Optike i nosači > Optike
SCHMIDT & BENDER
springo:
--- Citat: roger - 03. 02. 2016. 06:03:51 ---Gorane, jedno malo potpitanje (generalno):
Vec je neko prethodno napomenuo da se u losim svjetlosnim uvjetima, najbolja vidljivost postize na 8x, kod optika sa povecanjem do 12, a to si upravo i ti spomenuo.
Kako se doslo do tog, odnosno kako se to izracunalo?
--- Kraj citata ---
Zbog maksimalne količine svjetla koje ljudsko oko može absorbirati.
Svjetlost se propušta kroz zjenicu oka, kojoj je u prosjeku maksimalna veličina 7-8mm.
7mm veličina zjenice x 8 povećanje = 56mm veličina objektiva.
Tako su to neki navodno pametniji ljudi objasnili, ja samo ponavljam.
Don't shoot the messenger.
Goran:
Bas tako Springo!
Ima jedan lijep, jednostavan proizvod od S&B 10x42 mil dot koji tako lijepo radi a nije skup. za 308 W odlican.
roger:
Decki, hvala obojici! Svaka cast! zagi
Goran:
Ako mogu malo dodati za ocnu gimnastiku. Nove i mladje generacije mogu otvoriti zjenicu i do 8.5 mm i zato se neki dvogledi radjenu tipu 8.5x50 recimo.
Vase oko ce imati promjenjive vrijednosti otvorenosti zjenice i time flexibilnu mogucnost primanja svjetla. Po mom iskustvu oku treba dati vremena da se privikne na kondicije i onda vidi malo bolje. Ako lovis nocu ostani u mraku i lagano se privikni na pogled kroz optiku i kad se sve ustali i oko navikne pomakni povecanje izmedju 7-10x dok ne nadjes najljepse mjesto ( sweet spot) i to ce pokazati koliko je zjenica otvorena- otprilike govoreci. tade valja provjeriti paralax sa tocku sa strane optike da i to izostri sliku do moguceg maximuma. Ovo uvijek radi ali kvaliteta stakla i polozaj / matematika leca daje bolju ili losiju kvalitetu slike - image.
Na optikama drugih velicina objektiva ( 40 / 50 mm) radice neke druge vrijednosti povecanja. Opet iz toga razloga neke optike se nude u 60 ili vise milimetara radijusa ulaznog objektiva bas za legalni evropski lov i pod jako slabim svjetlosnim okolnostima a bez upotrebe nocnih ili termalnih uredjaja.
Ako imas 3-9x40 onda podjelis 40 sa 7 i dobijes 5.7 x povecanja i vrtis se okolo dok ne nadjes idealno povecanja za taj dan. Oko ce reagirati na iznenadno svjetlo ako recimo upalis lampu ili pogledas svjetleci sat pa mu treba vremena da se privikne- mladje brze nego starije. Neces imati isto otvorenje zjenice svaki dan pa se moras prilagoditi. Jutarnej oko je osjetljivije nakon spavanaj i odmora nego ono u 7 sat ina vece. Oko se zamori nakon dugog osmatranja i postane inertno na boje i velicine otvorene zjenice a izenadne promjene svjetla izazivaju reakcije u oku koje mogu poremetiti normalno stanje stvari. Nekad cekam godinu dana da se popenjem na jednu logu za osmatranje divljaci i lezim to sa spotterom po 4- 5 sati i nakon nekog vremena sve mi postane isto i pomalo dosadno a i sve slabije primjecujem i zato je potrebno prestati i vjezbati oko gledajuci na razlicite objekte i daljine da se flexija zjenica obnovi iz ljenosti i opustenosti. Mozda od ovog svega pravim "big deal" pa ako sam dosadan ili pretjerujem slobodno me vratite u realnost.
roger:
Gorane,
ne pretjerujes nimalo, obzirom da je ova tematika simbioza fizike i teorije optike, primjene moderne tehnologije u praksi, i individualnosti oka. (prakticki tri discipline)
Druzim se sa lovcima, strijelcima, procitao ponesto literature, ali ovo mi je prvi put da se susrecem s ovom tematikom na ovakav uskospecijalizirani nacin.
Jedino, nismo bas u skladu s temom (S&B), ali ovo svakako zasluzuje paznju! bravooo
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju