Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci > Ponuda.:. potražnja

Kupujem M48, karabin, papovku

<< < (4/4)

roger:
U pravu si.

Ja sam pobrkao stvar.

U starom pravilniku, 2014, (ili prijedlogu pravilnika) to je bilo ukinuto.
Tocka 5.2.5.1.2 - Dozvoljena je upotreba pušaka usklađena prema Zakonu o oružju (bez noža, nastavka za tromblon i nišana za tromblon, kao i graničnik u spremniku streljiva).

Ali po zadnjem pravilniku 2017 ovo se ne spominje uopce. Cak kaze, i ovo:
5.2.6.1.1. Zabranjena je svaka konstrukcijska izmjena i prepravljanje oružja i kundaka, osim podešavanja sile otpora okidača i usklađivanja s odredbama Zakona o oružju.

Ne natjecem se iz tog pa se nisam, hmmm... azurirao... u medjuvremenu...

zdebat:
Zapravo, cijelo je vrijeme dozvoljena upotreba pušaka u originalnom stanju. Ovaj dio odnosi se na oružje prolagođeno tadašnjem zakonu u privatnom vlasništvu gdje su morale biti preinačene. Tom preinakom bi kršile pravilnik pa je zato bio ovaj dio naknadno dodan.

grom:
Za streljaštvo može kakva god je, maksimalni kapacitet spremnika 20 metaka. Za lov je 2+1 i dalje. Iako mislim da tromblonski nastavak ne bi smjela imati nikako, za bilo kakvu civilnu uporabu. Zakon je jedno, pravilnik HSS-a nešto drugo i ispod zakona je. Ali kao i sve kod nas, jedan propis pobija drugi, a moraš se držati oba. Banana.

ssekir75:
nisam pravnik i ne poznajem vaš zakon, ali u pravu važi pravilo da se poštuje "stariji" akt, dakle u ovom slučaju zakon. a glede tromblona, kome on smeta pa da ga civil koji ima pušku ne bi smeo imati u vlasništvu? ionako ih je bilo po vojnim otpadima na kilo koliko želiš (bar u srbiji), a i da nema ako mi treba napraviću ga na prvom strugu za najviše pola sata.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju