Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci > Noževi

Oštrenje noževa

<< < (15/17) > >>

wortexhole:
Ja sam prije nekog vremena kupio FALKNIVEN DC 3 brusni kamen, i nakon oštrenja noževa moram priznati da je razlika osjetno vidljiva i osjetljiva.
S jedne strane je dijamantni kamen a s druge strane keramički brus.
Kako kaže jedan moj poznanik, kada nož šušti dok guliš svinju, onda znaš da je dobro naoštren.
Za mene i više nego dobar, štoviše odličan.

ivod:

--- Citat: deeejan - 18. 02. 2015. 11:03:59 ---sta kazete o ovom?
jel je to cemu?
http://www.chipoteka.hr/artikl/110837/victorinox-brus-za-nozice-43311

--- Kraj citata ---

Dejane, Lansky sistem je vrlo učinkovita stvar, naravno, ne po cijeni iz koleginog maloprijašnjeg posta. DC 3 je također zgodna i praktična stvarčica, pogotovo za teren i za manje oštrice. Svakako preporučam oba proizvoda.

deeejan:
  zagi

murbi:
Odlicna i vrlo korisna tema!

Posto sam totalni pocetnik, imam jedno pitanje:

Stvari sa smirglom su mi potpuno jasne, pre nego sto pocnem sa ostrenjem hteo bih razjasniti jos jednu stvar - poliranje kozom i polir pastom nakon zavrsetka najfinijom smirglom. Moze li mi neko objasniti ovaj deo, okrenem kais gde je hrapavija koza, namazem polir pastu i istim pokretima a minimalnim pritiskom nastavim kao i pri radu sa smirglom, ili?
Posle poliranja operem pastu sa kaisa?

Unapred hvala svima na razumevanju

murbi:
Jos nesto, upravo sam nasao 2 kajisa, jedan je od tvrde koze a drugi od puno mekse, sa zadnjim delom nesto slicno kao prevrnuta koza na patikama. Verovatno je ovaj drugi bolji za ovu namenu?

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju