Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci > Noževi
Ne poklanjanje noževa praznovjerje ili?
Lovac:
Da li je istina da se noževi ne smiju poklanjati?
Ako se već nekom želi pokloniti nož, onda se traži od te osobe da plati, naravno simbolično.
Znači ako ti platiš nož 600-700 kuna, ona ti da 10-15 kuna, tako da ispadne da ga je ta osoba kupila od tebe. Praznovjerje teaa.
Zato da se ne bi s tom dragom ti osobom uskoro "dočekivao na nož" oliti svadio i to gadno.
Što mislite i dali ste čuli za to?
Aguila:
Čul sam za to, to je stari običaj.Obično se daje onome tko ti poklanja nož, kuna-dvije ili slična simbolična svota.
Nikola:
--- Citat: LOVAC - 24. 01. 2009. 21:13:01 ---Da li je istina da se noževi ne smiju poklanjati?
Ako se već nekom želi pokloniti nož, onda se traži od te osobe da plati, naravno simbolično.
Znači ako ti platiš nož 600-700 kuna, ona ti da 10-15 kuna, tako da ispadne da ga je ta osoba kupila od tebe. Praznovjerje teaa.
Zato da se ne bi s tom dragom ti osobom uskoro "dočekivao na nož" oliti svadio i to gadno.
Što mislite i dali ste čuli za to?
--- Kraj citata ---
jeee, tak je....
magwin:
nikad čuo ččč
ali toliko sam ih poklonio, da je ova teorija istinita gadno bi najebo d13
HuntR:
ne samo noz nego i svo oruzje i municija,doduse kod municije postoji i oprecno praznoverje koje kaze da darivani metak sigurno pogadja.kako se u narodu kaze oruzje i slicno se ne poklanja da se ne vrati.koliko znam od tog sujeverja je izuzeto oruzje koje se poklanja mladjem clanu porodice tj familije kao izvestan cin inicijacije u drustvo odraslih,dok opet postoji u manje razvijenim sredinama nepisano pravilo da svako sebi kupuje oruzje kao dokaz da je postao odrasla osoba koja moze da sama sebe da izdrzava.
inace imam vrlo neprijatnih iskustava sa ostrenjem nozeva u dane kad bi trebalo vatati zjale,uglavnom su me ti nozevi dobrano obradili.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju