Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci > Noževi
NOžEVI
STARI AVDZIJA:
ma to je "bugojanac"(bugojanski šljivovac)ručka od šljivovog drveta a ima "korice"limene(to je ako nečeš pravo "ubost" nego onako malo(nosili ga momci i na prela)mislim na nekadašnja vremena e zbog tih korica su u nekadašnjoj vojci bosanci miješali komandu umjesto "nož u nožnicu" govorili "nož u korice" ččč a za pjesmu ...ma nešto mi se mota ali dok je saberem.............mislim da se pjeva ko bečarac ....tako nešto..a jel ti to ćepuška na slici na stolu.
magwin:
...emo hakija-presudila mu čakija,ne razumiješ ti to druže sudija! fre
Max011:
...to je ako nečeš pravo "ubost" nego onako malo(nosili ga momci i na prela...
Na slici gore jedan zanimljiv kozački bodež doduše mnogo kitnjastiji(azijskih korena) ali u suštini iste namene i porekla kao i Šljivko iz Bugojna. U osnovi ovih azijskih bodeža je da su se nosili u pojasu oko struka. Pojas se nosio relativno do skora i na našim prostorima a u njemu se moglo naći sve i svašta npr pribor za pušenje kresivo muštikla-čibuk duvan kesa ili tabakera,skrivena preklapajuča čakija a u tursko doba kubura,bodež,ćemer-šlajpik-lisnica-novčanik-kesa sa novcem ;D ;D ;D... Još i danas vidjam pojaseve kod gostujućih fizičkih radnika iz Rumunije gde isti štiti čoveka da se ne prekine tj ne dobije bruh kod teškog argata-fizičkog rada ... Takodje pojas je gotovo obavezan detalj muških narodnih nošnji... malo skrenuh sa teme a sve to zbog limenih korica jer će se neko zapitati kako se ovo čudo nosi? ;D ;D ;D
Zoran:
kad bi se uzelo da je malo of..
ali kad oni mogo o puskama danocno oftopicat mozemo i mi ovdje!
sta je malo bliskom sa lovom jeste i to da su se ti bodezi koristili u lov!
pa ni nije oftopic!
d1
Max011:
Ne sumnjivo je da sečiva iz naroda imaju u osnovi prvenstveno UPOTREBNU VREDNOST tj pre svega su radna altka koja mora odraditi zahtevan posao. Kod odradjivanja posla nema štednje altke već se sa njom najgrublje postupa od samog oštrenja na vodenom brusu-tocilu pa do udaranja drvenim batom po sečivu kod sečenja kostiju ili zamrznutog mesa, struganja ostataka zagorele hrane sa dna kuhinjskih sudova ili farbe sa drvenarije koja se razlila po staklu,korišćenjem sečiva kao poluge ili odvrtke,upotrebe u lovu... ma hiljadu-tisuću mogućih i nemogućih situacija.
Sa druge strane kad ta ista alatka pored svoje upotrebene vrednosti dobije i odredjene zanatske i umetničke detalje postaje statusni simbol ali to je već neka druga priča... ;D ;D ;D
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju