Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci > Noževi
Oštrenje noževa
Fratt:
Lansky set za oštrenje majka.
Em možeš promjeniti kut po želji em naoštriš da filetira dlaku,za mene dovoljno oštro.
Ovi kameni su za ljude koji imaju vremena.
lovac86:
Ni ovo nije loše oštrenje, samo si trebam nabaviti sve potrebno. Za sada oštrim sa uljnim brusom i poliram kožom (štrajher je uvijek u ruksaku) zagi
Fratt:
Ak imaš skandi oštricu na nožu onda da,za ostale (konvex,saber,FF,holow) oštrice potpuno neupotrebljivo jer stalno mijenja ruka kut oštrenja,mikro grind nemreš držat uvijek pod istim kutem.
tuzlic:
--- Citat: MAKEDONAC - 28. 05. 2009. 13:06:27 ---Kad smo kod iskustva oko ostrih (i ostrenja) nozeva, onda evo i nesto od mene:
Mislim da znate da se dobar noz tesko tupi ali i tesko i ostri.
U pravom smislu tesko jer celici sa tvrgjom molekularnom strukturom su vise krti
i teze se obragjuju ali duze drze "sek" (sto mi u Makedoniji kazemo).
Recimo, mesaru se ne svigjaju takvi nozevi jer mu treba duze vrijemena da ga ostri,
pa se ti nozevi izragjuju od nesto "mekseg"celika.
Ima i lovaca koji "beze" od tih tvrgjih nozeva jer neki su toliko krti da mogu i puknut
ako se snjima zapne prejako oko kostiju i zglobova vecih zivotinja.
Ajde napokon nesto oko ostrenja:
Za dovoljno kvalitetno ostrenje je dovoljno imati dvije vrtse kamena, recimo,
od 600-800 i od 1000-1200 finoce.
Da bi naostrili noz na "moj" nacin, polozite ostricu na povrsinu za ostrenje prema sebi.
Odaberite kut koji odgovara toj ostrici i radite kruzne pokrete prema sebi kao da nesto secete.
Normalno, to radite naizmjenice sa obe strane i na oba kamena po jednom.
Ako brzo naviknete na ovaj nacin ostrenja, onda cete prepoznati i zvuk kada je ostrica pod potrebnim kutom na povrsini za ostrenje.
Ako malo fulate kut za ostrenje odmah dobijete i drugi zvuk "smirglanja" ostrice.
Ovaj tip ostrenja OBAVEZNO radite sa moktim kamenom i mokrom ostricom.Obicna voda je idealna.
Dobro naostreno sjecivo treba bez "napora" presjeci koru paradajza (rajcice) a da je ne zguzva prilikom sjecenja.
Poliranje je poliranje.
Nekim lovcima "je gust" imati sjecivo koje nije polirano "jer ga toliko koriste po divljaci da nemaju vrijemena ispolirati ga poslije cestih upotreba"
Pozdrav Gospodo!
--- Kraj citata ---
A šta mislite na ovaj sistem oštrenja ? Meni se čini da nije loš sistem a dobra je kopija Apexa originala koji košta oko 235$ a kopija i to vrlo dobra košta 40$ sa freeshipingom na ebay, pa sad šta uraditi ? paci paci paci paci
lovac10:
Sistem je ok ali kod tih jeftinijih verzija obično nešto ne štima
Po mojem mišljenju brusni kamen bi se mogao brzo potrošit i onda je problem nabavke drugog, ili ga nema ili neštima dimenzija
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju