Lovstvo > Provjera znanja
Zašto u brdskim selima ostavljaju sputane konje pod samarom?
Harry P.:
Odgovor je u mom avataru, zar ne?
STARI AVDZIJA:
--- Citat: mawerick - 26. 08. 2008. 12:58:59 ---Odgovor je u mom avataru, zar ne?
--- Kraj citata ---
Nije kolega,tvoj avatar je poznanica a u pitanju tražimo (x) a to je Medin avatar.Naime,nepoznato je da je medvjed ikada napao konja pod samarom(a drugi slučajevi su zabilježeni)Zašto?E pa odgovor možda zna samo medvjed,nešto ga iritira samar na konju i to su seljaci zakljućili pa kada ostavljaju konje vani na paši (spute noge "bukagijama")ali ostave samar na konju(naravno brdskim bosanskim konjima).Nije direktno vezano za lov ali treba i to znati kolega SSG(kakve veze ima sa lovom?)
Harry P.:
A ja mislio da grom neće u samar. ;D ;D ;D ;D Dobro je svašta znati. Evo sada znamo da kada idemo na medvjede stavimo samar na leđa i nema problema. ;D ;D ;D
STARI AVDZIJA:
--- Citat: mawerick - 26. 08. 2008. 21:58:18 ---A ja mislio da grom neće u samar. ;D ;D ;D ;D Dobro je svašta znati. Evo sada znamo da kada idemo na medvjede stavimo samar na leđa i nema problema. ;D ;D ;D
--- Kraj citata ---
Neznam gdje loviš,ali da li znaš da kada ostaviš na meku (mrcinu) konja,kravu medvjed odmah ne jede nego radije ostatke od prije(za razliku od vukova), do kada.....zašto :o....???????????? ::)eeeeee,ovdje ti ne treba"samar" ;D ;D ;D ;D z1 ;)
Harry P.:
Sjećam se da mi je dok sam bio mali stara pričala da je bilo slučajeva da je medvjed u šumi ubio kravu i nakon toga ju je zavalio kamenjem. Ljudi koji su išli tražiti izgubljenu kravu pronašli bih ju ispod navedenog kamenja i kada bih ju otkopali krava je takoreći bila netaknuta tj. nije pojeo ni zalogaja. Najvjerovatnije je ju je zavalio dok se ne usmrdi pa ju je tek onda mislio jesti. Nevedeni slučajevi su se događali 60-ih i 70-ih godina na području Dinare.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju