Optike i nosači > Optike
Vortex Optics
Goran:
Ovako se djeca odgajaju u lovu i prirodi.
grom:
Gorane hvala na odgovoru! Navikao sam na fiksni 6x42 iako ni njega ne koristim ima dosta. Imam u planu neko uređenje pa kontam nešto solidno i povoljno za sve. Optic trade ima od Wortex sta hoces, dobar popust i dostava na vrata. Skontao sam ovo za paralax, ako je upucano na recimo 200 na max povećanju, onda za pucanje na pola povecanja treba staviti paralax na 100, ako se ne varam.
zhrvoje:
--- Citat: perop - 15. 01. 2018. 12:35:13 --- Što se tiče širokokutnih ciljnika tu Vortex ima sve što treba i on je u tom području ravnopravan vodećim europskim optičkim kućama.
--- Kraj citata ---
Ne bih se slozio s ovom tvrdnjom, Upravo njihove sirokokutne optike su skroz neprilagodjene za evropskog lovca, izbor končanica je jako los, tj sve koncanice su AR/tactical koncanice i nema niti jedne koncanice koja ce zadovoljiti evropske prohtjeve. Planiram u blizoj buducnosti kupiti sirokokutnu optiku, i Vortex (nazalost) nece uci u uzi izbor upravo radi vrsta koncanice koje nude.
Goran:
Slozio bi se sa Hrvojem donekle. Koncanice su dio na kopjem trab raditi i ponuditi preglednije, nesot deblje i preglednije koncanice na koje ste vise navikli i koje vam bolje pasu. Radim na tome da Vortex promjeni dizajn i lansira specifican evropski proizvod i da sto bolej ucvrsti svoju poziciju. nekwe konacnice poticu iz brzoklucajucih koncanica za brzo pucanje na 3 gun takicenjima ili profesionalnoj upotrebi gdje je veliki dio posla dok ev ropski lovac voli lezernu i preglednu pogonsku koncanicu sa tockom i po mogucnosti pretekom za sigurno pogadjanje meta u trku na malim do uobicajenim daljinama za pogosnki lov. na tyome se jos mora raditi i nije neka mudrost ali treba to narpaviti. Hrvoje pogledaj PST 1-6 koncanicu pa procjeni. Mislim da pase i da je na nju Pero mislio a ne direktno na BDC koncanicu koja je na Strike Eagle 16 ili 1-8. One su dobre za 3 gun ili ulicne borbe ali ne i za tvoj nedjeljni pogonski lov..
Hrvoje pogledaj - procjeni kakva je za horizontalni pomak na vepru u trku.
https://www.opticsplanet.com/vortex-viper-pst-gen-ii-1-6x24-sfp-riflescope.html?image=e7002d5e91
Izostri diopter od pozadi da je sve cisto i kontras odlican i udri po njima sa sigurnoscu.
Goran:
Mozda ovako nesto ubrzo doleti na trziste - naravno sa iluminiranom tockicom u centru. Ako se malo prouci gradacija debljina i sta ona znaci i izvjezba sa vasim kalibrom mislim da moze pomoci sigurnosti pogotka i povecane efikasnosti.
http://www.vortexoptics.com/uploads/ret_rzr-lh_3-15x42_g4-bdc_moa_web_subten.jpg
igrom slucaja koncanica se zove G 4 - ideja je da brzo automatski i instiktivno fokusira oko na mjesto pogotka i da brz sistem odredivanja preticanja za gadjanje meta u trku i pod raznim uglovima kretanja u odnosu na strelca. Linije su gradacijski izdradjene i dovoljno debele da pruze brz i efektivan kontrast u niskim uvjetima svjetla i monokromatickom okolisu. Sigurno ste puno puta primjetili kako vas opticki nisan drugacije reagira na proljetne boje i vise sunca koje nudi proljetni lov na srnjaka u odnosu na zimski mrkli pogonski lov u branjevini ili kroz hrastovu sumu. Sunce i zivost boja ga probude dok je zimi u kasno popodne ili jutro pogled siv, smedj i tesko razlikuje tamne fleke od panjeva ili veprova koji za tren zastanu i misle kud i kako dalje dok se lavez zvoni u pozadini.
Sa sigurnoscu se moze reci da Vortex zivi od i za lov i LR streljastvo/ lov dok mnogi drugi poznatiji imaju samo mali % prihoda od lovackih optika i propizvoda pa im i nije centar paznje potreba lovca i evolucija lova. Zbog toga moraju slusati i razumjeti potrebe korisnika ako zele biti uspjesni. U Evropi fokus je ne drugim mjestima u odnosu na ostale dijelove svijeta.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju