,oštrice dugačke do 100 mm, lagan, maksimalno jednostavan i pouzdan. T Služi kao alat za razbarenje , lov, ribolov a u novije vrijeme je vrlo popularan u tzv. bushcraft aktivnostima.
Pa krenimo...;)
Čelik,uglavnom karbonski, kupujem u mekanom stanju,tzv soft annealed i kao takav je vrlo lak za obradu.
Krećem s izradom tako što na čelični flah nacrtam oštricu i ugrubo izrežem kutnom brusilicom...:
Nakon toga oblik napravim na fino pomoću tračne brusilice (grindera)..:
Nakon sto je oblik definiran, slijedi grindanje fazete. Vrlo važan dio posla,oštrica mora biti izgrindana simetrično, da lijepo izgleda i da se nebi iskrivila kod kaljenja.
Ova oštrica će imati rombični presjek što znatno komplicira grindanje ;D ali izgleda jako atraktivno i uostalom tradicija nalaže takav oblik:
Nakon grindanja oštrice slijedi sređivanje trna i ramena. Također važan dio posla koji treba dobro napravit da bismo kasnije mogli kvalitetno pripasati bolster:
Slijedeći korak je kaljenje,o tome više drugom prilikom, ugl. okaljena oštrica izgleda ovako:
Nakon kaljenja ponovo - grindanje. Ovaj put na ruke,bez jiga kojeg u ovoj fazi ne koristim jer se bojim pregrijavanja,što bi bila smrt za oštricu, a i dovoljno sam "dobar" da mogu grindati iz ruke ::) ::) ;D
Nakon što je oštrica izgrindana na nulu,slijedi ručno šmirglanje brusnim papirom. Najodvratniji dio posla, bar meni ;D
E sad kad je oštrica lijepo ošmirglana nabacimo svoj znak na nju. Nije obavezno,ali ako prodajete noževe- obavezno je... ;)
Slijedeći korak je pripasivanje bolstera. Bolster mora biti lijepo,čvrsto i precizno pripasan.Noćna mora za puno makera... rol
Nakon što smo brzo,kvalitetno i lijepo pripasali bolster ;D slijedi priprema drva,tj. u ovom slučaju mikarte,za dršku.
Na bloku ucrtamo trn te ga izbušimo što preciznije moguće...:
Nakon toga ispunimo blok ljepilom i ubacimo trn. Lijepila uvijek mora biti viška,jer ako nema viška onda je - premalo.
Prije toga sam propremio stražnji bolster ali sam zaboravio slikat jbg..
Uglavnom rupa na stražnjem bolsteru mora bit manja od trna da bi sve lijepo sjelo.
Trn ostavimo 1.5- 2mm duži te ga zakujemo čekićem preko stražnjeg bolstera. Na taj način je sve skupa čvrsto složeno i netrebamo nikakve stege, čak možemo odmah krenut s obradom drške ako su nam svi spojevi idealni kao sto je ovdje slučaj:
Slijedi brušenje drške, prvo vanjski oblik :
Pa onda sve ostalo uključujući stražnji bolster kojeg smo onak grdo izubijali..:
Nakon što smo obradili na tračnu do granulacije 240 nožek izgleda ovak:
I nakraju šmirglu u ruke, drška do 1200, bolsteri do 2000 + malo poliranja i eto ga,nož je gotov!
deeejan:
bravo, danijel zagi
a koji je sistem stavljanja natpisa?
deeejan:
to si zalijepio naljepnicu, i onda?
danijel:
--- Citat: deeejan - 22. 05. 2016. 18:50:20 ---to si zalijepio naljepnicu, i onda?
--- Kraj citata ---
Mislim da se zove "jetkanje".. ;D
sol,voda,vata i struja
erwolf:
danijel d1 z10 d1
jedno veliko hvala na ovakvom postu.....nadam se da ce se majstori nozari ipak izdici iznad trenutne situacije i nastaviti da objavljuju ovakve i slicne reportaze-kad ovo kazem mislim da ne p.....e i napuste ovaj forum zbog razno raznih a nas ljubitelje uskrate za makar vizuelni dozivljaj.............
ako moze jedno pitanje-na raznim kanalima sam gledao makere gde na kraju ako sam dobro razumeo drsku premazu nekakvim danskim uljem-interesuje me kakvo je to ulje?
jos jednom hvala i samo napred da ovakvih reportaza bude sto vise !!!
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju