Lovstvo > Sokolarenje
Sokolarski ispit
Petrinja Saker:
Probao sam , radi sve ok.jos je tamo. .mozda se treba registrirati na forumu...
Zoran:
--- Citat: dean - 30. 03. 2009. 13:39:52 ---Jako sam šaljiv danas... hao
ALi sokolarenje je budućnost, jer mnogi tereni na kojima ima divljači se neće moći loviti za koju godinu.Naime, tamo se neće moći sa puškom zbog blizine naselja, a sa sokolom na ruci tamo komotno možeš loviti...
--- Kraj citata ---
možda da odeš d ati neko protumaci zakon!!!!
piše da je zabranjen lov u naselju!
a ne sa cim je zabranjen!
znaci ili soko ili puška nista od toga nesmje! uf
dean:
--- Citat: Petrinja Saker - 30. 03. 2009. 14:03:40 ---Probao sam , radi sve ok.jos je tamo. .mozda se treba registrirati na forumu...
--- Kraj citata ---
Ajd rađe copy-paste da ne tražim... Hvala u naprijed! z10
Petrinja Saker:
figaro
Citirati ovo u OdgovoruCitat:
Pronašao sam u pravilniku o načinu lova pticama grabljivicama ovaj članak :"Sa sokolarskim pticama može loviti osoba koja ima položen lovački i sokolarski ispit ..."
pa me zanima ukoliko netko zna da li trebam i lovački i sokolarski ispit ? Gdje se može položiti sokolarski ispit, jer što se tiče sokolarskog centra u Šibeniku jedino što sam našao na netu i forumu je to da je to tečaj (nigdje ne piše da odlaziš sa sokolarskim ispitom). Da li netko može napisati nešto ukratko o papirologiji (gdje , što) da bi čovjek mogao normalno i nabaviti pticu i loviti.
puno hvala
petrinja saker
polozis lovacki ispit (lovacki savez u nazorovoj ulici zg ce ti dati sve info)
polozis sokolarski ispit (npr u sibeniku ili bilo gdje drugdje (engl, njem...))
napravis volijeru po pravilima za minimalne uvjete drzanja zasticenih zivotinja(pitaj ministarstvo kulture)
kupis pticu grabljivicu iz umjetnog uzgoja po svojoj privatnoj zelji (u hr ili u inozemstvu)
sokolaris i lijepo zivis do kraja zivota (btw uclani se u neku sokolarsku udrugu da bi imao nekoga tko ti iskustvom moze pomoci a
i lijepo je imati prijatelje sokolare) Cerim se
marjan
Poštovani,
iako forum služi za izmjenu iskustava, kada se radi o pitanjima uređenim Zakonom, postoji moralna obveza davati točne informacije. Za polaganje lovačkog ispita prijavite se Vama najbližem lovačkom društvu gdje će Vas uputiti na koji način ćete proći obuku i položiti lovački ispit.
Ispričavam se što sam prekinuo pisanje, zbog gubitka električne energije, pa je ovo nastavak teksta. U svezi sokolarskog ispita za polaganje je nadležno povjerenstvo koje je imenovao Ministar i nitko drugi. Što se tiće položenih ispita u inozemstvu ona bi se morala nostrificirati u Hrvatskoj ,a to je moguće samo u slućajevima gdje je polaganje sokolarskog ispita izričito uređeno zakonom dakle ne može se nostrificirati potvrda o položenom tečaju u Engleskoj, Irskoj i drugim državama gdje sokolarski ispit nije obvezan. U slijedećem broju Lovačkog vjesnika možete pročitati moj članak koji obrađuje komparativno lovno i sokolarsko Europe i stanje u Hrvatskoj.
petrinja saker
Koja je razlika izmedju besplatno i džaba.
Na sokolarski ispit neides besplatno ali ideš džaba.
Dakle jedan tečaj iz drzave gdje je sokolarska tradicija neprekinuta stoljećima i čiji sokolari glase za sam vrh iskusnih sokolara (ali bas po svemu(Velika Britanija)),neće se priznati jer nije zakonom obvezatan dio skolovanja.Pa tamo je to toliko opća stvar da su vlasti odlučile da netreba ispit da bi se time bavilo.
A usput gospoda koja unatoč tome organiziraju skolovanja rade to vrlo pedantno jer je njihov glas u pitanju. A DOBAR GLAS DALEKO SE ČUJE.
I tu se nadje neka drzavica sa 20 godisnjom samostalnoscu da osporava vrjednost iskustva jedne sokolarske sile.
Pa kad smo kod silnih zakona hocemo li povuci sve rupe u njemu.Koliko sokolara lovi sa pticama iz prirode, koliko ima volijere zakonski definiranih dimenzija, koliko ima dozvolu ovlastenika prava lova.kolikom ih ima uopce lovacki ili sokolarski ispit.
A SVI SU SOKOLARI.
marjan
Nije lijepo svoju državu tako potcjenjivati kako to Vi činite. Očito ne želite ili ne možete razumjeti problematiku. U V. Britaniji za klasičan lov nije potreban nikakav ispit pa tako ni za sokolarski lov sokolarski ispit. U SVIM drugim državama Europe potrebno je položiti lovački ispit ili ispit iz poznavanja vatrenog oružja koji se polaže pred povjerenstvima utvrđenim Zakonom a ne po tečajevima. U sokolarstvu je identična situacija. Što se tiće drugih problema koje navodite ona nisu u nadležnosti lovnog zakonodavstva, ali nije korektno da prozivate kolege sokolare da drže ptice iz prirode, osim ako niste sigurni u neovlašteno držanje ,a onda postupite po savjesti.
Godinama sam se borio za ozakonjenje sokolarstva i i uspio sam u tome bez pomoći drugih, a ovakovim odnosom prema svojoj državi i njenom zakonodavstvu samo možemo sebi naštetiti, a morate priznati da pravo na vraćanje sokolarstva izvan Zakona ne želi niti jedan pravi sokolar.
Što se tiće držanja sokolarskih ptica grabljivica Pravilnik koji to uređuje nije uskladu s pravilnicima država drugih sokolarskih saveza. On obuhvaća praktično držanje svih životinja od klokana penjaća, slonova do ptica grabljivica. Zbog toga Hrvatski sokolarski savez dao je prijedlog donošenja posebnog pravilnika za sokolare po uzoru na europske standarde budući držanje ptica grabljivica po navedenom pravilniku ne odgovara iskustvenoj praksi sokolara svijeta za uspješno držanje ptica grabljivica.
petrinja saker
Poštovani,
opet moja malenkost.
Ne potcjenjujem ja svoju domovinu, ja sam vise realist.
Ukoliko ispit koji treba obaviti pred ministarstvom nije moguce izvesti, zar nebi trebalo naci fleksibilan nacin da se prizna skolovanje sa toga podrucja.
Hocemo li svi drzati dah dok se netko ne sjeti da i to treba poceti izvrsavati.Ili se ogromna vecina hrv sokolara grijesi o zakon svaki put kad ide loviti sa sokolima.
Želite li da se zbog tromosti pravne države zaljubljenici u sokolarstvo bave sokolima bez ikakvog stručnog vodstva i pomoči koje se krade na takvim tečajevima.
Niti jednog kolegu nisam prozvao (ako jesam recite mi njegovo ime), da neovlasteno drzi grabljivicu. Rekao sam da imaju ptice iz prirode.
A pravilnik navodi da sokolarska ptica mora biti iz umjetnog uzgoja.Što se tiče savjesti ja sam čist.Sve takve kolege sam upozorio na posljedice.Ostalo je na pravno državi.
Znam da ste puno doprinjeli Hrvatskom sokolarstvu.No vremena se mijenjaju pa treba nekada prihvatiti savjete mladjih koji drugačije vide razvoj situacije i mogu predvidjeti puno opsezniji zaplet.Zajednički problemi mogu biti rjeseni na vise nacina.
U jednom razgovoru sa D uvidjeli smo razlike i vjerujem da bi svjeza krv rjesila mnoge nesuglasice.
Držanje grabljivica.
Slazem se da pravilnik nije po mjeri sokolara.No i nije tu da bi ugadjao sokolarima nego sokolovima.
A ovakav je vrlo dobar za ptice jer im daje vise prostora( a svima nam je dobrobit ptica na prvom mjestu).
Recite mi koliko ste sokolara kontaktirali za mogucu zajednicku verziju tog sokolarskog ispita.Mozda bi nečija ideja pomogla boljem razumjevanju.
Ili vam nesto promakne.
Vi to jos niste ucinili.
Ukoliko ne kontaktirate dodatne subjekte na podrucju to ce samo dokazati da na svoju ruku vrsite djela u ime Sokolarskog saveza.
I dok se pojedinci tako ponasaju nikad necemo biti ujedinjeni.
A moramo se ujediniti.
Nadam se da je ovo svim citateljima pomoglo razbistriti velicinu konfliktnih situacija medju hrvatskim sokolarima.
D
Stalno se spominje dobrobit ptica, pa zar priznavanje nekakvog tečaja ( bilo da ga je vodio Ivica Ivić ili John Doe) ne može ići na štetu štetu ptica?
Pogledajte malo internet stranice europskih i svjetskih sokolara, klubova, saveza. Većina njih nudi sokolarske tečajeve ali i navode da su ti isti tečajevi PRIPREMA za sokolarski ISPIT !!!
Ako već težimo dobrobiti tih istih ptica zašto se ne bi moglo provjeriti to stečeno znanje pa bez ikakve grižnje savjesti prepustiti sokolaru skrb nad pticom.
Moram priznati da me iznenadila izjava o samovolji u ime Saveza. Naime, u važećem pravilniku dopušten je lov isključivo s pticama iz umjetnog uzgoja. Savez je jedini reagirao i tražio izmjenu, među ostalima i te točke. Da se radi o samovolji pojedinaca, trudili bi se da tako i ostane, jer kao što i svi znaju, to ide u prilog nama kao uzgajivačima. Isti taj pravilnik su pojedinci uspjeli progurati isključivo iz vlastitih interesa a sada kada se pokušava uskladiti hrv zakon sa zakonima EU sada to nekome ne odgovara?!? Upoznati ste sa činjenicom da je lov s pticama iz prirode uglavnom dozvoljen pa čak i uzimanje određenog broja ptica iz prirode (npr. jastrebova u blizina fazanerija i sl.) ali nama to ne odgovara?!? Zašto nam nije u interesu dobiti više sokolara? Ili ćemo se voditi sitnim interesima kako bi netko prodao pticu? Nije li to samovolja pojedinaca i guranje iste u pravilnike? A da bi apsurd bio još veći, zagovornici lova isključivo s pticama iz umjetnog uzgoja, love i fotografiraju se u lovovima sa tim istim nepoželjnim pticama...
Sokolarskim ispitom (koji je svugdje više-manje isti samo prilagođen) i nepriznavanjem tečajeva kao ispita složila se sokolarska europa ali nama (pojedincima) to ne odgovara?!?
Lijep pozdrav
petrinja saker
Naravno da ima kukolja u zitu .To je normalna stvar. Ali kad netko jednom polozi ispit u nekoj drugoj državi , hoce li morati polagati ispit svaki put kad bude negdje isao loviti sa sokolima u goste jer jedni necemo drugima priznavati ispite.Kako bi bilo da vozacku moramo raditi u Sloveniji, Austriji , Njemačkoj da bi dosli do Nizozemske.Samo zato jer je njihova ispitna nkomisija vidjela da imaju 2 znaka različita od drugih drzava. Prokleta birokracija.
Zašto nemozemo imati slobodu gdje cemo poloziti sokolarski ispit.Zašto Sokolarski savez mora imati tu nekakvo prvenstvo.Koliko puta treba pojedinac dokazivati svoju vjerodostojnost.
Nesmijemo uzimati jedinke iz prirode ...NIPOŠTO.
Navesti ću dva primjera.
Austrija
Imaju pravo uzimanja iz prirode.Ako se nevaram 7 jedinki godišnje.Za početak svi se posvadjaju tko če dobiti te jastrebove. Onda ih napadnu sa svih strana zeleni zastitari prirode kako ionako vrstu koja je zaštičena dodatno ugrozavaju posezanjem u ugrozenu populaciju. Čemu davati argumente protiv sokolarstva.
Nakon takvog odobrenja za oduzimanjem iz prirode za potrebe sokolarstva dolazi dozvola za odstrel određenog broja jedinki.
A tko ce odstreljivati...LOVCI.Pa budimo realni i priznajmo da nasi lovci (svaka im čast na drugom područjuu), nerazlikuju jastreba od skanjca , niti vjetrusu od sivog sokola. Pa krene masovno puskaranje po svemu sta ima zakrivljen kljun.
http://alpinebirds.blogspot.com/2009/01/will-shooting-240-raptors-really-help.html
A nakon toga krenu ovakve akcije protiv lovaca i svega sto se veze za lovstvo, pa s time i sokolarstvo.
http://www.wwf.at/de/menu260/artikel1005/
http://www.birdforum.net/showthread.php?t=131879
Slovenija
Zbog nedorečenosti Zakona o očuvanju prirode(ZON) doslo je do ogromnog sukoba sa lokalnom vlasti(ARSO) i tamosnjim drustvom za promatranje ptica(DOPS).
U zakonu je zabranjeno drzanje svih zasticenih vrsta , pa tako i grabljivica.I Jos tocnije rasprava se vodila oko definicije slobodnozivece vrste i slobodnozivece jedinke.To je zaustavilo Slovensko sokolarstvo u razvoju zadnjih 5-6 godina. Zahvaljujući ogromnim zalaganjima g. Romana Saviča , Boruta Omahena, Primoza Briškica, Vlade Tavzesa te nekolicine manje upletenih rješena je bitka koja ih je mučila.Nije ostvareno sve sto je zeljeno.Zabrenjeni su hibridi.Moze se nazalost loviti samo sa autohtonim vrstama(redukcija slobode).
I sad dobro razmislite vrijede li tih par jasterebova ili koje vec vrste zelite oduzimati iz prirode svega sto sada imamo.Svu ovu slobodu da imamo koju god zelimo grabljivicu . Zelimo li se bosti s rogatim .
Zelimo li sami pokrenuti kraj sokolarstva samo zato da bi par ljudi dobilo grabljivice.Jedino ekonomsku dobit nekolicine vidim kao razlog da se trazi oduzimanje iz prirode.Uostalom kakve to članove mi zelimo privući u sokolarstvo .Netko tko cjeni pticu jer je za nju radio nočnu smjenu mjesec dana ili tko nije isao na godisnji odmor, znat će ju znati cjeniti.Dok neki gotovan moze pomisliti pa budem ju pokusao utrenirati pa ako prodje dobro ,ako ne...Mogu uvijek iz prirode uzeti.Ima badava.
Netreba nam kvantiteta sokolara već kvaliteta.
Pa dajte pokazite sliku nekog sokolara koji se tako slikao pa cemo ga upitati.
Ni jednu svoju tvrdnju niste nikakvim nezavisnim materijalima potvrdili.Samo navedete... ima tamo negdje.
Koja se to europa slozila.Molim primjer.
S nestrpljenjem čekam Vaš odgovor.
dean:
Joj mene, vidi kako sam opširan odgovor dobio, a ja sam samo pitao: Gdje ga se može položiti? Koliko traju predavanja, koliko ispit i koliko košta?
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju